Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2001. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2001. 04. 01- 2001. 10. 25

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2001. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2001.04.01.

Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LVX. Törvény (a továbbiakban Ötv.) 16. §(1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában nincs működő temető, ezért az Ötv. 8. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettségének a Református Egyház tulajdonában lévő temető, valamint a katolikus Egyház tulajdonában lévő temető útján tesz eleget az egyházakkal megkötött szerződések (a továbbiakban: megállapodás) alapján, amelyek jelen rendelet függelékét képezik.

(2) A jelen rendelet hatálya megállapodásokban meghatározott sírhelyekre terjed ki.

(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét maga teljesíti.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) A temetőben biztosított temetési helyek típusai és méretei:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú,

2,00 m mély,
0,90 m széles
b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú
1,60 m mély,
0,60 m széles
c) Urna földbe temetésénél 0,80 m hosszú
1,00 m mély,
0,60 m széles
d) Sírboltok
- felszíni méretei:
3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m
6 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,00 m
9 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 3,80 m
- belső méretei:
3 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 0,90 m, mélysége 2,60 m
6 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 1,75 m, mélysége 2,60 m
9 személyes sírbolt hossza 2,30 m, szélessége 2,50 m, mélysége 2,60 m
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján, pótdíj fizetése ellenében – mégy egy koporsó temethető. a pótdíj a következő sírhely – meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.
(4) A pótdíj összege a rendelet mellékletében meghatározott megváltási díj 50 %-a.
(5) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Elhaltanként a pótdíj mértéke a (3) bekezdés szerinti, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(6) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.
(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(8) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állíttatnia.

4. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére a Polgármesteri Hivatal elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el.

(6) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága: 2 méter. E magassági méteren belül – a Tv. és Vhr. rendelkezéseit figyelembe – sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után külön engedély nélkül létesíthető.

5. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett használati joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

A temetési helyek feletti használati jog

6. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 50 év

b) sírhely esetén 25 év

c) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év

Az üzemeltető a temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírhelyet ismételnem nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Sírhely tábla vagy az egész temető lezárásáról és kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.

(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésében foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(8) A temettető kívánságára történő halott, - illetőleg urnaáthelyezés vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

(9) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzésekor a rendelkezésre jogosulttal szerződésben kell rögzíteni a sírhely építészeti, kertészeti kialakításának és a gondozásának követelményeit.

A temető infrastrukturális létesítményei

7. § (1) A temető infrastrukturális létesítményei: utak, vízvételi lehetőség, szemétlerakó, illemhely, ravatalozó.

(2) A temető infrastrukturális létesítményeinek igénybevétele:

a) sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja,

b) a mozgássérültek parkolási engedélyük birtokában, az egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt kiépített utakat gépjárművel ingyenesen használhatják,

c) a temetőben biztosított illemhelyet a temetőlátogatók és a temetőben vállalkozási tevékenységet folytatók díjtalanul használhatják.

(2) Díjat kell fizetni

a) a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért,

b) az (1) bekezdés b) pont szerinti esetet kivéve a temetőben kiépített úthálózat gépjárművel történő használatáért, ide nem értve az elhunyt szállítását,

c) a ravatalozó használatáért,

d) a temetőben végzett vállalkozási tevékenység során keletkezett hulladék elhelyezéséért, amennyiben annak elszállításáról nem a vállalkozó gondoskodik.

(3) A (2) bekezdésben említett díjak mértékét e rendelet 2.-4. számú melléklete tartalmazza.

Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetés megrendelésenként – a rendelet mellékletében meghatározott temetőfenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni a 3. számú melléklet alapján.

9. § A temetkezési szolgáltatást végző köteles a ravatalozó használata előtt azt legalább 24 órával bejelenteni az üzemeltetőnek, aki erről nyilvántartást vezet.

(2) A temetkezési szolgáltatást végző köteles a ravatalozó használatáért bérleti díjat köteles fizetni az üzemeltetőnek, melynek összegét a rendelet sz melléklete tartalmazza.

10. § (1) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy a gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásig a halott nem temethető el.

A temető rendje

11. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell lehelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitva tartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitva tartási ideje:

06.00-20.00 óráig
(2) a temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.
(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.
(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

12. § (1) A nyitva tartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt- a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(4) Az előírt engedély hiánya vagy az attól való eltérés esetén, továbbá a (2) bekezdésben szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére.

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

(5) A temetőben munkáját végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

13. § (1) Tilos

a) a temetőbe kutyát bevinni, kivéve a vak vezető kutya kivételével,

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani,

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradvány a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,

d) hulladékot, koszorú- és virágmaradvány a temetőben elégetni,

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

f) A sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

(2) Aki az egyes szabálysértésről szóló 218/1999. (XII.29.) Korm. rendeletben foglaltakon túl az e rendeletben tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

14. § E rendelet 2001. április 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

1. Sírbolthely díja (50 évre)

- 3 személyes sírbolthely 20 000 Ft
- 6 személyes sírbolthely 25 000 Ft
- 9 személyes sírbolthely 30 000 Ft

3. Sírhelyek díja (25 évre)

- útmenti soraiban 10 000 Ft
- minden más helyen 5 000 Ft

4. Urnafülke (10 évre ) használati díj 5 000 Ft

A nyugvóhely újra megváltási díja megegyezik a megváltási díj összegével.

2. melléklet

1. egyszeri hulladékszállítási díj 500 Ft/ nyugvóhely

2. vízhasználati díj 100 Ft/ alkalom

3. melléklet

10. temetőfenntartási hozzájárulás 1 000 Ft/elhalt

11. úthasználati díj 200 Ft/alkalom

4. melléklet

ravatalozó bérleti díja 1 000 Ft/óra
Hűtőkamra bérleti díja 50 Ft/óra
A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák!