Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2001. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a közterülethasználat rendjéről

Hatályos: 2024. 03. 05

Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2001. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a közterülethasználat rendjéről

2024.03.05.

Győrszemere Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. tv.16. §.(1)bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a köz-területhasználat rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya Győrszemere község közigazgatási területén az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre (út, járda, tér, park stb.) terjed ki.

2. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati megállapodás szükséges.

(2) A Képviselő-testület a közterület-használati megállapodás megkötésére valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben meghatározott képviselő-testületi hatáskörök gyakorlására vonatkozó hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

(3) A megállapodás megkötését az 1.sz. mellékletben megfogalmazottak szerint lehet kezdeményezni.

3. § (1) Közterület-használati megállapodást kell kötni

a) Árusító és egyéb fülke telepített elhelyezésére (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap árusítására szolgáló helyiség), mely építési engedély köteles

b) Árusító automata elhelyezésére

c) Alkalmi és mozgó árusítást végző pult, utánfutó, sátor felállításához

d) Közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, várakozóhely létesítéséhez

e) Köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezéséhez

f) Távbeszélő fülke, postai levélszekrény, szerencsejáték szelvényeket gyűjtő láda, szekrény elhelyezéséhez

g) Önálló hirdető berendezés, tájékoztató és reklámtáblák, köztéri bútorok elhelyezéséhez

h) Anyagtároláshoz (törmelék, termény, áru stb.)

i) Vásárok, nyereségérdekeltségű szabadtéri rendezvények megtartásához

j) Vendéglátóipari előkert létesítéséhez

k)1 Közmű elhelyezésére szolgáló építmények, tárgyak, oszlopok elhelyezéséhez, vagy a meglévő ilyen építmények, tárgyak, oszlopok által elfoglalt terület használatához,

l)2 mozgóbolt kereskedelmi tevékenység folytatásához

(2) Nem kell közterület-használati megállapodást kötni az alábbi esetekben:

a) Mozgó egészségügyi szolgáltatás esetén

b) Egy napot meg nem haladó anyagtároláshoz

c) Mozgó könyvárusítás esetén.

3/A. § (1) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztatót megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) A filmforgatással érintett közterület jellegétől és elhelyezkedésétől függően az alábbi kezelői hozzájárulások beszerzése írható elő a hatósági szerződéshez a kérelmezőnek:

a) helyi közút esetén közútkezelői hozzájárulás Győrszemere Község Jegyzője részéről, valamint

b) zöldterület esetén kezelői hozzájárulás a zöldterület kezelője részéről.

(3) A filmforgatással érintett közterület elhelyezkedésétől függően külön megállapodás kötendő a hatósági szerződéshez, különösen a felmerült költségek tekintetében a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedéssel érintett útvonal esetén a közlekedési szolgáltatóval.

(4) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

(5) A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló törvény 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(6) A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít a Győri u. 59-től a Győri u. 75-ig tartó terület.

(7) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt Győrszemere község Polgármestere igazolja a közterület-használatra vonatkozó kérelem benyújtását megelőzően. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

4. § (1) A közterület-használati megállapodás 1 év időtartamra köthető.

(2) A 3. §.(1) h. pontjában foglalt esetben a megállapodás 6 hónap időtartamra köthető.

(3) A megállapodásban rögzített határidő a lejárat előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható.

5. § (1) A közterület használatáért – ha e rendelet kivételt nem tesz – a használó díjat köteles fizetni.

(2) A használó a díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – köteles megfizetni.

(3) Nem kell megfizetni a díjat arra az időszakra, amikor a használó a polgármesteri hivatal intézkedése miatt kénytelen tevékenységét szüneteltetni.

6. § (1)3 A közterület-használati díj mértékét jelen rendelet 1. sz. mellékletet tartalmazza.

(2) A településen termelő,- szolgáltató tevékenységet folytató, székhellyel vagy telephellyel rendelkező alapvető élelmiszer cikkeket forgalmazó kereskedők a településen végzett mozgóbolti tevékenységük során igénybevett közterület-használat után fizetendő díj összegéből 1.000. Ft/alkalom kedvezményben részesülnek. A kedvezmény összegét a közterület-használati szerződésben kell megállapítani.

(3) A településen végzett mozgóbolti tevékenység során igénybe vett közterület-használat után fizetendő díjat egy éves időtartamra megkötött közterület-használati megállapodásban is meg lehet állapítani. A képviselő-testület a közterülethasználati megállapodás feltételeinek kialakítását, a szerződés megkötését a polgármester hatáskörébe utalja.

7. § (1) A közterület-használat közérdekből – a képviselő-testület vagy a polgármester javaslatára – 15 napos határidővel bármikor megszüntethető. Ilyen esetben a használó kérelmére más helyen kell a közterület-használat lehetőségét biztosítani.

(2) A megállapodás polgármester részéről történő felmondását vonja maga után, ha a használó a közterületet nem a megállapodásban rögzített célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget.

(3) Amennyiben a használó a közterület-használatot felmondással meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát a polgármesteri hivatalnak bejelenteni.

(4) Amennyiben a használó a közterület-használatot megszünteti vagy a megállapodás a (2) bekezdés szerint felmondásra kerül, a használó köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani.

(5) Amennyiben a közterület-használat a (2) vagy (3) bekezdésben foglalt módon szűnik meg, a használó a már befizetett díjat vissza nem követelheti, illetve a megszűnés időpontjában esedékessé vált díjat köteles megfizetni.

8. § (1) Hatályon kívül

(2) Aki közterületet jogosulatlanul vagy megállapodástól eltérő módon használ, köteles a polgármesteri hivatal felszólítására

a) A használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén helyreállítani.

b) hatályon kívül

(3) A közterületet jogosulatlanul használó kérelmére a további közterület-használatról megállapodást lehet kötni.

9. § (1) hatályon kívül

(2) hatályon kívül

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos jogszabályok rendelkezései az irányadók.

10. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdés k) pontja a Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdés l) pontját a Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

3

A 6. § (1) bekezdése a Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Győrszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.