Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (V. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2001. 06. 01- 2023. 04. 30

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (V. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és temetkezési tevékenységről

2001.06.01.

Borsodnádasd Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. Évi XLIII. Törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezés rendjéről az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (2) Az Önkormányzati rendelet hatálya a városban lévő köztemetőkre terjed ki.

a) 36/1 helyrajzszám, Községi temető, 1.135 m2

b) 36/3 helyrajzszám, Községi temető, 2.455 m2

c) 37 helyrajzszám, Községi temető, 2.321 m2

d) 1073 helyrajzszám, Telepi temető, 10.366 m2

e) 36/2 helyrajzszám, Községi temető, 10.797 m2

Temetők létesítése, fenntartása

2. § (1) Temető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, újra használatba vételéről a Képviselő-testület határoz, a város általános rendezési tervének, az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) véleménye és az érdekeltek meghallgatása után.

(2) A köztemető fenntartója a Borsodnádasd Városi Önkormányzat, üzemeltetője a Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala.

(3) A Köztemető fenntartója köteles felekezethez való hovatartozása vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését az általa fenntartott temetőben.

Temetkezési szolgáltatások, temetők felügyelete

3. § (1) Halott szállítást, temetések (hamvasztások) lebonyolítását, temetkezési kellékek árusítását, a tevékenység ellátásához szükséges feltételekkel rendelkező bármely intézmény, vállalat, gazdasági társaság és egyéni vállalkozó végezhet, a szolgáltatást igénybevevő megbízása alapján.

(2) A temető felügyelete a jegyző hatáskörébe tartozik.

Temetésre vonatkozó előírások

4. § (1) Az eltemetés módjára az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó. Ennek hiányában az dönt, aki az eltemettetésre kötelezett.

(2) Temetkezésre használható helyek

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urna sírhely

d) urna sírhely

(3) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely 220 cm hosszú 100 cm széles

b) felnőtt kettes sírhely 220 cm hosszú 190 cm széles

c) gyermek sírhely 130 cm hosszú 60 cm széles

d) urna sírhely 80 cm hosszú 60 cm széles

e) urna fülke 30 cm hosszú 30 cm széles

(4) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata 160 cm mélységbe kerüljön.

(5) A sírok egymástól való távolsága legalább 100 cm. E feltételt a már meglévő sírhelyek esetében adottnak kell tekinteni.

(6) A sírgödröt a Polgármesteri Hivatal hozzájárulásával lehet olyan természetes anyaggal burkolni, ami a talajba lebomlik.

(7) A temető fenntartása érdekében a temettető, illetve a temető létesítményeit igénybevevő vállalkozó a 1. melléklet szerinti díjat köteles fizetni. A díjakat a mindenkori temetőgondnok részére kell megfizetni, aki a megfizetett díjakat a jegyző által kiadott szabályzat alapján kezeli.

Temetési hely feletti rendelkezési jogosultság

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 18. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) A sírhely megváltási díjat ( a 2. mellékletben foglaltak alapján) a mindenkori temetőgondnok részére kell megfizetni, aki a megfizetett díjakat a jegyző által kiadott szabályzat alapján kezeli.

A temetők rendje

6. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sírokat az üzemeltető évenként jelöli ki. A sírokat és sorokat számozni kell.

(2) A betemetetlen sírhelyek felhasználása az elhalálozás ideje szerinti sorrendben történhet.

(3) A sírhelyek, sírsorok, sírok közötti távolságot valamint a sírtáblák optimális méretét a terület feltérképezésekor kell konkrétan meghatározni, figyelembe véve a terepviszonyokat, az építésügyi jogszabályban foglaltaknak megfelelően.

(4) A temető kezelőjének a temetőről térképet kell készíteni, amelyen folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírtáblák, sorok, sírhelyek beteltek, vagy más célra vannak fenntartva, illetve mely területek szabadak. A térkép a Polgármesteri Hivatalban megtekinthető.

(5) A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

(6) Lezárt sírhelytáblába temetni nem szabad. Lezárt sírhelytáblában lévő sírboltokba, vagy kettes sírhelyekre azonban a tábla lezárása után is lehet halottat eltemetni.

(7) Holttestre sírnyitás engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – legfeljebb még egy halott rátemethető. A rátemetésre vonatkozó engedélyt – a sírok felnyitására érvényes rendelkezések megtartása mellett – a temető üzemeltetője adhat.

Temető őrzése, kötelező nyilvántartások vezetése

7. § (1) A temető valamint a ravatalozó tisztán és rendben tartása érdekében temetőgondnokot kell alkalmazni, akinek konkrét feladatait „Munkaköri leírásban” kell meghatározni.

(2) A temetőgondnok az érvényben lévő temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló rendeletben előírt nyilvántartásokat köteles vezetni.

Temetői munkák

8. § (1) A temetőben sírgondozás kivételével minden munkát be kell jelenteni a temetőgondnoknak.

(2) A sírgondozásra (virágok, növények öntözése) használt víz, valamint a sírápolás során keletkezett szemét elhelyezés, elszállítás térítésmentes.

(3) A sírápoláson túl végzett minden egyéb jellegű munkához igénybe vett energiáért (víz, elektromos energia) térítési díjat köteles fizetni a munkálatokat végző magánszemély, vállalkozó, gazdasági társaság, vállalat. A munkához szükséges anyagok tárolása csak a temetőgondnok által kijelölt területen történhet, melyért az elhelyező, terület igénybevételi díjat köteles fizetni. A fizetendő térítési díjak mértékét az érvényes energia árak a vételezett energia mennyisége, valamint az igénybevétel idejének figyelembevételével a temető üzemeltetője állapítja meg.

(4) Vasárnap, ünnepnapon, valamint szombaton az érvényes nyitvatartási rend szerint meghatározott időben sírápolási munkán kívül egyéb építési, betonozási stb. munkát végezni nem lehet.

(5) A sírok kiásását, betemetését a temetőgondnok irányításával az alábbiak végezhetik: hozzátartozók és a temetkezési vállalat.

Síremlék felállítása

9. § (1) Síremléket szilárd alapra kell helyezni, mely nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A síremlék magasságát balesetveszélyre és esztétikai szempontokra figyelemmel a temető fenntartója korlátozhatja.

(2) A felállítandó síremlék tervét (vázrajzát) a temető fenntartójának be kell mutatni.

(3) A padokat csak a kijelölt helyen szabad elhelyezni.

(4) Sírbolt csak az építési engedélyezési eljárásról szóló jogszabály rendelkezéseinek megfelelően a temető fenntartójának hozzájárulásával építhető.

Díszsírhely

10. § (1) A köztemetőkben kijelölt helyen díszsírhelyek kialakítása céljából területet kell fenntartani. Díszsírhely adományozható annak, aki a város díszpolgára, tudományos, szellemi, művészeti, sport- és közéleti tevékenységével a város életének jelentős előmozdításán, javításán munkálkodott.

(2) Díszsírhely adományozásáról a Képviselő-testület dönt.

(3) Díszsírhely igénybevétele térítésmentes, használata meghatározatlan időre (a temető fennállásáig) szól.

(4) Díszsírhely rátemetés csak elhunyt házastársa (élettársa) esetében lehetséges.

(5) Díszsír ápolását a hozzátartozók végzik. A hozzátartozók nélküli díszsírok gondozásáért a temető üzemeltetője a felelős.

Egyéb rendelkezések

11. § (1) A temetőben szemetet konténerbe vagy a szeméttárolásra kijelölt helyre szabad lerakni.

(2) A temetőben gyertyát gyújtó személy tűz okozása esetén anyagi- és büntetőjogi felelősséggel tartozik a okozott kárért.

(3) A temetőt látogatók számára észrevételezések, javaslatok, panaszok bejegyzésére a ravatalozóban jól látható helyen füzetet kell elhelyezni. A bejegyzések kivizsgálása, szükséges intézkedés megtétele az üzemeltető feladata.

(4) Tilos a temető területén minden olyan magatartás, amely kegyeletet és közízlést sérti. Tilos a sírokat, sírboltokat, az azon elhelyezett tárgyakat, növényzetet rongálni, beszennyezni.

(5) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni.

(6) Élőfák ültetéséhez a temető üzemeltetőjének engedélye szükséges.

(7) Engedély nélkül bevitt, vagy a temető rendjére vonatkozó szabályoknak nem megfelelően elhelyezett síremlékek, vagy tárgyak eltávolítására az üzemeltető felszólíthatja az érdekelteket.

(8) A temetőbe személy- és tehergépjárművel csak a kijelölt parkírozóig lehet behajtani és parkírozni. A temető útjain gépjárművel közlekedni csak a temetést végző szolgáltatónak, valamint a temető kezelőjétől külön engedély alapján a sírkőkészítő vállalkozónak illetve magánszemélynek lehet.

12. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 1993. évi XLIII. törvény és az annak végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Kormány rendelet előírásai az irányadók.

Záró rendelkezések

13. § Ezen rendelet 2001. június 1. napján lép hatályba