Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2002 (VII.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati jelképekről és a névhasználatról

Hatályos: 2012. 05. 02

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2002 (VII.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati jelképekről és a névhasználatról

2012.05.02.

Mohács Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a cégnyilvántartásról és a cégnyilvánosságról szóló 1997. évi CXLV. törvény 15. §-ának (6) bekezdésében foglaltakra – a következőket rendeli el:

1A „Mohács” név használata

1. § (1) AMohács” nevet, továbbá rövidített, toldalékos, illetve hozzákapcsolt közszóval ellátott változatának használatát, a város címerének, valamint zászlajának használatát bármely jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság elnevezéséhez, logójához, továbbá bármely természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság tevékenysége vagy működése folytatásához csak engedély alapján használhatja.

(2) A név használatát csak olyan természetes személyek kérhetik, akiknek állandó lakóhelye Mohácson van, továbbá olyan jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok kérhetik, amelyeknek székhelye Mohács város közigazgatási területén van, vagy kérelmükben valószínűsítik a várossal való kapcsolat, illetve a városhoz való kötődés indokoltságát.

(3) Engedély iránti kérelem benyújtására nem kötelezettek azok a természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéb szervek és szervezetek, amelyek e rendelet hatályba lépését megelőzően a város nevét bármilyen alakban jogszerűen és folyamatosan használták.

A város címere

2. § (1) Mohács város címere: csücskös talpú, kék címerpajzsban, zöld pajzstalpon álló, egész alakos, vörös ruhát viselő, arany csizmás, vörös, prémmel szegett süveget (heraldikailag balra hajló hajdúsüveg) viselő vitéz, jobbján ezüst színű kardot (szablyát), baljában vörös-ezüst zászlót tart. A zászlórúd természetes színű, a lobogó hosszú, keresztezi a zászlórudat és a vitéz keze a keresztezési pontot fogja, a vitéz kissé szétvetett lábai mögött látszik a kard hüvelye. A pajzson háromágú, liliomos koronával ékesített, szembenéző rostéllyal tornasisak ül, a koronából combtól növő vitéz ismétli a pajzs rajzát. A címerpajzs jobb oldalán kék- arany, bal oldalon vörös-ezüst sallangok omlanak.

(2) A címer (különösen előállítás, forgalomba hozatal, kereskedelmi fogalomba hozni kívánt terméken való megjelenítés) – a 7. §-ban foglaltak kivételével - csak engedéllyel használható.

(3) Az önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(4) A címer formai elemei (különösen: címerpajzs, vitéz, tornasisak, sallangok) önállóan nem használhatóak.

(5) Amennyiben nincs lehetőség a címer eredeti színben való ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, kerámia, stb.) színében, de a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával történhet.

(6) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.

A város zászlaja

3. § (1) A város zászlaja piros-fehér színű. Közepén a város színes címere helyezkedik el, melynek fekete-fehér változata is használható.

(2) A város zászlaja (különösen előállítás, kereskedelmi forgalomba hozatal, kereskedelmi forgalomba hozni kívánt terméken való megjelenítés) – a 7. §-ban foglaltak kivételével - csak engedéllyel használható.

(3) A zászlót csak hiteles alakban, az arányok betartásával lehet használni.

A város neve és jelképei használatának engedélyezése

4. § (1)2 A város nevének, címerének és a zászlónak használatával kapcsolatos ügyekben a jogosult kérelmére első fokon a Polgármester jár el.

(2) A Polgármester által hozott döntés ellen a kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

5. § (1) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező megnevezését, címét, telephelyét, tevékenységi körét,

b) a címer, zászló előállításának, forgalomba hozatalának, felhasználásának, a városnév használatának módját, indokát, célját,

c) az előállítani kívánt mennyiséget,

d) a használat időpontját, időtartamát,

e) a használatért felelős személy nevét.

(2) A kérelemhez mellékelni kell a címerrel, zászlóval díszített kiadvány mintáját, termékleírását vagy méretarányos rajzát, a városnév tervezett használatával kiegészített megnevezést és ennek kiviteli rajzát.

6. § A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége, a termék, kiadvány minősége, jellege indokolttá teszi-e a címer, zászló, városnév használatát.

7. § Mohács Város Önkormányzata, az önkormányzat szervei, intézményei, többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságai és sajtótermékei, kiadványai, továbbá az önkormányzat képviselői és tisztségviselői működésükkel összefüggésben a város nevét és jelképeit engedély nélkül használhatják.

8. § (1) Az engedély tartalmazza:

a) a felhasználásra jogosított megnevezését és címét,

b) az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését,

c) a felhasználás idejét, illetve az engedély érvényességének időtartamát,

d) a felhasználással kapcsolatos egyéb feltételeket.

(2) Az engedély határozott időre – legfeljebb azonban tíz évre - szólhat.

(3)3 A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza a felhasználásra jogosított nevét és címét, cél megjelölését és az engedély érvényességének időtartamát.

9. § (1) Az engedély kiadását meg kell tagadni, illetve a már kiadott engedélyt vissza kell adni, ha a használat módja vagy körülményei az önkormányzat vagy Mohács lakossága jogát, jogos érdekét, illetve a város méltóságát sérti vagy veszélyezteti.

(2) A kiadott engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó az engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat, illetve az e rendeletben foglalt rendelkezéseket megsérti.

10. §4

11. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg a város címeréről, zászlajáról, színeiről és a polgármesteri jelképről szóló 11/1991.(VI.10.) ör. hatályát veszti.

1

Módosította 25/2011.(XI.2.) ör.

2

Módosította a 23/2005.(X.3.) ör.

3

Kiegészítette a 23/2005.(X.3.) ör.

4

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(V.2.) ör.