Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (V. 11.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2000. 06. 01- 2005. 07. 31

Mátramindszent Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000. (V. 11.) önkormányzati rendelete

A lakások és helyiségek bérletéről

2000.06.01.

Mátramindszent Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben foglalt (továbbiakban: törvény) felhatalmazás alapján a lakások és helyiségek bérletére vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat bérbeadó jogait és a bérlők méltányos érdekeit szem előtt tartva, a törvény keretei között meghatározza a lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó szabályokat.

A rendelet hatálya
A bérbeadói feladatokat teljesítő szervek

2. § A rendelet hatálya kiterjed Mátramindszent község közigazgatási területén lévő önkormányzati tulajdonban álló lakásokra, és a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre.

3. § A rendelet hatálya alá tartozó lakások és helyiségek vonatkozásában a bérbeadói jogokból és bérbeadói kötelezettségekből származó feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el.

II. Fejezet

A szolgálati lakások bérbeadása

4. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó lakásokat - a 7. §-ban foglaltak kivételével - szolgálati lakás céljára lehet bérbe adni. Az önkormányzat tulajdonában álló, szolgálati lakások jegyzékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az 1. számú mellékletben meghatározott lakásokat a Képviselő-testület az önkormányzat, önkormányzati szerveinek alkalmazásában álló köztisztviselőinek, közalkalmazottaknak, és egyéb, közérdeket szolgáló munkakört betöltő személynek adja bérbe.

A lakásbérleti jog

5. § (1) A 4. § (2) bekezdése alapján megkötött lakásbérleti szerződést minden esetben írásba kell foglalni. A szerződést

- határozott időre szóló köztisztviselői, közalkalmazotti illetve munkaviszony (a továbbiakban: munkaviszony) esetén azonos időtartamú, határozott időre
- határozatlan idejű munkaviszony esetén és egyéb esetekben valamely feltétel bekövetkeztéig kell megkötni.
(2) A szerződésnek tartalmaznia kell:
- a szerződést kötő felek megnevezését
- a szerződés tárgyát,
- időtartamát,
- a bérlő által fizetendő lakbér mértékét,
- azt, hogy mind a bérbeadó, mind a bérlő vállalja a törvényben, illetve a rendeletben foglalt kötelezettségei teljesítését; mindkettőjüket megilletik az ott rögzített jogok,
- mindazt, amiben a felek a fentieken túl, megállapodtak.
(3) A szolgálati lakásra kötött szerződés megszűnik akkor is, ha a bérlőnek:
a) a lakással rendelkező szervvel fennálló munkaviszonya, vagy
b) a szolgálati lakásra jogosító munkaköre vagy tevékenysége megszűnik.
A bérlő által fizetendő lakbér, bérleti és egyéb díjak

6. § (1) A szolgálati lakás bérlője köteles - az e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott mértékű - lakbért havonta előre, egyösszegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig a bérbeadónak megfizetni.

(2) Amennyiben a szolgálati lakás bérlője tekintetében az állás pályáztatása esetén pályázati feltételként volt meghatározva, illetve egyébként, ha feladata ellátásához szükséges, hogy személygépkocsival rendelkezzen, a bérlő részére a bérbeadó a személygépkocsi tárolásához szükséges, egy darab garázst ingyenesen biztosít.

(3) Amennyiben a gépkocsival való rendelkezés nem volt pályázati feltétel, illetve a feladat ellátásához nem feltétlenül szükséges, továbbá a (2) bekezdésben biztosított garázson felüli minden további garázsért a bérlő - az e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott - bérleti díjat köteles fizetni.

(4) A bérlő a vízdíjat, csatornadíjat, a villamos energia díját, a szennyvíz-szállítás, a szemétszállítás díját (mindennemű közszolgáltatási díjat) köteles a szolgáltató vállalkozás felé számla ellenében megfizetni.

III. Fejezet

A bérbeadás különös szabályai

7. § (1) Szolgálati lakást nem szolgálati lakás céljára csak kivételesen, és csak abban az esetben lehet bérbe adni, amennyiben a lakásra az önkormányzatnak, szerveinek feladataik ellátásához, illetve alkalmazásukban álló személy elhelyezéséhez nincs szüksége.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nem szolgálati lakás céljára történő bérbeadásról a Képviselő-testület dönt. A bérbe adási szerződést meghatározott feltétel bekövetkeztéig kell megkötni.

(3) Amennyiben az önkormányzatnak, illetve valamely szervének a lakásra szüksége van, a bérleti szerződés legalább 30 napos határidővel felmondható.

(4) Az (1) bekezdés szerinti bérbeadás esetén a törvényben, és e rendeletben megfogalmazott szabályokat értelemszerűen alkalmazni kell.

8. § Önkormányzati lakás nem lakás céljára csak kivételesen adható bérbe.

9. § Bérbeadói hozzájárulás befogadáshoz

(1) A bérlő a bérbeadó engedélye nélkül is befogadhatja a lakásba:

- házastársát, gyermekét,
- befogadott gyermekétől származó unokáját, szülőjét.
(2) A bérlő az (1) bekezdésben felsorolt személyeken kívül más személyt csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.
(3) A bérbeadó a (2) bekezdésben meghatározott hozzájárulását akkor adhatja meg, ha
- a befogadni kívánt személy lakástulajdonnal, lakásbérlettel nem rendelkezik,
- a lakásban lakó és odaköltöző személyek mindegyikére legalább 6 m2 lakószoba terület jut.
IV. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

10. § A bérbeadó kötelezettségei

(1) A bérbeadó köteles a bérlő részére a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban átadni.

(2) A bérbeadó és a bérlő a szerződés megkötésével egyidejűleg megállapodhatnak, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmasnak. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

- az elvégzendő munkát
- a lakás helyreállításának becsült költségeit
- azt, hogy a bérlő költségeit a bérbeadó - a felek megállapodása alapján - a lakbér időarányos szüneteltetésével, vagy mérséklésével téríti meg
- a munka elvégzésének határidejét
(3) A bérbeadó köteles gondoskodni:
a) az épület karbantartásáról
b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotban tartásáról
c) a helyiségek állagában, a helyiség berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről

11. § A bérlő kötelezettségei

(1) A bérlő köteles a bérbeadó részére a szerződés szerinti lakbért havonta előre, egyösszegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig megfizetni.

(2) A bérlő köteles a lakást rendeltetésszerűen használni.

(3) A bérlő köteles a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, cseréjéről gondoskodni, kivéve, ha a felek ettől eltérően állapodtak meg.

(4) A bérlő köteles a szerződés megszűnésekor a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni a bérbeadó részére.

(5) Amennyiben a bérlő a lakást nem rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja vissza a bérbeadó részére, a bérbeadó gondoskodik a lakás megfelelő állapotba hozásáról, és gondoskodik a felmerült költségek bérlőtől történő behajtásáról.

12. § (1) A felek megállapodhatnak, hogy a bérlő a lakást korszerűsíti. A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák:

- konkrét megjelölését
- elvégzésének határidejét
- költségeit és azok megfizetési feltételeit.
- Továbbá hogy a felek megállapodása alapján a bérlő ráfordításait a bérbeadó a lakbér időarányos szüneteltetésével, vagy mérséklésével téríti meg
(2) A bérlő köteles tűrni a lakás karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, bővítésével, korszerűsítésével kapcsolatos, és egyéb munkák elvégzését, ha az nem eredményezi a lakás megsemmisülését.
V. Fejezet

A szerződés megszűnése

13. § (1) A határozott időre szóló, illetőleg valamely feltétel bekövetkeztéig tartó lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetve feltétel bekövetkeztével szűnik meg.

(2) A bérlő a lakásbérleti szerződést bármikor, a hónap utolsó napjára felmondhatja.

14. § A bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondhatja, ha:

a) a bérlő a lakbért nem fizeti meg. Ebben az esetben a bérbeadó írásban felszólítja a bérlőt a lakbér megfizetésére. Ha a bérlő a felszólításnak nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 napon belül élhet a felmondással.

b) A bérlő a szerződésben vállalt, vagy jogszabályban előírt lényeges kötelezettségét a bérbeadó által írásban megjelölt határidőben nem teljesíti. A bérbeadó a határidőt leteltét követő 15 napon belül élhet a felmondással.

c) Az a - b) pontokban meghatározott esetekben az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat a felmondás; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb 15 napnál.

d) A bérlő vagy a vele együttlakó személyek az együttélés követelményeivel ellentétes, tűrhetetlen stb. magatartás tanúsítanak. Ebben az esetben a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra a tudomására jutástól számított nyolc napon belül írásban felszólítani. A felmondást az alapjául szolgáló magatartás folytatásától vagy megismétlésétől számított nyolc napon belül írásban kell közölni.

e) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják, vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják;

f) a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást (a továbbiakban: cserelakás) ajánl fel.

VI. Fejezet

A helyiségbérlet szabályai

Bérbeadás pályáztatás útján

15. § (1) Bérbe adható az önkormányzat tulajdonában lévő minden olyan, nem lakás céljára szolgáló helyiség (továbbiakban: helyiség), amely az önkormányzat szervei elhelyezésére nem szükséges.

(2) A helyiség csak olyan tevékenységre adható bérbe, amelyre jellege, helye szerint alkalmas. A szükséges hatósági engedélyek beszerzéséről a bérlő köteles gondoskodni.

(3) A helyiségek jegyzékét e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. A helyiségeket csak pályáztatás útján lehet bérbe adni.

(4) A pályáztatásra kijelölt önkormányzati helyiségek pályázati hirdetményét a bérbeadó a pályáztatás napját megelőzően legalább 8 nappal köteles a Polgármesteri Hivatalban kifüggeszteni.

(5) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett helyiség műszaki jellemzőit

b) a helyiség címét

c) a bérleti díj minimális összegét

d) az ott végezhető tevékenységi kört, funkciót

e) a bérleti jog időtartamát

f) a pályázati tárgyaláson licit alkalmazását a bérleti díjra vonatkozóan

g) a pályázat benyújtásának helyét, idejét, módját

h) a helyiség megtekintésének időpontját

i) a fizetendő óvadék összegét

j) a benyújtásra kerülő pályázat tartalmát

k) az eredményhirdetés időpontját.

16. § (1) A bérbeadó a benyújtott pályázatokat köteles elbírálni a benyújtási határidőt követő legkésőbb 5 munkanapon belül, a megjelenő pályázók jelenlétében.

(2) A helyiség bérleti jogát az szerzi meg, aki a pályázat feltételeinek megfelel, és a legmagasabb bérleti díjra tesz ajánlatot. A jogosult a bérleti jog elnyerésétől számított 2 hónapon belül köthet bérleti szerződést.

(3) Bérleti szerződést határozott időre, maximum 10 évre kell kötni. A bérleti szerződést írásba kell foglalni. A szerződés tartalmát a törvény és e rendelet keretei között a bérbeadó állapítja meg.

(4) A bérbeadó a pályáztatás útján bérbe adott helyiség bérleti díját évente jogosult megemelni.

Óvadék

17. § (1) A bérlő a bérleti jog elnyerésekor a bérleti szerződés megkötéséig 6 havi bérleti díjnak megfelelő biztosítékot tartozik egyösszegben megfizetni, amely az esetleges károkozás, illetve a bérleti díj elmaradás fedezetéül szolgál.

(2) Hat hónapnál rövidebb idejű bérleti szerződés esetén óvadékot nem kell fizetni, azonban a bérleti díj előre, egyösszegben fizetendő.

(3) Ha a helyiségbérlet megszűnésekor a bérlő a helyiséget rendeltetésszerű állapotban, a díjtartozások rendezésével visszaadta, a bérbeadó az óvadék összegé egyösszegben visszafizeti.

(4) Amennyiben a bérlő nem a (3) bekezdésben foglaltak szerint adta a helyiséget vissza, akkor az óvadékot a helyiség rendbetételére, a bérlőt terhelő egyéb tartozások kiegyenlítésére kell fordítani; az esetleg fennmaradó összeg a bérlőnek kifizethető.

VII. Fejezet

A bérleti díj mértéke és az egyes különszolgáltatások díjai

18. § (1) A 15. § (5) bekezdés c) pontjában említett bérleti díj minimális összege 225Ft/m2/hó.

(2) A vízdíjat és a csatornadíjat a bérlő köteles a vízszolgáltató vállalat felé, számla ellenében megfizetni.

VIII. Fejezet

Záró és hatályba léptető rendelkezések

19. § Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

20. § (1) E rendelet 2000. Június 1-jén hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépése előtt megkötött lakás- és helyiség-bérleti szerződéseket - a hatálybalépést követő 3 hónapon belül - felül kell vizsgálni, és a bérlőkkel új szerződés megkötéséről kell gondoskodni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes közszolgáltatások után fizetendő bérleti és térítési díjakról szóló 2/1992.(I. 23.) Ör. sz. rendelet.