Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2001. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődés helyi szabályozásáról

Hatályos: 2013. 07. 02

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2001. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a közművelődés helyi szabályozásáról

2013.07.02.

1Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről, és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontja, a város 195/2001.(IX.21.) számú határozatával elfogadott Közművelődési Koncepciója alapján a közművelődési tevékenység helyi szabályozására az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet alapvető célja azon feladatok meghatározása, amelyeket a közművelődési tevékenységek formáiból Ráckeve Város Önkormányzata a törvényi kötelezettségek, a városi lehetőségek és sajátosságok alapján, a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével feladat-ellátási kötelezettségként felvállal.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

(1)2 A közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre, a feladatellátásban résztvevő közművelődési intézményekre és azok alkalmazottaira.

(a) Ráckeve Város Önkormányzata által fenntartott/működtetett:
- Polgármesteri Hivatalra
- Ács Károly Művelődési Központra
- Skarica Máté Városi Könyvtárra
- Szivárvány Óvodára
- Ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskolára
- Ránki György Alapfokú Művészetoktatási Művészeti Iskolára
(b) Ráckeve város területén lévő, de nem az önkormányzat által működtetett oktatási intézményekre.
(c) A közművelődési és nyilvános könyvtári ellátást igénybe vevő személyekre, szervezetekre.
(d) Azokra a szervezetekre, közösségekre, magánszemélyekre, amelyekkel az önkormányzat törvényben meghatározott közművelődési feladatok ellátására helyi közművelődési megállapodást köt.
(e) A városban működő, az önkormányzat által kiemelten, vagy pályázati eljárás keretében támogatott, kulturális célú művészeti csoportokra, közösségekre, egyéb szervezetekre.

A város közművelődési feladatainak meghatározása

3. § (1) Ráckeve Város Közművelődési Koncepciójában meghatározott feladatok

alapján:
(a) A közösség művelődéséhez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása
(b) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, befogadás elősegítése
(c) A település hagyományainak ápolása, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségeinek szerepnövelése, a lokálpatriotizmus, a „gazdatudat”, a helyi értékek védelmének erősítése
(d) Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítése
(e) Az élet minőségének, az ünnep örömeinek gazdagítása, amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók szakmai támogatása, a kulturált szórakozás feltételeinek biztosítása
(f) Speciális helyzetű népességcsoportok művelődési közösségeinek gondozása, a civil közösségek működésének ösztönzése
(g) A település, a régió természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus támogatása, indukálása
(h) A testvérvárosok kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel létesített kapcsolatok további erősítése és új lehetőségek keresése
(i) A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése
(j) A térségben kialakított központi kulturális kisugárzó és szakmai segítő szerep megtartása. A megye által kínált „kistérségi központ” feladatának vállalása
(k) Helyi, megyei, országos oktatási és közművelődési intézményekkel, szakmai szervezetekkel való együttműködési lehetőségek kialakítása, előnyeinek kiaknázása
(2) Ráckeve város kiemelt ünnepei és közművelődési rendezvényei az alábbiak:
(a) Állami és nemzeti ünnepek:
március 15.
augusztus 20.
október 23.
(b) Hagyományos városi rendezvények:
Országos Nemzetiségi Fesztivál, nemzetiségi folklór gála
János Vitéz Napok
Csüggedő Fesztivál
Summerfest- Nyári ünnep, Nemzetközi Néptáncfesztivál
Őszi Ászok Fesztiválja
Karácsonyi Koncert

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) A 3. §. -ban megfogalmazott közművelődési feladatok elvi meghatározását, koordinálását a település képviselő-testülete és szervei: a polgármester és a Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság látja el.

(2)3 A közművelődési feladatellátásban elsődlegesen közreműködik az önkormányzati fenntartású, részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerv, az Ács Károly Művelődési Központ. A művelődési központ intézményvezetőjének irányításával működik még: Árpád Muzeális Gyűjtemény, Patay László Városi Képtár, Keve Galéria és a Tourinform Iroda.

(3)4 A közművelődési feladatellátásban az (1) és (2) pontban felsoroltakon kívül részt vesznek: a Skarica Máté Városi Könyvtár, a városban működő oktatási és nevelési intézmények, az Árpád Muzeális Gyűjtemény és egyes közművelődési feladatokat ellátó szervezetek meghatározott közművelődési programokkal.

(4)5 Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében szükség esetén természetes és jogi személyekkel közművelődési megállapodást köthet a képviselő-testület. A megállapodás megkötésére a Művelődési, Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottság tehet javaslatot.

4/A. §6 7Az alábbiakban felsorolt önkormányzati fenntartású/működtetésű intézmények között a helyiségek bérbeadásának ingyenessége - tevékenységi körhöz kötötten - a továbbiakban is fennmarad.

- Árpád Fejedelem Általános Iskola
- Szivárvány Óvoda
- Ács Károly Művelődési Központ
- Skarica Máté Városi Könyvtár
- Ránki György Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
- Gólyafészek Bölcsőde
- Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság
- Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat
- Ráckeve Szakorvosi Rendelőintézet

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

5. § (1) A közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2)8 Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények szakmailag önállóan látják el tevékenységüket az Alapító Okiratban foglaltak szerint. Éves munkatervükben rögzítik konkrét feladataikat, annak költségtervezetét, amelyeket a megelőző év novemberében elkészítenek, majd ezt követően véleményezésre benyújtják a Művelődési, Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottságnak.

Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében, meghatározott módon, az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint támogatást biztosít a feladatellátásban résztvevő és közreműködő intézményeknek, szervezeteknek.

(2)9 Biztosítja az Ács Károly Művelődési Központ és a Skarica Máté Városi Könyvtár feladatellátását végző közalkalmazottak bérét, járulékait és egyéb kötelező bérjellegű juttatásait, valamint a feladatellátáshoz szükséges épületek fenntartási, működési és felújítási költségeit, a következők szerint:

(a) Az alapfeladatok ellátására közvetlen önkormányzati pénzeszköz áll rendelkezésre, amelyet az intézmény szakmai pályázatokkal, saját bevételekkel egészít ki.
(b) Az intézmény saját bevételeit kizárólag az alaptevékenységének magasabb színvonalú ellátására, illetve az intézmény vagyonának gyarapítására fordíthatja.
(c) Az önkormányzat a város közművelődésében részt vállaló szervezetek részére önkormányzati támogatást nyújt az éves költségvetésben meghatározottak szerint.
(3) Az e rendelet alapján költségvetési támogatásban részesülő intézmény, szervezet a támogatást biztosító önkormányzatnak be- és elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatás felhasználásáról, annak szakmai és pénzügyi részére egyaránt.

A helyi közművelődés szakemberigénye

7. § (1) Az önkormányzat e rendeletében meghatározott, költségvetésből finanszírozott feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, kontrollálható szakszerűségét az önkormányzat által működtetett intézményekben a közművelődési tevékenységre vonatkozó jogszabályok szerinti képzettségű vezetők és szakmunkatársak biztosítják.

(2) A szakember létszámot a feladatok arányában a jogszabályoknak megfelelően az önkormányzat az Intézményekkel közösen határozza meg.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

8. § (1) Az önkormányzat e rendeletében meghatározott közművelődési feladatok megvalósításában együttműködik az azonos érdekű, tevékenységű, támogató, kiegészítő partnerekkel, az anyagi lehetőségeket gyarapító gazdasági szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2) Az együttműködő partnerek az együttműködés keretében biztosítják az információk cseréjét, támogatják a város érdekeit szolgáló kezdeményezések kidolgozását, megvalósulását.

(3) Együttműködő partnerként nem szerepelhetnek politikai pártok, csoportosulások.

Záró rendelkezések

9. § E rendelet 2001. november 1-én lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

10. §10 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. függelék

11A Ráckevei Árpád Fejedelem Általános Iskola tornatermeit az alábbi sportegyesületek, szervezetek használhatják térítésmentesen, külön megállapodásban rögzített feltételek szerint:
- óvodáskorú gyerekekkel és utánpótláskorú versenyzőkkel foglalkozó, Ráckevén bejegyzett sportegyesületek
- az intézmény jelenlegi és volt dolgozói rendszeres sportolására heti 1 x 1,5 óra
12Ács Károly Művelődési Központ helyiségeit az alábbi szervezetek használhatják térítésmentesen, külön megállapodásban rögzített feltételek szerint:
- Alkotóművészek és Művészetbarátok Egyesülete – havi 1x 2 óra
- Őszidő Nyugdíjas Klub – heti 1 x 2 óra
- Ráckeve Baráti Kör – havi 1 x 2 óra
- Kártya Klub – heti 1 x 2 óra
- Nyugdíjas Torna Klub – heti 1 x 1 óra
- a Ráckevén működő bejegyzett pártok havi 1 x 2 óra
- Magyarországi Harmonikások Kulturális Egyesülete – heti 1 x 2 óra
- Ráckevei Polgárőr Egyesület – havi 1 x 2 óra
- ÁNTSZ értekezletek – évente 3-4 x 3-4 óra
- Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség – évente 2 x 4 óra megállapodás alapján
- Vöröskereszt – évi 3-4 véradás
- Nagycsaládosok Országos Egyesülete Apraja-Nagyja Csoportja – havi 1x2 óra és heti 1x2 óra
- Ráckevei Sportegyesület keretében működő sakkszakosztály heti 1 x2 óra13
- Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Péntek, Szombat: 8.00-12.0014
- Foto Art Keve Egyesület heti15 1 x 2 óra16,17
- Kontakt Alapítvány18
- Ráckevei Járási Praxisközösség heti 3 x 2 óra19
20Ady Endre Gimnázium tornatermeit az alábbi sportegyesületek, szervezetek használhatják térítésmentesen, külön megállapodásban rögzített feltételek szerint:
- Ráckeve Város Sportegyesület Női Röplabda Szakosztály heti 3 x 4 óra, ill. hétvégi mérkőzések alkalmával Ráckeve Város Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály napi 3 óra
1

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

2

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

3

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

4

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

5

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

6

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata képviselő-testületének 16/2011.(IV.22.) rendelete. Hatályos 2011. szeptember 1-jétől.

7

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

8

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

9

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013.(VII.2.) önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. július 2-ától.

10

Módosította Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2008.(XII.22.) rendelete. Hatályos 2009. január 1-jétől.

11

Módosította a 22/2015.(I.28.) sz. képviselő-testületi határozattal

12

Módosította a 22/2015.(I.28.) sz. képviselő-testületi határozattal

13

Módosította a 45/2017.(II.23.) sz. képviselő-testületi határozattal

14

Módosította a 341/2017.(X.26.) sz. képviselő-testületi határozattal

15

Módosította a 287/2018.(IX.27.) sz. képviselő-testületi határozattal

16

Módosította az 53/2018.(II.22.) sz. képviselő-testületi határozattal

17

Módosította az 58/2019.(II.28.) sz. képviselő-testületi határozattal

18

Módosította a 265/2018.(IX.12.) sz. képviselő-testületi határozattal

19

Módosította az 56/2019.(II.28.) sz. képviselő-testületi határozattal

20

Módosította a 22/2015.(I.28.) sz. képviselő-testületi határozattal