Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2001. (V.28.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések adományozásának rendjéről

Hatályos: 2016. 05. 30- 2019. 07. 01

Ráckeve Város Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé a kitüntetések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következők szerint szabályozza.


A Díszpolgári cím


1.§ (1) Ráckeve Város Díszpolgári cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, vagy példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.[1]

(2)[2] Díszpolgári cím évente egy adományozható, a díj odaítélésére a képviselő-testület bizottságai tesznek javaslatot.

(3) A Díszpolgári címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

2.§ (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

  1. A város díszpolgára

       a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

       b) az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

       c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat valamennyi közművelődési és művészeti intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

   d)  ingyenes előfizetésre jogosult a Ráckevei Újság tekintetében,

 e) halála esetén a város saját halottjának tekinti és a hozzátartozók egyetértésével illő módon eltemetteti.    

A PRO URBE emlékérem

3.§ (1) A PRO URBE emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

  1. [3]PRO URBE emlékérem évente legfeljebb egy adományozható, a díj odaítélésére a képviselő-testület bizottságai tesznek javaslatot.


(3) A PRO URBE emlékérem mellé díszoklevél és jutalom jár, amelynek értéke nem lehet kevesebb nettó 100 e Ft-nál, illetve a legutolsó átadott díj összegénél.

4.§[4]

Ráckeve Szolgálatáért Díj

5.§ (1) Ráckeve szolgálatáért díj adományozható azon személyeknek, akik a város érdekében, annak közösségéért kiemelkedően hasznos tevékenységet folytattak, hozzájárulva ezzel a város értékeinek növeléséhez, eredményeinek gazdagításához.

      (2)   A díj odaítélésére a képviselő-testület bizottságai tesznek javaslatot.

      (3)[5]A díjból évente legfeljebb egy adományozható.

          (4)[6]

A ….. Év Ráckevei Vállalkozója/Vállalkozása Díj[7]


5/A.§ (1) Az Év Ráckevei Vállalkozója/Vállalkozása Díj adományozható azon helyi székhelyű, illetve más székhelyű, de Ráckeve Város területén működő egyéni vagy társas vállalkozásoknak, amelyek:

  • jelentős munkahelyteremtő beruházást valósítottak meg, és/vagy
  • vállalkozási tevékenységükkel nagymértékben elősegítették a város gazdasági és idegenforgalmi fejlesztését, és/vagy
  • jelentős összegű - városi célokat szolgáló – szponzori támogatást biztosítottak

hozzájárulva ezzel Ráckeve fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.


(2)   A díj odaítélésére a képviselő-testület bizottságai tesznek javaslatot.


3) A díjból évente legfeljebb egy adományozható.


(4) A díj oklevele mellé Ráckeve logóval, és a díj megnevezésével ellátott emléktárgyat adományoz a képviselő-testület.


Ráckeve Kiváló Mestere Díj[8]

6.§ (1) Ráckeve Kiváló Mestere Díj adományozható annak a személynek, aki több évtizeden keresztül, magas szakmai igénnyel, készséges szolgáltatói szemlélettel végzett vagy végez mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet, általános közmegbecsülést szerezve a város közösségétől. A várossal szembeni kötelezettségeit példamutatóan teljesíti.


(2)[9] A díj odaítélésére a képviselő-testület bizottságai tesznek javaslatot.


(3)[10]  A díjból évente legfeljebb egy adományozható.


Közalkalmazotti Díj[11]

7.§ (1)[12]Közalkalmazotti Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybevevők körében, továbbá példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és a magánéletben.

(2)[13] A Közalkalmazotti Díj odaítélésére a képviselő-testület Jogi és Közbiztonsági

         Bizottsága, valamint az Integrált Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottsága tesz javaslatot.

(3)[14] A díjból évente legfeljebb kettő adományozható.


Közművelődési és Művészeti Díj[15]

8.§[16](1) Közművelődési Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában. Művészeti Díj adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő művészeti tevékenységükkel hozzájárultak Ráckeve hírnevének öregbítéséhez. Mindezek mellett Közművelődési, illetve Művészeti Díj azoknak adományozható, akik kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, továbbá közösségi magatartásuk és magánéletük példamutató.

(2)[17] A Közművelődési és Művészeti Díj odaítélésére a képviselő-testület Művelődési, Oktatási,      Sport és Ifjúsági Bizottsága tesz javaslatot.

(3)[18] A díjból évente legfeljebb egy adományozható, egy a közművelődési, egy a művészeti tevékenység elismerésére.


Pedagógiai Díj

9.§[19] (1) Pedagógiai Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és a magánéletben.

(2)[20] A Pedagógiai Díj odaítélésére a képviselő-testület Művelődési, Oktatási,         Sport és Ifjúsági Bizottsága tesz javaslatot.

  (3)[21] A díjból évente legfeljebb kettő adományozható.


Közegészségügyi Díj

10.§[22] (1) A Közegészségügyi Díj adományozható a város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő orvosok, gyógyszerészek, ápoló és kisegítő személyzet, valamint a példa értékű munkát végző közösségnek.

     (2)[23] A Közegészségügyi Díj odaítélésére a képviselő-testület bizottságai tesznek javaslatot.

     (3)[24] A díjból évente legfeljebb kettő adományozható.


Közbiztonsági díj

11.§[25](1) A Közbiztonsági Díj adományozható a város személyi és vagyonbiztonságának megteremtése, megvédése érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, vagy valamely cselekedetük alapján példaként állítható személyeknek, közösségeknek.

   (2)[26] A Közbiztonsági Díj odaítélésére a képviselő-testület Jogi és Közbiztonsági Bizottsága tesz javaslatot.

(3)[27] A díjból évente legfeljebb egy adományozható.


Testnevelési és Sport Díj

12.§[28](1) A Testnevelési és Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért, vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.

  (2)[29] A Testnevelési és Sport Díj odaítélésére a képviselő-testület Művelődési, Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottsága tesz javaslatot.

  1. [30] A díjból évente legfeljebb egy adományozható.


Ifjú Sportolói Díj


12/A.[31] § (1) Ifjú Sportolói Díj adományozható az adott évben kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó, 18. életévét be nem töltött azon ráckevei szakosztályban sportoló, ráckevei iskolában tanuló, vagy ráckevei lakosú személynek, aki sportteljesítménye mellett magatartásával is példaként állítható a város ifjúsága elé.

       (2) Az Ifjú Sportolói Díj odaítéléséről a képviselő-testület sportügyekkel foglalkozó bizottsága dönt.

  1. A díjból évente sportáganként legfeljebb egy adományozható.



A …. Év Ifjú Sportolója Díj


12/B.[32] § (1) A …. Év Ifjú Sportolója Díj adományozható az adott év legkiemelkedőbb sportteljesítményét nyújtó, 18. életévét be nem töltött azon ráckevei szakosztályban sportoló, ráckevei iskolában tanuló, vagy ráckevei lakosú személynek, aki sportteljesítménye mellett magatartásával is példaként állítható a város ifjúsága elé.

(2) A …. Év Ifjú Sportolója Díj odaítéléséről a képviselő-testület sportügyekkel foglalkozó bizottsága dönt.

(3) A díjból évente legfeljebb egy adományozható.


A …. Év Ifjú Tudósa Díj


12/C.[33] § (1) A …. Év Ifjú Tudósa Díj adományozható a KLIK kiírásában szereplő országos vagy nemzetközi tanulmányi versenyeken – ide nem értve a készségtárgyakat, a nemzetiségi- és művészeti területeket - jó eredményt (1-10. helyezés) elért ráckevei iskolában tanuló, vagy ráckevei lakosú tanulónak, aki sikeres szereplése mellett magatartásával is példaként állítható a város ifjúsága elé.

 (2) A …. Év Ifjú Tudósa Díj odaítéléséről a képviselő-testület kulturális, vagy ifjúsági ügyekkel foglalkozó bizottsága dönt.

(3) A díjból évente legfeljebb egy adományozható.



A …. Év Ifjú Művésze Díj


12/D.[34] § (1) A …. Év Ifjú Művésze Díj Az adott évben a legkiemelkedőbb eredményt elérő, 18. életévet be nem töltött személy művészi munkásságának elismerésére, aki magatartásával is példaként állhat a város ifjúsága előtt. 

     (2) A …. Év Ifjú Művésze Díj odaítéléséről a képviselő-testület kulturális, vagy ifjúsági ügyekkel foglalkozó bizottsága dönt.

                 (3) A díjból évente legfeljebb egy adományozható.”


Az elismerések adományozásának rendje


13.§[35] (1)[36]  A Díszpolgári címet, a PRO URBE emlékérmet és az egyéb kitüntetéseket – az Ifjú Sportolói Díj kivételével - lehetőség szerint a karácsonyi ünnepségen kell átadni.

           (2)[37];[38] A képviselő-testület a Díszpolgári cím, a PRO URBE emlékérem és az egyéb - bizottság hatáskörébe át nem ruházott - elismerések odaítéléséről a megválasztott képviselők több mint a felének szavazatával dönt.


 (3)[39]; [40]; [41] Az  5.§, 5/A.§, 6.§, 7.§, 8.§, 9.§, 10.§, 11.§, 12.§, 12/B. §, 12/C. § és 12/D. § kitüntetései oklevele mellé pénzjutalmat adományoz a testület, melynek összege  nem lehet kevesebb 

 a)   az 5.§, 5/A.§, 6.§, 7.§, 8.§, 9.§, 10.§, 11.§, 12.§, elismerések esetében nettó 50 eFt-nál,

b)    a 12/B. §, 12/C. § és 12/D. § elismerések esetében nettó 30 eFt-nál,

                       illetve a legutolsó átadott díj összegénél.

(4)[42]  A képviselő-testület a díjak összegét minden évben a költségvetés elfogadásakor felülvizsgálja.


Az elismerések visszavonása


14.§[43](1) A Díszpolgári cím, a PRO URBE emlékérem és az egyéb elismerő cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

 (2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

  1. A visszavonás módjára az adományozásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


Vegyes rendelkezések

15.§[44] (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2.§ (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

  (2) Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét a hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

           (3) Ez a rendelet 2001. május 1-jén lép hatályba.


            dr. Kulcsár István s.k.                                                                     Stáhly István s.k.

                   polgármester                                                                                        jegyző


A rendelet egységes szerkezetbe foglalása:

2016. május 30.



                                                           Bartal Zita

                                                    jegyző


[1]

Módosította: 25/2006.(X.30.) 1.§-a, hatályba helyezve: 2006. november 1.

[2]

Módosította: 2/2012.(I.23.) rendelet 3.§-a, hatályba helyezve: 2012. február 1.

[3]

Módosította: a 2/2012.(I.23.) r. 3.§-a, hatályba helyezve: 2012. február 1.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 25/2006.(X. 30.) rendelet, hatályba helyezve: 2006. november 1.

[5]

Megállapította: 16/2003.(IX. 29.) rendelet 3.§-a, hatályba helyezés: 2003. október 1.

[6]

Hatályon kívül helyezte: 3/2013.(II.18.) rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2013. március 1.

[7]

Módosította: 3/2013.(II.18.) rendeletet 1.§-a, hatályba helyezés: 2013. március 1.

[8]

Megállapította: 25/2004.((X. 18.) rendelet, hatályba helyezés: 2004. november 1.

[9]

Módosította: 2/2012. (I.23.) rendelet 4.§-a, hatályba helyezve: 2012. február 1.

[10]

Módosította: 18/2011.(V.23.) rendelet 1.§-a, hatályba helyezve: 2011. június 1.

[11]

Megállapította: 16/2003.(IX.29.) rendelet, hatályba helyezve: 2003. október 1.

[12]

Módosította: 16/2003.(IX. 29.) rendelet 6.§-a és a 25/2004.( X. 18.)  rendelet2.§-a, hatályba   

                         helyezve: 2003. október 1. és 2004. november 1.

[13]

Módosította: 2/2012.(I.23.) rendelet 5.§.a, hatályba helyezve: 2012. február 1.

[14]

Módosította a 18/2011.(V.23.)  rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2011. június 1..

[15]

Módosította: 25/2008.(X.18.) rendelet, hatályba helyezve: 2008. október 18.

[16]

Módosította: 25/2004.(X.18.)  rendelet, hatályba helyezve: 2004. november 1., és a 25/2008.(X.18.) rendelet,

                         Hatályba helyezve: 2008. október 18.

[17]

Módosította: 25/2006. (X. 30.) rendelet, hatályba helyezve: 2006. november 1., és a 25/2008.(X.18.) rendelet,

                         hatályba helyezve: 2008. október 18.

[18]

Megállapította: 16/2003.(IX. 29.)  rendelet 3.§-a, hatályba helyezve: 2003. október 1., és a 25/2008.(X.18.)

                             rendelet, hatályba helyezve: 2008. október 18.

[19]

Módosította: 25/2004.(X. 18.) számú rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.

[20]

Módosította: 25/2006. (X. 30.) rendelet, hatályba helyezve: 2006. november 1.

[21]

Megállapította: 16/2003. (IX. 29.) rendelet 4.§-a, hatályba helyezve: 2003. október 1.

[22]

Módosította: 25/2004. (X.18.) rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.

[23]

Módosította: 2/2012.(I.23.) rendelet 6.§.a, hatályba helyezve: 2012. február 1.

[24]

Megállapította: 16/2003.(IX.29.) rendelet 4.§-a, hatályba helyezve: 2003. október 1.

[25]

Módosította: 25/2004.(X.18.) számú rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.

[26]

Módosította: 25/2006. (X. 30.) rendelet, hatályba helyezve: 2006. november 1.

[27]

Megállapította: 16/2003.(IX. 29.) számú rendelet 3.§-a, hatályba helyezve: 2003. október 1.

[28]

Módosította: 25/2004. (X. 18.) számú rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.

[29]

Módosította: 25/2006. (X. 30.) rendelet, hatályba helyezve: 2006. november 1.

[30]

Megállapította: 16/2003.( IX. 29.) számú rendelet 3.§-a, hatályba helyezve: 2003. október 1.

[31]

Beiktatta: 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2016. május 28-ától

[32]

Beiktatta: 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2016. május 28-ától

[33]

Beiktatta: 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2016. május 28-ától

[34]

Beiktatta: 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2016. május 28-ától

[35]

Módosította: 25/2004. (X. 18. ) számú rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.

[36]

Módosította : 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2016. május 28-ától

[37]

Módosította: 16/2003. (IX. 29.) számú rendelet 1. §-a, hatályba helyezve: 2003. október 1.

[38]

Módosította : 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2016. május 28-ától

[39]

Módosította: 25/2006. (X. 30.) rendelet, hatályba helyezve: 2006. november 1.

[40]

Módosította a 3/2013.(II.18.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2013. március 1-jétől

[41]

Módosította : 11/2016.(V.27.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos 2016. május 28-ától

[42]

Beiktatta a 3/2013.(II.18.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2013. március 1-jétől

[43]

Módosította: 25/2004. (X. 18.) számú rendelet 2. §-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.

[44]

Módosította: 25/2004. (X. 18.) számú rendelet 2.§-a, hatályba helyezve: 2004. november 1.