Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2002. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2002. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásáról

2023.03.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (1) bekezdés b) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

Alapelvek

1. § (1) Józsefváros Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) összhangban a Magyar Köztársaság Alkotmánya 70/D. §-ában foglaltakkal, lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a közigazgatási területén lakók a rendszeres testedzéshez való jogukat minél szélesebb körben gyakorolhassák.

(2) A testnevelés és a sport az önkormányzat által közszolgáltatásként működtetett humánszolgáltatási rendszer része, annak a többi alrendszerrel (népjólét, oktatás, közművelődés) egyenrangú eleme. A sport fejlesztésének és támogatásának hatékonysága és koordinációja érdekében az önkormányzat

a) figyelembe véve az oktatás, a szociális, az egészségügyi, a városfejlesztési, a környezetvédelmi, a közművelődési, valamint a szabadidős ágazatokat, biztosítja a sport integráns helyét a kultúra fejlődésében.

b) a testnevelés és sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesüljenek, hozzájárulva Józsefváros lakosságának egészségi állapotának megőrzéséhez, illetve javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

c) a testnevelés és a sport részterületei – az óvodai és iskolai testnevelés, a verseny-, illetve látványport, a lakossági szabadidősport, a fogyatékosok sportja – egymással összefüggő, kölcsönhatásban álló egészet alkotnak, egyik terület fejlesztése sem indokolt a másik rovására.

d) fejleszti és óvja a sport etikai alapjait.

2. § Az önkormányzat által fenntartott sportintézmény, sportlétesítmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem. A testnevelés és sporttevékenység gyakorlása során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. E rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai nemzeti vagy társadalmi, vagyoni, születési és egyéb különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § (1) E rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi testnevelés és sporttevékenység megvalósulásában résztvevő kerületi lakosra,

b) az önkormányzat által fenntartott sportintézményekre, létesítményekre,

c) mindazon sportintézményekre, társadalmi- és civil szervezetekre, az egyházak által támogatott sportszervezetekre, társulásokra és magánszemélyekre, amelyekkel/akikkel a sportfeladatok ellátására az önkormányzat megállapodást köt,

d) a rendelet által szabályozott vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire a támogatásban meghatározottak vonatkozásában,

e) a Képviselő-testületre és szerveire, a Polgármesteri Hivatalra.

Az önkormányzat sport feladatai

4. § (1) Az önkormányzat a törvények rendelkezéseivel összhangban a helyi sporttevékenység működése érdekében hangsúlyos feladatának tekinti, és lehetőségeihez mérten támogatja:

a) a lakosság mind szélesebb rétegének ösztönzését a sportolásra, a rekreáció és az egészségmegőrzés céljából,

b) az egészséges, mozgás gazdag életmód iránti igény felkeltését, az egészségmegőrzés fontosságának elismerésére irányuló szemléletformálást,

c) a tömeg- és szabadidőport helyi feltételeinek megvalósítását és javítását,

d) a fejlett sportélet alapját képező óvodai és iskolai testnevelés és sport személyi és tárgyi feltételeinek javítását,

e) óvodai tornaszobák, valamint iskolai tornatermek építését, korszerűsítését,

f) az óvodai és iskolai kerületi sportverseny rendszer működtetését és fejlesztését,

g) az utánpótlás nevelés támogatását, fejlesztését,

h) a verseny, az élsport és látványsport támogatását a hagyományoknak megfelelő eredményesség érdekében, ugyanakkor figyelembe véve az amatőr és hivatásos sport közötti különbségeket,

i) a hátrányos helyzetűek, a nők, valamint a családok sportolási lehetőségeinek támogatását, fejlesztését,

j) a testi-, érzékszervi-, szellemi fogyatékosok számára is a sportintézmények, sportlétesítmények igénybevételének lehetőségét,

k) a tulajdonát képező sportlétesítmények, sportintézmények működtetését, fenntartását, védelmét és a funkciójuknak megfelelő használat megőrzését,

l) célkitűzéseivel összhangban a kerületben tevékenykedő sportegyesületek valamint sporttal és testneveléssel foglalkozó szervezetek támogatását,

m) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi sportéletének segítését,

n) a szabadidő hasznos eltöltését célzó sport tevékenységek feltételeinek javítását,

o) a kerületben működő sportvállalkozások ösztönzését, támogatását,

p) sportfórum rendezését évente legalább egy alkalommal, egyéb sportot segítő lehetőségek biztosítását.

Az önkormányzat sport feladatellátásának struktúrája és intézményei

5. § (1) Az önkormányzat a testnevelés és sport feladatai ellátása érdekében

a) sportintézményeket, sportlétesítményeket tart fenn és működtet, illetve más fenntartásában lévők működését támogathatja,

b) a kerületben tevékenységet kifejtő sportszervezeteket támogat,

c) sport közfeladatokat ellátó közalapítványt hozhat létre és működtethet.

6. § (1) Az önkormányzat egyes sport feladatainak ellátásában az 5. §-ban foglaltakon kívül az alábbi intézményekkel, létesítményekkel és szervezetekkel is együttműködhet:

a) az önkormányzat nem testnevelés és sport alapfeladatú intézményeivel,

b) a kerület területén működő de nem önkormányzati fenntartású sportlétesítményekkel,

c) a kerület területén működő nem önkormányzati és nem sport alapfeladattal, de sport tevékenységi körrel rendelkező intézményekkel, létesítményekkel,

d) kerületben működő sport célú társadalmi szervezetekkel.

(2) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátásába bevonhatja a kerületben bejegyzett sport fő tevékenységi körű vállalkozásokat és gazdasági társaságokat is.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek, létesítményeknek és szervezeteknek a testnevelés és sport feladatellátásába való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények, sportlétesítmények és szervezetek által el nem látott feladtok teljesítése érdekében történik.

A sporttevékenység irányítása és ellenőrzése

7. §2 Az Önkormányzat képviselő-testülete a jogszabályok által meghatározott sport feladatokkal kapcsolatos tevékenyégét, fenntartói, felügyeleti és más jogköröket közvetlenül, illetve a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottságon keresztül gyakorolja.

8. § (1) Az önkormányzat a kerületben működő intézményekkel, civil szervezetekkel és sport szakemberekkel, valamint a kerületben lakó élsportolókkal együttműködve látja el sportfeladatait.

(2) Az önkormányzat az éves sport feladatterv kialakításába és az ebben foglaltak megvalósulásának szakmai segítése érdekében a kerületben tevékenykedő sport szakembereket és az itt lakó élsportolókat bevonva kerületi Sporttanácsot hozhat létre és működtethet.

(3)3 A Sporttanács feladata a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság mellett működő tanácsadó szervként a kerületi sportélet szakmai segítése, az éves sport feladatterv előzetes véleményezése, az önkormányzat hosszú távú sportprogramjában foglaltak megvalósulásának segítése.

A sporttevékenység finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat intézményi költségvetésen keresztül biztosítja az óvodai és iskolai testnevelést, valamint a mindennapi testedzést és az iskolai sportkörök működését.

(2) Az önkormányzat költségvetésében biztosítja az óvodai és iskolai kerületi sport versenyrendszer működtetéséhez szükséges pénzeszközöket.

(3) Az önkormányzat sport feladatainak ellátása érdekében biztosítja a sportintézményei és szervezetei fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint segíti a sporttal kapcsolatos együttműködési megállapodásokban rögzített célok megvalósulását.

(4)4 Az önkormányzat a kerületi székhelyű, illetve a kerületben sporttal kapcsolatos tevékenységet folytató egyesületet vagy egyéb, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság döntése alapján támogatja.

(5)

(6)

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendeletben használt fogalmak értelmezése során alkalmazni kell a sporttörvény, a közoktatási törvény és az önkormányzati törvény meghatározásait.

1

A bevezető a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 37. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 38. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 39. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § (4) bekezdése a Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 40. §-ával megállapított szöveg.