Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2001. (I.23.) önkormányzati rendelete

a hirdető-berendezések és hirdetmények elhelyezéséről

Hatályos: 2001. 01. 23- 2012. 05. 30

Encs város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 55. § (2) bekezdésében, valamint az egyes építményekkel, építési munkákkal kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló KTM rendelet 9. § (1) bekezdés j., pontjában foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. törvény, továbbá a közúti közlekedésről szóló 1998. évi I. törvény 12. §-ában, az utak forgalomszabályozásáról és közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984.(XII.21.) KM rendelet 4. § (6) bekezdésében foglaltakra - a következő rendeletet alkotja:

Bevezető rendelkezések


1. §


A rendelet célja Encs város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek védelme, valamint a város arculatának megőrzése érdekében a közterületeken és a közterületekről látható területeken, épületeken, építményeken a városképi, közlekedési és vagyonbiztonsági szempontok figyelembe vételével a hirdető berendezések és hirdetmények elhelyezésének szabályozása.

2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) Encs város közigazgatási területére,

b) minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely a város területén hirdető-berendezést, hirdetményt kíván elhelyezni.

(2) A rendelet alkalmazása szempontjából hirdető-berendezés:

a) cégér: valamely mesterség jelvényeként használt, rendszerint a műhely, üzlet bejárata fölé kifüggesztett tárgy vagy címszerű ábra,

b) cégtábla: kereskedelem, szolgáltatás, vendéglátás célját szolgáló helyiség, helyiség-együttes nevét és az ott folyó tevékenységet bejáratnál feltüntető tábla,

c) címtábla: intézmény, vállalkozás nevét, esetleg egyéb adatait feltüntető tábla (névtábla),

d) hirdetőoszlop: plakátok, hirdetések céljára szolgáló építmény,

e) hirdetőtábla: hirdetések, reklámok, közlemények kifüggesztésére használt tábla,

f) megállító tábla: nyitvatartási idő alatt az üzletek elé a közterületre kihelyezett mobil reklámtábla,

g) reklámgrafika: a reklámozás céljait szolgáló, bármely építési technológiával (színezett habarccsal) készített reklámcélú építmény, grafikai mű,

h) reklámtábla: valaminek a reklámozását szolgáló, nyilvános helyen elhelyezett (nagyobb) tábla,

i) hirdetmény: a falragasz, felirat, plakát, szórólap, értesítés, ábrázolás tájékoztató, valamint választási hirdetmény kampányanyag akár nyomdai úton, vagy házilag, illetve felfestéssel (sprayvel) készül.

(3) Egyéb értelmezési rendelkezések:

a) lakott terület a közigazgatási területnek a közlekedési hatóság által "lakott terület" közúti jelzőtáblával kijelölt része,

b) középület: állami, önkormányzati, társadalmi szervezetek, egyesületek, egyházak, alapítványok, társaságok, egyéni vállalkozók székházai, irodaházai,

c) városközpont: e rendelet 1. számú melléklete szerint meghatározott terület,

d) belváros: e rendelet 1. számú melléklete szerint meghatározott terület.

Hirdető-berendezések elhelyezésének általános előírásai


3. §


(1) Hirdetmény

a) csak vízoldékony ragasztóval rögzíthető,

b) a köztisztasági előírások betartásával terjeszthető (különösen a szórólapos hirdetmény).

(2) Hirdető-berendezésen és hirdetményen nem alkalmazható

a) a külön rendeletben szereplő táblák forma és színösszeállítása, továbbá az útbaigazító táblákon szabványosított betűtípus és jelrendszer,

b) a belvárosban 0,5 m2 feletti hirdetési felület esetén;

c) a város egyéb területein 1 m feletti hirdetési felület esetén.

(2) A megállítótáblák elhelyezése esetén a jegyző hozzájárulása szükséges.

(3) Az érintett közút kezelőjének vagy a rögzítésre igénybevett építmény tulajdonosának, kezelőjének hozzájárulásával építési engedély nélkül történő lakossági tájékoztatást szolgáló ideiglenes jellegű hirdetések elhelyezése.

4. §


(1) A hirdető-berendezések kialakításának az építmény karakteréhez, színezéséhez, arányrendszeréhez igazodónak kell lenni. Szerkezetileg több elemből álló hirdető-berendezés egy építménynek számít.

(2) Közterületről két vagy több elemből álló hirdető-berendezés csak két vagy több oldali hirdetőfelülettel kerülhet kialakításra.

5. §


(1) Hirdető-berendezést úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, illetve közterület esetén a közterület fenntartási munkáit.

(2) A hirdető-berendezések közutak melletti elhelyezésének szabályait külön törvény szabályozza.

(3) Nem helyezhető el hirdető-berendezés

a) közterületi út, járda, gyalogút, kerékpárút szilárd burkolatára festett kivitelben;

b) közparkban;

c) középületek falain;

d) közterületen álló fákon, padokon;

e) emlékműveken;

f) szobrokon.

(4) A hirdető-berendezések kihelyezésével kapcsolatos kérelemhez mellékelni kell:

a) a pontos helyszínrajzot és műszaki tervet 3 (színes nézeti rajzot, M=1:1000, M=1:20 méretarányban);

b) az egyéb engedélyeket, hozzájárulásokat;

1. közút esetén az út kezelőjétől;

2. közmű üzemeltetőjétől;

3. rendőrségtől;

4. az ingatlan tulajdonosától;

c) a főépítész szakvéleményét.

6. §


A Képviselő-testület a hirdető-berendezések elhelyezésének szempontjából Encs város területét körzetekre osztja. A körzetekhez tartozó utcák jegyzékét, valamint a körzetek létrehozását e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

Hirdető-berendezések közterületen történő elhelyezése


7. §


(1) Közterületen hirdető-berendezést és hirdetményt elhelyezni csak a közterület-bérleti szerződés és e rendelet 2. sz. mellékletben meghatározott közterület-bérleti díj megfizetése alapján lehet.

(2) A közterület hirdetési célú használatára vonatkozó szerződést az építésügyi hatóság engedélyének figyelembe vételével a polgármester, mint bérbe adó köti meg. Ennek során figyelembe veszi, hogy az abban foglalt előírások szakmai szempontból a városképi feltételeknek feleljen meg.

(3) A közterületi bérleti jog másra a bérbe adó hozzájárulásával ruházható át, cserélhető el, adható albérbe.

A választással kapcsolatos hirdető-berendezésekre és hirdetményekre vonatkozó külön szabályok


8. §


A választással kapcsolatos  hirdető-berendezésekre és hirdetmények elhelyezésére e rendelet 2-8. §-ban foglalt szabályok, valamint külön törvény szabályozásai irányadók.

Eljárási szabályok


9. §


Encs város közigazgatási területén e rendelet hatálybalépésekor kintlevő és a jelen rendelet rendelkezéseinek nem megfelelően kihelyezett hirdető-berendezések esetén:

a) amennyiben a hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel nem rendelkezik, úgy a jegyző soron kívül kezdeményezi a hirdető-berendezések eltávolítását;

b) ha hirdető-berendezés tulajdonosa építési engedéllyel rendelkezik, úgy azt a jegyzőnek az engedély lejártakor, a hirdető-berendezés természetes elhasználódásakor, vagy ha az adott közvilágítási oszlopokra a közútkezelő KRESZ táblát helyez ki, e rendeletnek megfelelően módosítani kell;

c) a közút területén a közútkezelő hozzájárulása nélkül elhelyezett hirdető-berendezések eltávolítására a közútkezelő  saját hatáskörében intézkedhet;

d) a közút területén kívül, közutakra vonatkozó jogszabályi előírásokba ütközően elhelyezett hirdető-berendezések esetén a közútkezelő közvetlenül - a közlekedési hatóság közreműködése nélkül - a jegyzőnél kezdeményezheti a jogellenes állapot megszűntetését.

10. §


(1) Az e rendelet előírásainak megszegésével elhelyezett hirdető berendezéseket a hirdető-berendezés tulajdonosa a felszólítást követő - ha jogszabály kivételt nem tesz - 8 napon belül köteles saját költségén eltávolítani.

(2) Amennyiben a hirdető-berendezés eltávolítását a hirdető-berendezés tulajdonosa a felszólítás ellenére nem hajtja végre, a jegyző külön törvény alapján intézkedik a végrehajtásáról.

(3) Az e §-ban meghatározott eljárások befejezéséig a hirdető-berendezés tulajdonosának újabb hirdető-berendezés elhelyezésére nem adható engedély.

11. §


Magántulajdonú ingatlanon felállított hirdető-berendezés elhelyezéséért és eltávolításáért az ingatlan tulajdonosa a hirdető-berendezés tulajdonosával egyetemlegesen felelős.

12. §


(1) A helyi védettségű épületek és területek jegyzékét külön rendelet tartalmazza.

Záró rendelkezések


13. §


A rendeletben foglaltak érvényesülését a Közterület Felügyelet rendszeresen ellenőrzi.

14. §


Aki az e rendelet 4-10. §-ában foglalt előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és külön törvényben meghatározott összegű pénzbírsággal, illetve helyszíni bírsággal sújtható.

15. §


(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1. sz. melléklet


Városközpont:


Petőfi Sándor út,



Deák Ferenc utca,



Táncsics Mihály utca,



Bem József utca.




Belváros:

1.

Városközpont +



Rákóczi utca,



Vasút út.





2.

Encs, településrészek nélkül



Reklámelhelyezés szempontjából Encsen kilakított körzetek:


I.

Petőfi utca, Rákóczi utca



II.

Baross Gábor út az Autóbusz pályaudvarig


Gagarin út


Vasút út


Május 1. út


Mérai út a Vásártérig



III.

Településrészek


Encs többi utcája

2. sz melléklet


Közterületi bérletidíj:


I.

Belváros:

a.) 1.000,- +ÁFA /Ft/m2/hó



b.) 1.200,- +ÁFA /Ft/m2/hó




II.

Mérai út,

a.) 750,- +ÁFA /Ft/m2/hó


Május 1. út,

b.) 950,- +ÁFA /Ft/m2/hó


Gagarin út





III.

Településrészek útjai

a.) 500,- +ÁFA /Ft/m2/hó


Encs többi közútja

b.) 700,- +ÁFA /Ft/m2/hó