Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2002. (II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2002. 02. 15- 2005. 03. 09

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a Kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Törvény) 77.§-ában írt felhatalmazás alapján, az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja

1.§.


/1/  A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az Önkormányzat által támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit. 

/2/  További célja, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.


A rendelet hatálya

2.§.


/1/ E rendelet hatálya kiterjed Pécs  Megyei Jogú Város Önkormányzata  (továbbiakban: önkormányzat) által fenntartott közművelődési intézményekre, valamint a művészeti intézményekre is, amennyiben azok közművelődési feladatot látnak el. Ezen intézmények felsorolását e rendelet 6. §-a, az általuk ellátott feladatokat pedig a rendelethez csatolt 1. sz. melléklet tartalmazza. 

/2/ E rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a nem önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre is, ha velük az önkormányzat közművelődési megállapodást köt vagy akiket más hasonló módon támogat.


A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3.§.


/1/ A kultúrához való jog alapvető emberi joga minden állampolgárnak. E jogok, nemre, korra, vallásra, politikai meggyőződésre, nemzeti vagy társadalmi származásra való tekintet nélkül mindenkit megilletnek. Pécs város polgárainak és közösségeinek joga, hogy igénybe vegyék az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat. 


/2/  Az önkormányzat az e rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott közművelődési intézmények tevékenységével látja el, amelyek egyetlen vallási, világnézeti vagy politikai irányzat mellett sem lehetnek elkötelezettek.

/3/ Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.
/4/ A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.
 /5/ Az önkormányzat és intézményei biztosítják, hogy a város polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak. 
/6/ Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet nem választja el a kultúra más területeitől, sőt ezekkel való egységét képviseli. Támogatja a tudományos és művészeti tevékenységet, a helytörténeti munkákat és a közgyűjteményeket. 
/7/ A nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrája a magyar kultúra szerves része. Ezért az önkormányzat a kisebbségek kultúrájának megismertetésére, gyarapítására külön figyelmet fordít.


Az önkormányzat közművelődési feladatai

4.§.


/1/  Az önkormányzat feladata, hogy a művelődési hagyományokra, az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységeire alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse: 

a.) az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében, 

b.) az alap-, és a középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli közművelődési munkáját, művészeti csoportjainak, szakköreinek, hagyományápoló tevékenységét, 

c.) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását, 

d.) az egyetemes, a nemzeti és más kisebbségi kultúra megismertetését, tárgyi és szellemi értékeinek gyarapítását, az ünnepek kultúrájának gondozását, különös tekintettel a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel, a német és a szerb nemzetiségi kultúrára, 

e.) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket felmutató művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére, 

f.) a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését, 

g.) az egyéb művelődési lehetőségeket vagy művelődési formákat. 

/2/ A könyvtári ellátás biztosítása a helyi önkormányzat kötelező feladata. 

/3/ Az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti: 

a.) a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének (képességeik, készségeik fejlesztésének) és közösséggé formálódásának támogatását, szabadidejének és szünidejének hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését, 

b.) Pécs város hagyományainak ápolását, a lokálpatriotizmus, a helyi értékek védelmének erősítését, a városi polgári élet és életmód fejlesztését, 

c.) a hátrányos helyzetű rétegek közművelődését, 

d.) a kimagasló értékeket képviselő pécsi zenei, képzőművészeti, táncművészeti, színház- és bábművészeti fesztiválok, kiállítások támogatását, kapcsolat kiépítését a testvérvárosok kulturális intézményeivel, egyesületeivel, valamint a pécsi tudományos műhelyek támogatását.

Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5.§.

/1/Az önkormányzat a Törvény 78.§.(2) bekezdésében foglaltak szerint e rendelet 4. §-ában felsorolt feladatok ellátása érdekében közművelődési és művészeti intézményeket működtet.


6.§.

/1/Az önkormányzat a városi hagyományokat is figyelembe véve az alábbi közművelődési és művészeti intézményeket működteti: 

  • Pécsi Kulturális Központ 
  • Pécsi Ifjúsági Ház Szivárvány Gyermekház 
  • Pécsi Városi Könyvtár 
  • Pécsi Nemzeti Színház
  • Horvát Színház 
  • Pécsi Galéria és Vizuális Műhely 
  • Pécsi Szimfonikus Zenekar 
  • Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Művelődési Háza és Könyvtára 
  • Rácvárosi és Istenkúti Általános Művelődési Központ Művelődési Háza

/2/Az önkormányzat által alapított közművelődési, illetve művészeti tevékenységet ellátó közhasznú társaságok: 

  • Állatkert és Akvárium-Terrárium Kht. 
  • Pécsi Harmadik Színház Kht. 
  • Pécsi Országos Színházi Fesztivál Kht.


7.§.


/1/  Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik: 

  • a Baranya Megyei Önkormányzat által működtetett kulturális intézményekkel, 
  • nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekkel, 
  • közművelődési célú társadalmi szervezetekkel, 
  • kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal, 
  • közművelődési feladatokat ellátó civil  szervezetekkel, 
  • egyházakkal, 
  • kisebbségi önkormányzatokkal,

/2/ Az /1/ bekezdésben felsorolt intézményekkel és szervezetekkel az önkormányzati fenntartású intézmények által el nem látott feladatok teljesítése érdekében, az önkormányzat közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet. A közművelődési megállapodás megkötéséhez a közgyűlés jóváhagyása szükséges.

8.§.


/1/ Az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósításához az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények elsősorban az alapító okiratukban rögzített közművelődési alapfeladatok teljesítésével járulnak hozzá. 

/2/  Az önkormányzati fenntartású intézmények – az önkormányzat éves költségvetésének elfogadását követő 30 napon belül – éves munkatervükben rögzítik konkrét feladataikat. A munkaterveket a közgyűlés által átruházott hatáskörben a Kulturális Bizottság hagyja jóvá.

/3/ Az önkormányzati fenntartású közművelődési és művészeti intézmények, valamint a  közművelődési megállapodás alapján támogatásba részesülő civil és egyéb szervezetek, a megállapodásban rögzített feladataik ellátásáról, évente tájékoztatják a Kulturális Bizottságot. 


A közművelődés finanszírozásának alapelvei

9.§.


/1/ Az önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmények – az alábbi felsorolásban rögzített – költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja: 

a.) az intézmények üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit, a mindenkori költségvetésben biztosítható kereteken belül, 

b.) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazotti illetmények fedezetét, a mindenkori költségvetési kereteken belül, 

c.) az egyes kulturális rendezvények szervezéséhez szükséges szakmai munka költségeinek, a költségvetési rendeletben meghatározott részét. 

/2/ A közművelődési feladatok ellátásának forrásai a központi és a minisztériumi költségvetési támogatások, valamint az érdekeltségnövelő minisztériumi pályázati pénzeszközök. További forrás a szolgáltatásokért fizetett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek pénzügyi támogatása. 

/3/ A közművelődési feladatok finanszírozását szolgálják az önkormányzat Kulturális Bizottsága és a Szabadművelődési Alap éves szintű keretei. 

/4/ Az önkormányzat a pályázati szabályzatában írtak betartásával biztosítja a helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról szóló 15/1998.(III. 31.) MKM rendelet szerint benyújtandó pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt, amelyet minden évben az önkormányzat költségvetési rendelete tartalmaz.


​Vegyes rendelkezések

10.§


/1/ A Törvény és a rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos alapítói és fenntartói jogosítványokat az önkormányzat közgyűlése valamint a Kulturális Bizottság ügyrendjében felsorolt átruházott hatáskörök alapján a Kulturális Bizottság gyakorolja. 

/2/ A rendelet hatálybalépését követően, legkésőbb 2002. szeptember 30-ig felül kell vizsgálni és módosítani kell a Kulturális Bizottság ügyrendjét, valamint az önkormányzat fenntartásában működő  közművelődési, illetve művészeti  intézmények alapító okiratait,  Szervezeti és Működési Szabályzatait. 

/3/ E rendelet 2002. február 15-én lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő támogatási szerződések  és közművelődési megállapodások megkötése során alkalmazni kell.

                     


 dr. Toller László                                               dr. Pozsárkó István

                        polgármester                                                           aljegyző




Záradék:       A Közgyűlés a 2002. február 7-ei ülésén fogadta  el.

Kihirdetve:    2002. február 15-én.


Mellékletek