Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2000. 11. 11- 2023. 07. 31

Drégelypalánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2000.11.11.

Drégelypalánk Község Önkormányzata a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § . A rendelet hatálya Drégelypalánk Község közigazgatási területére terjed ki, illetve Drégelypalánk községben lévő köztemetőre, az eltemettetőkre, és a temetés lebonyolításában közreműködőkre.

2. § . Drégelypalánk község temetője az Önkormányzat tulajdonában van. Az Önkormányzat gondoskodik a köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről, a köztemető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek megépítéséről és fenntartásáról, a sírhelyek kijelöléséről, valamint a temető kegyeleti méltóságának megőrzéséről.

3. § . A köztemető mellett található zsidó temető, mint lezárt sírkert az Önkormányzat gondozása alatt áll. A sírkertbe temetni nem szabad.

4. § . Az Önkormányzat ezen feladatai ellátásához temetőgondnokot alkalmaz. A temetőgondnokkal az Önkormányzat megbízási szerződést köt, melyben rögzíti a temetőgondnok feladatait és díjazását.

5. § .

a./ A temető rendjének betartása minden temetőlátogató kötelessége.
b./ A temetőlátogatók kötelesek az elszáradt virágokat, koszorúkat, egyéb hulladékokat a temetőben elhelyezett hulladéktárolókba tenni.
c./ A hulladéktárolók ürítéséről az Önkormányzat gondoskodik.

A temetés

6. § .

a./ Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.
b./ Az elhunyt eltemettetéséről a temetésre kötelezett (1999. évi. XLIII. törvény 20. §.) gondoskodik temetkezési vállalkozó igénybevételével.
c./ Amennyiben temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az Önkormányzat gondoskodik (köztemetés).

7. § .

a./ Temetni csak temetőgondnok által kijelölt sírhelyen szabad.
b./ A sírhelyek kijelölésekor be kell tartani a zártsoros temetkezés rendjét. Temetési helyként a sírhelytábla (parcella) megkezdett sorának következő temetési helyét kell kijelölni.

8. § . A temetési hely méretét az alábbiak szerint kell kijelölni:

a./ Egyes sír esetén 210 cm hosszú, 200cm mély és 90 cm széles.
b./ Kettős sír esetén 210 cm hosszú, 200 cm mély és 190 cm széles.
c./ A sírhelyek közötti távolság 100 cm.

9. § . Sírboltot (kriptát) a temetőben rre külön kijelölt helyen az építőhatóság engedélyével lehet megépíteni.

10. § . A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) létesíthető. A sírjel nem foglalhat el nagyobb helyet, mint a temetési hely. Fákat, bokrokat a sírjel köré ültetni nem szabad.

11. § A sírjel megfelelő műszaki állapotáról a jogosult (építtető) köteles gondoskodni. A sírjel megépítése vagy átépítése után az építtető köteles a sír környékét eredeti állapotárban helyreállítani és az építési törmeléket elszállíttatni.

A sírhelyek megváltási ára

12. § a./ A sírhelyekért az eltemettetőnek megváltási díjat kell fizetnie. A megváltási díj összegét a rendelet melléklete tartalmazza.

b./ A megváltási díjat a Polgármesteri Hivatal pénztárában kell befizetni.

13. § A megváltott sírhely használati ideje 50 év.

14. § Drégelypalánk Község Önkormányzata díszsírhelyet létesít a temető 1. sírhelytáblájában. Díszsírhely a község közéleti tevékenységében kimagasló munkát végző állampolgárrészére adományozható.

A ravatalozó használata

15. § a./ A halottakat a lehető legrövidebb időn belül a ravatalozóba kell szállítani.

b./ Halottat lakóházban, vagy más helyiségben ravatalozni nem szabad.
c./ A halottnak a ravatalozóba való szállításáról a hozzátartozóknak kell gondoskodnia a temetőgondnok egyidejű értesítésével.
d./ A ravatalozóba szállított holttest eltemetéséről az 1999. évi XLIII. törvény 24. §-ban meghatározott idő alatt gondoskodni kell.

Szabálysértés

16. § . Aki a temető rendjét megsérti szabálysértést követ el és 20.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Zárórendelkezések

17. § E rendelet 2000. december 1-én lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 4/1991.(III.25.) önkormányzati rendelet a köztemető gazdálkodásáról.