Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2001. (I.26.) önkormányzati rendelete

A temető használatának szabályairól

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2001. (I.26.) önkormányzati rendelete

A temető használatának szabályairól

2024.01.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény 41. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Balatonfenyves község közigazgatási területén fekvő köztemetőre, valamint ennek fenntartásával és a temetkezéssel kapcsolatos valamennyi tevékenységre.

(2) Balatonfenyves községben az ingatlan-nyilvántartásban 0335 hrsz. alatt felvett köz- temetőben (továbbiakban: temető) lehet temetkezni. A balatonfenyvesi 2666 hrsz. alatt felvett ingatlan lezárt temető.

(3) A temető létesítéséről, fenntartásáról Balatonfenyves Község Önkormányzata gondoskodik.

2. § Balatonfenyves Község Önkormányzata az 1. §-ban megjelölt, az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik. A kegyeleti közszolgáltatási feladatokat a Rezi Bt. (székhelye: Balatonfenyves, Fenyvesi u. 166.) látja el (továbbiakban: üzemeltető).1

Temetkezési szabályok

3. § (1) A halottat eltemetni vagy az elhamvasztott halott maradványát elhelyezni a működő temetőben lehet.

(2) A temetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A temetkezési tevékenységet az üzemeltetőnek a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell megszerveznie (ruházat, magatartás, eszközök).

(4) Az üzemeltető az etnikai, faji vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek – köteles figyelembe venni.

Temetési helyek

4. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcellákra), urna sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell felosztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

(3)2 A 145/1999 (X.1.) Korm.rendeletben foglaltakon túl a hamvakat urnafalban is el lehet helyezni.

(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

5. § (1) A sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely: 2,10 m hosszú, 2 m mély, 0,90 m széles.

b) Felnőtt kettes sírhely: 2,10 m hosszú, 2 m mély, 2,10 m széles. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülről kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm-es mélységbe kerüljön.

c) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 2 m mély, 0,75 m széles.

d) Urna földbe temetésnél szegéllyel együtt:1 m hosszú, 1 m széles, 1 m mély.

e) Sírboltok: kétszemélyes 3 m hosszú, 2,10 m mély 2 m széles, négyszemélyes 4 m hosszú, 2,10 m mély 2 m széles.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe ( 2,20 m ) az ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely megváltási díjának befizetése mellett a felnőtt sírhelybe 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.3

(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

6. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek temetési hely megváltási, illetve újraváltási díjat kell fizetnie. A díj mértékét az 1. melléklet tartalmazza.4

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja: a megváltás napja. A rendelkezési jogosultság befejezési időpontja:

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

e) urnasírbolt esetén 20 év.5

(3) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása és áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog az újraváltási díj befizetése esetén meghosszabbítható. A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak irányadók.6

(5) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját a 2. melléklet, a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat a 3. melléklet tartalmazza.7

(6) A temetési hely megváltási és újraváltási díját, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját, valamint a 3. mellékletben szereplő és a temetkezési szolgáltatók által kötelezően igénybeveendő temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díját az üzemeltető szedi be, elkülönítetten kezeli és azt a temető üzemeltetési, fejlesztési feladataira fordítja. A felhasználásról a Képviselő-testületnek adott éves tájékoztatóban számol be.8

(7) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, akkor a megváltási díj időarányos részét meg kell fizetni.9

Díszsírhely

7. § (1) A temetőben külön önkormányzati rendeletben történő szabályozás szerint díszsírhely adományozható.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan. További hozzátartozó – az elhunyt özvegy kivételével – díj ellenében temethető el a díszsírhelyen.

Síremlékek, sírboltok

8. § (1) Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, építési engedéllyel építhető.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a sírhely megváltója.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadóak.

(4) A sírboltba, koporsóba csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletben nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porládákon túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

9. § (1) A síremléket szilárd talajra kell építeni, s nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm , a sírkert magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(3)10 A síremlék gondozása, fenntartása és helyreállítása a temetési hely felett rendelkező, illetve a Polgári Törvénykönyv 8:1 § (1) bekezdés 1. pontjában foglalt hozzátartozójának feladata.

10. § (1) A kiásott sírbolthelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal kell ellátni.

(2) A síremlékeknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és sértő felírásokkal ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(3) A temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, stb.) elkészültük után a temető üzemeltetőjének be kell mutatni.

Temetkezési szolgáltatások, ravatalozó használata11

11. § (1) A temetőben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

(2)12 Ravatalozni csak a temetőben az arra kijelölt helyen lehet. A ravatalozót a temetés megkezdése előtt legalább 1 órával ki kell nyitni.

12. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) Nem szabad nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak az ÁNTSZ egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

A temető üzemeltetése

13. § (1) A fenntartói infrastruktúra (ravatalozó, boncoló, hűtő, szociális létesítmények, stb.) üzemeltetése és tiszta, rendeltetésszerű használatának biztosítása az üzemeltető kötelessége.

(2) Az üzemeltető tevékenysége során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

(3) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(4) Temetői munkák során talált értéktárgyakról – különösen ékszer, nemesfémből készített protézis – és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(5) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultak részére történő átadásig.

(6) Az üzemeltető gondoskodik az előírt nyilvántartások (nyilvántartó könyv, sírbolt könyv) vezetéséről.

A temető rendje

14. § (1) A temető nyitvatartási rendjét az üzemeletető jól látható módon, táblán köteles a temetőben feltüntetni. A temetőbe a nyitvatartási idő alatt bárki beléphet.13

(2) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. Mozgássérülteket a parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

15. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni és megrongálni tilos.

(3) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(4) A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos.

16. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A temetőbe keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(2) A sírok és a sírboltok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok temetőszakaszokban nem építhetők.

(3) A kolumbárium fülkék előrészén közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(4) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(5) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet az üzemeltető a telephelyén lát el.

Vegyes és szabálysértési rendelkezések

17. §14

Záró rendelkezések

18. § (1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) számú Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.

(2) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 15/1996 (IX.26.) számú rendelet 12-14. §-a.

1. melléklet

Temetkezési hely megváltási és újraváltási díjak

Sírhely típusa

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

Rendelkezési jog időtartamára eső megváltási és újraváltási díjak

I -es felnőtt sírhely

25 év

1.000,-Ft

II –es felnőtt sírhely

25 év

1.000,-Ft

Gyermeksírhely

25 év

1.000,-Ft

Urnahely (urnafal)

10 év

1.000,-Ft

Urnasírbolt

20 év

1.000,-Ft

1, 2 koporsós sírbolt (kripta)

60 év

1.000,-Ft

4 koporsós sírbolt (kripta)

60 év

1.000,-Ft

2. melléklet

Temetőfenntartási hozzájárulási díj
A temetkezési szolgáltatók kivételével, a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke: 50,-Ft + ÁFA.

3. melléklet

Temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj

Igénybevett létesítmény, szolgáltatás

A létesítmény, szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díj

Temetési helyre való első temetést megelőző sírhely kiásása 15

21.969,-Ft + ÁFA

Urnahely ásás 16

8.740,-Ft + ÁFA

Hűtés 17

3.543,-Ft / nap + ÁFA

Ravatalozó használata 18

18.189,-Ft + ÁFA

1

A 2.§ a 19/2002 (XII.13.) Kt. számú rendelet 1.§-vel megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5.§ (5) bekezdését módosította a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 1.§-a.

4

A 6.§ (1) bekezdését módosította a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 2.§-a.

5

A 6.§ (2) bekezdésének e) pontját módosította a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 3.§-a.

6

A 6.§ (4) bekezdését módosította a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 4.§-a.

7

A 6.§ (5) bekezdése a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 5.§ (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6.§ (6) bekezdése a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 5.§ (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6.§ (7) bekezdése a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 5.§ (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 9. § (3) bekezdése a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A „Temetkezési szolgáltatások, ravatalozó használata” alcím címe a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

12

A 11. § (2) bekezdése a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

A 14.§ (1) bekezdését módosította a 22/2006.(IX.15.)Kt. számú rendelet 6.§-a.

14

Hatályát veszti a 8/2012.(VI.1.) rendelet 18.§-a alapján.

15

A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

17

A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 3. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.