Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2002. (X. 14.) önkormányzati rendelete

Elek Város Önkormányzatának közművelődési feladatairól

Hatályos: 2013. 07. 04- 2019. 04. 29

Elek Város Önkormányzata képviselő-testülete

15/2002. (X. 14.). KT. sz. rendelete

Elek Város Önkormányzatának közművelődési feladatairól


A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megvalósítása érdekében Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§-ban adott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja

1. §.

(1) A rendelet célja, hogy Elek város kulturális érdekeit szem előtt tartva meghatározza Elek Város Önkormányzata (a továbbiakban Önkormányzat) közművelődési feladatait.


(2) A.feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmények működtetéséről és szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően az Önkormányzat önállóságuk tiszteletben tartása mellett épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra amely a város kulturális életét gazdagítja.


A rendelet hatálya

2. §.

E rendelet hatálya kiterjed Elek Város területén működő azon intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletében szabályozott feladatokat ellátják.


A rendelet kiemelt céljai

3. §.

Az Önkormányzat kiemelt fontosságot tulajdonít az alábbiaknak:

a) A közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása

b) A lakosság élet- és munkaképességének növelése, válságkezelési technikáinak fejlesztése

c) A munkanélküliség csökkentése érdekében a humánerőforrás fejlesztésében való közreműködés

d) A település hagyományainak ápolása, helytörténeti mozgalmak fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, támogatása

e) Az etnikai és kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása, a kisebbségek hagyományainak gondozása, fejlesztése

f) Az ifjúság kulturális életének fejlesztése, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása

g) Amatőr művészeti körök, műhelyek életre hívása, támogatása

h) Speciális helyzetű népességcsoportok művelődési közösségeinek gondozása, civil közösségek együttműködésének ösztönzése

i) A település természeti, környezeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, bemutatók, kiállítások rendezése, kapcsolat testvérvárosok kulturális intézményeivel, egyesületeivel, a kulturális turizmus támogatása

j) A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése



Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. §.

(1) A helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében az Önkormányzat szerepet vállal:

a) Az ifjúság iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, életminőséget és életesélyeket javító lehetőségeinek megteremtésében.

b) A fiatalok kulturált szabadidő eltöltéséhez a feltételek biztosításában

c) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében, a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában

d) A kisebbségek kulturális identitását, társadalmi közeledését, felzárkóztatását, hagyományápolását előmozdító programok és szolgáltatások biztosításában

e) Az amatőr alkotó közösségek tevékenységének támogatásában

f) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosításában

g) Egyéb művelődési lehetőségek biztosításában


(2) A feladatok megvalósítását az Önkormányzat saját fenntartású intézményei végzik, illetve az Önkormányzat közszolgáltatási szerződést köt a feladat ellátására alkalmas más szervezetekkel.


4. /A. §.

(1) Az Önkormányzat a 4. §-ban vállalt feladatokat az alábbiak szerint látja el:

a) Az ifjúság iskolarendszeren kívüli öntevékeny, életminőséget és életesélyeket javító lehetőségeinek megteremtésében közreműködnek a Dr. Mester György Általános Iskola, a Román Iskola, a Polgármesteri Hivatal, a Reibel Mihály Művelődési Központ. A feladat mindezeken túl az Önkormányzat valamennyi intézményétől tevékeny közreműködést kíván az adódó lehetőségek felkutatásában és kiaknázásában.

b) A fiatalok kulturált szabadidő eltöltéséhez a feltételeket elsősorban a Művelődési Központnak kell megteremtenie, a Városi Könyvtár tevékeny közreműködésével. Az Önkormányzat Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága a számára biztosított keretből pénzügyi segítséget nyújt az egyesületek, intézmények, magánkezdeményezések fenti célt magában foglaló rendezvényei megszervezéséhez.

c) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása elsősorban a Művelődési Központ feladata, ugyanúgy feladata a fenti célra irányuló kezdeményezések koordinálása.

d) A kisebbségek kulturális identitását, társadalmi közeledését, felzárkóztatását, hagyományápolását előmozdító szolgáltatások biztosításában fontos a szerepe a Dr. Mester György Általános Iskolának a német és a szlovák, a Román Iskolának a román nyelv oktatása és nemzetközi kapcsolatok kialakítása, ápolása terén, és mindkét intézménynek a cigányság integrációjában való közreműködésben. Az Önkormányzat támogatja a kisebbségeket anyagi és tárgyi feltételek megteremtésével a mindenkori költségvetési lehetőségek függvényében. A kisebbségek hagyományainak, kultúrájának megjelenítéséhez és bemutatásához a Művelődési Központnak mindenkor segítséget kell nyújtania.

e) Az amatőr alkotó közösségek tevékenységét az Önkormányzat elsősorban a Művelődési Központ működésén keresztül támogatja, a szükséges hely biztosításával, kiállítások szervezésével. Az Önkormányzat az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság révén az ilyen tartalmú rendezvényekhez anyagi támogatást is nyújthat.

f) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételeket az Önkormányzat valamennyi intézményének biztosítania kell tevékenységi köréhez mérten. Kiemelkedő a szerepe a Művelődési Központnak, a Városi Könyvtárnak, valamint az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságnak.

(2) A feladatokat végző intézmények az Önkormányzat saját fenntartásában működnek, a Reibel Mihály Városi Művelődési Központ vállalkozói formában, közművelődési megállapodás keretében végzi a munkáját. A közművelődési feladatokra fordítható összeget az Önkormányzat minden évben költségvetési rendeletében határozza meg.”


A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

5. §.

Az Önkormányzat a rendeletben meghatározott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása Az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás.


Hatályba léptető rendelkezések

6. §.


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Elek, 2007. március 21.


Dr. Kerekes Éva                                                                                             Pluhár László
jegyző                                                                                                             polgármester


 Módosítások:

9/2007. (V. 8). képviselő-testület sz. rendelet