Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2001. (V. 4.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról

Hatályos: 2001. 06. 01- 2022. 02. 28

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2001. (V. 4.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról1

2001.06.01.

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. §-ában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. (továbbiakban: Ötv.) 16. § (1) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Nagyatád Város közigazgatási területén - a helyi viszonyok figyelembe vételével - meghatározza az állattartás feltételrendszerét, az állattartók jogait és kötelezettségeit.

(2) Nagyatád város területén állatot tartani a közegészségügyi, az állategészségügyi, az építési- a vízügyi és környezetvédelmi szabályok betartása mellett a rendeletben megfogalmazott feltételekkel lehet.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyatád város területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó állattartóra, állattartó épület létesítőjére és hasznosítójára.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, valamint intézményeik feladatának ellátásához szükséges állattartásra,

b) az alkalmi cirkuszi rendezvényekre és állatkiállításokra,

c)

d)

3. § E rendeletben nem szabályozott állattartással kapcsolatos kérdésekben más hatályban lévő jogszabályok rendelkezései az irányadók.

4. § A rendelet alkalmazása szempontjából állattartásnak minősül mindennemű gazdasági haszon- és kedvtelésből nevelt állat tartása, a haltenyésztés, valamint a nagyüzemi állattartás kivételével.

Értelmező rendelkezések

5. § E rendelet alkalmazásában:

1.

2.

3.

4.

5. mezőgazdasági haszonállat: a külön jogszabályban meghatározottak szerinti állat

6.

7.

8. kedvtelésből tartott állat: a külön jogszabályban meghatározottak szerinti állat

9.

10. vakvezető eb: az az eb, amelyet erre a célra speciálisan kiképeztek, és a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége igazolvánnyal látott el.

11. jelző eb: az, amely a halláskárosultak segítségét szolgálja, aminek szükségességét szakorvosi igazolással kell bizonyítani.

12.

13.

II. Fejezet

Az állattartás általános szabályai

6. § (1) A város belterületén állatot csak az érvényben lévő állategészségügyi előírások betartásával, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvényben foglaltak alapján körül kerített udvarban vagy zárt helyen lehet tartani a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott védőtávolságok betartásával.

(2)

(3) Az állattartó köteles az állatot a lakókörnyezet, különösen a közvetlen szomszédok nyugalmának megzavarása, testi épségének és egészégének veszélyeztetése, valamint anyagi kár okozása nélkül tartani.

(4)

7. §

Haszonállatok tartása, elhelyezése, a tartható haszonállatok száma

8. §

Haszonállatok tartása

9. § (1) Az állattartó köteles állattartási tevékenységéről (ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, juh, kecske, sertés, méhcsaládok esetén létszámtól függetlenül, baromfi és nyúlállomány esetén száz egyed felett) a tevékenység megkezdéséről, ill. megszüntetéséről az állatállományt ellátó állatorvost, illetőleg a települési önkormányzat jegyzőjét egyidejűleg tájékoztatni.

(2) A tartott állatok részére megfelelő életteret kell biztosítani. Az állatok csak könnyen tisztítható, hézagmentes, szilárd burkolattal ellátott létesítményben helyezhetők el. Gondoskodni kell a naponkénti takarításról, a rendszeres fertőtlenítésről, az építményekben található kártékony állatok irtásáról.

(3) Trágyát és trágyalevet szivárgásmentes gyűjtőben kell tárolni úgy, hogy onnan a trágyalé ki ne folyhasson, a szomszédos és a saját telket, a talajt, a felszíni és felszín alatti vizeket ne szennyezze. A trágyatelepet vízzáró alapzattal és oldalfallal szükséges ellátni, vagy a trágyatelep körül fedett peremtöltést és árkot kell kialakítani. A trágyalé elvezetése kizárólag zárt csatornarendszerben történhet. A trágya és trágyalé gyűjtőt szükség szerint, de évente legalább kétszer köteles az állattartó kiüríteni.

(4)

(5)

III. Fejezet

Kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai

Az ebtartás szabályai

10. § (1) Bejelentési kötelezettség

a)

b)

c)

d) A kóbor ebek begyűjtése a Városgondnokság feladata. Az eb befogásával és tartásával kapcsolatos költségeket az eb tulajdonosa viseli, ha ismert, vagy ismertté válik. Az elfogott és a Városgondnokságra beszállított ebet – a tartás költségének megtérítését követően – az igazolt tulajdonosa 14 napon belül kiválthatja, a ki nem váltott ebbel a Városgondnokság szabadon rendelkezhet. A Városgondnokság a chip vagy tetoválási szám alapján megkísérli az eb tulajdonosának megkeresését. A fajtatisztának tűnő, tetoválási számmal vagy chippel ellátott eb esetén a Városgondnokság bejelentést tesz a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél is.

e) Az ebek nyilvántartásával kapcsolatos feladatok ellátásáról a jegyző gondoskodik.

(2)

(3)

Ebtartással kapcsolatos egyéb feladatok

11. § (1)

(2)

(3)

(4) A vakvezető kutya és a jelző eb kivételével tilos az ebet beengedni vagy bevinni

a) az állategészségügyi intézmények kivételével egészségügyi, oktatási, szociális, kulturális, sport intézmények területére és a kegyeleti helyekre,

b) a pályaudvar kivételével ügyfélforgalmat lebonyolító középületbe, diákszállásra, közfürdő területére, játszótérre

c) élelmiszer-elárusító üzletben, vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségben, szórakozóhelyre, élelmiszerpiacra és a vásárcsarnok területére.

(5)

(6)

(7)

(8) Közforgalmú közlekedési járművön pórázon tartva és szájkosárral szabad ebet szállítani.

(9) A bekerített ingatlanon szabadon tartott eb esetén az ingatlan kerítésének alkalmasnak kell lennie az eb kiharapásának a megakadályozására.

(10) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos.

(11) Ha az ebtulajdonos nem szándékozik az ebet tovább tartani, köteles elhelyezéséről gondoskodni.

Kutyafuttatóra vonatkozó szabályok

11/A. § (1) Ebeket futtatni csak az erre kijelölt helyen lehet.

(2) A kutyafuttató az ebek egészséges testmozgási igényének kielégítésére kijelölt elkerítés nélküli vagy indokolt esetben elkerített közterületi rész. A kutyafuttató területén az állatok póráz és szájkosár nélkül szabadon engedhetők. A terület állati ürüléktől mentes tisztán tartása az eb tulajdonosának kötelessége, a közterületen való sétáltatás általános szabályai szerint.

(3) A kutyafuttatásra kijelölt területet az 1. melléklet tartalmazza.

Egyéb kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai

12. §

Állatvédelmi közegészségügyi szabályok

13. § (1) Ha az állattartó nem képes vagy nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.

(2)

(3) A közterületen talált állati hullákat a Városgondnokságon kell bejelenteni.

(5) A tulajdonos köteles az elhullott állatot - az állategészségügyi és közegészségügyi előírások betartásával - az állati tetemek gyűjtőhelyére szállítani. Ezt a feladatot a gyepmester - a tulajdonos kérésére - térítés ellenében átvállalhatja.

Vegyes rendelkezések

14. § (1) E rendelet alkalmazása során történő eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályai az irányadóak.

(2) Állattartással, állatvédelemmel kapcsolatos beadványokat a Polgármesteri Hivatalnak az önkormányzat SZMSZ-ban megjelölt azon belső szervezeti egységéhez lehet benyújtani, amely az állattartással kapcsolatos feladatokat látja el.

(3) Az e rendeletben szabályozott önkormányzati hatáskörének gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás

15. §

Hatályba lépő rendelkezések

16. § (1) E rendelet 2001. június 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Nagyatád Város Önkormányzatának a 35/1995. (XII. 1.), valamint a 9/2000. (III. 1.) számú rendeletekkel módosított 14/1994. (VI. 1.) számú önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(4) E rendelet 7. § és 8. §-aiban foglaltakat 2002. január 1. napjától kell alkalmazni.

17. § E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával.