Peresznye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület hivatalának köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

Hatályos: 2001. 12. 05- 2016. 02. 12

Peresznye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2001. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület hivatalának köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről

2001.12.05.

Peresznye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló módosított 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 4. §.-nak, a 24. §. /4/ bekezdésének, a 42. §. /3/ bekezdésének felhatalmazása alapján a Körjegyzőség Hivatalában (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseit az alábbiak szerint szabályozza:

Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a körjegyző és a körjegyzőség köztisztviselőnek közszolgálati jogviszonyára terjed ki.

(2) E rendelet azokat a közszolgálati jogviszonyból származó jogosultságokat szabályozza, amelyekre a Képviselő-testület a Ktv. alapján felhatalmazást kapott.

A munkaidő és túlmunkavégzés egyes szabályai

Munkaidő

2. § (1) A Hivatal teljes munkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőinek és munkavállalóinak heti munkaideje 40 óra.

(2) A munkaidő beosztása szerint általános munkarend:

hétfőtől – csütörtökig: 7.30 – 16.00 óráig
pénteken: 7.30 – 13.30 óráig tart.
(3) A Hivatal ügyfélfogadási ideje megegyezik az általános munkarend munkaidő beosztásával.
(4) A teljes munkaidőben, valamint a legalább 6 órában foglalkoztatott köztisztviselők részére napi 30 perc munkaközi szünetet munkaidőben kell kiadni.
(5) A köztisztviselők munkából való távolmaradása csak akkor tekinthető igazoltnak, ha a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) mentesíti a munkavégzési kötelezettség alól, továbbá akkor, ha azt a munkáltatói jogkör gyakorlója engedélyezte.

Túlmunka

3. § (1) A köztisztviselőt túlmunkavégzés esetén külön díjazás nem illeti meg. Munkanapokon végzett túlmunkáért azzal azonos mértékű, a heti szabad, illetve pihenőnapon, fizetett ünnepnapon végzett túlmunkáért a köztisztviselő kétszeres mértékű szabadidőre jogosult.

(2) A köztisztviselő (1) bek. szerint őt megillető szabadidőt a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes jóváhagyásával jogosult igénybe venni.

(3) A köztisztviselő és munkavállaló számára elrendelhető túlmunka időtartama nem haladhatja meg az évenkénti 160 órát.

(4) Nem minősül túlmunkának, ha a köztisztviselő és a munkavállaló saját elhatározása alapján a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes írásbeli elrendelése nélkül végez munkaidőn kívül munkát, ezért arra sem szabadidő, sem pénzbeni megváltás nem jár.

(5) Túlmunkát a munkáltatói jogkör gyakorlója rendelhet el írásban, a túlmunkát megelőző 2 nappal előbb.

(6) A túlmunka elrendelése a köztisztviselő saját munkaköri feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti és az Mt. erre vonatkozó rendelkezéseit nem sértheti.

A helyettesítés szabályai

4. § (1) Tartósan távollévő köztisztviselő vagy betöltetlen létszámhely miatti helyettesítés esetén, a helyettesítéssel megbízott köztisztviselő részére helyettesítési díj jár. Ennek eljárási és technikai szabályait a jegyző jogosult megállapítani.

(2) Tartósan távollévőnek minősül az a köztisztviselő, akinek folyamatos távolléte a 30 napot meghaladja.

(3) Helyettesítési díj mértéke a helyettesítést ellátó köztisztviselő alapilletményének 50%-a a helyettesítési idővel arányosan számolva.

(4) A helyettesítési díjat a köztisztviselő részére a helyettesítési megbízásában állapítja meg a munkáltató, annak kifizetéséről, pedig a havi illetmény kifizetésének napján gondoskodik.

A díjazás egyes szabályai

5. § A köztisztviselőt a Ktv. 23-24. §.-ai alapján iskolai végzettségének és közszolgálati jogviszonyának eltöltött idejének figyelembevételével kell besorolni.

Az egyéb juttatásokra vonatkozó szabályok

6. § (1) A köztisztviselő minden naptári évben külön juttatásként egy havi illetményre jogosult. (Ktv. 49. § (1) bek.)

(2) Az (1) bek. szerint juttatást minden év december 31. napjáig kell kifizetni.

(3) Amennyiben a köztisztviselő másik, a Ktv. hatálya alá tartozó közigazgatási szervtől került áthelyezésre a Hivatalhoz, illetve a Hivataltól másik közigazgatási szervhez kerül, akkor – eltérő megállapodás hiányában – a szervezeteknél eltöltött idő arányában kell a külön juttatást kifizetni.

Eseti jutalmazás

7. § (1) A köztisztviselőt a munkáltató – a költségvetésben biztosított keret és bérmegtakarítás terhére – jutalomban részesítheti.

Szociális és jóléti juttatások

Ruházati költségtérítés

8. § (1) A Hivatal köztisztviselői, részére évente egy alkalommal természetbeni juttatásként ruházati költségtérítést biztosít, melynek mértéke a mindenkori illetményalap 150%-a. Az anyakönyvi szakvizsgával rendelkező köztisztviselők esetében, pedig a mindenkori illetményalap 200%-a.

(2) A részmunkaidőben foglalkoztatott, valamint az év közben közszolgálati jogviszonyt létesítő köztisztviselő ennek az összegnek az időarányos részére jogosult.

Kegyeleti támogatás

9. § (1) Az elhunyt köztisztviselőt az önkormányzat – a Ktv. 49/M. §.(1) bek. foglaltakat figyelembe véve – a saját halottjának tekinti és számlával igazolt temetési költségeinek 50%-át megtéríti.

Vegyes rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit 2002. január 1-től kell alkalmazni.