Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2000.(XI.6.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 02. 06

Kisberény  Községi Önkormányzat Képviselő-testületének


6/2000.(XI.6.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezés rendjéről


Egységes szerkezetben a módosítására kiadott 9/2007.(VI.28.), 8/2012.(V.30.), 18/2013.(XII.17.), 1/2014.(II.5.) önkormányzati rendeletekkel      



Kisberény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40.§. (1) bekezdésének 41.§. (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.



1.§.


(1) A rendelet hatálya Kisberény községben lévő az önkormányzat tulajdonában álló temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.


(2) Kisberény Község Önkormányzata a tulajdonában álló temető fenntartásáról üzemeltetési szerződés keretén belül vállalkozó bevonásával gondoskodik.



Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatbavétele


2.§.


(1) A temetőt az épített  és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.


(2) A köztemető létesítésénél, bővítésénél a temetési helyek, a temető ( temetőrész) területén legfeljebb 65%-át foglalhatják el.


(3) A temető bejáratot, a fogadóteret, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani.


(4) A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást és ne akadályozza a közlekedést.


(5) Új temető létesítésénél, vagy meglévő temető bővítésénél az akadálymentes közlekedésről gondoskodni kell.


(6) A temető bekerítéséről vagy élő sövénnyel való lehatárolásáról gondoskodni kell. Az építmények, sírjelek, növényzet állagmegóvásáról úgy kell gondoskodni, hogy a temető látogatók biztonságát ne veszélyeztesse.



Temetési helyek


3.§.


(1) A sírhelyek kijelöléséről a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal[1] gondoskodik.


(2) A temetőt sírhelytáblákra (parcella, sírhelytáblákat pedig sorokra ) kell osztani. A sírhelytáblákat, sorokat és a temetési helyeket számozni kell.


(3) A temetési helyek nyilvántartásra való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni. A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.


(4)[2]     

a.) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége  90 cm, hosszúsága 210 cm, kettős sírhely szélessége 190 cm, hosszúsága 210 cm, sírhelyek egymástól való távolsága 0,6 m, sortávolság 0,6-1 m, sírtáblák közötti út szélessége 4 m. A temetési helyen elhelyezett sírjel (sírkő, síremlék, stb.) magassági mérete max. 2 m.


b.) 2 koporsós sírbolt mérete 3 m x 2 m, mélysége 2,1 m.

    4 koporsós sírbolt mérete 4 m x 2 m, mélysége 2,1 m.

   6 koporsós sírbolt mérete 5 m x 2 m, mélysége 2,1 m.


(5) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.


(6) [3] A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki csoportjának be kell mutatni. Szabálytalan közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott síremléket felállítani nem szabad. A síremlék tervének (vázrajzának) a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki csoportjának történő bemutatása engedélyezési eljárásnak minősül, de a síremlék állítási engedély megadásáért díj nem számítható fel.


(7) Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal[4] Műszaki csoportja jelöli ki.


(8) A sírhely használata 25 évre terjed, egyben magában foglalja a síremlék állítási jogosultságát.


3/A.§[5]


4.§.


A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság



(1) A Polgármesteri Hivatal köteles a sírhelyet nyilvántartani.


(2) A temetési hely feletti jog időtartama:

            a.) Egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés esetén 25 év.

b) [6]kettős sírhely esetén 25 év azzal, hogy a második sírhely betemetésekor fizetendő sírhelymegváltási díjat csökkenteni kell az első sírmegváltástól még esetlegesen fennálló rendelkezési időre jutó arányos díj összegével.

            c.) Urnafülke vagy urna sírhely esetén 10 év.

            d.) Urna sírbolt esetén 25 év.

            e.) Sírbolt esetén 60 év.


(3)[7] A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a (2) bekezdésben meghatározott használati időnél lehet rövidebb, de legalább a (2) bekezdés a), b) és d) pontja esetében 10 év, a (2) bekezdés c) pontja esetében 5 év, a (2) bekezdés e) pontja esetében 30 év. Ha az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, akkor az újraváltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.


(4[8]) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha

a) a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni; erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet,

b) a temetési hely, sírjel nem felel meg a szabályzat előírásainak.


(5) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha temetési hely megszűnik.


(6) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.


(7) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési  helyen kívánja  eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


(8) A lejárt sírhelyek újra megváltására országos napilapban és megyei napilapban (Somogyi Hírlap) (6 hónap alatt háromszor ) a helyi újságban, hirdetőtáblán és a temető kapun elhelyezhető hirdetményben fel kell hívni a hozzátartozók figyelmét. A hirdetményt 6 hónapig kell kifüggeszteni.


(9) A meg nem váltott sírhelyek, síremlékek, márvány síremlékek a községi önkormányzat tulajdonába kerülnek, 6 hónap kivárás után újraértékesíthető és a befolyt összeget a temető fenntartására köteles fordítani.


(10) A temetőben a sírhelyek árát jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



5.§.[9]


(1) A temetőben végzendő minden munkát: síremlék állítást, síremlék csiszolást, mosást, építést, fuvarozást, stb. kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozás – a temetési hely növénnyel történő ültetését, díszítését – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.


(2) A munka úgy végzendő, hogy ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról,  hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.


(3) A búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.


(4) Az első pontban felsorolt munkákat ünnepnap és vasárnap tilos végezni.


(5) A temetőben összegyűlt szemét szükség szerinti elszállításáról a kezelő vállalkozóval kötött szerződés alapján köteles gondoskodni.


(6) A temető          március 1-október 31.-ig                     8-20 óráig

                            november1-február 28-ig                     8-17 óráig tart nyitva


(7) A temetőkben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A díj a temetkezési szolgáltatóktól nem kérhető.


(8) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat kötelesek fizetni.


(9) A temetőfenntartási hozzájárulási díjat és a létesítmények igénybevételének díját jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


6.§.


(1) A temetőben gépkocsin, lovas kocsin, motorkerékpáron, kerékpáron közlekedni tilos.


(2) Kutyát, vagy más állatot a temetőbe bevinni tilos.


(3) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, amely a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit sérti vagy sértheti.


(4) Temetőben gyertyát gyújtani, illetve égő gyertyát a sírokon elhelyezni csak olyan módon lehet, hogy tüzet ne okozzon.


(5) A sírokat, síremlékeket és sírboltokat, az azon lévő tárgyakat, a temetőbe lévő épületeket, hirdetményeket és egyéb tárgyakat, az utakat, a temető fáit, bokrait, növényzetét megrongálni, beszennyezni, a sírokat, a díszítésre szolgáló tárgyakat, növényeket illetéktelenül eltávolítani tilos.


(6)A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat ( koszorúkat, sírlámpákat, dísznövényt, virágcserepet, vázát, stb.) szabad elhelyezni. Támfal, lépcső és kerítés elhelyezéséhez a temető fenntartójának (kezelőjének) engedélye szükséges.


(7) A temetőben elhelyezett tárgyakért annak fenntartója ( kezelője ) nem tartozik felelőséggel.


(8) A temetőben gazt, hulladékot és egyéb szemetet – a kijelölt lerakóhely kivételével – lerakni, eldobni tilos.


(9) A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtésére szolgáló helyet a Lengyeltóti Közös Önkormányzati Hivatal[10] jelöli ki.


(10) A szemét lerakóhelyet a temető szélén olyan helyen kell kijelölni, hogy a temető képét ne rontsa. A szemét összegyűjtésére szolgáló helyet táblával kell megjelölni.



Záró rendelkezések


7.§.

(1)[11]    


(2) Ez a rendelet 2000. év november hó 10. napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Kisberény, 2000. november 6.



                                Sipos Ferenc s.k.                                                                 Spanics Róbertné s.k.

                                       jegyző                                                                                 polgármester



Jelen rendelet 2000. november 8. napján kihirdetésre került.

Kisberény, 2000. november 8.


                                                                                                   Sipos Ferenc s.k.

                                                                                                             jegyző


A rendelet egységes szerkezetben hiteles.

Lengyeltóti, 2014. február 7.   


                                                                                  Dr. Szatmári Ibolya

                                                                                              jegyző



[1] Módosította: 18/2013.(XII.17.) ör.                                                 Hatályos: 2014. jan. 1-től

[2] Kiegészítette a b.) ponttal a 9/2007.(VI.28.) Ör.                            Hatályos: 2007.06.28-tól

[3] Módosította: 18/2013.(XII.17.) ör.                                                 Hatályos: 2014. jan. 1-től

[4] Módosította: 18/2013.(XII.17.) ör.                                                 Hatályos: 2014. jan. 1-től

[5] Hatályon kívül helyezte: 1/2014.(II.5.)                                           Hatálytalan: 2014. febr. 6-tól

[6] Módosította: 1/2014.(II.5.) ör.                                                       Hatályos: 2014. febr. 6-tól

[7] Módosította: 18/2013.(XII.17.) ör.                                                 Hatályos: 2014. jan. 1-től

[8] Módosította: 18/2013.(XII.17.) ör.                                                 Hatályos: 2014. jan. 1-től

[9] Kiegészítette (7)-(9) bekezdéssel a 9/2007.(VI.28.) Ör.                  Hatályos: 2007.06.28-tól

[10] Módosította: 18/2013.(XII.17.) ör.                                                Hatályos: 2014. jan. 1-től

[11] Hatályon kívül helyezte: 8/2012.(V.30.)

  1. melléklet a 6/2000.(XI.06.) Ök. rendelethez[1]



A temetkezési hely megváltási és újraváltási díjak.




1) Kisberény temetőben:

            Felnőtt sírhely          I-es       1.000 Ft+ÁFA         25 évre

            Felnőtt sírhely          II-es      2.000 Ft+ÁFA         25 évre

            Urnahely                              1.000 Ft+ÁFA         10 évre



2) Sírbolt (Kripta)

            2 koporsós sírbolt                20.000 Ft+ÁFA        60 évre

            4 koporsós sírbolt                30.000 Ft+ÁFA        60 évre

            6 koporsós sírbolt                35.000 Ft+ÁFA        60 évre



A sírhelyek árának megfizetése alól indokolt esetben a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a Polgármester mentesítést adhat, mely döntéséről a soron következő testületi ülésen beszámol.


A sírhelyek árát a kijelöléskor a Lengyeltóti Polgármesteri Hivatalnál kell befizetni a Kisberény Községi Önkormányzat számlája javára.





  1. melléklet a 6/2000.(XI.06.) ök. rendelethez[2]



Temető üzemeltetési, fenntartási és szolgáltatási díjak



  1. A temetkezési szolgáltatók kivételével, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás mértéke: 700 Ft. 


  1. A temető létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak fajtája és mértéke:


a)

           - ravatalozó használat: 5.000 Ft.,




A rendelet 2. számú mellékletében szereplő díjak ÁFA nélkül értendők.





[1] Módosította: 9/2007.(VI.28.) ör.                                                    Hatályos: 2007.06.28-tól

[2] Módosította: 9/2007.(VI.28.) ör.                                                    Hatályos: 2007.06.28-tól