Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2002. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható címekről és kitüntetésekről

Hatályos: 2012. 04. 27- 2021. 12. 31

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2002. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által adományozható címekről és kitüntetésekről1

2012.04.27.

A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) szerinti jogkörében eljárva – figyelemmel az 1. § (6) bekezdés a) pontjára és 10. § (1) bekezdés c) pontjára – az alábbi díjakat alapítja, és az adományozás rendjét az alábbiak szerint szabályozza:

1. § Téglás Város Önkormányzata a díjak, kitüntetések és elismerő címek alapításával kívánja méltó módon kifejezésre juttatni nagyrabecsülését mindazok iránt, akik a város érdekében huzamosabb időn át kiemelkedően tevékenykedtek munkájukkal hozzájárultak a település anyagi, szellemi, történeti értékeinek gyarapodásához, a hagyományok megőrzéséhez, továbbá munkájukat a lakosság közmegelégedésével, huzamosabb ideje lelkiismeretesen, kiemelkedő eredménnyel végzik.

Díszpolgári cím

2. § (1) Díszpolgári cím annak a természetes személynek adományozható, aki a példaértékű kiemelkedő tevékenységet végzett a közélet, tudományok, művészetek, gyógyítás, oktatás, nevelés vagy a gazdaság területén, illetőleg a város nemzetközi külkapcsolatainak fejlesztésében és ezzel Téglás város és polgárai számára a város fejlődését gyarapodását és hírnevének növelését szolgálta. A cím erkölcsi elismerés, amely a város tiszteletét és háláját fejti ki.

(2) Az elismerő címben évente egy személy – posztumusz is – részesíthető.

(3) A címről kiállított, e rendelet 1. sz. melléklete szerinti oklevelet a kitüntetett személy részére ünnepélyes keretek között, a Képviselő-testület ülésén a polgármester adja át. Egyidejűleg a cím birtokosainak nevét és az adományozás évét a Díszpolgárok Könyvében örökítik meg.

(4) A díszpolgárt a címmel az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap hatszorosának megfelelő bruttó összegű egyszeri jutalom illeti meg vagy ennek megfelelő összegű tárgyjutalomban részesülnek.

(5) A cím birtokosa

a) meghívandó a város ünnepségeire és egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) jogosult a címet aláírásánál és egyéb kitüntetései között feltüntetni,

c) halála esetén az önkormányzat költségén a helyi köztemetőben díszsírhelyre jogosult.

“Téglás Városért” kitüntetés

3. § (1) “Téglás Városért” kitüntetés adományozható azoknak a természetes személyeknek és közösségeknek, akik a város társadalmi, gazdasági életében több éven keresztül kiemelkedő munkájukkal, maradandót alkottak. Hozzájárultak hírnevének öregbítéséhez.

(2) A kitüntetésből évente legfeljebb három adományozható. A kitüntetések átadására városi ünnepség keretében Téglás várossá nyilvánításának évfordulóján (május 01.) kerül sor. A kitüntetettek az elismerés alkalmával az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap háromszorosának megfelelő bruttó összegű pénzjutalomban vagy ennek megfelelő összegű tárgyjutalomban részesülnek.

Téglásért Díszoklevél2

3/A. § (1) Téglásért Díszoklevél adományozható azoknak az önkormányzati dolgozóknak és volt önkormányzati dolgozóknak, akik több évtizeden keresztül munkájukat kiemelkedően, példaértékűen látták el, ezzel hozzájárultak az önkormányzati intézmény eredményes működéséhez.

(2) Téglásért Díszoklevél adományozható azoknak a természetes személyeknek, akik közéleti-, közösségi munkájukkal, vagy a társadalmi-, gazdasági-, kulturális élet területén tanúsított kiemelkedő, példaértékű tevékenységükkel elismertséget vívtak ki a város lakóiban.

(3) Az elismerés átadására Téglás várossá nyilvánításának évfordulóján – május 1-jén – vagy a kitüntetett életének meghatározott eseményéhez kötődően kerül sor.

(4) A Téglásért Díszoklevélben részesülő az elismerés alkalmával az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő bruttó összegű pénzjutalomban vagy ennek megfelelő összegű tárgyjutalomban részesül.

Pedagógiai díj

4. § (1) “Pedagógiai Díj” adományozható azoknak a személyeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai, és intézeti oktató-nevelő munkában. A tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültség alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példaadó magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

(2) “Pedagógiai Díj”-ból évente a Pedagógusnap alkalmából legfeljebb három adható ki, a díjjal pénzjutalom jár, amely az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő bruttó összeg.

Közszolgálati díj

5. § (1) “Közszolgálati Díj” adományozható azoknak a személyeknek, akik a lakosság köztisztviselői szolgálatában hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy valamely jelentős szellemi alkotással hozzájárultak a közszolgálat színvonalának emeléséhez és ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a lakosok körében, valamint példaadó magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

(2) “Közszolgálati Díj”-ból évente köztisztviselői nap alkalmából (július 01.) legfeljebb kettő adható ki, a díjjal pénzjutalom jár amely az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő bruttó összeg.

Egészségügyi-, és Szociális Ellátásért Díj

6. § (1) “Egészségügyi-, és Szociális Ellátásért Díj” adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város egészségügyi-, gyermekvédelmi-, és szociális ellátása érdekében huzamosabb ideje kiemelkedő tevékenységet és példaértékű munkát végeznek, valamint példaadó magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

(2) “Egészségügyi-, és Szociális Ellátásért Díj”-ból évente a Város Napja alkalmából (május 1.) legfeljebb kettő adható ki, a díjjal pénzjutalom jár, amely az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő bruttó összeg.

Kulturális és Művészeti Díj

7. § (1) “Kulturális és Művészeti Díj” adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el valamely művészeti ág területén, illetve huzamosabb ideje közművelődési tevékenységben példaértékű munkát végeznek, valamint példaadó magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

(2) “Kulturális és Művészeti Díj”-ból évente a Magyar Kultúra Napja alkalmából (január 22.) legfeljebb kettő adható ki, a díjjal pénzjutalom jár, amely az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő bruttó összeg.

Sport Díj

8. § (1) “Sport Díj” adományozható azoknak a személyeknek és csapatoknak, akik kiemelkedő eredményt értek el valamely sportág területén, illetve huzamosabb ideje a testnevelés vagy valamely sportággal kapcsolatos munkájukkal példaértékű eredményt értek el, valamint életmódjukkal és magatartásukkal példaként állíthatók a város közössége elé.

(2) “Sport Díj”-ból évente a Kihívás Napján vagy a Város Napja alkalmából legfeljebb kettő adható ki, a díjjal pénzjutalom jár, amely az adományozáskor érvényes köztisztviselői illetményalap kétszeresének megfelelő bruttó összeg.

Eljárási rendelkezések

9. § (1) A kitüntető címek és elismerő díjak adományozására a városban működő civil szervezetek, a városban működő intézmények vezetői, valamint az önkormányzati képviselők tehetnek ajánlást.

(2) Az adományozásról a Képviselő-testület határozattal dönt.

(3) A Díszpolgári cím, és a “Téglás Városért” kitüntetés egy személynek, illetve közösségnek legfeljebb egy alkalommal adományozható, a többi elismerő díj – legfeljebb öt évente – akár több alkalommal is odaítélhető egy személynek.

(4) A kitüntetés és a díj elnevezését tartalmazó – a 2. sz. melléklet szerinti tartalmi követelményeknek megfelelő – oklevelet és pénzjutalmat a város polgármestere adja át.

(5) A Polgármester az adományozott kitüntetésekről, címekről nyilvántartást vezet, továbbá kezeli a díszpolgárok könyvét.

(6) Az elismerő címekkel kitüntetésekkel járó pénzjutalmak fedezetét az önkormányzat éves költségében biztosítja.

(7) Ha a kitüntetésben vagy díjban közösség vagy csapat részesül kétszeres összegű pénzjutalom és annyi oklevél jár ahány tagja van a közösségnek.

10. § (1) A cím és kitüntetés visszavonható attól, aki arra érdemtelenné vált. Érdemtelen a címre, illetve kitüntetésre, akit szándékos bűncselekmény miatt a bíróság jogerősen elítélt.

(2) A visszavonásról a Képviselő-testület határoz és döntését közli az érdekelttel.

Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2002. május 31-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat által adományozható címekről és kitüntetésekről szóló – többször módosított – 22/1997. (VIII. 13.) Tö. sz. rendelet.

1. melléklet

A díszpolgári címről szóló oklevél tartalmi elemei
Az oklevél tartalmazza:

a) a város címerét,

b) a kitüntetett személy nevét, foglalkozását,

c) a cím megjelölését magyarul: “Téglás város Díszpolgára”,

d) és latinul: “Civis honoris causa civitatis Téglás”,

e) az adományozás okát keltét,

f) a Polgármester aláírását, pecsétjét.

Formai követelmények: A/4-es méretben, különleges papírra készül.

2. melléklet

A kitüntetések és díjak adományozásáról szóló oklevél tartalmi elemei
Az oklevél tartalmazza:

a) a város címerét,

b) a kitüntetett személy nevét, foglalkozását,

c) a kitüntetés vagy díj megnevezését: pl.: “Téglás Városért Kitüntetés”,

d) az adományozás okát keltét,

e) a Polgármester aláírását, pecsétjét.

Formai követelmények: A/4-es méretben, különleges papírra készül.
1

Az önkormányzati rendeletet a Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 17. §-a hatályon kívül helyezte 2022. január 1. napjával.

2

A rendelet 3/A. §-át a 10/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a iktatta be. Hatályos: 2012.04.27-től.