Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2001. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2003. 01. 17

Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2001. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2003.01.17.

Tiszaeszlár Község Képviselő - testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított és kiegészített 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLII. tv. 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazások alapján, figyelemmel ez utóbbi törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.01.) Korm. rendeletre, a következő rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) temető: az állam, a települési önkormányzat, az egyházak (ideértve a felekezetek és vallási közösségek), a kisebbségi önkormányzatok, a gazdálkodó szervezetek és közhasznú szervezetek tulajdonában álló, a főváros közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű, kegyeleti célokat szolgáló közegészségügyi rendeltetésű különleges terület, amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.

b) köztemető: Tiszaeszlár Község Önkormányzat tulajdonában lévő temető, melyben az önkormányzat köztemető fenntartására vonatkozó kegyeleti közszolgáltatási kötelezettségét teljesíti.

c) kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

d) temetőfenntartás: a temető és köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint zöldfelületek karbantartása, felújítása és gondozása.

e) temető üzemeltetése: az eltemetésre, a temető és létesítményei igénybevételére, működésének és rendjének biztosítására irányuló összehangolt tevékenységek összessége, amelyet a köztemető üzemeltetője köteles ellátni és harmadik személyek felé meghatározni.

f) temetkezési szolgáltatás: a köztemetőben végzett kegyeleti közszolgáltatás körén kívül eső, temetkezéssel kapcsolatos, a következőkben felsorolt szolgáltatások: temetésfelvétel; halottszállítás; az elhunyt temetésre való előkészítése és temetési kellékekkel való ellátása; ravatalozás; búcsúztatás; a sírba helyezés (sírásói tevékenységet nem beleértve); a hamvasztás; az urnaelhelyezés; az urnakiadás; a hamvak szórása; a sírnyitás; az exhumálás és az újratemetés, amely tevékenységek díjazására a Temetkezési Szolgáltató és a Megrendelő szabad megállapodása irányadó.

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed a Tiszaeszlár Község közigazgatási területén működő köztemetőkre.

2. § (1)1 A temető üzemeltetését az önkormányzattal jogviszonyban álló jogi személy látja el, e rendeletben, valamint kegyeleti közszolgálati szerződésben foglalt feltételek szerint.

(2) A temetőnek és létesítményeinek mindenkor alkalmasnak kell lenni temetési tevékenység lebonyolítására ennek érdekében a temető üzemeltetője köteles a ravatalozó és hűtőberendezése állandó, megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni.

(3) A sírhely árakat és azok újraváltási árát a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. Az árak mértékét a Képviselő - testület évente jogosult megállapítani.

II. A temető kialakítása és üzemeltetése

3. §

A temetés

(1) Az elhunytat temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen kell eltemetni. Hamvasztásos temetés esetén a hamvak urnában helyezhetők el, illetőleg - a kormányrendeletben előírt feltételek szerint - szétszórhatók.
(2) 2 A temetőben a temetkezési szolgáltatás biztosításáról az üzemeltetőn keresztül az önkormányzat gondoskodik.
(3) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírhelyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell.
(4) A temetőben a díszsírhelyek, urnasírhelyek és sírboltok részére külön területet kell kijelölni.
(5) A temetkezésre használt helyek a köztemetőkben a következők lehetnek koporsós temetésnél:
a) egyes sírhely;
b) kettős sírhely;
c) sírbolt (kripta);
d) díszsírhely;
(6) A halottakat az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő sírhelybe kell temetni, kivéve a kettős sírhelybe történő temetést. Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad, azonban a sírboltokba, vagy kettős sírhelyekbe lezárás után is szabad temetni.
(7) A (6) bekezdésben meghatározott sorrendtől eltérő temetésre az üzemeltető adhat engedélyt.
(8) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta. a rendelkezési jog kiterjed a temetési hely használata mellett a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására.
(9) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve a temetési hely megszűnik. Emellett megszűnik a rendelkezési jog - a jogosult és az üzemeltető között létrejött megállapodás alapján - a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetőleg elhamvasztásával is, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.
(10) A temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltással meghosszabbítható, s ez esetben a meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a megváltási időre vonatkozó rendelkezések az irányadók. A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.
(11) Az újraváltás csak akkor tagadható meg, ha a temető tulajdonos bebizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.
(12) a temetkezési szolgáltatások közül a ravatalozással, a sírnyitással, a sírhelyek ki - és visszahantolásával kapcsolatos feladatok ellátására a köztemetőkben az üzemeltető szakszemélyzetének és technikai berendezéseinek igénybevétele kötelező.

4. §

A sírhelyek méretei

(1) Egyes felnőtt sírhely: 90 cm széles, 210 cm hossz , 200 cm mély
Kettős felnőtt sírhely: 180 cm széles, 210 cm hosszú, 200 cm mély
Gyermek sírhely: 90 cm széles, 210 mm hosszú, 160 cm mély
Urnasírhely: 80 cm széles, 60 cm hosszú, 200 cm mély
Sirbolt
Egyszemélyes 120 cm széles, 210 cm hosszú, 200 cm mély
Kétszemélyes: 240 cm széles, 210 cm hosszú, 200 cm mély
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 50-60 cm-nek, a gyermeksírok esetében 30-40 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 40-50 cm lehet.
(3) A hant nélküli temetés céljára - amennyiben erre igény merül fel - külön táblát kell kijeölni.

5. §

A sírhely használati ideje

(1) A városi köztemetőben a sírhelyek használati ideje:
a) sírhely 25 év
b) sírbolt 60 év
c) urnafülke, urnasírhely 10 év
d) urnasírbolt 20 év
(2) A használati idő valamennyi esetben - kérelemre - ugyanennyi időre meghosszabbítható, amennyiben az újraváltási árat megfizetik.

6. §

Díszsírhelyek

(1) A díszsírhelyek a temető területén kijelölt sírhelyek, amelyeket Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testülete örök temetkezési hely céljára adományoz. Az egyes sírhelyek adományozásáról átruházott hatáskörben a Képviselő - testület Ügyrendi Bizottsága gondoskodik.
(2) Az adományozott díszsírok a köztemető fenntartásáig fennmaradnak. A temető átrendezése, vagy megszűnése esetén a díszsírok áthelyezéséről Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő - testület dönt.
(3) Az adományozott díszsírok síremlékeinek felállításáról esetenként a Képviselő - testület dönt.

7. §

A temető fenntartásával kapcsolatos munkák

(1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható. A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet. A sírjel felállításának, felújításának, átépítésének és lebontásának szabályszerűségét a temető üzemeltetője ellenőrzi.
(2) A síremlékfenntartásáról az elhunyt személy örökösei kötelesek gondoskodni.
(3) Díszsírhelyeken lévő síremlék gondozásáról, fenntartásáról - ha a hozzátartozók ezen kötelezettségüknek nem tesznek eleget - az önkormányzat gondoskodik.
(4) Sírboltot csak az általános építési szabályok betartásával a temetőnek erre a célra kijelölt részére lehet építeni.

8. § (1) A temetőben végzendő minden munkát be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének, kivéve a sírok gondozását.

(2) A sírok gondozása csak a hozzátartozó által megváltott sírhely méretéig terjedhet. Amennyiben a sírhant területén kívül is növényzetet kíván a sír gondozója elhelyezni, azt minden esetben egyeztetnie kell a temető üzemeltetőjével. A sorok közötti átjárást akadályozó növényzet telepítése tilos.

(3) Fákat és cserjéket a sírbolthelyen és sírhelyen kívüli területen csak az üzemeltetővel történt előzetes egyeztetés után szabad ültetni. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott növényzetet a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására köteles személlyel megtéríttetheti.

9. §

A temető rendje

(1) A temető nyitva tartását az üzemeltető határozza meg. A nyitva tartási időt és a temető rendjét a temető bejáratánál elhelyezett táblán kell közzétenni.
(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.
(3) A temető főbejáratán keresztül gépjárművel - a temetkezési szolgáltatás ellátásához szükséges, illetve a járásképtelenséget szállító gépjárművek kivételével behajtani tilos.
(4) A sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet a sírhelyek között tárolni tilos, azt a szeméttárolóban kell elhelyezni. A temető üzemeltetője a szemét összegyűjtésére és tárolására szolgáló helyeket köteles kijelölni és a szemét szakszerű elhelyezéséről, elszállításáról szükség szerint, de legalább hetente egyszer gondoskodni.
(5) A temető területének, épületének, tartozékainak, növényzetének rongálása, szennyezése tilos.
(6) A temető területére kutyát bevinni tilos.
(7) Tizennégy éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.
(8) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani legkésőbb a zárás előtt 1 órával szabad. A tűzveszély elhárításához szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát, vagy mécsest gyújtotta.

III. Záró rendelkezések

10. § (1) Szabálysértést követ el, és 30 000.- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki:

a) ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, engedély nélkül, temetőként ki nem jelölt területen vagy lezárt temetőben halottat eltemet;

b) ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, a kiadott urnát tiltott helyen helyezi el;

c) a temető nyilvántartási rendjére, továbbá a sírok díszítésére nem szolgáló tárgyak temetőbe való bevitelére vonatkozó előírásokat megszegi;

d) olyan magatartást tanúsít, amely a szertartások rendjét, a temetőlátogató közönség kegyeleti érzéseit sérti, a kegyeleti jog gyakorlását akadályozza vagy gátolja,

e) a temető területére elrendelt gépkocsi korlátozást vagy tilalmat megszegi, illetve nem a leírtak szerint közlekedik;

f) a temetőbe állatot visz be;

g) a temetési hely jelölésére szolgáló sírjelet (sírt, sírboltot, síremléket stb.) vagy a temetőben lévő egyéb tárgyakat, illetve a növényzetet megrongálja, beszennyezi, továbbá a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat jogtalanul eltávolítja vagy engedély nélküli tárgyat helyez el;

h) a sírkőmaradványok elszállítására irányuló felhívásnak nem tesz eleget;

i) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül 2 méternél magasabbra növő fákat, bokrokat ültet ki;

j) a sírboltot a rendeletben meghatározott időben nem, vagy nem az előírt módon építette megy, vagy ha a sírboltot a temető tulajdonosának hozzájárulása nélkül építette meg;

k) az urnasírboltot tulajdonosi hozzájárulás nélkül, vagy attól eltérően építette meg;

l) a megváltozott temetési helyen túlterjeszkedő szegélykőt, síremléket, sírboltot vagy sírjelet az üzemeltető felszólítása ellenére a megváltott temetési helyen túlterjeszkedve helyezi el, s ezáltal a szomszédos temetési helyeket akadályozza;

m) a közvetlen veszélyt okozó síremlék, sírjel karbantartásáról, helyreállításáról a felhívás ellenére sem intézkedik.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatása Tiszaeszlár Község Jegyzőjének, mint I. fokú szabálysértési hatóságnak a hatáskörébe tartozik.

(3) Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, rendelkezéseit ettől az időponttól kell alkalmazni.

(4) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően felvett megrendeléseknél, illetve induló ügyekben kell alkalmazni.

(5) A rendelet hatályba lépése előtt megváltott temetési helyekre a megváltáskor érvényes jogszabályokat kell alkalmazni.

(6) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységekről szóló rendelet.

1. melléklet

üres cím
1

A 2. § (1) bekezdése a Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2003. (I. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A (2) bekezdés a Tiszaeszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2003. (I. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.