Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól

Hatályos: 2001. 09. 17

Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól

2001.09.17.

Gádoros Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló – többször módosított – 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a, valamint 49/M §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló módosított 1994. évi LXIV. tv. 13. § (1) bekezdésében foglaltakra a Polgármesteri Hivatalban dolgozó és a nyugdíjas köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól az alábbi rendeletet (a továbbiakban: R) alkotja.

Bevezető rendelkezések

A rendelet hatálya és értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat képviselő-testületének hivatala köztisztviselőire, ügykezelőire, ahol e rendelet kifejezetten úgy rendelkezik, ott a nyugállományú köztisztviselőire.

(2) Az e rendeletben meghatározott juttatások és támogatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott (részmunkaidős) köztisztviselőket munkaidő-arányosan illetik meg.

(3) E rendelet alkalmazásában:

a) juttatás: az e rendelet 12. §-ában meghatározott juttatás;

b) támogatás: az e rendelet 15. §-ában meghatározott támogatás.

2. § A Polgármesteri Hivatalban a munkamegosztás tekintetében elkülönített szervezeti egységek vezetésére adott megbízásnál az eddig alkalmazott megnevezések változatlanul megmaradnak azzal, hogy a Ktv. 31. § (1) bekezdésében meghatározott egyik vezetői beosztással sem kerülnek megfeleltetésre.

A juttatások és a támogatások fedezete

3. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a képviselő-testület a költségvetési rendeletében – az (1) - (3) bekezdés figyelembevételével – állapítja meg úgy, hogy a juttatásokra, támogatásokra fordítható összeg évente a mindenkori illetményalap emelkedésének mértékével növekszik, mely összeget növeli vagy csökkenti a képviselő-testület által engedélyezett létszámbővítés, vagy elrendelt létszámcsökkentés miatti arányos összeg. A létszám megállapításánál figyelembe kell venni az ügykezelőket is.

(2) A hivatal költségvetésében szociális és kegyeleti támogatások céljára biztosított fedezet (szociális keret), más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.

4. § Ha adott költségvetési évre a juttatásokra és/vagy támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul, a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelete módosításával tehet eleget.

5. § A jóváhagyott előirányzat adott évi felhasználatlansága miatt keletkező pénzmaradvány a következő évben a képviselő-testület döntése alapján – meghatározott mértékben és arányban – használható fel az e rendelet tárgyát képező juttatásokra és támogatásokra.

6. § A jegyző felelős az e rendeletben szabályozott juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.

A juttatások és a támogatások fedezetére szolgáló keret felhasználása

7. § (1) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározott módon, valamint a Közszolgálati szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.

(2) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. A keret kimerülését követő igényeket, kérelmeket – nyilvántartásba vételt követően – el kell utasítani.

(3) Ha év közben a képviselő-testület a juttatások és támogatások fedezetéül pótelőirányzatot állapít meg, akkor a felhasználás során előnyben kell részesíteni a – 7. § (2) bekezdésében meghatározott - nyilvántartásban már szereplő igényeket.

8. § Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

A juttatásokkal és a támogatásokkal kapcsolatos jegyzői feladatok

9. § (1) A jegyző a (személyi ügyekkel foglalkozó személy) útján a juttatásokkal kapcsolatban köteles intézkedni:

a) a juttatások körültekintő felhasználásának biztosításáról,

b) az egyes juttatásokra való jogosultság megállapításáról,

c) az egyes megítélt juttatások folyósításáról.

(2) A jegyző a juttatásokkal kapcsolatos (1) bekezdésben meghatározott feladatai ellátásának segítésére bizottságot hozhat létre.

10. § (1) A jegyző a támogatásokkal kapcsolatban a következő feladatokat látja el:

a) A jegyző köteles intézkedni a szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítására, a nyugállományú köztisztviselők szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kísérésére, az igényjogosultság megállapítására és a támogatások folyósítására – ha van szociális bizottság, illetve referens akkor a bizottság vagy a referens bevonásával – illetőleg a személyi ügyekkel foglalkozó személy útján.

b) A jegyző a személyi ügyekkel foglalkozó személy útján – ha van szociális bizottság, illetve referens, akkor a bizottság vagy a referens – a társadalmi és érdekképviseleti szervekkel együttműködve köteles figyelemmel kísérni a nyugdíjas állomány szociális helyzetét, nyilvántartani a tartósan gondozásra szorulókat, folyamatos kapcsolatot tartani a gondozottakkal.

(2) A szervnél a nyugállományú köztisztviselők szociális gondozásának, illetve szakmai tapasztalataik, a velük való kapcsolattartás biztosítására a munkáltató nyugdíjas bizottságot hozhat létre.

Ha a munkáltató nyugdíjas bizottságot nem hoz létre, a nyugdíjas köztisztviselők ügyeinek intézésével indokolt esetben referenset bíz meg.

11. § A 10. § b) pontjában meghatározott feladatokat azon köztisztviselők tekintetében kell ellátni, amely személyek:

- a képviselő-testület hivatalából mentek nyugállományba,

- a jogelőd szervtől mentek nyugállományba.

II. Fejezet

Köztisztviselői juttatások

12. § (1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a) Lakhatási támogatások

- Közműdíjakhoz történő – vissza nem térítendő – pénzbeli hozzájárulás,

- Lakás felújítási (komfortfokozat emelési) költségekhez történő – vissza nem térítendő – pénzbeli hozzájárulás,

- Lakás felújítási (komfortfokozat emelési) költségekhez kölcsön,

- Lakás bővítési költségekhez történő – vissza nem térítendő – pénzbeli hozzájárulás,

- Lakás bővítési költségekhez kölcsön

Lakásépítési támogatások

- kamatmentes kölcsön

- egyösszegű – vissza nem térítendő – támogatás

- lakás takarékpénztárnál kötött lakás elő-takarékossági szerződés díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás

c) Lakásvásárlási támogatások

- kamatmentes kölcsön

- egyösszegű – vissza nem térítendő – támogatás,

- lakás takarékpénztárnál kötött lakás elő-takarékossági szerződés díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás

d) Családalapítási támogatások

- fiatal házasok egyösszegű – vissza nem térítendő – támogatása

- egyösszegű – vissza nem térítendő – gyermekszületési támogatás

- gyermekszületés esetén nyújtott természetbeni támogatás

e) Üdülési hozzájárulás

f) Szociális támogatások

- rendszeres pénzbeli szociális segély

- rendkívüli (eseti) pénzbeli szociális segély

- rendszeres természetbeni szociális segély

- rendkívüli (eseti) természetbeni szociális segély

- beiskolázási támogatás

g) Illetményelőleg

(2) A köztisztviselő részére az Önkormányzat a következő jóléti juttatásokat biztosítja:

a) életbiztosítási szerződés kötése,

b) életbiztosításhoz kapcsolódó elő takarékosság díjához való – vissza nem térítendő – hozzájárulás,

c) önkéntes és /vagy magánnyugdíj-pénztári tagdíj kiegészítés,

d) sport- és szabadidős tevékenységek támogatása.

(3) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő kulturális juttatásokat biztosítja:

a) önkormányzati fenntartású kulturális, közművelődési intézmény kedvezményes látogatására szolgáló igazolvány,

b) könyvvásárlási támogatás.

(4) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő egészségügyi juttatásokat biztosítja:

a) egészségügyi szűrő vizsgálatok támogatása,

b) fogászati kezelések díjához történő – vissza nem térítendő – hozzájárulás,

c) szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához történő – vissza nem térítendő hozzájárulás.

13. § A rendelet 12. § (1) bekezdésének a) pontjától (4) bekezdésének c) pontjáig meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

III. Fejezet

Támogatások

A támogatásokra vonatkozó általános szabályok

14. § A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.

15. § A pénzbeli és természetbeni támogatások:

a) eseti szociális segély,

b) jövedelem-kiegészítés,

c) temetési segély,

16. § A 15. §-ban meghatározott támogatásokra vonatkozó közös eljárási szabályok:

a) Támogatás a szociálisan rászorult személy írásbeli vagy szóbeli kérelme alapján adható. (A szóbeli kérelemről feljegyzést, jegyzőkönyvet kell készíteni.)

b) A támogatás adható kérelem nélkül is, hivatalból, ha az érintett személy támogatása indokolt.

c) Az érintett kötelezhető személyi jövedelmi helyzete igazolására, ha az, az adott támogatási formánál a folyósítás feltétele teljesülése megítéléséhez szükséges. Ez esetben jövedelmi állapot igazolásának elmaradása esetén a támogatás nem folyósítható.

d) A támogatásra való jogosultságot a jegyző e rendelet alapján állapítja meg. A támogatás megítélésről, illetve a kérelem elutasításáról az érintetteket írásban értesíti.

Eseti szociális segély

17. § (1) Eseti szociális segély adható annak a nyugdíjas köztisztviselőnek:

a) akinek havi átlagjövedelme (legalább hat hónap átlagában) nem éri el a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét és

b) átmenetileg a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, vagy időszakosan létfenntartási gondokkal küzd.

A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerülés, illetve létfenntartást veszélyeztető indok lehet például:

- lakásfenntartással kapcsolatos időszakos kiadások (pl. fűtési kiadások),

- egészségügyi állapottal kapcsolatos kiadások (pl. gyógyszer kiadások, gyógykezelés költségei), stb.

(2) Az átlagjövedelmet a jövedelmet egyértelműen igazoló okmányokkal – pl. nyugdíjszelvénnyel, munkáltatói igazolással, stb. – kell bizonyítani.

18. § (1) Az eseti szociális segély egy évben 5 alkalommal adható, de indokolt esetben ennél többször is folyósítható.

(2) Segély adott évben csak akkor állapítható meg, ha annak kifizetéséről még tárgyévben gondoskodni lehet.

19. § Az eseti szociális segély mértéke alkalmanként a nyugdíjminimum összegéig terjedhet.

20. § A segélyt a támogatást megítélő okirat alapján a hivatal pénzügyi szervezete közvetlenül a pénztárból készpénzben fizeti ki, vagy a kérelmező kérésére postai, illetőleg banki átutalással teljesíti.

21. § A segélyt a támogatás megítélésétől számított 5 munkanapon belül kell kifizetni vagy kiutalni.

Jövedelem-kiegészítés

22. § (1) Jövedelem-kiegészítésben részesíthető az a nyugdíjas köztisztviselő

a) akinek havi átlagjövedelme (legalább hat hónap átlagában) nem éri el a mindenkori sajátjogú öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét, és

b) aki nyugdíjba vonulását megelőzően legalább 10 évig dolgozott köztisztviselőként,

c) aki a rendkívüli feladatok végrehajtása során (így különösen a választás, népszámlálás, egyéb statisztikai felmérések keretében) részt vett közigazgatási feladatok ellátásában.

(2) Az átlagjövedelmet a jövedelmet egyértelműen igazoló okmányokkal – pl. nyugdíjszelvénnyel, munkáltatói igazolással, stb. kell bizonyítani.

23. § (1) A jövedelem-kiegészítést minimum 4 hónapra, illetve maximum 12 hónapra – folyamatosan – lehet megítélni. A támogatás megítélésénél azonban figyelembe kell venni, hogy az az önkormányzat számára csak adott költségvetési évet terhelő kifizetési kötelezést keletkeztethet.

(2) Indokolt esetben a jövedelem-kiegészítésre vonatkozó támogatás egymást követő évben/években meghosszabbítható, de csak akkor, ha a 22. §-ban fennálló feltételek fennállnak.

24. § A jövedelem-kiegészítés mértéke a minimálbér és a nyugdíjösszeg közötti különbség lehet. A jövedelem-kiegészítő támogatásra fordítható összeget adott évre a költségvetési rendelet határozza meg.

25. § A jövedelem-kiegészítést a támogatást megítélő okirat alapján a hivatal pénzügyi szervezete:

- közvetlenül a pénztárból készpénzben fizeti ki, vagy

- a kérelmező kérésére a segélyt postai utalvánnyal fizeti ki, vagy

- a kérelmező kérésére a bankszámlájára utalja.

26. § (1) A jövedelem-kiegészítést utólag, a jogosultság hónapját követő hónap 3-áig kell kifizetni.

(2) A december havi járandóságot az (1) bekezdéstől eltérően legkésőbb december 31-ig ki kell fizetni.

Temetési segély

27. § (1) Temetési segély adható annak a nyugdíjas köztisztviselőnek,

a) aki meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját létfenntartását veszélyezteti.

28. § Temetési segély nem adható annak a nyugdíjas köztisztviselőnek, aki az önkormányzat szociális ellátásokról szóló helyi rendelete alapján ugyanazon temetési költségek tekintetében:

- temetési segélyben részesült, illetve

- ilyen segély iránt kérelmet nyújtott be addig, amíg a kérelmet vissza nem vonja, illetve kérelme elutasításra nem kerül.

29. § A temetési segély mértéke 20.000 Ft – 50.000 Ft között lehet. Adott évben a segélyekre fordítható összeget a költségvetési rendelet határozza meg.

30. § A temetési segélyt a támogatást megítélő okirat alapján a hivatal pénzügyi csoportja:

- közvetlenül a pénztárból készpénzben fizeti ki, vagy

- a kérelmező kérésére a segélyt postai utalvánnyal fizeti ki, vagy

- a kérelmező kérésére a bankszámlájára utalja.

31. § (1) A segélyt a megítélő határozat meghozatalát követően haladéktalanul ki kell fizetni.

(2) A tárgyévben csak úgy lehet támogatást megítélni, ha annak kifizetéséről adott évben gondoskodni lehet.

32. § (1) Amennyiben az elhunyt köztisztviselőt a hivatali szerv vezetője a közszolgálat halottjává nyilvánítja, a temetési költség részbeni vagy egészében történő fedezetét a Képviselő-testület a költségvetéséből a Hivatal számára pótelőirányzatként biztosítja.

IV. Fejezet

Vegyes rendelkezések

33. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép életbe. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendeletet a 2001. évben a következő eltérésekkel kell alkalmazni:

a) a képviselő-testület a 2001. évre vonatkozó juttatások és támogatások keretét e rendelet hatályba lépésétől számított 60 napon belül a költségvetési rendelet módosításával határozza meg;

b) a költségvetési rendeletre vonatkozó szabályokat a 2001. évre értelemszerűen az a) pontban meghatározott költségvetési rendelet-módosításra kell alkalmazni;

c) a költségvetési év alatt a 2001. évben értelemszerűen az e rendelet hatályba lépésétől számított tört évet kell érteni.

(3) A rendelet 12 §-ában említett köztisztviselők alatt a polgármestert is érteni kell azzal, hogy esetében a közszolgálati jogviszony alatt foglalkoztatási jogviszonyt kell érteni.

(4) A jegyző a Közszolgálati szabályzatban köteles meghatározni az e rendeletben szabályozott juttatásokkal és támogatásokkal kapcsolatos konkrét feladatokat, valamint az egyes feladatok felelőseit.

(5) E rendelet 2001. szeptember 17-én lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2001. július 1-től kell alkalmazni.

(6) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 3/2000./II.18./ KT. számú rendelettel módosított a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának kérdéseiről szóló 13/1999./VII.19./ KT. számú rendelet.