Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2000. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a köztemetők rendjéről, használatuknak, igénybevételüknek szabályairól

Hatályos: 2000. 11. 15- 2023. 04. 11

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2000. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a köztemetők rendjéről, használatuknak, igénybevételüknek szabályairól1

2000.11.15.

Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testülete a település tulajdonát képező köztemetők használatának és igénybevételének szabályozására – az 1999. évi XLIII. törvényben /a továbbiakban Ttv./, valamint a 145/1999. /X.1./ Korm. rendeletben / a továbbiakban R./ foglaltakra figyelemmel, az ott szabályozottakon túl – az 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeltet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában és fenntartásában álló Esztergályhorváti: 02/3, 0265, 134 hrsz alatt nyilvántartott köztemetőkre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettető/k/re, a köztemetőkben a temetkezési szolgáltatást ellátó, valamint a köztemetőkben egyéb temetői munkát /pl.: emlékkő állítás/ végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre.

(3) Köztemető létesítése, bővítése, részben vagy egészben történő lezárása, megszüntetése a Képviselő-testület hatásköre.

(4) A köztemetők rendeltetésszerű használatához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása az Önkormányzat feladata és kötelezettsége. /ttv.9. §. (1) bek., 43. §. (2) bek./

2. § Esztergályhorváti község területén kizárólag a köztemetőkbe lehet temetni.

II. Fejezet

A köztemetők használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint. /Ttv. 19. §. (1) bek./

(2) A 2. §-ban meghatározott köztemetőn kívüli helyen ravatalozni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területileg illetékes városi intézetének engedélyével lehet.

4. § (1) A köztemetők nyitvatartási ideje, naponta: 8 órától - 20 óráig tart.

(2) A köztemetőkben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(3) A köztemető területére gépjárművel behajtani – a halottszállító járművek kivételével – csak engedéllyel szabad. A síremlékek elemeinek gépjárművel történő helyszínre szállításához a polgármester engedélyét be kell szerezni.

(4) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetések időpontját /nap, óra/ kötelesek legalább 24 órával előtte a temetőüzemeltetési feladatokat ellátó önkormányzat megbízottjának bejelenteni.

(5) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

(6) A felravatalozott koporsót a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig nyitva lehet tartani. A koporsót a temetés előtt véglegesen le kell zárni. /R.26. §. (2) bek./

(7) Az elhaltak tetemét a szállítás során, a ravatalozásnál, az eltemetésnél a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell kezelni.

5. § (1) A köztemető területén lévő sírhelyek gondozását a sírhely felett rendelkezni jogosult saját maga vagy megbízottja útján végzi.

(2) A köztemetők látogatásáért és a sírgondozáshoz igénybe vett vízért díj nem szedhető.

(3) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot az erre rendszeresített hulladéktárolóban kell elhelyezni. Kő, beton, továbbá egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos. A hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

6. § (1) A köztemető területén tüzet rakni nem szabad. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(2) 12 éven aluli gyermek a köztemetők területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A köztemetőkben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, a bokrokat, továbbá a temetők területén található bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos.

(4) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket, sírkeretet 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításukról az eltemettető köteles gondoskodni.

(5) A köztemetők területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat /koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, stb./ szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak /növények/ a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(6) Tilos a temető földjét felásni, a földet elvinni, vagy azt sírhantolásra felhasználni.

III. Fejezet

A temetési hely gazdálkodási szabályai

7. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra / parcella / a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temetők üzemeltetője jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell /R.10. §. (2) bek.

(3) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az önkormányzat által meghatározott temetkezési rend szerint kell végrehajtani.

(4) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés után le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba temetni, rátemetni csak a következő nyugvási időre szóló sírhelydíj befizetése ellenében lehet.

(5) Felnőttek és gyermekek eltemetésére külön sírhelytáblákat kell kijelölni. E rendelet alkalmazása szempontjából felnőttnek számítanak a 10 évesnél idősebb korban elhalálozottak.

(6) Külön sírhelytáblát kell kijelölni a halvaszületettek, az elvetélt magzatok, valamint a csonkolt testrészek eltemetésére.

(7) A köztemetőkről térképet kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni a betelt és szabad sírhelytáblákat, sorokat, illetve sírhelyeket.

(8) A köztemetők részletes térképét azok bejáratainál ki kell függeszteni, és a változásokat legalább félévenként ki kell egészíteni.

(9) A térkép elkészítése és folyamatos vezetése az üzemeltető feladata.

IV. Fejezet

A sírhelyek méretezése, a sírjelek alkalmazásának szabályai

8. § (1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően 160-250 cm. Koporsóba történő rátemetés esetén a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy felülre kerülő koporsó alja legalább 160 cm mélyre kerüljön.

(2) A sírhelyek méretezése.

a) egyszemélyes sír hossza 210 cm, szélessége 90 cm, mélysége 160-250 cm.

b) kettős sírhely hossza 210 cm, szélessége 190 cm, mélysége 190-250 cm.

c) rátemetéses sír hossza 210 cm, szélessége 90 cm, mélysége 160-250 cm.

(3) A sírok egymástól lévő távolsága 90 cm. A sorok közötti távolságnak 0,60-1,0 méternek kell lenni. A sírhelytáblák között legalább 2 m-es utat kell hagyni.

(4) A gyermektáblában lévő sírhelyek hossza 130 cm, szélessége 60 cm, mélysége 160-250 cm. A sírok egymástól való távolsága 30 cm.

9. § A sírjelek alkalmazásainak szabályaira irányadó a R. 13. §, 14. §-aiban foglalt rendelkezések.

V. Fejezet

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltási díja, a temető fenntartási hozzájárulás díja, hűtőkamra használat díja

10. § (1) A településen működő köztemetőben a kegyeleti közszolgáltatásokat /Ttv. 3. §. h., pont/ az Önkormányzat biztosítja a Passió Bt Zalaszentgrót vállalkozó bevonásával. Az üzemeltető vezeti a temető nyilvántartó könyvet és a sírbolt könyvet. A bejegyzések nem tartalmazhatják a halál okát.

(2) A sírhelyekért fizetendő megváltási díjat, valamint a temetési hely feletti rendelkezési jogát időtartamát /használati idő / a rendelet melléklete tartalmazza.

(3) A köztemetőben üzletszerű tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozások rendelet mellékletében meghatározott mértékű temető fenntartási hozzájárulást kötelesek az Önkormányzat részére befizetni. A temetkezési vállalkozó/k/ havonta számol el az Önkormányzattal és utalja át a hozzájárulást. Egyéb vállalkozók tevékenységük megkezdése előtt kötelesek a hozzájárulást befizetni az önkormányzat részére.

(4) A hűtőkamra használatáért a rendelet mellékletében meghatározott díjat kell fizetni, melyet a temetkezési vállalkozó szed be a megrendelőktől és havonta átutalja az önkormányzat számlájára.

VI. Fejezet

A temetési szolgáltatás, a temetőkben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának szabályairól

11. § (1) A temetési szolgáltatásokat temetkezési vállalkozók végezhetik. /R. 47. §./

(2) A köztemető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt és a sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét a polgármester /vagy megbízottja / jelöli ki.

(3) A köztemetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növényekkel való beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4) A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni. /R.23. §. (3) bek./

VII. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

12. §2

VIII. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

13. § (1) A jelen rendelet 2000. november 15. napján lép hatályba, kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik az SZMSZ-ben szabályozott módon.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Zalaapáti Községi Közös Tanács 1/1978. számú rendelete Esztergályhorváti községre vonatkozóan.

(3) A kihirdetett rendeletet a temető hirdetőtábláján is ki kell függeszteni és meg kell küldeni a településen temetkezési szolgáltatást végző vállalkozásoknak tájékoztatás céljából.

1. melléklet a 6/2000. (XI. 14.) önkormányzati rendelethez

1. Esztergályhorváti község területén működő köztemetőben a sírhelyek és sírboltok, megváltási díja /ÁFA nélkül /

a) 1 személyes sírhely: 1000 Ft

b) 2 személyes sírhely: 2000 Ft

c) gyermeksírhely: 1000 Ft

d) 1 személyes sírbolt: 4000 Ft

e) 2 személyes sírbolt: 8000 Ft

2. A sírhely, kolumbárium használat időtartama 25 év, a sírbolt használati időtartama 100 év

3. Esztergályhorváti község területén működő köztemetőkben üzletszerűen végzett vállalkozási tevékenység gyakorlása esetén alkalmanként fizetendő temető fenntartási hozzájárulás mértéke: nettó 2.000 Ft /alkalom

1

Az önkormányzati rendeletet az Esztergályhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (IV. 11.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 12. napjával.

2

Hatályon kívül helyezte a 8/2012.(VI.01.) önk. rendelet, hatályos 2012. június 1-től