Mezőkovácsháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2001 (VI.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

Hatályos: 2003. 11. 28- 2022. 09. 27

Mezőkovácsháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2001 (VI.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

2003.11.28.

Mezőkovácsháza város önkormányzatának Képviselőtestülete az itt élő lakosok, a környezeti és természeti értékek, a környezet minőségének megóvása érdekében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 58. §. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendelet alkotja:

A KÖRNYEZETVÉDELMI ALAP CÉLJA ÉS BEVÉTELEI

1. §

.

(1) Mezőkovácsháza városi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapot hoz létre (továbbiakban: Környezetvédelmi Alap).
(2) A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse az Önkormányzat környezetvédelmi feladatainak ellátását:
a. a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,
b. a környezeti károk mérséklése,
c. a környezeti ártalmak megelőzése,
d. a környezetkímélő tevékenységek, környezetbarát technológiák elterjedésének elősegítése,
e. a zöldfelület-gazdálkodás,
f. a természeti értékek megóvása,
g. a környezetvédelmi oktatás, nevelés területén

2. §

.

A Környezetvédelmi Alap bevételei

a. a területi környezetvédelmi hatóság által az Önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság összegének 30 %-a,
b. a környezetterhelési díjak és igénybevételi járulékok külön törvényben meghatározott része,
c. az Önkormányzat bevételeinek környezetvédelmi célra a működési célú összegeken felüli - az alap támogatására - elkülönített összege, évente 100.000,- Ft.
d. az Önkormányzat által kivetett természetvédelmi bírság,
e. a pályázatokon elnyert összegek,
f. egyéb, a Környezetvédelmi Alapot megillető bevételek, közterület-használati díjak.
g. nem képezik a környezetvédelmi alap bevételeit az önkormányzat saját beruházásaival kapcsolatos közterület-használati díjak.

3. §

.

A Környezetvédelmi Alap felhasználása

(1) A Környezetvédelmi Alapot kizárólag a település környezetvédelmi problémáinak megoldására lehet felhasználni. Bevételeit az alábbi célok megvalósítását szolgáló tevékenységek támogatására kell fordítani:
a. levegőtisztaság védelme; (például: mérések, helyszíni vizsgálatok, közlekedési légszennyezés csökkentése, adatbázis létesítése);
b. hulladékgazdálkodás; települési szilárd- és veszélyes hulladékok kezelése,
c. védett természeti értékek megőrzése, eredeti állapotuk helyreállítása,
d. zaj- és rezgésvédelem,
e. zöldterületek védelme, fejlesztése, zöldfelület-gazdálkodás, erdők védelme, allergén növények elleni védekezés,
f. vizek védelme,
g. talaj védelme,
h. környezetvédelmi oktatás, PR tevékenység, környezetvédelmi célú szakmai programokon való részvétel,
i. környezetvédelmi információrendszer működtetése, fejlesztése,
j. egyéb, a környezet védelmét elősegítő tevékenység, civilszervezetek támogatása.
(2) A Környezetvédelmi Alap bevételeiből kell fedezni a kezelésével járó költségeket.

4. §

.

(1) A Környezetvédelmi Alapról (bevétel, kiadás) a Képviselőtestület évente a költségvetése, illetve zárszámadás elfogadásával egyidejűleg rendelkezik, figyelemmel e rendelet 2. §-ában foglaltakra:
a. A költségvetésről szóló rendeletében évente határozza meg a költségvetés részeként, külön címen a Környezetvédelmi Alap bevételi és kiadási tervszámát.
b. A költségvetésről szóló rendelete évközi módosításával biztosítja a környezetvédelmi céljellegű többletbevételeknek a Környezetvédelmi Alapra történő tervbevételét.
c. Évente, a zárszámadásról szóló rendeletében dönt a Környezetvédelmi Alap felhasználásának elfogadásáról, egyidejűleg jóváhagyja a Környezetvédelmi alap maradványát.
(2) A Képviselőtestület a Környezetvédelmi Alap éves tervének jóváhagyását a Mezőgazdasági Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra (továbbiakban: bizottság) ruházza át.
(3) A polgármester minden évben felhasználási tervet készít a Környezetvédelmi Alapba ténylegesen befolyt bevételeknek e rendelet 3. §. (1) bekezdésében részletezett célok megvalósítását biztosító felhasználására.
(4) Az alapkezelés működési rendjéről és szervezetéről - a vonatkozó jogszabályok (az 1992. évi XXXVIII. tv.) előírásainak figyelembevételével - a polgármester rendelkezik.
(5) A Környezetvédelmi Alapból a környezet közvetlen veszélyeztetésének elhárítására szolgáló beavatkozások költségeire az éves felhasználási tervben 10 %-os tartalékot kell képezni.
(6) Az Alap bevételét képező, ténylegesen beszedett éves közterület-használati díjak összegéről a Mezőkovácsházi Városüzemeltetési Kereskedelmi és Szolgáltató Kft a tárgyévet követő év január 15-ig írásban tájékoztatja a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályát.
(7) A Mezőgazdasági Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság átruházott hatáskörben hozott döntéseit – a (6) bekezdésben foglalt összeg mértékéig – a Kft hajtja végre.

5. §

.

(1) A Környezetvédelmi Alapból támogatást:
a. az éves felhasználási terv, valamint
b. pályázat útján
c.
- az e rendeletben előírt feltételek megléte esetén - olyan természetes személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kaphat, aki (amely) az elnyert összegből a város közigazgatási területén végez meghatározott környezetvédelmi tevékenységet.
(2) A Környezetvédelmi Alap éves költségvetésének 20 %-a fordítható pályázati célra.

6. §

.

Alapvető eljárási szabályok

(1) A Környezetvédelmi Alapból nyújtandó támogatás nyilvános pályázat (továbbiakban: pályázat) útján nyerhető el. A pályázati feltételeket, az eljárás szabályait - a vonatkozó jogszabályok előírásának figyelembevételével - a polgármester írásbeli javaslatára a bizottság határozza meg.
(2) A Környezetvédelmi Alaphoz csak induló, meg nem kezdett létesítménnyel és olyan tevékenységgel lehet pályázni, melyet a 3. §. (1) bekezdésének a)-j) pontjai tartalmaznak.
(3) A pályázat alapján elnyerhető támogatás formája visszatérítendő vagy vissza nem térítendő lehet, melyek együttesen is alkalmazhatók.
(4) A nyújtandó támogatás mértéke legfeljebb a tervezett költségek 30 %-a lehet. A bizottság kérésére be kell mutatni a fennmaradó saját rész meglétének hitelt érdemlő igazolását.
(5) A pályázat előírásaihoz - szükség szerint - külső, független szakértő véleményét is be kell szerezni.
(6) A bizottság határozata alapján a pályázat nyertesével szerződést kell kötni, melyet a bizottság elnöke ír alá, a jegyző, illetve az általa felhatalmazott személy ellenjegyzésével.

7. §

.

(1) A bizottság a pályázati cél megvalósulását ellenőriztetni jogosult.
(2) Amennyiben a pályázati támogatásban részesülő a szerződésben meghatározott feltételeket önhibájából nem, vagy csak részben teljesíti, a támogatást részben vagy teljes egészében a bizottság visszavonja.
(3) Visszavonás esetén a már igénybe vett összeget a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével számított kamattal köteles visszafizetni a támogatásban részesülő.

8. §

.

(1) A Környezetvédelmi Alap felhasználásáról a bizottság elnöke a Képviselőtestületnek évente a zárszámadásról szóló rendelettervezet tárgyalásával egyidejűleg köteles beszámolni.
(2) A beszámolót a lakosság számára is hozzáférhetővé kell tenni.

9. §

.

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2001. június 1. napján lép hatályba, a kihirdetésről a Jegyző gondoskodik.