Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2002. (X. 10.) önkormányzati rendelete

CSEPREG VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓLÉS A VÁROS SZABÁLYOZÁSI TERVÉRŐL

Hatályos: 2002. 10. 10- 2007. 01. 25

Csepreg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 13. §.(1) bekezdése, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (a továbbiakban OTÉK) szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendeletben foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya és alkalmazása


1. §.


(1) Jelen előírások hatálya Csepreg város igazgatási területére terjed ki.


(2) Az (1) bekezdésében meghatározott területen területet felhasználni, telket alakítani, építményt, építményrészt, épület-együttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, a rendeltetését megváltoztatni (a továbbiakban: építési munkát végezni), és ezekre hatósági engedélyt adni, az Országos Településrendezési és Építési Követelményeket tartalmazó 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet és mellékletei (továbbiakban: OTÉK) és az egyéb általános érvényű jogszabályi és hatósági előírások, valamint jelen rendelet és szabályozási tervi rendelkezései szerint lehet.


(3) Jelen helyi építési szabályzat a szabályozási tervlapokkal (Szabályozási terv I. –III.) és Építészeti és természeti örökségvédelem I. –II. tervlapokkal együtt érvényes.


Területfelhasználás


2. §.


(1) A szabályozási tervlap beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeket határol le az alábbiak szerint:


a) A beépítésre szánt területen az építési használat általános jellege szerint:

- lakóterületet,

- településközpont vegyes területet,

- gazdasági területet,

- üdülőterületet és

- különleges területet.

b) A beépítésre nem szánt területen:

- közlekedési és közműterületet,

- zöldterületet,

- erdőterületet,

- mezőgazdasági területet és

- egyéb terület.


II. BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK


Telekalakítás és az építés szabályai


3. §.


(1) Épület a közterületek kivételével csak építési telken helyezhető el.


(2) Telekalakítás során az érintett telkek mindegyikének járműközlekedésre alkalmas közterülethez vagy magánúthoz kell csatlakoznia, méreteiknek pedig meg kell felelnie a vonatkozó övezeti előírásoknak.


(3) Ahol az építés feltételei terület-előkészítés, az e rendeletben építési övezetenként meghatározott mértékű előközművesítés hiánya miatt nem biztosítottak, építési engedély csak a szükséges teendők elvégzése után, az építési feltételek rendelkezésre álltát követően adható meg.


(4) Az előírt közművek és utak létesítéséről az önkormányzat, vagy a telektulajdonosok gondoskodnak. Az ezzel kapcsolatos költségeket az önkormányzat a telektulajdonosokra részben vagy teljes egészében átháríthatja.


(5) A járművek és a gyalogosok közlekedésére, valamint a közművek elhelyezése számára önálló helyrajzi számmal ellátott építési területet kell kialakítani. A kialakított építési terület lehet magánterület vagy közterület; az utóbbin belül közforgalomnak átadott magánterület vagy önkormányzati tulajdonú közterület.


(6) Közforgalomnak átadott magánterület esetében a közforgalom számára megnyitás tényét a tulajdoni lapra rá kell vezetni.


(7) Az építési területek méreteit a szabályozási tervek ábrázolják, berendezésüket a mintakeresztszelvények szerint kell megvalósítani.


(8) Az önkormányzat a külön jogszabályban meghatározott ellátási és fenntartási kötelezettségének csak abban az esetben tesz eleget, ha a telektulajdonosok telkeik megközelíthetősége érdekében saját költségükön létrehozott építési terület tulajdonjogát átruházzák az önkormányzatra. Közforgalomnak átadott, magántulajdonban maradó építési terület esetében a tulajdonosok és az önkormányzat külön szerződést köt.

Kerítés létesítésének szabályai


4. §.


(1) Kerítést ott kötelező építeni, ahol azt az élet- és vagyonbiztonság megköveteli, más jogszabály előírja, vagy az OTÉK 44. §. (2) bekezdése alapján az építési hatóság elrendeli.


(2) Az építési telek határvonalán kerítés ott építhető, ahol azt az övezeti előírás, illetve az OTÉK 44. §. (2) bekezdése alapján az építési hatóság nem tiltja.


(3) Kerítést a kertes mezőgazdasági terület KEM-2 övezetének területén tilos építeni.


(4) Ahol a szabályozási terv új szabályozási vonalat jelöl, az utcai kerítést az új szabályozási vonalon kell elhelyezni.


(5) A telek közterületi vonalán az áttört kerítés 1,2 – 2,0 m magassággal létesíthető. Áttört kerítéshez annak magasságán belül legfeljebb 60 cm magas tömör lábazat készíthető.


(6) A telek utcavonalán tömör kerítés létesítendő, ha az utcában hagyományosan kialakult utcakép megköveteli. Magasságát az építési hatóság a szomszédos meglévő kerítések magassága alapján határozza meg.


(7) A telek oldalsó és hátsó határán (a szomszédos telekkel határos vonalán), tömör vagy áttört kerítés létesíthető 1,2 – 2,0 m közötti magassággal.


(8) Telken belül az egyes külön használatú telekrészek között csak áttört kerítés létesíthető, a tulajdonostársak hozzájárulásával, legfeljebb 1,6 m magassággal.


Lakóterületek


5. §.


(1) A lakóterület elsősorban lakóépületek elhelyezésére szolgál.


(2) Csepreg területén sajátos építési használatuk szerint a szabályozási terv:

- kisvárosias lakó-,

- kertvárosias lakó-, valamint

- falusias lakóterületet különböztet meg.


Kisvárosias lakóterület általános előírásai


6. §.


(1) A kisvárosias lakóterület közepesen sűrű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló lakóépületek elhelyezésére szolgál.


(2) A kisvárosias lakóterületen elhelyezhető:

a) lakóépület,

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

d) sportépítmény,

e) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari épület.


(3) A kisvárosias lakóterületen az OTÉK 31. §. (2) bekezdésben előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhető:

a) szálláshely szolgáltató épület,

b) igazgatási épület,

c) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.


(4) A kisvárosias lakóterületen nem helyezhető el:

a) önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára,

b) termelő kertészeti építmény, az övezeti előírásokban foglalt kivétellel,

c) üzemanyagtöltő,

d) az egyes ingatlanok rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű tárolására szolgáló garázsépületen túl, egyéb garázsépület építése a területen csak szabályozási tervben kijelölt esetben és módon lehetséges.


(5) A kisvárosias lakóterületek beépítésük jellege, karakterbeli különbségük, célzott felhasználhatóságuk alapján az alábbi övezetekre tagozódnak:

a) Városképi és városszerkezeti szempontból egyaránt értékes beépítéseket    H jel

b) Városképi szempontból értékes beépítéseket           V jel

c) Kialakult, általában tervezett jellegű beépítést           K jel

d) Kizárólagos terület-felhasználású területeket az elhelyezhető funkciók rögzítésével különbözteti meg a szabályozási terv.


(6) A városképi védelem alatt álló építési övezetekben az új épületek, az átépítések és felújítások homlokzati megjelenése az övezetre jellemző hagyományos városképhez kell igazodjon.

Ennek elbírálásához az építési hatóság az építési engedélyekhez a szomszédos épületek, vagy utcaszakasz homlokzatainak ábrázolását is kérheti.


(7) Városképi jelentőséggel bíró területeken az építmények közműellátásánál esztétikus megoldásra kell törekedni.


(8) A kisvárosias lakóterületen megengedett legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 1,5 lehet.


Kisvárosias lakóterület építési övezetei


7. §.


(1) KL-1 H hagyományos mezővárosi jelleget őrző építési övezet előírásai:

a) A H 1 övezetben elhelyezhető építmények köre megegyezik a (2)-(4) bekezdésben foglaltakkal, azzal a szigorítással, hogy a (3) c. pontban foglalt épületek az ingatlanon csak lakófunkcióval együttesen helyezhetők el.

b) A telkek szélességükben tovább nem oszthatók, a szomszédos telkekkel össze nem vonhatók. Kivételt képeznek az összevonási tilalom alól azok a telkek, amelyekről a kapuk, nyílások elhelyezkedéséből vagy a telkek hagyományos méretrendjéből egyértelműen megállapítható, hogy korábban egy ingatlant alkottak.

c) A 10,0 m-nél keskenyebb, önállóan nem építhetők be.

d) A telkek mélységükben összevonhatók, a mélységi megosztás azonban nem engedhető meg. A közterület-kapcsolattal nem rendelkező mélységükben már megosztott telekrészek nem építhetők be.

e) Az övezetben az épületeket oldalhatáron álló beépítési móddal, előkert nélkül a telek utcai homlokvonalán kell elhelyezni. Kivételt képez az 1005/1 hrsz telek, amelyen átépítés esetén a szabadonálló, előkertes beépítés az eredetivel megegyező módon megtartható.

f) Az épületeket a hagyományos hajlított házas beépítés szerint nyeregtetővel kell megépíteni. Az épület utcai homlokzatának szélessége legfeljebb 14,0 m lehet,  az oldalkeret mérete azonban legalább 4,0 m kell legyen.

g) Tetőtérbeépítés esetén az utcai tetőfelületen síkban fekvő ablakot kell alkalmazni.

h) Az övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság 5,0 m, ezt az értéket az utcai tényleges homlokzatmagasságnál nem lehet túllépni.

i) A megengedett legnagyobb beépítettség 30 %, a telkeket azonban legfeljebb az utcavonaltól számított 50,0 m-ig lehet beépíteni.

j) Az egyes telkeken a zöldfelület aránya legalább 30% kell legyen.

(2) KL-2 V hagyományos polgárosodó mezővárosi jellegű építési övezet előírásai:

a) A közterületről közvetlenül nem megközelíthető telkek nem építhetők be. A telkek mélységükben nem megoszthatók. Telkek összevonhatók, de az összevont telkeken csak a történelmileg kialakult méretrendhez és beépítési ritmushoz igazodó épületek helyezhetők el.

b) Az övezetben a telkek zártsorúan építhetők be. A zártsorú beépítést több ütemben is végre lehet hajtani. Hézagos beépítés esetén, amennyiben a szomszédos telekhatáron álló épület telekhatárra eső épületfalában nyílás van, legalább 6,0 m-es épületek közötti távolságot kell szabadon hagyni.

c) Új épület építésekor a telek utcai homlokvonalától mért 12,0 m-es mélységig, az épületek telekhatárra eső homlokzatán nem alakítható ki nyílás. Ezen mélység után, az OTÉK 37. §. (4) bekezdésben meghatározott nyílások nyithatók.

d) Az épületeket a telek utcai homlokvonalán kell elhelyezni.

e) Az egyes telkek maximális beépítettsége legfeljebb 40 % lehet.

f) Az övezetben megengedett maximális építménymagasság 6,0 m, ezt az értéket az épület utcai tényleges homlokzatmagasságára vonatkozóan meg kell tartani.

Az udvari szárny homlokzati magassága nem lehet több a hátsókert irányú épületszárnyak közötti tényleges szabad terület szélességénél.

g) Ha az övezetben az épület homlokzati kialakítása jelenleg nem teszi lehetővé a gépjárművek telekre történő behajtását, az OTÉK szerint előírt gépkocsi-igényt nem kell a telken belül elhelyezni.

Az utcafront átépítése esetén, amennyiben a telek szélessége eléri a 9,0 m-t, kapuáthajtó kialakítása kötelező.

(Ebben az esetben a gépkocsi-igény kielégítésének a telken belül kell megtörténnie.)

A telkeken maximum egy kapuáthajtó, vagy személygépkocsi-tároló kapuja alakítható ki. 

h) Az épületeket utcával párhuzamos gerincű nyeregtetővel kell megépíteni.

i) Az egyes telkeken a zöldfelület  aránya legalább 20 % kell legyen.

(3) KL-3 H hagyományos fésűs beépítésű, kistelkes építési övezet előírásai:

a) A közterületről közvetlenül meg nem közelíthető, valamint a 10,0 m-nél keskenyebb utcai homlokvonalú és a 20,0 m-nél rövidebb telkek nem beépíthetők, nem építhetők át.

Továbbá építési tilalom alatt állnak a 100 %-os beépítettségű telkek.

b) A telkek szélességükben tovább nem oszthatók, a szomszédos telkekkel össze nem vonhatók. Kivételt képeznek az összevonási tilalom alól azok a telkek, amelyekről a kapuk, nyílások elhelyezkedéséből vagy a telkek hagyományos méretrendjéből egyértelműen megállapítható, hogy korábban egy ingatlant alkottak.

A telkek mélységükben csak a szabályozási tervlapon jelölt esetben oszthatók meg.

c) Az építési övezetben az épületeket oldalhatáron álló beépítési mód szerint kell elhelyezni.

A kialakult zártsorú és kétoldali beépítés az átépítés során megőrizhető.

d) Az épületeket a telek utcai homlokvonalán kell elhelyezni. A Sallai Imre utcában az erősen ferde utcavonal miatt az épület egy pontjának kell az utcavonalon lennie.

e) A megengedhető legnagyobb építménymagasság 5,0 m. ezt az értéket az utcai homlokzatmagasságra vonatkozóan is meg kell tartani.

f) Az oldalkert távolsága legalább 4,0 m kell elegyen, de az utcai homlokzat megengedett legnagyobb szélessége utcaszakaszonként a következő:

- Kovács utca                  8,0 m
- Kovács köz                   8,0 m

- Sallai Imre utca            18,0 m

- Kőszegi utca                15,0 m

- Jókai Mór utca              10,0 m

g) A hátsókert legkisebb mérete 6,0 m lehet.

h) A telkek maximális beépítettsége 40 % lehet.

i) Az egyes telkeken a zöldfelület aránya legalább 20 % kell legyen.

(4) KL-4 H hagyományos, polgári villás építési övezet előírásai:

a) Az övezetben a telkek mérete nem változtatható meg.

b) A beépítési mód: szabadonálló

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30%

d) A megengedett legnagyobb-legkisebb építménymagasság: 3,5 -telkenként kialakult

e) A beépítés feltétele a teljes közművesítettség

f) A zöldfelület legkisebb mértéke 40%

g) Terepszint alatti építmény nem helyezhető el

h) A felhasználás kizárólagossága: kézműipari és egyéb gazdasági célokra nem használhatók fel az övezet területén található villák.

(5) KL-5 V hagyományos, jellemzően földszintes városképi jelentőségű építési övezet előírásai:

a) A beépíthető telek méretei legalább:

- szélessége:                                                                                                     12,0 m

- mélysége:                                                                                                       30,0 m

- területe:                                                                                                          400 m2

b) A kialakítható legkisebb telek mérete:                                                              600 m2

- szélessége:                                                                                                    16,0 m

- mélysége:                                                                                                      40,0 m

c) A telekalakításra vonatkozó egyéb előírások:

Közvetlenül közterületi kapcsolattal nem rendelkező telek nem építhető be. Nyeles telek újonnan nem alakítható ki. Kialakult nyeles telken lévő épület átépítésének feltétele, hogy megközelítésére legalább 4,0 m-es teleksáv álljon rendelkezésre.

d) A beépítési mód oldalhatáron álló. Új építéseknél és átépítés esetén a kialakítandó előkert mérete 3,0 m.

Az oldalkert legkisebb mérete 4,0 m, a hátsókerté 6,0 m kell legyen.

e) A beépítettség legnagyobb mértéke: 40 %.

f) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 3,5 – 5,0 m.

g) A zöldfelület legkisebb mértéke: 40 %.

h) Az építmények működéséhez szükséges előírt számú gépkocsiparkolót telken belül kell elhelyezni.

         

(6) KL-6 K  kialakult többszintes, többlakásos építési övezet előírásai:

a) Telekmegosztást csak tömbre kiterjedően készített szabályozási terv alapján lehet végrehajtani.

b) A beépítési mód: telkenként a kialakult beépítési módot kell megtartani.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: a jelenlegi érték + 5 %.

d) Az építési tevékenységekre vonatkozó egyéb előírások:

A kialakult közvetlen közterület-kapcsolattal nem rendelkező telkeken lévő építmények átépítése csak akkor engedélyezhető, ha közterületről való megközelítésére legalább 4,0 m széles magánutat alakítanak ki. A belső telek beépítettségének mértéke és az építménymagasság az átépítés során az eredetihez képest 5 %-kal növelhető. A szomszédos építmények zavartalan használatát, valamint az övezeti előírások betarthatóságát elvi építési engedélyezési eljárás keretében kell tisztázni.

Az övezetben új épület nem építhető. A meglévő épületek tetőterében legfeljebb 1,0 m magas térdfal alkalmazásával lakások létesíthetők.

Az egyes telkeken a lakások gépkocsielhelyezési szükségletének mértékéig egy épülettömbben épített garázsok elhelyezhetők. A garázsok funkciója nem változtatható meg.

e) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 3,0 – 7,5 m. A 3,0 m-es építménymagasság a garázsokra vonatkozik.

f) A zöldfelület legkisebb mértéke: 20 %, amelyet közös pihenő-játszó felületként kell fenntartani.

g) Terepszint alatti építmény, mélygarázs létesíthető, ha a zöldfelületi előírások betarthatók, valamint a meglévő épületek állékonyságát az építés nem veszélyezteti.

h) Az építmények működéséhez szükséges előírt számú gépkocsiparkolót telken belül kell elhelyezni.                                                             

(7) KL-7 K kialakult csoportházas építési övezet előírásai:

a) A telekalakítás szabályai:

A telkek szélességükben és mélységükben tovább nem oszthatók. A szomszédos telkek összevonhatók.

b) A beépítési mód: csoportházas, azonos egységek, önálló épületek sorolásából létrejött csoportos beépítési jelleg.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: a jelenlegi beépítettség nem növelhető.

d) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: a kialakult érték.

e) A zöldfelület legkisebb mértéke: 20 % lehet.

f) A felhasználás kizárólagossága: az övezetben lakóépületek, kivételesen szálláshely épületek helyezhetők el.

g) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

A felújítások, karbantartások során az épületegyüttes egységes megjelenését meg kell őrizni.

(8) KL-9 KE jelű övezet kialakult, kizárólagosan egyházi létesítmények építése céljára szolgáló építési övezet, amelyben csak az alaprendeltetést kiegészítő, azzal összhangban lévő funkció helyezhető el.

a) Telekmegosztás nem, csak telekösszevonás engedélyezhető.

b) A beépítettség nem növelhető.

- Az épületegyüttes műemléki védelem alatt áll. Mindennemű építési tevékenység a kulturális örökség védelméről szóló 2001.évi LXIV. Törvényben foglaltak szerint, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szerint végezhető.

(9) KL-10 KO jelű építési övezet a 437, 438, 440 és 441/49 hrsz. telkek területére terjed ki. A meglévő tornatermen kívül kizárólag az új általános iskola és működéséhez szükséges létesítmények elhelyezésére használható fel.

Az építés feltételei:

a) az övezet telkeit egyesíteni kell. A további előírások az egyesített telekméretekre vonatkoznak:

b) a beépítési mód: szabadonálló az építési telken belül több épület is elhelyezhető. Az épületek közötti távolságok az OTÉK előírásai szerint határozandók meg.

c) a beépítettség legnagyobb mértéke: 40%

d) a megengedett legnagyobb-legkisebb építménymagasság: 3,5 - 9,0m

e) a beépítés feltétele a teljes közművesítettség

f) a zöldfelület legkisebb mértéke 40%

g) terepszint alatti építmény nem helyezhető el

(10) KL-11 KO övezet a Nádasdy Tamás Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium telkére (426 hrsz.) terjed ki. Az övezetben kizárólag az iskola működését elősegítő, funkciójához tartozó létesítmények helyezhetők el.

Az övezet előírásai:

a) telekterületét megosztani nem lehet

b) a megengedett legnagyobb beépítettség: 40%

c) a zöldfelület legalább 40%

d) a beépítési mód szabadonálló

e) a megengedett legnagyobb-legkisebb építménymagasság: 4,5 - 10,0m

(11) KL-12 KM jelű övezet a szárazmalom (418 hrsz.) területe.

Az övezet előírásai:

a) a telekterületet megosztani nem lehet

b) beépítettsége a jelenlegihez képest legfeljebb 5%-al növelhető

c) a Rákóczi útra néző épület egyedi helyi építészeti értékvédelem alatt áll, a vele kapcsolatos építési munkáknál a hatályos helyi értékvédelmi rendelet szerint kell eljárni

d) Az övezetben csak az alaprendeltetéshez kapcsolódó létesítmények helyezhetők el

e) megszűnése esetén a kisvárosi lakóterületen elhelyezhető funkciókkal telepíthető be. Építészeti értékvizsgálattal kiegészített elvi építési engedély benyújtása kötelező.

Kertvárosias lakóterület általános előírásai


8. §.


(1) A kertvárosias lakóterület laza beépítésű, összefüggő nagy kertes, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 7,5 m-es épületmagasságot meg nem haladó lakóépületek elhelyezésére szolgál.


(2) A kertvárosias lakóterületen elhelyezhető:

a) Legfeljebb négylakásos lakóépület,

b) a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

d) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari épület.


(3) A kertvárosias lakóterületen az OTÉK 31. §. (2) bekezdésben előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhető:

a) legfeljebb hatlakásos lakóépület,

b) sportépítmény,

c) üzemanyagtöltő,

d) a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.


(4) A kertvárosias lakóterületen nem helyezhető el:

a) szálláshely szolgáltató épület – a megengedett lakásszámot meg nem haladó vendégszobaszámú egyéb kereskedelmi szálláshely épület kivételével,

b) egyéb közösségi szórakoztató, kulturális épület,

c) önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára.


(5) A kertvárosias lakóterületek elsősorban beépítettségük, karakterbeli különbségük alapján az alábbi fő övezetekre tagozódnak:

a) KEL H jelű övezetek – helyi történeti értéket képviselő mezővárosi telekszerkezetet őrző, városképi szempontból is értékes beépítések.

b) KEL jelű övezetek – kialakult általános, tervezett telekszerkezetű, vegyes épületállományú beépítések és a tervezett, új telekosztású területek.


(6) A városképi védelem alatt álló építési övezetekben az új épületek, az átépítések és felújítások homlokzati megjelenése az övezetre jellemző hagyományos városképhez kell igazodjon.

Ennek elbírálásához az építési hatóság az építési engedélyekhez a szomszédos épületek, vagy utcaszakasz homlokzatainak ábrázolását is kérheti.


(7) Városképi jelentőséggel bíró területeken az építmények közműellátásánál esztétikus megoldásra kell törekedni.


(8) A kertvárosias lakóterületen megengedett legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 0,6.

Kertvárosias lakóterület építési övezettel


9. §.


(1) KEL H jelű építési övezetekre vonatkozó általános előírások:

a) A 10,0 m-nél keskenyebb és a 20,0 m-nél nem mélyebb telkek nem építhetők be.

b) A telkek szélességükben tovább nem oszthatók, a szomszédos telkekkel össze nem vonhatók. Kivételt képeznek az összevonási tilalom alól azok a telkek, amelyekről a kapuk, nyílások elhelyezkedése, a környező telkek általános méretrendje alapján egyértelműen megállapítható, hogy korábban egy ingatlant alkottak. Továbbá a 10,0 m-nél keskenyebb, be nem építhető telek a szomszédos telkek egyikével összevonható.

c) A telkek mélységükben csak a szabályozási terven ábrázolt helyeken oszthatók meg. Az irányadó jelleggel megadott hátsó telekhatár pontos helyét szabályozási vagy telekalakítási  terv keretében kell megállapítani. Elkészültéig az övezeti előírások szempontjából a beépíthető telekrészre az irányadó hátsó telekhatárt kell figyelembe venni.

d) A még be nem épített közvetlen közterületi kapcsolattal nem rendelkező telkek nem építhetők be. Az egymás mögötti, önálló helyrajzi számmal rendelkező már beépített telkeken az épületek a beépítettség növelése nélkül felújíthatók és tetőterük legfeljebb 1,0 m magas térdfal építése mellett beépíthető. Az ingatlanokat egy tulajdonba kerülés esetén össze kell vonni.

(2) KEL-1 H övezetben a beépítési mód oldalhatáron álló. Az egy-két esetben kialakult kétoldali beépítés megtartható.


a) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

- az épületek típusa telekszélességtől függően oromzatos hosszú, vagy hajlított ház, legfeljebb 9,0 m traktusmélységgel és 15,0 m-es utcai homlokzatszélességgel

- az épületeket hagyományos épületszerkezetek alkalmazásával kell megépíteni

- a fedélszerkezet 40-45°-os hajlású egyszerű nyeregtető piros, bordó vagy barna cserép, betoncserép vagy pala tetőhéjalással.

b) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30 %, de legfeljebb 300 m2.

c) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 3,5 – 5,0 m.

d) Új beépítéseknél az oldalkert legkisebb mérete: 4,0 m.

e) A zöldfelület legkisebb mértéke: 50 % lehet.

(3) KEL-2 H jelű építési övezetre vonatkozó előírások:

a) Az épületeket a telek utcai homlokvonalán, zártsorúan kell elhelyezni. A telek utcai homlokvonalától mért 12,0 m-es mélységig, az épületek telekhatárra eső homlokzatán nem alakítható ki nyílás. Ezen mélység után, az OTÉK 37. §. (4) bekezdésben meghatározott nyílások nyithatók. A hátsókert irányú épületszárnyak közötti minimális távolság, illetve oldalkert szélessége 4,0 m.

b) Ha az övezetben az épület homlokzati kialakítása jelenleg nem teszi lehetővé a gépjárművek telekre történő behajtását, az OTÉK szerint előírt gépkocsi-igényt nem kell a telken belül elhelyezni.

Az utcafront átépítése esetén, amennyiben a telek szélessége eléri a 9,0 m-t, kapuáthajtó kialakítása kötelező.

(Ebben az esetben a gépkocsi-igény kielégítésének a telken belül kell megtörténnie.)

A telkeken maximum egy kapuáthajtó, vagy személygépkocsi-tároló kapuja alakítható ki.

c) A zártsorú beépítést több ütemben is végre lehet hajtani. Hézagos beépítés esetén, amennyiben a szomszédos telekhatáron álló épület telekhatárra néző falán nyílás van, legalább 6,0 m építmények közötti távolságot kell hagyni.

d) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30 %.

e) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 3,5 – 5,0 m.

f) A zöldfelület legkisebb mértéke: 50 % lehet.

g) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

- az épületeket hagyományos épületszerkezetek alkalmazásával, utcával párhuzamos gerincű 40-45O-os hajlásszögű egyszerű nyeregtetővel kell megépíteni,

- a tetőhéjazat piros, bordó vagy barna cserép, betoncserép vagy pala lehet,

- az utcai homlokzatok nyílásrendje igazodjék a történelmileg kialakult homlokzati arányokhoz,

- az udvari szárnyak tetőgerince nem lehet magasabb az utcai épület tetőgerincénél.

(4) A kialakult általános és az új telekosztású kertvárosi lakóterületek építési előírásait az alábbi táblázatok tartalmazzák:


Övezet jele

KEL

1

KEL

2

KEL

3

KEL

4

KEL

5

KEL

6

KEL

7

KEL

8

Beépítés módja

O

O

O

O

O

O

O

O

Kialakítható telek

minimális méretei

terület (m2)

650

650

900

800

750

800

600

810

szélesség (m)

16

16

18

16

15

18

15

18

mélység (m)

40

40

50

50

50

45

40

45

Beépíthető telek

minimális méretei

terület (m2)

600

500

800

420

600

700

600

600

szélesség (m)

14

14

13

12

12

15

15

18

mélység (m)

40

35

50

30

50

45

40

35

Maximális beépítettség

%

30

30

30

30

30

30

30

30

max. m2

400

400

400

400

400

Előkert (m)

0

igazodó

igazodó

0

0

0

3,0

igazodó

Oldalkert (m)

4,0

6,0

4,0

4,0

4,0

4,0

4,0

6,0

Hátsókert (m)

6,0

6,0

10,0

6,0

10,0

10,0

6,0

6,0

Építménymagasság min-max (m)

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

Minimális zöldfelület (%)

50

50

50

50

50

50

50

50

Övezet jele

KEL

9

KEL

10

KEL

11

KEL

12

KEL

13

KEL

14

KEL

15


Beépítés módja

O

O

O

O

O

O

O


Kialakítható telek

minimális méretei

terület (m2)

720

910

1000

850

1100

890

760


szélesség (m)

18

18

17

18

20

18

19


mélység (m)

40

50

70

50

50

50

40


Beépíthető telek

minimális méretei

terület (m2)

590

850

1000

400

1000

700

x


szélesség (m)

17

17

17

16

20

16


mélység (m)

35

50

70

25

50

40


Maximális beépítettség

%

30

30

30

30

30

30

30


max. m2

400

400


Előkert (m)

0

0

igazodó

0

3,0

5,0

5,0


Oldalkert (m)

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0

6,0


Hátsókert (m)

6,0

6,0

30,0

6,0

10,0

6,0

10,0


Építménymagasság min-max (m)

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0

4,5

3,5-6,0

3,5-6,0

3,5-6,0


Minimális zöldfelület (%)

50

50

50

50

50

50

50


Falusias lakóterület általános előírásai


10. §.


(1) A falusias lakóterület legfeljebb 4,5 m-es épületmagasságú lakóépületek, a mező- és az erdőgazdasági építmények, továbbá a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és kézműipari építmények elhelyezésére szolgál.


(2) A falusias lakóterületen elhelyezhető:

a) lakóépület,

b) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,

c) szálláshely szolgáltató épület,

d) kézműipari építmény,

e) helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

f) sportépítmény.


(3) A falusias lakóterületen kivételesen elhelyezhető:

a) mező- és erdőgazdasági építmény, a telken történő lakóépület egyidejű elhelyezésével.


(4) A falusias lakóterület városképi és városszerkezeti szempontból egyaránt értékes terület.


(5) A városképi védelem alatt álló építési övezetekben az új épületek, az átépítések és felújítások homlokzati megjelenése az övezetre jellemző hagyományos városképhez kell igazodjon. Ennek elbírálásához az építési hatóság az építési engedélyekhez a szomszédos épületek, vagy utcaszakasz homlokzatainak ábrázolását is kérheti.


(6) Városképi jelentőséggel bíró területeken az építmények közműellátásánál esztétikus megoldásra kell törekedni.


(7) A megengedhető legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 0,5.

Falusias lakóterület építési övezetei


11. §.


(1) Az FL-1 H jelű építési övezet előírásai:
a) A 10,0m-nél keskenyebb és a 20,0m-nél nem mélyebb telkek nem építhetők be.
b) A telkek szélességükben tovább nem oszthatók, a szomszédos telkekkel össze nem vonhatók. Kivételt képeznek az összevonási tilalom alól azok a telkek, amelyekről a kapuk, nyílások elhelyezkedése, a környező telkek általános méretrendje alapján egyértelműen megállapítható, hogy korábban egy ingatlant alkottak. Továbbá a 10,0m-nél keskenyebb, be nem építhető telek a szomszédos telkek egyikével összevonható.
c) A még be nem épített, közvetlen közterületi kapcsolattal nem rendelkező telkek nem építhetők be. Az egymás mögötti, önálló helyrajzi számmal rendelkező már beépített telkeken az épületek a beépítettség növelése nélkül felújíthatók, és tetőterük legfeljebb 1,0m magas térdfal építése mellett beépíthető. Az ingatlanokat egy tulajdonba kerülés esetén össze kell vonni.
d) Az övezetben a beépítési mód oldalhatáron álló. Az egy-két esetben kialakult kétoldali beépítés megtartható.
e) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:
- Az épületek típusa telekszélességtől függően oromzatos hosszú, vagy hajlított ház, legfeljebb 9,0m traktusmélységgel és 15,0m-es utcai homlokzatszélességgel
- Az épületeket hagyományos épületszerkezetek alkalmazásával kell megépíteni
- A fedélszerkezet 40-50o-os hajlású egyszerű nyeregtető piros, bordó vagy barna cserép, betoncserép vagy pala tetőhéjalással.
f) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30%, de legfeljebb 300m2.
g) A megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság: 3,5-5,0m
h) Új beépítéseknél az oldalkert legkisebb mérete: 4,0m
i) A zöldfelület legkisebb mértéke: 50% lehet.

Vegyes területek


12. §.


(1)A vegyes terület lakó és kereskedelmi, szolgáltató gazdasági épületek vegyesen történő elhelyezésére szolgál. 


(2) Csepreg területén sajátos építési használata szerint a szabályozási terv településközpont vegyes területet jelöl ki.

Településközpont vegyes terület általános előírásai


13. §.


(1) A településközpont vegyes terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó és olyan helyi települési, vagy városkörnyéki szintű, illetve idegenforgalmat szolgáló igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra.


(2) A településközpont vegyes területen elhelyezhető:

a) lakóépület,

b) igazgatási épület,

c) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület,

d) egyéb közösségi szórakoztató épület,

e) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

f) sportépítmény.


(3) A településközpont vegyes területen az OTÉK 31. §. (2) bekezdésben előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhető:

a) nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.


(4) A településközpont vegyes területen nem helyezhető el:

a) önálló parkolóterület és garázs a 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek és az ilyeneket szállító járművek számára,

b) termelő kertészeti építmény,

c) parkolóház és üzemanyagtöltő,

d) az egyes ingatlanok rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű tárolására szolgáló garázsépületen túl, egyéb garázsépület építése a területen csak szabályozási tervben kijelölt esetben és módon lehetséges.


(5) A beépíthetőség általános szabályai:

a) Tömb belsejében lévő, közvetlen közterület-kapcsolattal nem rendelkező telek nem építhető be.

b) Kialakult esetben az egyes övezeteken belül, ha az utcafronton lévő ház telkét több egymás mögötti tulajdonra osztották meg, s ezen telekrészeket beépítették, az épületeken építési munkák csak akkor végezhetők, ha legalább 4,0 m széles, minden telekrész megközelítésére alkalmas magánutat alakítanak ki, s ezt földhivatali nyilvántartásba is veszik. Ezen túl további telekmegosztás nem végezhető. A kialakult telekrészek beépíthetősége a jelenlegihez képest 5 %-kal növelhető, tetőterük legfeljebb 50 cm térdfal alkalmazása mellett beépíthető.

Az alrészletek összesített beépített területéből az alrészletek összes területére vetített beépítettség nem haladhatja meg az övezetre előírt legnagyobb beépítettség értékét.

Egy tulajdonba kerülés esetén az alrészletek összevonandók, a magánút pedig megszüntetendő.


(6) A településközpont vegyes övezetek városképi szempontból értékes területek.


(7) A városképi védelem alatt álló építési övezetekben az új épületek, az átépítések és felújítások homlokzati megjelenése az övezetre jellemző hagyományos városképhez kell igazodjon.

Ennek elbírálásához az építési hatóság az építési engedélyekhez a szomszédos épületek, vagy utcaszakasz homlokzatainak ábrázolását is kérheti.


(8) Városképi jelentőséggel bíró területeken az építmények közműellátásánál esztétikus megoldásra kell törekedni.


(9) A megengedhető legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 2,0.



Településközpont vegyes terület építési övezetei


14. §.


(1) TV-1 V építési övezet előírásai

a) A kialakítható legkisebb telek mérete:                     360 m2

- szélessége:                                                           12,0 m

- mélysége:                                                              30,0 m

b) A beépíthető legkisebb telek mérete:                      360 m2

- szélessége:                                                           12,0 m

- mélysége:                                                             30,0 m


c) A beépítési mód: zártsorú, de a zártsorú beépítést több ütemben is meg lehet valósítani. Az épületeket a telek utcai homlokvonalán kell elhelyezni. Az utcai homlokvonaltól mért 12,0 m-es távolságon belül az épületek telekhatárra eső homlokzatán nem alakítható ki nyílás.

Ezen mélység után az OTÉK 37. §. (4) bekezdésben meghatározott nyílások nyithatók.

A hátsókert irányú épületszárnyak közötti minimális távolság illetve az oldalkert legkisebb mérete min. 4,0 m, de legalább a tényleges építménymagasság kell legyen.

d) A beépítettség legnagyobb mértéke: 60%.

e) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 5,0 – 9,5 m.

f) A beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

g) A zöldfelület legkisebb mértéke: 10 %.

h) Terepszint alatti építmény, mélygarázs legfeljebb a telekterület 90 %-a alatt létesíthető, 10 %-ot aktív zöldfelület számára meg kell hagyni.

i) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

A Széchenyi térre néző homlokzatú új épületek tömegarányait, fő méreteit a környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve, azok homlokzatszélességét, gerinc és párkánymagasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni.

j) Az 1294 hrsz. telken a beépítést elvi építési engedélyezési eljárás során kell tisztázni. Telekmegosztás is csak az egész telekre kiterjedő beépítési terv és jogerős elvi építési engedélykérelem alapján engedélyezhető.

(2) TV-2 V építési övezet előírásai:

a) A kialakítható legkisebb telek mérete: 400 m2

- szélessége: 12,0 m

- mélysége: 30,0 m

b) A beépíthető legkisebb telek mérete: 360 m2

- szélessége: 12,0 m

- mélysége: 30,0 m

c) A beépítési mód: zártsorú.

d) A beépítettség legnagyobb mértéke: 50%.

e) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 6,5 m.

f) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

g) A zöldfelület legkisebb mértéke: 20 %.

h) Terepszint alatti építmény, mélygarázs legfeljebb a telekterület 70 %-a alatt létesíthető.

(3) TV-3 V jelű építési övezet kialakult beépítésű, a városközpont egyik meghatározó tömbjének övezete, ahol az építés az alábbi feltételekkel lehetséges:

a) Az építési övezetben a jelenlegi telekosztást meg kell tartani.

b) A beépítési mód: zártsorú, az építményeket a telek közterülettel határos vonalára kell telepíteni.

A zártsorú beépítést több ütemben is végre lehet hajtani, azonban az utcavonaltól mért 12,0 m-es távolságon belül az épületek nem közterülettel határos telekhatárra eső homlokzatán nem alakítható ki nyílás. Ezen mélység után az OTÉK 37. §. (4) bekezdésben meghatározott nyílások nyithatók.

c) Két épületszárny egymás közötti legkisebb távolsága 10,0 m lehet.

d) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 6,0 – 7,0 m.

e) A beépítettség legnagyobb mértéke: 60%.

f) A zöldfelület legkisebb mértéke: 10 %.

g) Terepszint alatti építmény, mélygarázs legfeljebb a telekterület 90 %-a alatt létesíthető.

h) A felhasználás kizárólagossága: önálló lakóépület nem építhető, lakások csak az emeleteken és a tetőtérben létesíthetők.

i) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

A Széchenyi térre néző homlokzatú új és átalakításra kerülő épületek tömegarányait, fő méreteit a környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve, azok homlokzatszélességét, gerinc és párkánymagasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni.

j) Az egyes telkeken az új épületek és toldalékok építésének részletes feltételeit elvi építési engedélyezési eljárás során kell tisztázni. Az építési hatóság a kérelem elbírálásához több telek esetleg az egész tömb beépítésének ábrázolását is kérheti.

(4) TV-4 V jelű építési övezet kialakult beépítésű, a városközpont egyik meghatározó tömbjének övezete, ahol az építés az alábbi feltételekkel lehetséges:

a) Az építési övezetben a telekmegosztást nem, csak telekösszevonást lehet engedélyezni.

b) A beépítési mód meghatározásánál átépítés esetén a jelenlegi beépítési módot kell figyelembe venni.

c) A beépítettség és az építménymagasság a jelenlegihez képest telkenként legfeljebb 5 %-kal növelhető.

d) A zöldfelület megengedhető legkisebb mértéke: 10 %.

e) Terepszint alatti építmény, mélygarázs legfeljebb a telekterület 90 %-a alatt létesíthető.

f) A felhasználás kizárólagossága: önálló lakóépület nem építhető, lakások csak az emeleteken és a tetőtérben létesíthetők.

g) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

A Széchenyi térre néző homlokzatok átalakításánál a környezetében lévő hagyományos épületekhez harmonikusan illeszkedve, azok homlokzati ritmusát, gerinc és párkánymagasságát, tetőformáját, anyaghasználatát figyelembe véve kell meghatározni.

h) Az egyes telkeken az új épületek és toldalékok építésének részletes feltételeit elvi építési engedélyezési eljárás során kell tisztázni. Az építési hatóság a kérelem elbírálásához több telek esetleg az egész tömb beépítésének ábrázolását is kérheti.

(5) TV-5 V jelű építési övezet a kialakult csoportházas beépítésű telkekre terjed ki:

a) A telekalakítás szabályai:

A telkek szélességükben és mélységükben tovább nem oszthatók. A szomszédos telkek összevonhatók.

b) A beépítési mód: csoportházas, azonos egységek, önálló épületek sorolásából létrejött csoportos beépítési jelleg.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30 %.

d) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 7,5 m.

e) A zöldfelület legkisebb mértéke: 20 %.

f) A felhasználás kizárólagossága: az övezetben csak lakóépületek, kivételesen szálláshely épületek helyezhetők el.

g) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

A felújítások, karbantartások során az épületegyüttes egységes megjelenésére kell törekedni.

(6) TV-6 VI jelű építési övezet a 1231 hrsz telekre terjed ki.

a) Az építési övezetben az új iskola megépüléséig csak az általános iskola működéséhez szükséges építmények és melléképítmények építhetők. Anyaghasználatuk és tömegformálásuk a helyi védelemre javasolt iskolaépülethez kell alkalmazkodjon.

b) Hosszútávon, az általános iskola kiköltözése után az épületet gyártó jellegű kézműves és ipari vállalkozásra nem lehet felhasználni. Az új funkció érdekében a beépítettség nem növelhető, a szükséges átalakításokhoz elvi építési engedélyt kell benyújtani.

(7) TV-7 jelű építési övezet a 139/1 és 138 hrsz telkek területére terjed ki, amely a Szent Miklós titulusú római katolikus templom és plébánia telke.

a) Az építési övezetben csak a rendeltetéshez kapcsolódó funkciók helyezhetők el. A telekszerkezet, a beépítettség és az épületek kialakult jellege nem változtatható meg.

Gazdasági terület


15. §.


(1) A gazdasági terület elsősorban gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál.


(2) Csepreg területén sajátos építési használatuk szerint a szabályozási terv:

- kereskedelmi, szolgáltató és

- egyéb ipari területet különböztet meg.


Kereskedelmi, szolgáltató terület és építési övezet


16. §.


(1) A kereskedelmi, szolgáltató terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású

- a lakossági igényeket kielégítő szolgáltató, és kisipari termelő tevékenység,

- az átmenő forgalmat szolgáló kereskedelmi és szolgáltató tevékenység,

- valamint egyéb termelő, szolgáltató célú gazdasági tevékenység építményeinek elhelyezésére szolgál.


(2) A kereskedelmi, szolgáltató területen elhelyezhető:

a) mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület,

b) a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,

c) igazgatási, egyéb irodaépület,

d) parkolóház, üzemanyagtöltő,

e) sportépítmény.


(3) A kereskedelmi, szolgáltató területen az OTÉK 31. §. (2) bekezdésben előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhető:

- egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,

- egyéb közösségi szórakoztató épület.


(4) A megengedhető legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 0,7.


(5) KG-1


SZ

40

7,5

1500


építési övezet előírásai:

a) A kialakítható legkisebb telek mérete:                    1500 m2

- szélessége:                                                            20,0 m

- mélysége:                                                              50,0 m

b) A beépíthető legkisebb telek mérete:                     1000 m2

- szélessége:                                                           16,0 m

- mélysége:                                                              40,0 m

c) A beépítési mód: szabadonálló.

d) A beépítettség legnagyobb mértéke: 40 %.

e) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 7,5 m.

f) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

g) A zöldfelület legkisebb mértéke: 20 %.

h) Terepszint alatti építmény a telekterület legfeljebb 40 %-a alatt létesíthető.

i) A működéshez szükséges, előírt számú személygépkocsi elhelyezését telken belül kell megoldani.

(6) KG-2

SZ

30

7,5

3000


építési övezet előírásai:

a) A kialakítható legkisebb telek mérete:        3000 m2

- szélessége:                                                25,0 m

- mélysége:                                                  80,0 m

b) A beépítési mód: szabadonálló.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30 %.

A beépítettség több építmény építésével is megvalósítható. Az egyes építmények egymás közötti legkisebb távolsága 10,0 m lehet.

d) Az előkert legkisebb mérete 20, 0 m, amelyen belül fásított gépkocsiparkoló elhelyezhető.

e) Az oldalkert legkisebb mérete 10,0 m, a hátsókerté 40,0 m.

f) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 7,5 m.

g) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

h) A zöldfelület legkisebb mértéke: 20 %.

i) Terepszint alatti építmény a telekterület legfeljebb 40 %-a alatt létesíthető.

j) A működéshez szükséges, előírt számú személygépkocsi elhelyezését telken belül kell megoldani.


(7) KG-3

SZ

30

7,5

5000


építési övezet előírásai:

a) A kialakítható legkisebb telek mérete:        5000 m2

- szélessége:                                                30,0 m

- mélysége:                                                   50,0 m

b) A beépítési mód: szabadonálló.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: 30 %.

A beépítettség több építmény építésével is megvalósítható. Az egyes építmények egymás közötti legkisebb távolsága 10,0 m lehet.

d) Az előkert legkisebb mérete 5, 0 m.

e) Az oldalkert legkisebb mérete 10,0 m, a hátsókerté 10,0 m.

f) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 7,5 m.

g) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

h) A zöldfelület legkisebb mértéke: 50 %.

i) Terepszint alatti építmény nem létesíthető.

j) A működéshez szükséges, előírt számú személygépkocsi elhelyezését telken belül kell megoldani.

(8) KG-4 építési övezet előírásai:

a) a telek területét megosztani nem lehet

b) a terület erdővel borított jellegét meg kell őrizni, figyelemfelkeltő építmény a szentkirályi kereszteződés mellett, legfeljebb 0,5 %-os beépítettséggel helyezhető el

c) az építés részletes feltételeit elvi építési engedélyezési eljárás során kell tisztázni.

(9) KG-5

SZ

50

10,0

2400


jelű új telekosztású övezetre vonatkozóan az alábbi követelményeket kell kötelezően betartani:


a) A kialakítható legkisebb telekterület: 2 400 m2, amelynek szélessége legalább 50,0 m, mélysége 30,0 m kell legyen.

b) Az előkert legkisebb mérete 5,0 m

c) Az oldalkert legkisebb mérete a megengedett legnagyobb építménymagasság, amelyből a kerítés melletti 5,0 m-es sáv zöldterületként tartandó fenn.

d) A hátsókert legkisebb mérete 10,0 m, amelyből a telekhatár melletti 5,0 m-es sáv zöldterületként tartandó fenn.

e) A beépítési mód: szabadonálló.

f) A beépítés megengedett legnagyobb mértéke: 50%

g) A legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 10,0 m.

h) A kötelezően kialakítandó zöldfelület telekterületre vonatkoztatott legkisebb mértéke: 20% lehet.

i) A létesítmény működéséhez szükséges, előírt számú gépkocsi parkolót és rakodóhelyeket telken belül kell biztosítani.

j) Az övezetet teljes közművesítéssel kell ellátni.                                                                   


(10) A szabályozási terv készítésére kijelölt kereskedelmi, gazdasági terület részletes előírásait a 31. §(1) bekezdés b) pontja tartalmazza.


Ipari terület és építési övezetei


17. §.


(1) Az ipari terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású, termelési, raktározási, valamint a településgazdálkodási célú tevékenység építményeinek elhelyezésére szolgál.


(2) Az ipari területen kivételesen elhelyezhető:

a) a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások,

b) egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek.


(3) A megengedhető legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 0,7.

(4) IG-1

SZ

50

8,0

K

kialakult építési övezet előírásai:

a) A kialakult teleknagyság tovább nem osztható.

b) A beépítési mód: szabadonálló.

c) Az előkert legkisebb mérete 15,0 m, amelyen belül fásított személygépkocsi parkoló elhelyezhető.

d) Az oldalkert min. 6,0 m, a hátsókert mérete min. 10,0 m kell legyen

e) A beépítettség legnagyobb mértéke: 50 %.

f) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 8,0 m.

g) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

h) A zöldfelület legkisebb mértéke: 25 %.

i) Az előírt számú gépkocsiparkoló és a szükséges rakodóterületek telken belül biztosítandók.

(5) IG-2

SZ

40

6,0

4000

kialakult építési övezet előírásai:

a) A kialakítható legkisebb telek mérete:                                                                  4000 m2

- szélessége:                                                                                                          50,0 m

- mélysége:                                                                                                            80,0 m

b) A beépíthető legkisebb telek mérete:                                                                   4000 m2

- szélessége:                                                                                                         50,0 m

- mélysége:                                                                                                           80,0 m

c) A beépítési mód: szabadonálló.

d) A beépítettség legnagyobb mértéke: 40 %.

e) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 8,0 m.

f) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

g) A zöldfelület legkisebb mértéke: 25 %.

h) Az előírt számú gépkocsiparkoló és a szükséges rakodóterületek telken belül biztosítandók.

(6) IG-3

SZ

10

7,5

K

építési övezet előírásai:

a) A kialakult telekméretek megtartandók.

b) A beépítési mód: szabadonálló.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: 10 %. A TSZ major esetében a véderdő területe nem számítható hozzá a telekterülethez.

d) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 7,5 m.

e) A beépítés feltétele a tejes közművesítettség.

f) A zöldfelület legkisebb mértéke: 25 %.

g) Terepszint alatti építmény nem helyezhető el.

h) A felhasználás kizárólagossága: környezetét nem szennyező mezőgazdasági feldolgozó, tároló létesítmények helyezhetők el a területen.

i) A működéshez szükséges előírt számú gépkocsiparkoló telken belül helyezendő el.

j) Egyéb előírások:

- A 0331/3 hrsz. területből a kálvária stációi és a mellette lévő gyalogút 10,0 m szélességben kiszabadítandó.

- A kálvária út felőli telekhatáron építendő új kerítés mellett teljes hosszban a major területén belül sűrű, legalább 2,0 m magasra növő sövény telepítendő.                                  

(7) IG-4

SZ

45

10,0

7000

jelű új telekosztású övezetre vonatkozóan az alábbi követelményeket kell kötelezően betartani:

 

a) A kialakítható legkisebb telekterület: 7 000m2, amelynek szélessége legalább 70,0m, mélysége 100,0m kell legyen.

b) Az előkert legkisebb mérete 20,0m, amelyben fásított személygépkocsi parkoló elhelyezhető. Az ettől eltérő eseteket a szabályozási terv méretezi.

c) Az oldalkert legkisebb mérete a megengedett legnagyobb építménymagasság, amelyből a kerítés melletti 5,0m-es sáv zöldterületként tartandó fenn.

d) A hátsókert legkisebb mérete 15,0m, amelyből a telekhatár melletti 5,0m-es sáv zöldterületként tartandó fenn.

e) A beépítési mód: szabadonálló.

f) A beépítés megengedett legnagyobb mértéke: 45%

g) A legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 10,0m.

h) A kötelezően kialakítandó zöldfelület telekterületre vonatkoztatott legkisebb mértéke: 30% lehet.

i) A létesítmény működéséhez szükséges, előírt számú gépkocsi parkolót és rakodóhelyeket telken belül kell biztosítani.

j) Az övezetet teljes közművesítéssel kell ellátni.

(8) IG-5

SZ

50

10,0

2400

jelű új telekosztású övezetre vonatkozóan az alábbi követelményeket kell kötelezően betartani:


a) A kialakítható legkisebb telekterület: 2 400 m2, amelynek szélessége legalább 50,0 m, mélysége 30,0 m kell legyen.

b) Az előkert legkisebb mérete 5,0 m.

c) Az oldalkert legkisebb mérete a megengedett legnagyobb építménymagasság, amelyből a kerítés melletti 5,0 m-es sáv zöldterületként tartandó fenn.

d) A hátsókert legkisebb mérete 10,0m, amelyből a telekhatár melletti 5,0 m-es sáv zöldterületként tartandó fenn.

e) A beépítési mód: szabadonálló.

f) A beépítés megengedett legnagyobb mértéke: 50 %

g) A legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 4,5 – 10,0m.

h) A kötelezően kialakítandó zöldfelület telekterületre vonatkoztatott legkisebb mértéke: 20% lehet.

i) A létesítmény működéséhez szükséges, előírt számú gépkocsi parkolót és rakodóhelyeket telken belül kell biztosítani.

j) Az övezetet teljes közművesítéssel kell ellátni.

Üdülőterület


18. §.


(1) Az üdülőterület elsősorban üdülőépületek elhelyezésére szolgál.


(2) Csepreg területén sajátos építési használatuk szerint a szabályozási terv:

- üdülőházas (nagy telkes, laza beépítésű, maximum 6,0 m építménymagasságot elérő, épületekkel beépített)

- hétvégi házas (laza beépítésű, kis és közepes telekméretű, maximum 4,5 m építménymagasságot elérő épületekkel beépített) területet különböztet meg.


(3) Az üdülőterületen állattartó épület a lovasturizmust szolgáló lóistálló kivételével és különálló árnyékszék, továbbá állatkifutó, trágyatároló, komposztáló, siló és ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló melléképítmény – a terepszint alatti, fedett kialakítású kivételével – nem helyezhető el.


Üdüőházas terület és építési övezetei


19. §.


(1) Az üdülőházas területen olyan üdülőépületek , üdülőtáborok és kempingek helyezhetők el, amelyek elhelyezésük, méretük, kialakításuk és felszereltségük, valamint infrastrukturális ellátottságuk alapján az üdülési célú tartózkodásra alkalmasak, és amelyek túlnyomóan változó üdülői kör hosszabb tartózkodásra szolgálnak.


(2) Üdülőházas területen elhelyezhető:

a) üdülőépület,

b) a terület használóinak, lakóinak ellátását szolgáló kereskedelmi és vendéglátó építmények.


(3) Az üdülőházas területen csak a terület igényei szerinti parkolók és garázsok helyezhetők el. A 3,5 t önsúlynál nehezebb tehergépjárművek számára parkoló vagy garázs nem létesíthető.

(4) Az ÜÜ-1

SZ

15

4,5

K

jelű építési övezet az 1801 hrsz-ú, külterületen lévő kialakult belterületi zárvány telekre terjed ki. Az övezetben az építés az alábbi feltételekkel lehetséges:


a) A kialakult telek területe nem osztható meg.

b) A beépítési mód: szabadonálló. A területen legfeljebb 2 üdülőegységet tartalmazó, 120 m2-nél nem nagyobb bruttó alapterületű üdülőépítményeket lehet elhelyezni. Az építmények közötti legkisebb távolság 15,0 m lehet.

c) A beépítettség legnagyobb mértéke: 15 %.

d) A megengedett legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 3,5 – 4,5 m.

e) A beépítés feltétele a teljes közművesítettség.

f) A zöldfelület legkisebb mértéke: 80 %.

g) Terepszint alatti építmény az övezetben nem helyezhető el.

h) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

Az övezetben beépítésénél a dombvidéki tájba illeszkedés szempontjai kell, hogy érvényesüljenek. Az építményeket 35 - 45°-os hajlású, piros, bordó vagy barna kiselemes agyag- vagy cementcserép héjalású nyeregtetővel kell fedni.

Az övezetben új épület építése, meglévő átalakítása esetén elvi építési engedély benyújtása kötelező. Az elvi építési engedélyhez beépítési tervet kell mellékelni.

i) A rendeltetésszerű működéshez szükséges előírt számú gépkocsiparkolót telken belül kell elhelyezni!


Hétvégi házas terület és építési övezetei


20. §.


(1) A hétvégi házas területen legfeljebb két üdülőegységes üdülőépületek helyezhetők el.


(2) Hétvégi házas területen az OTÉK 31. §. (2) bekezdésben előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhető:

a) A terület használóinak, lakóinak ellátását szolgáló kereskedelmi és vendéglátó építmények.


(3) Hétvégi házas területen csak a terület igényei szerinti és a 3,5 t önsúlynál nem nehezebb gépjárművek számára parkolók vagy garázsok helyezhetők el.


(4) A Boldogasszony tározótó körül kijelölt üdülőterületre szabályozási tervet kell készíteni, amely a 31. § (1) bekezdés c) pontjában megadott keretszabályozást pontosítja.

Különleges terület


21. §.


(1) Különleges területek azok a területek, amelyek a város szempontjából meghatározó jelentőségűek, illetve kialakítási módjukban, helyhez kötöttségükben egyedi sajátosságokkal bírnak, és más területfelhasználási kategóriába nem sorolhatók. A Csepreg Város Szabályozási Terve az alábbi különleges területeket különbözteti meg:


(2) KÜ-1 jelű építési övezet a Nádasdy vagy Schöller műemlék kastély (124 hrsz) és a hozzátartozó park területe. Az építési övezet előírásai:

a) A kastély telkét eredeti formájában meg kell tartani.

b) Az övezet elsősorban oktatási, az általános iskola kiköltözése után művelődési illetve idegenforgalmi intézmények elhelyezésére szolgál.

c) Az övezetben mindennemű építési illetve a parkkal kapcsolatos tevékenységet a 2001. évi LXIV. számú a kulturális örökség védelméről szóló törvény előírásai és az Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve, annak engedélye alapján lehetséges végezni.


(3) A KÜ-2 jelű építési övezet a Nádasdy kastély melletti major területe (122 hrsz). A kastély funkcióváltása esetén hosszútávon belvárosi helyzetének és a kastély szerepéhez igazodóan kell területét rendezni. Szabályozási terv készítendő.


(4) A KÜ-3 jelű építési övezet a Rottermann kastély (1005/2 hrsz) műemlék épületére és telkére terjed ki. A kastély telkét eredeti formájában meg kell tartani, az épületet oktatási, művelődési vagy idegenforgalmi célra hasznosítani.

Az övezetben mindennemű építési illetve a parkkal kapcsolatos tevékenységet a tevékenységet a 2001. évi LXIV. számú a kulturális örökség védelméről szóló törvény előírásai és azÖrökségvédelmi Hivatallal egyeztetve, annak engedélye alapján lehetséges végezni.


(5) A KÜ-4 jelű terület (1272 hrsz) a városi rendezvénytér. Telkét jelenlegi formájában kell megtartani. Az övezetben a rendezvények lebonyolításához szükséges építmények építhetők legfeljebb 1,5 %-os beépítettséggel. A megengedhető legnagyobb építménymagasság 3,5 m a szükséges parkolómennyiség telken belül helyezendő el. A telek szabadon maradó részei gyepterületként tartandók fenn.


(6) A KÜ-5 jelű építési övezet (543.hrsz.) a városi sportpálya területe.

Az építési övezet előírásai:

a) a telek területét megosztani nem lehet

b) csak az alapfunkciót kiszolgáló épületek és építmények helyezhetők el

c) Igény esetén a városi sportcsarnok a területen elhelyezhető. Elvi építési engedély benyújtása kötelező!


(7) A KÜ-6 jelű övezet a 658 hrsz. Ottó kemping területére terjed ki. Az övezetben építési tevékenység az alábbi előírások szerint végezhető:

a) A beépítés megengedett legnagyobb mértéke 10 %

b) A legkisebb – legnagyobb építménymagasság: 3,0 – 6,0 m.

c) Az előírt számú gépkocsiparkolót telken belül kell biztosítani.


(8) A KÜ-7 jelű építési övezet az általános iskola gyakorlókertje (1433/7, 1432 hrsz). Csak a rendeltetéshez szorosan kapcsolódó építmények helyezhetők el területén.


(9) A KÜ-8 jelű terület a temető területe, amelyen a temetkezési funkciót kiszolgáló és a terület fenntartása érdekében szükséges építmény építhető. A beépítettség legfeljebb 2 % lehet. A kijelölt bővítményt jogosultsággal rendelkező zöldterület tervező által készített terv alapján kell kialakítani.


(10) A KÜ-9 jelű építési övezet a 759/1 hrsz. telekre terjed ki, amelyre vonatkozó előírások:

a) a telek területét megosztani nem lehet

b) a beépítési mód: szabadonálló

c) a beépítettség legnagyobb mértéke: 15%

d) a megengedett legnagyobb-legkisebb építménymagasság: 3,5 – 6,0m

e) a beépítés feltétele a teljes közművesítettség

f) a zöldfelület legkisebb mértéke 80%

g) terepszint alatti építmény elhelyezni nem lehet

h) a felhasználás kizárólagossága lakó- és szállásépület

i) a beépítést részletes geodéziai felmérésen alapuló elvi építési engedélykérelem alapján kell pontosítani.


(11) A KÜ-10 jelű terület a működő kavicsbányák területe. Az övezetben csak a kavicsbányászathoz szükséges bányászati építmények helyezhetők el. Az építmények elhelyezésénél figyelembe kell venni a terület rekultivációjára készített bányászati tájrendezési tervben foglaltakat is. Az övezetben lakás nem létesíthető.


(12) A KÜ-11 jelű építési övezet a tervezett 120/120 kV-os transzformátorállomás telekigényes közműlétesítmény elhelyezésére szolgáló terület. A funkcionálisan közvetlenül kapcsolódó építményeken kívül más építmény nem helyezhető el.


(13) A KÜ-12 jelű építési övezet a regionális (077/1 hrsz) szilárd kommunális hulladéklerakó területére terjed ki. Az övezetben csak a hulladékgazdálkodással, ártalmatlanítással kapcsolatos, azt szolgáló építmények létesíthetők. Lakóépület nem építhető.

Beépítési jellemzők: egyedi, technológiától függő. Épület létesítési szándéka esetén elvi építési engedélykérelem benyújtása kötelező.


(14) A KÜ-13 jelű övezet a szennyvíziszap lerakók (026/45 és 0193/2 hrsz) területe, amelyeken csak a rendeltetéshez szükséges építmények helyezhetők el. Az övezetben épület nem építhető.

III. BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK


Közlekedési terület


22. §.


(1) A város területén közlekedési célra területet felhasználni, közlekedési létesítményt elhelyezni csak az OTÉK, a hatályos jogszabályok, valamint a jelen rendelet előírásai szerint szabad.


(2) A szabályozás alá vont területen valamennyi építési telek megközelítését közúton, közforgalom elől el nem zárt magánúton, vagy közforgalom elől elzárt magánúton biztosítani kell.


(3) A közutak és a közterületek számára a szabályozási terven meghatározott területet biztosítani kell.


(4) Az OTÉK 26. §. (2) bekezdésétől eltérő szabályozási szélességű közlekedési területek esetén az útkezelők felé ebből adódóan kártérítési igény nem érvényesíthető.


(5) A szabályozási szélességen belül csak a közút létesítményei, berendezései és közművek létesíthetők, illetve növényzet telepíthető.


(6) A gyalogos közlekedés számára az útkeresztmetszetekben megfelelő gyalogjárdákat kell biztosítani.


(7) Az ingatlan csatlakozások-kapubejárók kialakítása csak a vonatkozó ágazati szabályozások és az útkezelők előírásai szerint történhet.

(8) Közúthálózat elemeinek kategorizálása, építési szélességek:


Belterület

Út jele                                                (száma, neve, vagy hrsz.-a)

Útkategória

Szabályozási szélesség

Úthálózati szerep

Kezelő

M9 számú autópálya (C változat)

K.I.A.

200m

Autópálya


8624 j. ök. út

K.V.A.

30m

Országos

mellékút

Közútkezelő KHT

8639 j. ök. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

8638 j. ök. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

8624 j. ök. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

8614 j. ök. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

8618 j. ök. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

A-1 j. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

A-2 j. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT

A-3 j. út

K.V.A.

30m

Közútkezelő KHT


Helyi gyűjtőutak távlati és átmeneti szabályozása

Út jele                                                (száma, neve, vagy hrsz.-a)

Útkategória

Szabályozási szélesség

Úthálózati szerep

Kezelő

Átmeneti

A-4 j. út

B.V.c.B.

22m

Helyi gyűjtőút

Önkormányzat


Kossuth Lajos utca

B.V.c.B.

22m

Önkormányzat

Országos mellékút, állami tulajdonban

Dózsa György utca

B.V.c.B.

22m

Önkormányzat

Deák Ferenc utca

B.V.c.B.

15-18m

Önkormányzat


Hunyadi János utca

B.V.c.B.

15-18m

Önkormányzat


Rákóczi Ferenc utca

B.V.c.B.

15-18m

Önkormányzat

Országos mellékút, állami tulajdonban

Bajcsy Zs. Endre utca

B.V.c.B.

15m

Önkormányzat

Ady Endre utca

B.V.c.B.

15m

Önkormányzat

Kőszegi utca

B.V.c.B.

15-22m

Önkormányzat

Bognár Ignác utca

B.V.c.B.

16-22m

Önkormányzat


Petőfi Sándor utca

B.V.c.B.

15-22m

Önkormányzat

Országos mellékút, állami tulajdonban

A-17/1 j. út

B.VI.d.B.

22m

Helyi gyűjtőút

Önkormányzat


A-17/2 j. út

B.VI.d.B.

22m

Önkormányzat


Belterület

Út jele                                                (száma, neve, vagy hrsz.-a)

Útkategória

Szabályozási szélesség

Úthálózati szerep

Kezelő

A-11 j. út

B.VI.d.B.

12m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

A-12 j. út

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

A-13 j. út

B.VI.d.B.

18m

Önkormányzat

A-14 j. út

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

A-15 j. út

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

A-16 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

A-18 j. út

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

A-19 j. út

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

A-20 j. út

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

A-21 j. út

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

A-22 j. út

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

A-23 j. út

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

A-24 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

A-25 j. út

B.VI.d.B.

16-22m

Önkormányzat

A-26 j. út

B.VI.d.B.

22m

Önkormányzat

A-27 j. út

B.VI.d.B.

22m

Önkormányzat

A-28 j. út

B.VI.d.B.

22m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

Arany János utca

B.VI.d.B.

14-17m

Önkormányzat

Árpád utca

B.VI.d.B.

14-16m

Önkormányzat

Vörösmarty M. utca

B.VI.d.B.

17m

Önkormányzat

Vihar utca

B.VI.d.B.

11-16m

Önkormányzat

Barátság utca

B.VI.d.B.

10m

Önkormányzat

Sallai Imre utca

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat

Damjanich János utca

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

Bartók Béla utca

B.VI.d.B.

14m

Önkormányzat

Ságvári Endre utca

B.VI.d.B.

10-14m

Önkormányzat

Széchenyi tér

B.VI.d.B.

70m

Önkormányzat

Fehér utca

B.VI.d.B.

15-25m

Önkormányzat

Jókai Mór utca

B.VI.d.B.

5m

Önkormányzat

Mátyás utca

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

Szabadság utca

B.VI.d.B.

14-16m

Önkormányzat

Széchenyi István köz

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Vasút utca

B.VI.d.B.

21m

Önkormányzat

Csokonai M. utca

B.VI.d.B.

10-16m

Önkormányzat

Nádasdy Ferenc utca

B.VI.d.B.

20m

Önkormányzat

Visi utca

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

Szombathelyi utca

B.VI.d.B.

10-15m

Önkormányzat

Attila utca

B.VI.d.B.

12-18m

Önkormányzat

Alkotmány utca

B.VI.d.B.

21-25m

Önkormányzat

Bercsényi Miklós utca

B.VI.d.B.

15m

Önkormányzat

Zrinyi Miklós utca

B.VI.d.B.

14-20m

Önkormányzat

Kiss utca

B.VI.d.B.

9-16m

Önkormányzat

Bognár Ignác köz

B.VI.d.B.

8m

Önkormányzat

Taksony utca

B.VI.d.B.

10-17m

Önkormányzat

Taksony köz

B.VI.d.B.

11-14m

Önkormányzat

Kovács köz

B.VI.d.B.

7-11m

Önkormányzat

1484 hrsz

B.VI.d.B.

10m

Önkormányzat

850 hrsz

B.VI.d.B.

16m

Önkormányzat

0320/4 hrsz

B.VI.d.B.

12m

Kerékpárút

Önkormányzat

A-29 j. út

B.IX.

5m

Önkormányzat

A-30 j. út

B.V.c.B.

16m

Helyi gyűjtőút

Önkormányzat

A-31 j. út

B.V.c.B.

20m

Önkormányzat

A-32 j. út

B.IX.

5m

Kerékpárút

Önkormányzat

Üdülőterület

Z-33 j. út

B.V.c.B.

20-22m

Helyi gyűjtőút

Önkormányzat

Z-34 j. út

B.VI.d.B.

16m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

Z-35 j. út

B.V.c.B.

20m

Helyi gyűjtőút

Önkormányzat

Z-36 j. út

B.VI.d.B.

12m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

Z-37 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-38 j. út

B.VI.d.B.

12m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

Z-39 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-40 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-41 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-42 j. út

B.V.c.B.

12m

Helyi gyűjtőút

Önkormányzat

Z-43 j. út

B.VI.d.B.

16m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

Z-44 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z45 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-46 j. út

B.VI.d.B.

10-12m

Önkormányzat

Z-47 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-48 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-49 j. út

B.VI.d.B.

11-15m

Önkormányzat

Z-50 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-51 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-52 j. út

B.IX.

5m

Kerékpárút

Önkormányzat

Z-53 j. út

B.VI.d.B.

12m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

Z-54 j. út

B.VI.d.B.

6m

Önkormányzat

Z-55 j. út

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

Z-56 j. út

B.VI.d.B.

6m

Önkormányzat

Z-57 j. út

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat

0347/2 hrsz

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat

3186 hrsz

B.VI.d.B.

6m

Önkormányzat

3165/2 hrsz

B.VI.d.B.

12m

Helyi kiszolgáló út

Önkormányzat

0399/1 hrsz

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

3256 hrsz

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

3110/5 hrsz

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat

3110/1 hrsz

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat

3262 hrsz

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat

0345/4 hrsz

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

0345/20 hrsz

B.VI.d.B.

12m

Önkormányzat

0401/1 hrsz

B.VI.d.B.

12-19m

Önkormányzat

0337/32 hrsz

B.VI.d.B.

9m

Önkormányzat



(9) Az országos közutak jelenleg lakott területen kívüli szakaszai mentén történő fejlesztéseknél a belterletbe vonás és beépítés csak az adott szakasz belterületi jellegének  kialakítása (közvilágítás, gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságos megoldása, stb.) után lehetséges.

Átmeneti állapotban a külterületi jelleg és védőtávolságok tartandók  fenn.


(10) Az országos közutak beépítésre nem szánt területen lévő szakaszai mentén az út tengelyétől számított alábbi védősávokat kell biztosítani, amelyeken belül belterületbe  vonás nem engedhető meg.

- M 9-es gyorsforgalmi út mentén: 100,0 – 100,0 m,

- forgalmi utak (összekötő utak) mentén: 50,0 – 50,0 m.

A védősávon belül létesítmény csak az út kezelőjének hozzájárulásával helyezhető el, a külön jogszabályokban előírt feltételek szerint.


(11) Az útkereszteződésekben a rálátási háromszöget a közlekedés biztonsága érdekében szabadon kell hagyni, ezen a területen semmiféle növényzet, létesítmény nem helyezhető el.


(12) Vasútvonalra vonatkozó előírások:

A Nagykanizsa-Ágfalva vasútvnal szabályozási szélessége a jelenlegi telekhatár, de legalább 10,0 m.

Országos közforgalmú vasút mentén a szélső vágánytól számított 50,0 m-es védőtávolságot kell figyelembe venni, amelyen belül építmény csak a külön jogszabályokban előírt feltételek szerint helyezhető el.


(13) Közút és vasút szintbeni kereszteződésnél az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendeletben meghatározott rálátási háromszög területén az út és a vasút szintjétől számított 50 cm-nél magasabb építményt elhelyezni, 50 cm-nél magasabb fát, növényzetet ültetni, termeszteni nem szabad.


(14) Parkolás

a) A szabályozási terven jelölt parkolóhelyeket kötelező módon meg kell tartani, illetve ki kell jelölni. Ezek:

- a Széchenyi tér a Polgármesteri Hivatallal szemben

- a Széchenyi tér  nyugati oldalán az üzletekhez

- a Szent Miklós templom északi oldalán a Fehér utcában

- a temető bejárata előtt.

Tervezett közterületi parkolók:

- a KÜ-4 jelű rendezvényterülethez a Bartók Béla utca északi ágának végén

- a Csepregi tó üdülőterületen a strandhoz és az üdülőterület központjában.

b) Új létesítmények elhelyezésekor az OTÉK előírásainak megfelelő nagyságrendű parkolóhelyet egyidejűleg ki kell alakítani.

c) El kell készíttetni a város parkolási rendeletét, részletes parkolási vizsgálat alapján.


(15) Az M 9-es tervezett gyorsforgalmi út Csepreg és Bük lakott területe közötti áthaladási szakasza mellett a Szabáyozási Terven ábrázolt hosszon az úttengelytől számított 200-200 m-es sávban zaj- és levegőszűrés céljból véderdő telepítendő.


(16) Átmeneti állapotban az elkerülő szakaszok megépültéig az országos közutak belterületi átkelési szakaszai mentén lévő épületeknél passzív zajvédelmet (zajgátló homlokzati szerkezetek) kell alkalmazni.


(17) Kerékpáros nyomvonalak a következők.

a) Országos kerékpárút hálózat

Termál kerékpárút a 8614 j. Cirák-Zsira ök út mentén (nagy része kiépítendő)

b) Megyei kerékpárút hálózat (tervezett)

- A 8614 j. és a 8624 j. utak keresztezéséből kiindulva a 8624 j. út nyomvonalán Csepregen áthaladva Kiszsidány igazgatási határáig.

-A Széchenyi téren az előbbiből kiágazva részben kisforgalmú lakóutcák felhasználásával a Téglagyári úton halad a Csepregi tóig, innen a zártkerten, erdei utakon önálló kerékpárútként Tömörd igazgatási határáig.

c) Kistérségi kerékpárút hálózat (tervezett)

Csepregből a 8639 j. úton halad Tömörd irányába, majd a régi országúton megy be úti céljába Tömördre.

d) Helyi tervezett kerékpárút

Önálló kerékpárút építése a lócsi út kereszteződésétől (a Termál kerékpárútból kiindulva) a tervezett elkerülő út mellett az acsádi úti kereszteződésig, itt a csomópontban leválik és folytatódik a Boldogasszony templomhoz majd délnek fordulva megkerüli a távlatban feltöltendő tavat, a Boldogasszony patak völgyében haladva eléri a szombathelyi utat, azt keresztezve a kertes mezőgazdasági terület gyűjtőútján halad a Csepregi tóhoz.


(18) Készítendő tervek:

a) Részletes parkolási vizsgálat és terv, s ennek alapján a város parkolási rendeletének megalkotása.

b) Az üdülőterület forgalomcsillapítási megoldásaihoz és a különböző rendezvények lebonyolításához szükséges forgalomtechnikai terv.

Közműterületek és létesítmények


23. §.


Általános előírások


(1) A közüzemi közműhálózatok és közműlétesítményeket közterületen, vagy közműüzemeltető telkén belül kell elhelyezni. Ettől eltérő esetben szolgalmi jogi bejegyzéssel kell a helyet biztosítani. Az elhelyezésnél az OTÉK előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat be kell tartani.


(2) A közműhálózatok és létesítmények ágazati előírások szerinti biztonsági övezetének is közterületre kell esni, ettől eltérő esetben szolgalmi jogi bejegyzéssel kell a területi igényt biztosítani. Közművek számára szolgalmi jogot új beépítésű területen csak olyan telekrészre szabad bejegyezni, ahol az építési korlátozást nem okoz. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység csak az illetékes üzemeltető hozzájárulása esetén engedélyezhető.


(3) Új közművezetékek létesítésekor és egyéb építési tevékenység (útépítés, építmény- épület, műtárgy- építés, stb.) esetén a kivitelezés során a meglévő közművezeték nyomvonalával, vagy közműlétesítmény telepítési helyével ütköző építéseknél a meglévő közművezetékek, vagy közműlétesítmények kiváltását, vagy szabványos keresztezését ágazati előírások szerint kell kivitelezni.


(4) Új útépítésnél, útkonstrukciónál a tervezett közművek egyidejű kiépítéséről illetve a meglévő közművek szükséges egyidejű rekonstrukciójáról gondoskodni kell.


(5) A település beépített, illetve beépítésre szánt területén épület építésére építési engedély csak akkor adható, ha az OTÉK 8. §-ban rögzített közművesítettség mértéke szerint:

a) lakóterület esetén

- kisvárosi övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll,

- kertvárosi övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll,

- falusias övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll,

b) vegyes területen

- településközpont vegyes övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll,

c) gazdasági területen

- kereskedelmi, szolgáltatási övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll,

- ipari övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll,

d) üdülőterületen

- üdülőházas övezetben: a teljes közmű rendelkezésre áll,

- hétvégi házas övezetben: a teljes közmű rendelkezésre áll,

e) különleges terület övezeteiben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll.

f) A település beépítésre nem szánt területén elhelyezhető építményben keletkező szennyvizeket ha:

- kertes mezőgazdasági területen a telek csak kerti csappal rendelkezik, engedélyezési és egyéb ágazati előírás nem tiltja, akkor kerti árnyékszék építése mellett engedélyezhető.

- kertes mezőgazdasági területen, amennyiben a telek ivóvíz bekötéssel rendelkezik és gyümölcs- és borfeldolgozót vagy a turizmushoz kapcsolódó fogadóhelyiséget szándékoznak létesíteni, igazoltan zárt szennyvízgyűjtő építhető, amelyből a Polgármesteri Hivatallal szerződéses jogviszonyban álló vállalkozó engedélyezett ürítőhelyre szállítja a keletkező szennyvízet.

- ha a kertes mezőgazdasági területen meglévő lakóépületeknél a napi keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a 5,0m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m-en belül nem tud és megfelelő befogadó rendelkezésre áll, akkor a keletkező szennyvizek tisztítására engedélyezhető helyben létesítendő szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazása. A kisberendezés és védőtávolsága építési korlátozást nem okozhat. A tisztítóberendezéssel azt a tisztítási hatásfokot kell teljesíteni, amit a befogadóhoz igazítva az illetékes VIZIG meghatároz.

- az általános mezőgazdasági területen építendő létesítmények esetében a szennyvízkezelést a szakhatóságok eseti előírásai szerint kell megoldani. Az előírt védőtávolságok a szomszédos földrészleteken termelési és építési korlátozást nem okozhatnak.


(6) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos területhasználatra figyelmet kell fordítani. A csak távlatban várható közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal fektetési helyet szabadon kell hagyni, nem szabad elépíteni.


(7) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a városképi megjelenítésére, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.


(8) Mindennemű építési tevékenységnél a meglévő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.


Vízellátás


(9) A vízvezetékek a védőtávolság igénye az MSZ 7487-es szabványban rögzített előírás szerint biztosítandó.


(10) A beépítésre nem szánt bel- és a külterületen lakás céljául szolgáló, vagy kereskedelmi, vendéglátási célú, vagy szállásférőhelyet nyújtó új épület elhelyezése, illetve meglévő épület felsorolt célra történő funkció váltása csak akkor engedélyezhető, ha az ÁNTSZ által is elfogadott egészséges ivóvízellátás biztosítható.

Vízelvezetés


(11) A szennyvizekkel a környezetet szennyezni nem szabad, ezért:

a) A talaj, a talajvíz és a rétegvizek védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos, az még átmenetileg – rövid időre – sem engedélyezhető.

b) A nyílt árkokra, patakra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szüntetni.

c) A településen a csatornázott és a csatornázásra kerülő utcákban, a csatorna kiépítését követően az érintett telkeket a közcsatornára való rákötésre kötelezni kell.


(12) Vállalkozási, gazdasági, ipari területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is!) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel – a megengedett szennyezettség mértékéig – elő kell tisztítani.


(13) Közvetlen az élőfolyásba az iparterületekről ipari eredetű szennyvíz csak a hatóságok által előírt megfelelő kezelés után és vízjogi létesítési engedéllyel vezethető be.


(14) A nagyobb – árhullámmal veszélyeztetett – vízfolyások mellett 10,0 – 10,0 m,

a kisebb vízfolyások partéleitől 6,0 – 6,0 m,

az önkormányzati kezelésben lévő árkok partéleitől 3,0 – 3,0 m, a már elépített helyeken a nyílt árkok karbantartására az egyik oldalon legalább 3,0 m, a másik oldalon legalább 1,0 m szélességű sáv karbantartás, illetve árvizi védekezés számára szabadon hagyandó. Az árvízvédelmi létesítményeknél a mentett oldalon a 10,0 m-es távolságon belül még rövid átmeneti időre sem engedélyezhető semminemű berendezés vagy anyag ideiglenes elhelyezése illetve tárolása.


(15) Építményt hullámtérben, nem mentett területen elhelyezni csak az illetékes VIZIG hozzájárulásával lehet. Vízgazdálkodási területként lejegyzett területet (árok, vízfolyás, horhos, stb.) egyéb célra hasznosítani csak vízjogi létesítési engedély alapján a VIZIG engedélyével szabad.


(16) 20, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni, hogy a felületén összegyűjthető legyen a csapadékvíz, az ne folyhasson közvetlen a zöldfelületre. Ezekről a nagyobb parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba. „Zöld” parkoló létesítése tilos.


Villamosenergia ellátás


(17) A nagyfeszültségű illetve a középfeszültségű 20 kV-os oszlopokra fektetve épített villamoshálózatokról szóló előírásokat, az MSZ 151 sz. szabvány szerint rögzített biztonsági övezetét szabadon kell hagyni.


(18) Az erdős-fásított területen áthaladó villamosvezeték tartóoszlopainak dőléstávolságát figyelembe vevő erdőirtást a villamosvezeték fennmaradásáig kell fennmaradni. Új erdőirtásra engedély vezetéképítés miatt nem adható. Az erdőn áthaladó vezetékek rekonstrukcióját már csak földkábeles kivitelezéssel szabad engedélyezni.


(19) Városrendezési szempontból a villamosenergia ellátási hálózatot létesítésekor illetve rekonstrukciójakor földkábelbe illetve alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni. A földfeletti vezetése a lazább, családiházas beépítésű körzetekben egyelőre fennmarad, ezért területgazdálkodási okokból, valamint az utca fásítási és utca-bútorozási lehetőségének a biztosítására a 0,4 kV-os, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös oszlopsoron kell vezetni.


(20) Új közvilágítási hálózat létesítésekor, meglévő közvilágítási hálózat rekonstrukciója során csak energiatakarékos lámpatestek elhelyezése engedélyezhető.


Földgázellátás


(21) A települést ellátó nagynyomású és nagyközépnyomású vezetékek, a városi gázfogadó, a nyomásszabályzók helyét és ágazati előírás szerinti biztonsági övezetét szabadon kell hagyni. Azt érintő tevékenység csak a szolgáltató hozzájárulásával engedélyezhető. A városon belüli gázelosztás jellemzően középnyomáson megoldott, új utcák szabályozási szélességét ennek megfelelően kell kialakítani.


(22) Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályzókat kell elhelyezni. A tervezett gáznyomásszabályzók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetők el.

A berendezés a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhetőek.



Távközlés


(23) Városrendezési szempontból a távközlési hálózatot létesítésekor illetve rekonstrukciójakor földkábelbe illetve alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni. A földfeletti vezetése a lazább, családiházas beépítésű körzetekben egyelőre fennmarad, ezért területgazdálkodási okokból, valamint az utca fásítási és utca-bútorozási lehetőségének a biztosítására a 0,4 kV-os, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös oszlopsoron kell vezetni.


(24) Közszolgálati táv- és hírközlési antennák csak építési engedéllyel helyezhetők el. Táv- és hírközlési antennák telepítéséhez az engedély kiadásának feltétele, hogy előzetesen

a) városképi és sziluettvizsgálat készüljön

b) az önkormányzattal egyeztetett helykijelölési eljárást lefolytassák.

Zöldterület


24. §.


(1) Zöldterület a szabályozási terven közparkként KP vagy közkertként KK lehatárolt, jellemzően állandóan növényzettel fedett közterület.


(2) Közpark és közkert területén csak a játék, sport, pihenés, ismeretterjesztés és a terület fenntartási célját szolgáló építmények helyezhetők el. Mélygarázs (terepszint alatti parkoló) nem létesíthető. Közparkban vendéglátást szolgáló épület, építmény is elhelyezhető.


(3) Közpark területének beépítettsége max. 2 % lehet, max. 4,5 m építménymagassággal. Közpark közhasználat elől elzárt területe az összterület max. 5 %-a lehet.


(4) Közkert területén épület nem építhető, közhasználat elől elzárt terület nem alakítható ki.


(5) Közpark területén az azt igénybe vevők számára szükséges gépkocsiparkoló csak terepszinten, fásítva, „zöldbeton” burkolattal létesíthető, max. a közpark területének 5 %-án. Közkert területén gépkocsiparkoló nem létesíthető.


(6) Közparkban és közkertben fakivágás építményelhelyezés érdekében nem engedhető meg.


(7) Közpark és közkert területét érintő építési, kertészeti tevékenység (parkfenntartást kivéve) végzéséhez kertészeti szakvélemény vagy kertépítészeti terv is szükséges.

Erdőterület


25. §.


(1) Erdőterület a földhivatali nyilvántartás szerint erdő művelési ágban nyilvántartott, valamint a településszerkezeti és szabályozási tervben erdőként körülhatárolt és megjelölt, e célra szolgáló terület.


(2) Az erdőterület rendeltetése szerint

a) védelmi (V E)

b) gazdasági (G E)

c) turisztikai (T E) övezetekbe tartozik.


(3) A szabályozási terven védelmi rendeltetésű (védett vagy védő erdők) erdő VE övezetként szabályozott területen épületet elhelyezni nem lehet.

Az OTÉK 32. §.-a szerinti építmények csak akkor helyezhetők el, ha az érintett erdőrészt védelmi rendeltetésének betöltésében nem zavarják.


(4) A szabályozási terven gazdasági rendeltetésű erdőövezetként GE szabályozott erdőterületen csak a fa- vagy szaporítóanyag-termeléshez, vadgazdálkodáshoz, erdészeti kutatáshoz, oktatáshoz kapcsolódó épületek helyezhetők el a következő feltételekkel:

a) beépíthető legkisebb telekterület: 10 ha (100 000 m2)

b) beépítési mód: szabadonálló

c) beépítettség (maximum): 0,5 %

d) építménymagasság (maximum): 4,5 m.


(5) A szabályozási terven turisztikai rendeltetésű erdőövezetként TE szabályozott erdőterületen a rendeltetésnek megfelelő építmények csak akkor alakíthatók ki, ha az illetékes erdészeti hatóság is egészségügyi-szociális, turisztikai elsődleges rendeltetésbe sorolta a területet és az építmény-elhelyezéshez az egyéb illetékes hatóságokkal együtt hozzájárul. Épület az övezetben az alábbi feltételekkel létesíthető:

a) beépíthető legkisebb telekterület: min. 10 ha (100 000 m2)

b) beépítési mód: szabadonálló

c) beépítettség (maximum): 2 %

d) építménymagasság: 4,5 m.

Az övezetben épület létesítéséhez elvi építési engedélykérelem benyújtása is kötelező.


Mezőgazdasági terület


26. §.


(1) A mezőgazdasági terület a település növénytermesztés, állattenyésztés és az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és tárolás és annak építményei elhelyezése céljára szolgáló része, ahol a termőföldvédelem mellett a hagyományos és egyedi tájhasználati és természeti értékek megőrzését is figyelembe kell venni.


(2) Az övezetek telkei csak az esetben építhetők be, ha a telek már meglévő, kialakított útról, vagy a szabályozási tervben rögzített, tervezett útról közvetlenül megközelíthető, és az út építése az épület építése megkezdésének idejére befejeződött.


(3) A mezőgazdasági terület övezeteiben a terv jóváhagyása előtt már meglévő lakó és gazdasági épületek a kialakult beépítettségtől függetlenül megtarthatók és felújíthatók (amennyiben a vonatkozó összes szakhatósági előírásoknak maradéktalanul megfelelnek), illetve – ha jelen előírásokban foglaltak és a megengedett beépítési százalék azt lehetővé teszi – az érintett telken új épület is létesíthető.


(4) A mezőgazdasági terület az azonos tájjelleg, használat, a beépítettség intenzitása, a sajátos építési használata szerint a következő övezetekbe tartozik:

a) általános mezőgazdasági terület (ÁM)

b) kertes mezőgazdasági terület (KEM)

c) építési szempontból korlátozott funkciójú mezőgazdasági terület (M0)

d) majorsági mezőgazdasági terület (MM)


(5) A H jellel megkülönböztetett kertes mezőgazdasági övezetek táji és termelési hagyományokat őrző területek, ezért a helyi sajátosságok megőrzése érdekében a művelési ágak, a telekszerkezet és az építészeti karakter vonatkozásában szabályozásuk külön előírásokat tartalmaz.

(6) Általános mezőgazdasági területen ÁM a növénytermesztés és az állattenyésztés, az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás, -tárolás és –szolgáltatás építményei, továbbá lakóépület helyezhető el.

a) Az ÁM övezet elsősorban környezetvédelmi szempontból további alövezetekre oszlik:

- Az (ÁM-1) övezetben az épített környezet védelme, valamint vízvédelmi okokból a nagyszámú állattartás tilos

- Az (ÁM-2) övezetben az előírásokban foglalt feltételek keretei között a (6) pont első bekezdésében felsorolt funkciók, köztük a nagyszámú állattartás elhelyezhető.

b) Nagyszámú állattartásnak minősül:

- harminc ló,

- ötven szarvasmarha,

- kétszáz juh, kecske,

- száz sertés,

- kettőezer broiler baromfi,

- ötszáz kifejlett baromfi (tyúkfélék, víziszárnyasok, pulyka, stb.),

- ötven strucc,

- ötven anyanyúl és szaporulata elhelyezése.

c) A telken az építmények elhelyezését, a belső és külső gépjárműközlekedést, a közműkapcsolatokat különös tekintettel a szennyvízelhelyezésre, valamint a környezetre gyakorolt hatást minden esetben elvi építési engedélyezési eljárás során kell tisztázni.


(7) Az ÁM-1 övezetben létesítmények elhelyezése az alábbi előírások szerint lehetséges:

a) - a beépíthető telek legkisebb területe:                                                                   3 ha

    - szélessége:                                                                                                     50,0 m

    - mélysége:                                                                                                      80,0 m

    - az elő-, oldal- és hátsókert mérete min. 15,0 m kell legyen

    - az építmények összesített bruttó alapterülete telkenként a 900,0 m2-t nem haladhatja meg

    - a megengedett legnagyobb építménymagasság 7,5 m

     - a beépítési mód szabadonálló.

b) Birtokközpont az övezet területén 2 ha nagyságú és az azt meghaladó telken valósítható meg.

Az építmények összesített bruttó alapterülete legfeljebb 1500 m2 lehet. Az építés egyéb feltételeit az a) pont szerint kell meghatározni.


(8) Az ÁM-2 övezetben létesítmények elhelyezése az alábbi előírások szerint lehetséges:

a) - a beépíthető telek legkisebb területe:                                                                           5 ha

   - szélessége:                                                                                                           80,0 m

   - mélysége:                                                                                                            200,0 m

   - az elő-, oldal- és hátsókert mérete min. 20,0 m kell legyen

   - az építmények összesített bruttó alapterülete telkenként a 1500,0 m2-t nem haladhatja meg

   - a megengedett legnagyobb építménymagasság 7,5 m

   - a beépítési mód szabadonálló

   - az esetleges nagyszámú állatartó telep és lakóház együttes elhelyezésénél az illetékes szakhatóságok véleményét ki kell kérni.

b) Birtokközpont az övezet területén 3 ha nagyságú és az azt meghaladó telken valósítható meg.

Az építmények összesített bruttó alapterülete legfeljebb 2500 m2 lehet. Az építés egyéb feltételeit az a) pont szerint kell meghatározni.

(9) Kertes mezőgazdasági területbe (KEM) a jellemzően kistelkes, hagyományosan kertgazdálkodású területrészek tartoznak.
a) Az övezetek telkein telkenként általában egy ideiglenes tartózkodásra is alkalmas szőlő- és borgazdálkodással illetve gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos gazdasági épület, szerszám-, vegyszer-, kisgép-, terménytároló, illetve egy földdel borított pince helyezhető el. Lakóépület, továbbá állattartó épület, építmény (kivéve: méhészet, illetve az övezetben már meglévő lakóépület telkén saját szükségletű állattartást is szolgáló építmény) az övezetekben nem létesíthető.


(10) A kertes mezőgazdasági területen csak kert, gyümölcsös, szőlő művelési ágban lévő telek építhető be.


(11) Az övezetekben a beépíthetőség szempontjából rögzített művelési ágak (szőlő, gyümölcsös, kert) az esetben vehetők figyelembe, ha a szóban forgó művelési ágak önállóan vagy együttesen a telek területének legalább 60 %-át teszik ki, s a tényleges művelés a földhivatali nyilvántartás szerint történik. Díszkert nem alakítható ki, meglévő kertként nem vehető figyelembe.

(12) A kertes mezőgazdasági terület KEM-1 jelű övezetében a hagyományos dombvidéki kertgazdálkodás területéhez kapcsolódóan kialakult új telekosztású területekre terjed ki.

a) Beépíthető telek területe, szélességi és mélységi méretei

- szőlő-, gyümölcsös és kert művelési ág esetén min. 2000 m2 az alábbi kikötésekkel:

  • ideiglenes tartózkodásra is alkalmas gazdasági épület + földdel borított pince építhető azon a telken, amelynek szélessége 20,0 m, mélysége legalább 50,0 m.
  • ideiglenes tartózkodásra nem alkalmas szerszám-, vegyszer-, kisgép-, terménytároló építhető azon a telken, amelynek szélessége 10,0 m, mélysége legalább 30,0 m
  • az építménymagasság legfeljebb 3,5 m, de az épület melletti legmélyebb terepszinttől számított homlokzatmagasság max. 5,5 m lehet.
  • beépítési mód: szabadonáló

       előkert: min. 10,0 m, illetve rézsűs mélyút esetén a felső rézsűéltől számított 5,0 m

       oldalkert: min. 3,0 m

  • a beépítettség megengedhető legnagyobb mértéke 3 %, de legfeljebb egy 60,0 m2 alapterületű épület + földdel borított pince építhető

- egyéb művelési ág nem építhető be

- 2000 m2 –t el nem érő nagyságú telken építmény nem építhető.

b) A kialakítható új telek területe min.:                                         3 000 m2

- szélessége:                                                                               30,0 m

- mélysége:                                                                                 80,0 m

(13) A kertes mezőgazdasági terület KEM-2 H jelű övezetében (amelybe a dombvidéki hagyományos kertgazdálkodás területrészei tartoznak) a telekalakítás, az építmények elhelyezésének és kialakításának feltételei a következők:

a) A telekszerkezet őrzése érdekében telekalakítás csak az alábbiak szerint lehetséges:

- a kialakítható legkisebb telek területe 1500,0 m2

- szélessége legalább 10,0 m, de legfeljebb 25,0 m

- mélysége legalább 80,0 m

- nyeles telek és szolgalmi úton megközelíthető telek nem alakítható ki, a már kialakultak megszüntetésére kell törekedni

- a szomszédos telek összevonása csak akkor lehetséges, ha egyértelműen megállapítható, hogy valaha egy telektestet alkottak, vagy ha a keletkező új telek a kialakult méretrendtől jelentősen nem tér el.

b) Beépíthető telek területe, szélességi és mélységi méretei

- szőlő-, gyümölcsös és kert művelési ág esetén min. 1500 m2 az alábbi kikötésekkel:

  • ideiglenes tartózkodásra is alkalmas gazdasági épület + földdel borított pince építhető azon a telken, amelynek szélessége 12,0 m, mélysége legalább 30,0 m. A gazdasági épületben vagy pincében a bortermeléssel kapcsolatos idegenforgalom szervezett keretei között a szakhatósági előírásoknak minden tekintetben megfelelő borkóstoló létesíthető
  • ideiglenes tartózkodásra nem alkalmas szerszám-, vegyszer-, kisgép-, terménytároló építhető azon a telken, amelynek szélessége 6,5 m, mélysége legalább 30,0 m
  • a 6,5 m-nél keskenyebb, illetve 30,0 m-nél nem mélyebb telkeken csak földdel borított pince építhető
  • építménymagasság max. 3,5 m, de az épület melletti legmélyebb terepszinttől számított homlokzatmagasság max. 5,5 m lehet.
  • beépítési mód: szabadonálló

előkert: min. 10,0 m, illetve rézsűs mélyút esetén a felső rézsűéltől számított 5,0 m

oldalkert: min. 2,0 m

A szomszédos telkeken álló épületek között min 10,0 m távolságnak kell lenni.

  • a beépítettség megengedhető legnagyobb mértéke 3 %, de legfeljebb egy 45 m2 alapterületű épület + földdel borított pince építhető

- egyéb művelési ág nem építhető be

- 1500 m2 –t el nem érő nagyságú telken építmény (az OTÉK 32. §. 1., 2. pont alattiakat kivéve) nem építhető.

c) A helyi sajátosságok megőrzése érdekében az építendő épületek építészeti karakterének jellemzői:

Az épületeket hagyományosan használt építőanyagokból, lejtőre merőleges gerincű 40-45o-os hajlásszögű egyszerű nyeregtetővel fedve, piros, bordó vagy barna színű kiselemes kerámia vagy cementcserép héjalással kell megépíteni.

(14) A korlátozott funkciójú mezőgazdasági területe MO amelybe jellemzően a természetes és természetközeli állapotú, a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, valamint a természet- és tájképvédelmet is szolgáló területrészek tartoznak – az építményelhelyezés feltételei a következők:

a) Elhelyezhető épületek (funkció alapján):

- lakóépület nem építhető

- nagylétszámú állattartó telep nem létesíthető

- gazdasági épületként csak a gyepterület művelésével (pl. szénatároló) kapcsolatos építmény építhető.

(15) A majorsági mezőgazdasági terület MM a meglévő külterületi nagylétszámú állattartó telephelyek területe, ahol az építményelhelyezés és kialakítás feltételei a következők:

a) Elhelyezhető épületek (funkció alapján):

- lakóépület nem létesíthető

- gazdasági épületként csak a mezőgazdasági termelést szolgáló raktározási, tárolási, termékfeldolgozási funkciójú épületek létesíthetők

- állattartó épületek felújíthatók és amennyiben a részletes előírások lehetővé teszik, új épület is építhető.

b) Beépítés részletes előírásai:

- beépíthető telekterület: min. 3000 m2

- kialakítható telekterület: min. 3000 m2

- beépítettség: max. 10 %

- építménymagasság: max. 7,5 m

- beépítési mód: szabadonálló

- előkert: min. 10,0 m

- zöldfelületi arány (jellemzően fásítással): min. 50 %

- elvi építési engedélykérelem benyújtása kötelező.

Egyéb területek


27. §.


(1) Egyéb terület a vízgazdálkodással kapcsolatos, szabályozási terven jelölt terület (VT), az OTÉK 30. §. (1) bekezdése szerint.


(2) A patakok medrében és partján a jelenlegi állapotot megváltoztató tevékenység a meder kezelőjének engedélye és az illetékes szakhatóság hozzájárulásával végezhető.


(3) A VT-1 jelű vízmű övezetében csak a vízmű funkcióval összefüggő épületek helyezhetők el max. 5 % beépítettséggel.


(4) A VT-2 jelű övezetébe a vízmedrek, partok, árvízvédelmi töltések területei tartoznak. Épület az övezetben nem létesíthető.


(5) A VT-3 jelű övezet a Perenye patakon tervezett halastó és védművei területe. Csak a létesítési vízjogi engedélyben szereplő építmények helyezhetők el az övezet területén.


(6) A VT-4 jelű övezet a nagyrészt Kiszsidány igazgatási területére eső nagytávon tervezett jóléti víztározó tó területe. Megvalósulása esetén környékét a két település együttesen kell rendezze.


(7) A VT-5 jelű övezet a Boldogasszony patakon meglévő jóléti tározótó területére terjed ki. A szabályozási terven körülhatárolt üdülőterületre, amely a tó területét is tartalmazza, szabályozási tervet kell készíteni, amely a tó használati rendjét, a partján és felületén engedélyezhető létesítményeket szabályozza.


(8) A VT-6 jelű övezet a kiépített védművel rendelkező, vízzel fel nem töltött tározótó területe. Csak a későbbi felhasználást nem akadályozó létesítmények építése engedélyezhető.



IV. EGYÉB ELŐÍRÁSOK


Környezetvédelem

28. §.


(1) Levegőtisztaság védelem

a) Levegőtisztaság-védelem szempontjából a 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet, a 14/2001. (V. 9.) KöM-EüM-FVM együttes rendelet, a 10/2001. (IV. 19.) és a 17/2001. (VIII. 3.) KöM rendeletek az irányadók.

b) Az avar- és hulladékégetés idejét és körülményeit helyi önkormányzati rendeletben kell szabályozni.


(2) Zaj és rezgés elleni védelem

a) A zaj elleni védelem szempontjából a város területén a 8/2002. (III.22.) KÖM-EüM együttes rendelet szerinti kategóriákba (területi funkcióba) az alábbiak szerint kell besorolni a területeket, illetve az övezeteket:

- sorszámú területi funkció: a Csepregi tó körül tervezett üdülőterület, a Parkerdő

- sorszámú területi funkció: az összes lakóterületi övezet, különleges területek, zöldterületek, kertes mezőgazdasági terület övezetei.

- sorszámú területi funkció: Településközpont vegyes területetek

b) A városban levő oktatási-nevelési létesítmények környezetében csak olyan tevékenység engedhető meg, amely azok területén a nappal 50dB mérhető „A” hangnyomásszint túllépést okoz.

c) Olyan közlekedési útvonalak mellett, ahol a gépjárműforgalomból eredő zajhatás hosszú távon valószínűleg más módon nem csökkenthető az érintett övezetben egyébként érvényes zajhatárértéknek megfelelően, az épületeken alkalmazott passzív akusztikai védelem (falburkolás, sepciális nyílászárók beépítése) eszközeivel kell elérni, hogy az MSZ-18151-1982. és az MSZ-18151-2-1983. sz. állami szabványokban foglalt, a különböző helyiségeken belül érvényes megengedett „A” hangnyomásszintek ne kerüljenek túllépésre.

(3) Hulladékgazdálkodás

a) A városban az illegális szemét- és törmeléklerakást meg kell akadályozni, hulladék csak zárt térben, illetve gyűjtőedényzetben tárolható.

b) A kommunális szilárd hulladék szervezetten a Csepreg igazgatási területén létesített regionális hulladéklerakó telepre szállítandó.

(c) A tervezési területen működő intézmények szolgáltató, vendéglátó stb. létesítmények, szolgáltató-javító kisüzemek veszélyesnek minősülő hulladékukat a szennyvízhálózatba nem bocsáthatják, kommunális szilárd hulladékkal együtt nem kezelhetik.

(d) A veszélyes hulladékok kezelése csak a vonatkozó jogszabályok szerint történhet.


(4) Föld- és vízvédelem

a) Nem burkolt felületen hulladék, illetve útsózási és egyéb a talajra, felszín alatti vizekre potenciálisan káros hatású anyag ideiglenesen sem helyezhető el.

b) Területek feltöltése csak szennyeződésmentes anyaggal (kőzet, föld, homok, esetleg építési törmelék) történhet.

c) Szennyvíz, szennyezett csapadékvíz és egyéb szennyező anyag felhagyott kutakba, az árkokba, vízfolyásokba, tavakba nem vezethető.

d) Csepreg igazgatási területén a szennyvizek szikkasztása tilos.

e) Az állattartásból eredő trágyalé zárt, szigetelt gyűjtőkben tárolandó, és szippantással távolítható el.

f) Káros és veszélyes anyagokat tartalmazó szennyvizeket közcsatornába vezetés előtt előtisztítani szükséges. Közcsatornába csak a 204/2001. (X.26.) Kormányrendelet előírásainak megfelelő szennyvizek vezethetők.

g) A köz- és magánterületekről csapadékvíz közvetlenül tárolótavakba nem vezethető.

h) Épületek, utak egyéb létesítmények kialakításakor az érintett területeken lévő termőföld, humuszos termőréteg védelméről, összegyűjtéséről, (deponálásáról) és újrahasznosításáról a beruházónak, építtetőnek gondoskodnia kell.

i) A termőföldön történő beruházás megkezdése előtt az 1994. évi LV. Tv. 70. §. (2) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint a Vas megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakhatósági hozzájárulását be kell szerezni. A létesítmény kivitelezése során a környező termőföldek minőségében kár nem keletkezhet.

Mezőgazdasági művelés alatt álló terület más célú felhasználása a szükségleteknek megfelelő mértékben történhet. Minden esetben a Vas Megyei Földhivatal földvédelmi járulékot megállapító engedélye szükséges a beruházások megkezdése előtt.

Építészeti értékvédelem


29. §.


(1) Az országos védelem területei és tárgyai

a) Az országos egyedi védelem alatt álló épületeket és műemléki környezetüket a szabályozási tervek tartalmazzák.

b) Az országos egyedi védelem alatt álló épületek az alábbiak:


Római katolikus templom és iskolaépület, volt zárdaiskola

Kossuth L. u. 67.

992, 993 hrsz

                            Római katolikus Szentkút kápolna

Kőszegi út 54.

1468 hrsz

Schöller kastély és parkja

Széchenyi tér 22.

124 hrsz

Fehér u. 4.

127 hrsz

Mária oszlop

Széchenyi tér 24.

138 hrsz

Római katolikus templom

Széchenyi tér 24.

138 hrsz

Római katolikus kálvária kápolna

Boldogasszony dűlő

0326 hrsz

Rottermann kastély

Kossuth L. u. 5.

1005/2 hrsz


(2) a) Csepregen nem ismerünk régészetileg védett területeket. Az alábbi régészeti érdekű területekről tudunk:


  1. Ablánc-Répce között: kelta kori lelőhely
  2. Benehegy északi lábánál: neolit és bronzkori lelőhely
  3. Boldogasszony-patak (Felső-patak) dűlő: rézkori lelőhely
  4. Csóka-Rigó dűlő: neolit és rézkori lelőhely
  5. Kecskedomb: bronzkori lelőhely
  6. Nádasdy ltp.: bronzkori lelőhely
  7. Szentkirály: réz-, bronz-, kora vas- és kelta kori lelőhely
  8. Kavicsbánya 024/3 hrsz.: bronzkori lelőhely
  9. Kavicsbánya 024/6 hrsz.: bronz- és avar kori lelőhely
  10. Ablánc-patak északi oldalán: neolit lelőhely
  11. Nagykörtiles: bronzkori lelőhely
  12. Potenciálmérő állomás: kelta kori lelőhely
  13. A Szakony felé vezető út keleti oldalán: Árpád kori lelőhely

E területeken a régészeti védelemre vonatkozó (a muzeális értékek és műemlékek védelméről szóló) 2001. éVi LXIV. törvény szerint kell eljárni.

b) A műemléki védelem alatt álló épületekkel kapcsolatos eljárásokat az 2001. évi LXIV. törvény szabályozza. Mindennemű építési tevékenység a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével végezhető.

c) A műemléképületek műemléki környezetét a szabályozási tervlapok tüntetik fel. A műemléki környezet az egyes műemléki objektumok szomszédságában az alábbi helyrajzi számokra terjed ki:

Műemlék megnevezése



Műemléki környezet helyrajzi számai


Római katolikus templom és iskolaépület, volt zárdaiskola


990, 994, 812, 674, 675, 676, 678, 679/1, 680


Római katolikus Szentkút



1466/2, 1470, 1516/2, 0341/8


Schöller kastély és parkja

123, 122, 135, 143/2, 134/1, 133/1, 133/2, 132, 131,130, 129, 128, 126, 125, 137/2, 139/1, 1233, 1234, 1354/2, 1352, 1353, 1350, 1349, 1348, 1311, 1310, 1309, 1294, 1293/3, 1293/2, 1293/1, 1292/6, 1292/3

Mária oszlop

Római katolikus templom

Római katolikus kálvária kápolna

0322/23, 0322/15, 0322/16, 0322/17, 0322/18, 0322/19, 0322/20, 0322/21, 0322/22

Rottermann kastély


1005/1, 1018, 1006, 622/1, 623/1, 625/1, 625/2, 626, 624/1


d) A műemléki környezet területén lévő építési munkák engedélyezéséhez a Kulturális Örökségvédelemi Hivatal szakhatósági állásfoglalást ad.

(3) Helyi Építészeti értékvédelem

A város területén egyes épületek egyedi, a történeti városrészek területi védelem alatt állnak.

a) Az alábbi épületek a hagyományos településkép megőrzése céljából, továbbá településtörténeti vagy agrár-ipari szempontból jelentős alkotások, ezért egyedi védelmet élveznek:

Épület

Utca, házszám

Hrsz

Funkció

Romantikus villaépület

Rákóczi F. u. 45/A

253 / 2

Lakóház


Rákóczi F. u. 45.

255

Lakóház


Rákóczi F. u. 43.

256

Lakóház

Ipari emlék

Rákóczi F. u. 15.

418

Szárazmalom

Villaépület

Rákóczi F. u. 11.

425

Lakóház

Villaépület

Rákóczi F. u. 9.

424

Lakóház

Bolt és lakóház

Rákóczi F. u. 10/A

178

Lakóház


Rákóczi F. u. 4.

142



Rákóczi F. u. 1.

563



Jókai M. u. 7/b.

154 / 1

Lakóház


Jókai M. u. 7b.

152

Lakóház


Fehér u. 8.

129

Lakás+étterem


Fehér u. 10.

130

lakóház


Széchenyi tér 28.

125



Széchenyi tér 28.

1231



Széchenyi tér 28.

1216/1



Széchenyi tér 28.

1220



Széchenyi tér 28.

1223



Széchenyi tér 28.

1226


Felsőbüki Nagy Pál kúria

Széchenyi tér 28.

1294

Üzlet


Széchenyi tér 28.

1308

Lakóház


Széchenyi tér 28.

1350



Széchenyi tér 28.

1351


Kocsma

Kovács u. 2.

1330

Lakóház


Kossuth L. u. 3.

1080

Bölcsöde

a) Vallási és történeti emléketmegjelenítő objektumok, amelyek egyedi védelem alatt állnak:


Objektumok

Utca, házszám

Hrsz

Funkció

Kőkereszt a Szent Miklós templom kertjében

Széchenyi tér

138


II. világháborús emlékmű

Széchenyi tér

1353


Széchenyi kút

Széchenyi tér

1354/2


Kút

Park

812


(4) a) Az építészeti örökség helyi egyedi védelmének általános szabályait további részletes épületvizsgálat alapján az önkormányzat külön rendeletben állapítja meg.

b) A rendelet megalkotásáig terjedő időszakban a (2) bekezdés a) pontjában felsorolt épületekkel kapcsolatban az alábbiak szerint kell eljárni:

- Az épület csak abban az esetben bontható el, ha állaga oly mértékben leromlott, hogy a bentlakók vagy a környezetben élők életét veszélyezteti. A bontási kérelem benyújtásának elbírálásához a döntés megalapozottsága érdekében az  építési hatóságnak joga van szakértőt bevonni.

-Egyes épületek esetében bármilyen beavatkozást, átépítést, felújítást szondázó vakolatvizsgálat kell megelőzze feltárva az egykori lehetséges nyílásokat, korábbi átalakításokat, színezést, díszítő részleteket. A vizsgálat eredményeként feltárt értékeket a tervezés során mind a külsőn, mind az épület belsejében meg kell őrizni. A tetőfelület fő tömegét meg kell őrizni.

- A felsorolt többi épület tömegét, homlokzati megjelenését felújításkor meg kell őrizni, az eredeti nyílásrendet ahol szükséges vissza kell állítani.


(5) A Szabályozási Terv részét képező Építészeti és természeti örökségvédelmi I. tervlapon körülhatárolt területek helyi városképi és városszerkezeti valamint városképi védelem alatt állnak.


(6) Az (5) bekezdésben kiemelt területeken új épület (foghíjbeépítés) esetén az építési engedélyezési eljárás során elsődleges, ellenőrizendő követelmény az épület környezetébe való megfelelő illeszkedés. Az illeszkedés ellenőrzésének szempontjai a következők:

a) párkánymagasság, párkánykialakítás

b) tetőidom

c) homlokzati megjelenés (a tömör felület és a nyílások aránya, a nyílások mérete, elrendezése)

d) az utcakép ritmusa ( a bejárók, kapuáthajtók helyének megválasztása)

e) felületkezelések, anyaghasználat, színezés.

A fenti követelmények érvényesülése érdekében a hatóság egyedi kikötéseket tehet. Az új épület (foghíjbeépítés) esetén az épület egyedi környezetével, a jellemző szakasz utcaképével együtt ábrázolva kell engedélyezésre benyújtani.


(7) Jelen helyi építési szabályzatban elrendelt elvi építési engedélyezési eljárás során a hatóság külső szakértő véleményét kikérheti.

(8) Reklámhordozók, parabolaantennák elhelyezése az épületeken.

1. A város teljes közigazgatási területén reklámhordozó cég- és címtábla elhelyezése építési engedélyköteles:

a) A reklámhordozó engedélyezési tervét csak a magántervezői névjegyzékbe szereplő építész, illetve ipar-, vagy képzőművész készítheti.

b) A beadványnak tartalmaznia kell:

- az épület, és zártsorú beépítés esetén közvetlen szomszédai, érintett homlokzati tervét (a már engedélyezett  reklámok feltüntetésével),

- a reklám színezett ábrázolását, vagy fotóját,

- a reklám hordozószerkezetét bemutató műszaki tervet,

- további, az építési hatóság által esetenként előírt munkarészeket, okmányokat.

c) A reklámhordozók összterülete nem  haladhatja meg a nyílás nélküli homlokzatfelület 10 %-át.

d) Az épületeken csak az épületben tevékenységet folytatók számára engedélyezhető cég- és címtábla vagy reklámhordozó.

2. A város teljes igazgatási területén óriásplakát (multireklám) nem helyezhető el, a meglévők megszüntetendők.

3. Az (5) bekezdésben kiemelt területeken és övezetekben parabolaantenna létesítése engedélyköteles. A beadványnak tartalmaznia kell a parabolaantenna elhelyezését az épülethomlokzaton alaptérképi megjelöléssel, esetleg fotóval bizonyítva, hogy az antenna az utcáról a védendő rálátási, kilátási pontokról nem látszik.


(9) A város teljes igazgatási területén pavilonok elhelyezése csak közterület-szabályozási, vagy tömbre kiterjedő szabályozási terv alapján lehetséges.


(10) Az (5) bekezdésben felsorolt területeken és övezetekben valamennyi utcai homlokzati árnyékoló szerkezet létesítése építési engedélyköteles.


(11) A műemléki környezet területén bármely építési, növényzettelepítési, illetve utcabútorozási tevékenység csak közterület-rendezési tervben meghatározott módon lehetséges.

Természetvédelem


30. §.


(1) Országos természeti védelem alatt áll az Árpád kori kisméretű vár helye (0392/2 hrsz) és a mesterséges halom (mellette vagy reneszánsz kerti építmény) maradványa (542 hrsz)


(2) Az 1996. évi LIII. tv. alapján a település helyi jelentőségű természeti értékűvé nyilvánítja a Boldogasszony kápolnát körülvevő kertet a benne lévő remetelakkal.


(3) A helyi jelentőségű természeti érték helyi védelme a terület helyi természetvédelmi területté való nyilvánításig él, ezt követően a jelen rendelet 19. szakasza hatályát veszti.


(4) A (1) bekezdésben meghatározott területeken az alábbi előírásokat kell betartani:

a) a védett fák környezetének élő kultúráját megváltoztatni nem lehet

b) a védett fák környezetének használatát a védendő értékek fennmaradásának és továbbélésének biztosítása mellett lehet csak megváltoztatni

c) a védett fák életterében a jövőbeni rendeltetésének megfelelő terület-előkészítő munkák, régészeti, illetőleg a környezet- vagy természetvédelem érdekében szükséges munkák kivételével más építési munkák végezni nem lehet

d) szakmai felügyelet biztosítása érdekében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságát a védetté nyilvánítás folyamatába célszerű bevonni.

Sajátos jogintézmények alkalmazása


31. §.


(1) A készítendő szabályozási tervek határát a Szabályozási Terv I. – II. tervlapok tüntetik fel. A jelzett területeken az egyes tervek készítése során kötelezően figyelembe venni az alábbi előírásokat kell:

a) Lakóterületek

aa) Az L1 – SZTK jelű területen hosszútávon az állattartás megszüntetése után az istállók és gazdasági épületek bontását, a tereprendezést el kell végezni. A szabályozási terv elkészültéig a külön jellel jelölt területrészeken a vonatkozó építési övezeti előírások alapján az építés engedélyezhető. A telkek mélységi megosztása, a feltáró utak vonalvezetésének pontosítása a készítendő szabályozási terv feladata.

ab) Az L2 – SZTK jelű területen a feltáró utak vonalvezetése javasolt, a szabályozási terv készítése során pontosítandó. A terület északi kitettségének enyhítése érdekében legalább 15,0 m széles véderdő jelölése kötelező. Építés és telekalakítás a szabályozási terv elkészültéig nem engedélyezhető.

ac) Az L3 – SZTK jelű területet a szabályozási terv tömbfeltárásra jelöli ki. A külön jellel jelölt területrészeken a megadott övezeti előírások alapján az építési tevékenység folytatható. A telkek mélységi megosztása, a feltáró utak vonalvezetésének pontosítása a készítendő szabályozási terv feladata. Az elkerülő út nyomvonala és szabályozási szélessége nem változtatható.

ad) Az L4 – SZTK jelű terület felhasználásának feltétele a szennyvíztisztító telep technológiájának zárttá tétele és az ÁNTSZ jóváhagyása, valamint a Környezetvédelmi Felügyelőségnek a védőtávolság csökkentésével egyetértő  nyilatkozata. A jelölt véderdő és közparkok kötelezően megtartandó szabályozási elemek. A feltáró utak vonalvezetése pontosítható.

b) Gazdasági területek

A KG – SZTK jelű területen kereskedelmi – gazdasági funkció helyezhető el. A 8624 jelű ök. útra 1 csatlakozás létesíthető. A területet a Répce árvizei ellen be kell védeni. A megengedhető legnagyobb szintterület sűrűség telkenként 0,8. Az országos közutak külterületi szakaszai melletti területfejlesztés szabályait e rendelet 22.§. (9) bekezdése tartalmazza.

c) Üdülőterületek

A szabályozási terv a Boldogasszony tározótó körüli üdülőterületre szabályozási terv készítését írja elő, amelynek elkészültéig érvényes építési szabályok az alábbiak:

ca) A külön jellel jelölt területen a kertes mezőgazdasági területre vonatkozó KEM-2 övezeti előírások szerint lehet építeni, azonban épületet a vízvédelmi terület határán belül nem lehet elhelyezni.

cb) A jelölt helyeken a strand és a borút fogadóépülete megépíthető az alábbit övezeti előírások szerint.

-A KK-2


SZ

1,5

3,5

K


övezet a borút központi fogadó területe, amelyen pihenő és tűzrakó hellyel közkertet kell kialakítani. A telkek jelenlegi területét meg kell tartani. Legfeljebb 1,5%-os beépítettséggel, 3,5m építménymagassággal hagyományos épületformával és anyaghasználattal a kirándulókat kiszolgáló szociális helyiség, információs iroda építhető.

-A KK-2


SZ

10

3,5

3600


a tározó standja építési övezet előírásai:

- A beépíthető legkisebb telek mérete: a szabályozási terven strandként körülhatárolt terület (min. 3600m2)

- A megengedett legnagyobb beépítettség 10 %

- A beépítési mód: szabadonálló, előkert min. mérete 2,0m

- A megengedett legnagyobb - legkisebb építménymagasság: 3,5 - 4,0m

- A beépítés feltétele a teljes közművesítettség

- A zöldterület legkisebb mértéke 90%

- A felhasználás kizárólagossága a strandhoz szükséges kiszolgáló épület, lakás és szállásférőhelyek nem alakíthatók ki.

cc) A kemping (3266/2 hrsz) fejlesztése engedélyezhető az alábbi övezeti előírások megtartása mellett.

-Az ÜÜ-K


SZ

10

3,5

  K


jelű övezet a Bene kemping területe.


- Az üdülőterület rendezési tervének  elkészültéig a tó körüli út építési szélességének tisztázatlansága miatt telekösszevonás nem engedhető meg, épület a Szabályozási Terven jelölt vízvédelmi sávon belül épület nem építhető.

- A megengedett legnagyobb építménymagasság: 3,5 m.

- A megengedett legnagyobb beépítettség 10 %

cd) A fentieken kívüli területeken telekalakítási és építési tilalom van.

ce) A készítendő szabályozási terv kötelező szabályozási elemei:

- a gyűjtőút nyomvonala és építési szélessége

- a parkolók helye

- tóparton jelölt közhasználatú zöld sávok

- a zöld sáv melletti utat csak gyalogosok és különleges, továbbá karbantartó járművek használhatják

- hétvégi házas területi besorolás

- a szabályozási terv mellékleteként pontos geodéziai felmérés kell készüljön, különös tekintettel a köz- és magánterületek határaira (partél, üzemi vízszint határa, meglévő utak szélessége, telekhatárok)

- üdülőépület engedélyezési kérelme csak úttal és teljes közművel ellátott telekre nyújtható be.

- a kötelező szabályozási elemek módosítása csak e rendelet módosításával együtt lehetséges.

(2) a) Közérdekű környezetalakítás (környezet-, táj- és településkép-védelem) céljából a Szabályozási Terv I. – II. jelű tervlapokon megjelölt, lehatárolt telkek, telekrészek esetében beültetési kötelezettség áll fenn.

b) A beültetési kötelezettség jelöléssel lehatárolt területeken

- a meglévő, kialakult fás növényzet jellegében megtartandó, az nem bontható meg. Épület és 20 m2-nél nagyobb területet elfoglaló építmény, műtárgy nem helyezhető el.

- Ha fás növényzet nincs, vagy minimális mértékű, akkor ültetési terv alapján lomb- vagy tűlevelű fás növényzet telepítendő oly módon, hogy ennek eredményeképp zárt (erdő jellegű) növényállomány alakuljon ki.

(3) Határidő nélküli építési tilalom áll fenn a szennyvíztisztító 150 m-es körzetében, amely mezőgazdasági-, véderdő- vagy parkterületként hasznosítható, valamint utak, parkolók létesíthetők területén.


(4) A szennyvíztisztító 150 m-től 300 m-ig terjedő körzetében lakóépület építési tilalom van, amely a technológia zárttá történő átépítése után feloldható.


(5) Elővásárlási jogot állapít meg az önkormányzat az 1005/2 sz. ingatlan (épület és telek) területére városi idegenforgalmi központ kialakítása céljából.

Védőterületek, védősávok

32. §.


(1) A temetők védőtávolsága 40,0 m. A védőtávolságon belül lakóépület nem építhető, emberi fogyasztásra alkalmas növények nem termelhetők. A temető bővítmény körül telken belül 30,0 m széles véderdő sávot kell biztosítani.


(2) A vízfolyások partélétől számított 6 m-es sávot mederkarbantartás céljára szabadon kell hagyni, valamint külterületen a partéltől számított 50,0-50,0 m-en belül építmény nem helyezhető el.


(3) Föld feletti szigetelt nagy- és kisfeszültségű vezeték biztonsági övezete minden irányban a vezeték szélső pontjától mért 0,5 m távolság. A biztonsági övezeten belül a 11/1984.(VIII.22.) IpM számú rendeletében előírtakat be kell tartani.


(4) A gázszállító vezeték védőtávolsága 9,0 – 9,0 m. Ahol a védőtávolság magánterületre esik, ott az érintett telkekre szolgalmi jogot kell bejegyezni.


(5) Az országos közutak védőtávolságai az alábbiak:

- a tervezett M 9-es gyorsforgalmi út: az úttengelytől számított 100-100 m

- a négyszámjegyű összekötő utak:     külterületen az úttengelytől számított 50-50 m

- a Szombathely-Sopron vasútvonal:   külterületen 50-50 m


(6) A vízműkutak védőterülete 100,0 m, amelyen belül lakótelkek nem létesíthetők, közút nem vezethető. Egyebekben a 123/1997. (VII. 18) Korm. rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.


(7) A térségi szeméttelep (077/1 hrsz) és a szennyvíziszap lerakók (026/45, 0193/2 hrsz) védőtávolsága 1000,0 m, amelyen belül lakó- és szállásépület nem építhető. Huzamosabb emberi tartózkodásra alkalmas létesítmény az illetékes szakhatóságok előírásai alapján helyezhető el.


(8) A térségi szennyvíztisztító (0220/3 hrsz) védőtávolsága 300,0 m, amelyen belül lakótelek nem alakítható ki. A technológia teljes zárttá tétele után az ÁNTSZ és a Környezetvédelmi Felügyelőség hozzájárulásával ez az érték 150,0 m-re csökkenthető.

Záró rendelkezések


33. §.


E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, a 735 – TR/2000 törzsszámú dokumentáció a Szabályozási Terv I., II. és III. számú lapjaival és az Építészeti és természeti örökségvédelem I., II. számú lapjaival együtt érvényes. Ezzel egyidőben Csepreg Nagyközségi Közös Tanács 2/1983 (V. 26) c. módosított, egységes rendeletbe foglalt „Az építésügy körébe tartozó előírások megállapításáról” szóló rendelete hatályát veszti.



Csepreg, 2002. október 10.




                      Molnár Sándor sk.                                                      Dr. Erdősi László sk.

                           polgármester                                                                      jegyző



Kihirdetési záradék:


E rendelet 2002. október 10-én kihirdetésre kerül.


Csepreg, 2002. október 10.



                                                                                                          Dr. Erdősi László sk.

                                                                                                                      jegyző