Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002 (III.5.) önkormányzati rendelete

„Fonó helyi építési szabályzatá”-ról

Hatályos: 2021. 09. 22

Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2002 (III.5.) önkormányzati rendelete

„Fonó helyi építési szabályzatá”-ról

Fonó község Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv) 6. §-ában kapott felhatalmazás alapján - az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendeletre (a továbbiakban OTÉK) figyelemmel- az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET Általános előírások

1. § (1) A rendelet hatálya Fonó község közigazgatási területére terjed ki.

(2)[1] [2] A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, építési és bontási tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni – az általános érvényű jogszabályok mellett – e rendelet előírásainak és az annak mellékleteit képező szabályozási terveknek megfelelően szabad.

(3) A szabályozási tervek kötelezően figyelembe veendő elemei:

-a külterületi és a belterületi határvonal

-a szabályozási vonalak

-a területfelhasználási módok és határok

-az övezeti határok és övezeti jelek

-az építési övezeti előírások

-az építési határvonalak

-a védelem alatt álló és a helyi jelentőségű természeti és művi értékek

-a sajátos jogintézmények

-az infrastruktúra hálózatok és létesítmények területigényes elemei

-a védőfásítás a lakókertek végénél.

(4) A kötelező erejű szabályozási elemek csak a rendezési terv módosításával változtathatók, képviselőtestületi jóváhagyással. Az egyéb elemek változtatása – a szükséges szakhatósági egyeztetések lefolytatásával – hatósági engedélyezési eljárás keretében történhet.

(5) Beépítésre nem szánt - erdő és mezőgazdasági - területen tervezett építést megelőzően az érintett területre vonatkozóan a földhivatali nyilvántartás szerinti és a tényleges művelési ág közötti megfelelőséget vizsgálni kell. Eltérés esetén a megfelelőség biztosítása után - a művelési ágra is figyelemmel - az övezetre vonatkozó előírások alapján bírálható el az építési szándék.

(6) Az épületeket, építményeket úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, a természet-és az építészeti-érték védelmi követelményeknek.

(7) [3] A telekalakítások és építések engedélyezése során meg kell őrizni a meglévő településstruktúrát; a kialakult telekméreteket, beépítési módot, a jellegzetes épülettömegeket és tetőformát. Nyeles telek nem alakítható ki.

(8) Ha a területelőkészítési- és építési munkák során régészeti leletek kerülnek elő, a munkát fel kell függeszteni, és ezzel egyidejűleg értesíteni kell a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságát.

(9) Állattartó épületet és trágyatárolót lakó, üdülő és intézményi funkciójú épülettől 10 m-nél távolabb kell elhelyezni. Az állattartással és az állattartó épületekkel kapcsolatos egyéb szabályokat külön önkormányzati rendeletben kell megállapítani, melyben – a lakóterület közelsége miatt – az állattartó telepre vonatkozó állattartási technológiát is elő kell írni.

(10) [4]

(11) A közigazgatási terület déli részén – a Magyaratádi árok keleti oldalán – meglévő ásványvagyon (tőzeg, lápföld) védelme érdekében a területet jelenlegi állapotában – rét művelési ágú területként – kell megtartani. Területi lehatárolását a külterület szabályozási terv tartalmazza.

(12) [5]

II. FEJEZET Településszerkezet, területfelhasználás

2. § (1) A település igazgatási területének

  • a) beépítésre szánt területei - építési övezetei:
    • aa) falusias lakóterület(FL), ahol a megengedett legnagyobb szintterületsűrűség 0,3.
    • ab) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (KG), ahol a megengedett legnagyobb szintterületsűrűség 0,3
    • ac) egyéb ipari gazdasági terület, ezen belül

    -a közmű(vízműkút, víztározó)(IG-Kv) - és az energiaellátás (gázfogadó) (IG-Kg) területigényes létesítményeinek területe

-mezőgazdasági üzemi terület (major,állattartó telep) (IG-M), ahol a megengedett legnagyobb szintterületsűrűség 0,3

ad) különleges terület, ezen belül

- sportterület (KÜ-S)

- temető (KÜ-T)

b) beépítésre nem szánt területei-övezetei:

ba) közlekedési és közműterület (K)

bb) [6]

bc) erdőterület, ezen belül

- védelmi (E-V)

- gazdasági (E-G)

bd) mezőgazdasági terület, ezen belül

- szántó (M-SZ)

- gyep, legelő, rét (M-GY)

- kert, szőlő, gyümölcsös (M-K)

- belterületi kert (M-BK)

be) [7] vízgazdálkodási terület

- folyó és állóvizek medre és parti sávja (VT)

bf) [8] beépítésre nem szánt különleges megújuló energia-hasznosítási terület (Kb-En)

(2) [9] A beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt területek, valamint az építési övezetek és az övezetek határvonalait a szabályozási tervek tartalmazzák.

Falusias lakóterület

3. § (1) A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv tartalmazza

(2) A lakóterületre vonatkozóan az OTÉK 14. §. előírásait kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

  • a) az (1) bekezdés szerinti épületmagasság 7,5 méter helyett a szabályozási terv szerinti lehet
  • b) nem helyezhetők el a (2) bekezdés 2 és 8 pontjában felsorolt létesítmények

(3) A lakóterület építési telkein - 1-2 egységes - a lakó és/vagy üdülő-pihenő funkciót egyaránt kielégítő lakóépületek építhetők.

(4) A lakóterületen az új épületeket, építményeket a meglévő állapothoz igazodóan kell elhelyezni és kialakítani, úgy hogy azok a jelenlegi telekstruktúrát és a helyi építészeti karaktert megőrizzék, illetve a szomszédos telkek beépítését ne akadályozzák, és rendeltetésszerű használatukat ne zavarják. Mindezek biztosítása érdekében:

  • a) a kialakítható legkisebb telekterület a szabályozási terv szerinti lehet, úgy hogy új telekalakításnál a telekszélesség 20,0 méternél kevesebb nem lehet. Az övezeti előírásban meghatározott minimális telekterületnél kisebb, meglévő építési telek is beépíthető, ha az egyéb előírások betarthatók.
  • b) a beépítési mód a szabályozási terv szerinti lehet
  • c)[10]
  • d)[11]
  • e) az építési telken az OTÉK fogalommeghatározásai között definiált melléképítmények helyezhetők el, a kirakatszekrény és a föld feletti gáztartály kivételével.
  • f) az elő- oldal-és hátsókert előírásait a kialakult állapot figyelembevételével az alábbi keretek között kell meghatározni:

-az előkertet – az építési határvonal figyelembe vételével - a kialakult helyzethez igazodóan kell meghatározni

-az oldalkertet a beépítési mód függvényében – a kialakult helyzet és az OTÉK 35. §. előírásai alapján - kell meghatározni azzal az eltéréssel, hogy a (6) bekezdésben előírtak nem csak az „elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül”érvényesek, hanem az elő- és oldalkert egészére vonatkoznak. A jogszabályban előírt értéknél kisebb oldalkerti mérettel rendelkező épületek egyedi építési ügyeinek engedélyezési eljárásába a tűzoltó szakhatóságot be kell vonni.

-a hátsókertet az építési határvonal figyelembevételével kell biztosítani

(5) A lakóterületen

a) legalább a részleges közművesítettség, és

b) a burkolt út

biztosítandó.

(6) A saját gépkocsi elhelyezését telken belül kell biztosítani.

(7) A lakóterület építési telkein a zölddel való fedettség minimum 50 % kell legyen.

Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

4. § (1)[12] A területre vonatkozó előírásokat – beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület – a belterület szabályozási terv is tartalmazza, az alábbiak szerint:

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum

Építménymag. maximum

Telekterület minimum

KG

SZ

30

7,5

2500

KG1

SZ

45

7,5

10000

(2) A területre vonatkozóan az OTÉK 19. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhetők el a (2) bekezdés 4 és 5 pontja, valamint a (3) bekezdés szerinti létesítmények.

(3) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen:

a) legalább a részleges közművesítettség

b) és a burkolt út

biztosítandó

(4) A parkolószükségletet a telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(5) [13] A területen a zölddel való fedettség minimum 35 % kell legyen, melyet háromszintűen kell kialakítani, oly módon, hogy annak része legyen a 189/2 hrsz-ú erdősült terület is.

(6) [14] A területen a teljes telekméret minden 150 m2-e után 1 db, min. 16/18 méretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni.

Egyéb ipari gazdasági terület

5. § (1) Az egyéb ipari gazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 20. §. előírásait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a területen nem helyezhetők el a (3) bekezdés, valamint az (5) bekezdés 2. pontja szerinti létesítmények.

(2) Az egyéb ipari gazdasági terület az alábbi övezetekre tagozódik:

  • a) a közműellátást biztosító területigényes létesítmények (vízműkút, víztározó) (IG-Kv), és az energiaellátást biztosító területigényes létesítmény (gázfogadó) (IG-Kg) területe
  • b) mezőgazdasági üzemi terület (major, állattartó telep) (IG-M)

(3) A mezőgazdasági üzemi területen a kialakítható legkisebb telekterület 8000 m2, ahol szabadonálló beépítési móddal, maximum 30 %-os beépítettséggel, maximum 7,5 m építménymagasságú épületek építhetők.

(4)[15]

(5) A mezőgazdasági üzemi területen:

  • a) legalább a részleges közművesítettség
  • b) és a burkolt út

biztosítandó

(6) A parkolószükségletet a telken belül kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(7) A területen a zölddel való fedettség minimum 40 % kell legyen.

(8)[16] A területen a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 méretű fa ültetendő. A fákat a használatbavételi engedély kérelmezéséig el kell ültetni.

Különleges terület

6. § (1) A település területén különleges területek a temető és a sportterület.

(2) A temető területén csak sírhelyek, a temető üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők.

(3)[17]

(4) A területen:

  • a) legalább a részleges közművesítettség
  • b) és a burkolt út

biztosítandó

(5) A parkolószükségletet telken belül és közterületen együttesen kell kielégíteni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(6) A temető szabad területeit fásítani kell; a zölddel való fedettség min. 50% kell legyen.

Közlekedési és közműterület

7. § (1) A közlekedési és közműterületekre vonatkozóan az OTÉK 26. §. előírásait kell alkalmazni, a (3) bekezdés 2,3,4 pontja kivételével.

(2) A közlekedési területek rendeltetésszerű, korlátozás nélküli szabad használatát biztosítani kell.

(3) A közlekedési- és közmű területen - a védőtávolságokra is figyelemmel - a közmű- és hírközlési vezetékeket úgy kell kiépíteni, hogy hosszú távon valamennyi közmű- és hírközlési hálózat elhelyezhető legyen.

(4) A közlekedési és közműterületeket a szabályozási tervek tartalmazzák.

(5) Az utak mentén fasorok ültetendők, a meglévő fasorok, fás bozótok csak engedéllyel vághatók ki abban az esetben. amennyiben azt a fás növényállomány egészségi állapota indokolttá teszi.

Zöldterület

8. § [18]

Erdőterület

9. § (1)[19] Az erdőterületekre vonatkozóan az OTÉK 28. §. előírásai közül a védelmi és a gazdasági rendeltetésű erdőkre vonatkozókat kell alkalmazni azzal, hogy az építmények elhelyezéséhez az illetékes erdészeti hatóság hozzájárulása is szükséges.

(2) Az erdőterületek övezetek szerinti tagolását a külterület szabályozási terv tartalmazza.

Mezőgazdasági terület

10. § (1) A mezőgazdasági területekre vonatkozóan az OTÉK 29. §. előírásait kell alkalmazni, az alábbi eltérésekkel:

  • a) a (3) bekezdés szerint létesíthető lakóépületek építménymagassága 7,5 helyett 5,0 m lehet
  • b)[20] a (3) bekezdés szerint létesíthető lakóépület

-az M-BK övezeti jelű területen nem helyezhető el

-az M-K övezeti jelű területen min. 10000 m2 telekterületen

-az M-SZ és az M-GY övezeti jelű területen min. 20000 m2 telekterületen helyezhető el.

(2) A mezőgazdasági területen:

a) az M-K és az M-BK övezeti jelű területen kialakítható legkisebb telekterület 1500 m2

b) az M-SZ és az M-GY övezeti jelű területen a kialakítható legkisebb telekterület 3000 m2

(3) A belterületi kertterületen építési telket kialakítani nem lehet; azon csak a nyomvonal jellegű építmények és műtárgyaik helyezhetők el, külön jogszabályok előírásai alapján.

(4) A mezőgazdasági területen az új épületeket, építményeket szabadon állóan kell elhelyezni és kialakítani.[21]

(5) A mezőgazdasági területen az épületek, építmények elhelyezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy azok a környező területen a talajvédő gazdálkodás feltételeit ne rontsák. Az építkezés során biztosítani kell, hogy a környezeti hatások az érintett termőföld minőségében kárt ne okozzanak.

(6) A mezőgazdasági területek övezetek szerinti tagolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Vízgazdálkodási terület[22]

11. § (1)[23] Az igazgatási területen lévő vízgazdálkodási területekre vonatkozóan az OTÉK 30. §. előírásait kell alkalmazni. Emellett figyelemmel kell lenni ezen rendelet 1. függelékében felsorolt hatályos jogszabályok előírásaira is.”

(2) A vízfolyások jókarban tartásáról folyamatosan gondoskodni kell. Ennek végrehajthatósága érdekében a vízfolyások mellett és a tó körül 4 m szélességű parti kezelősáv biztosítandó, melyen belül a fenntartást akadályozó létesítmény és növényzet nem lehet.

(3) A vízfolyások területén fenntartási, fejlesztési munkák abban az esetben engedélyezhetők, amennyiben a terület természetközeli állapotának visszaállítását elősegítik.

(4)[24] A vízgazdálkodási területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.

Beépítésre nem szánt különleges megújuló energia-hasznosítási területek

11/A. § [25] (1) A területen csak terepszint fölé emelő tartószerkezetre helyezett elektromos áram-termelő napelemek, valamint a napelem-park működtetéséhez szükséges technikai és biztonsági építmények és létesítmények helyezhetők el.

(2) Az övezet bekerítendő.

III. FEJEZET Közhasználatra szolgáló területek

12. § (1)[26] Az igazgatási területen az állami és önkormányzati tulajdonú közlekedési és közműterületek (közterületek), a közforgalom elöl el nem zárt magánutak és a közhasználatra szolgáló területek.

(2) A közhasználatra szolgáló területeket rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja; a rendeltetéstől eltérő használathoz a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása, valamint az illetékes hatóság engedélye szükséges.

IV. FEJEZET Közműellátás, közmű- és hírközlési létesítmények

13. § (1) A beépítésre szánt területeken legalább a részleges közművesítettséget kell biztosítani úgy, hogy ennek keretében:

  • a) a közműves villamosenergia-szolgáltatás
  • b) a közműves ivóvíz-szolgáltatás (ennek részeként a külön jogszabályban meghatározott oltóvízintenzitás és oltóvíz mennyiség föld feletti tűzcsapokkal)
  • c) a közműves szennyvízelvezetés megvalósulásáig a kommunális szennyvíz saját telken – zárt, vízzáróan szigetelt tárolóban - történő átmeneti tárolása, úgy, hogy környezetszennyezést nem idézhet elő
  • d) a nyílt árkos csapadékvízelvezetés

megoldott legyen.

(2) A zárt tárolóban összegyűjtött és szippantással eltávolításra kerülő szennyvizet engedélyezett ürítőhelyre kell szállítani.

(3)[27] Az igazgatási terület csapadékvizeinek elvezetése vízjogi engedélyköteles tevékenység, melyhez az engedélyt az illetékes vízügyi hatóságtól kell megkérni a vonatkozó külön jogszabályok szerint.

(4) A településen az energiaellátást vezetékes energiahordozóval kell biztosítani.

(5) Az igazgatási területen - település- és tájképvédelmi okok miatt - táv- és hírközlési célú magasépítmények (adó és átjátszó tornyok) nem létesíthetők.

Kommunális ellátás, kommunális létesítmények

14. § [28] (1) A településen a kommunális szilárd hulladék szervezett gyűjtése és elszállítása - a kaposvári kommunális hulladéklerakó telepre – megoldott. Hulladékgyűjtésre csak szabványosított zárt edény, konténer használható. A gyűjtőedények közterületen nem tárolhatók, elhelyezésüket telken vagy épületen belül kell biztosítani.”

(2) A településen működő dögkút nincs. Az esetleges állati tetemeket a feldolgozóhelyre kell szállítani.

V. FEJEZET Környezetvédelem

15. § (1) Az igazgatási területen a környezethasználatot úgy kell megszervezni és végezni, hogy:

  • a) a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő,
  • b) megelőzze a környezetszennyezést
  • c) kizárja a környezetkárosítást

(2) A településen veszélyes hulladék keletkezését eredményező tevékenység csak úgy folytatható, hogy az üzemeltető köteles gondoskodni a veszélyes hulladék környezetszennyezést kizáró elhelyezéséről és ártalmatlanításáról.

(3) A település az általános levegőtisztaság-védelmi kategóriába tartozik. A területen csak olyan létesítmények helyezhetők el, amelyek e kategória előírásait kielégítik. A területre érvényes levegőminőségi és a légszennyező anyagok kibocsátási határértékeit a hatályos országos jogszabályok szerint kell figyelembe venni.

(4) A területen talajszennyezést okozó objektum nem helyezhető el, és tevékenység nem engedélyezhető. A település szennyezésérzékenységi szempontból kevésbé érzékeny terület.

(5) Védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés valamint az élővizek szennyezésének megakadályozásáról.

(6) A településen a zajvédelem az országos előírások szerint, azoknak megfelelően biztosítandó. A zajt keltő és a zajtól védendő létesítményeket egymáshoz képest úgy kell elhelyezni, hogy a területre vonatkozó zajterhelési határértékek betartásra kerüljenek. Zajvédelmi szempontból a – közlekedésből származó – megengedett A-hangnyomásszint az összekötő út menti lakóterületeken 60/50 dB, az egyéb lakóterületeken 55/45 dB.

(7)[29] A KG1 építési övezeti jelű területen az üzemi zajterhelés az országos előírásoknak megfelelően biztosítandó. A megengedett maximális üzemi zajterhelés a gazdasági területen 60/50 dB, a lakóterületen 50/40 dB és a különleges területen 50/- dB.

Természet- és tájvédelem

16. § (1) Az igazgatási területen országos védelem alatt álló, illetve arra érdemes természeti érték nincs.

(2) A településen a helyi jelentőségű természeti területeket és egyedi természeti értékeket a szabályozási tervek, tételes felsorolásukat az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(3) A helyi természeti értékek védelmével kapcsolatos szabályokat külön önkormányzati rendelet állapítja meg.

Művi értékek védelme

17. § [32]

VI. FEJEZET Sajátos jogintézmények

18. § [33]

VII. FEJEZET Záró rendelkezések

19. § (1) Jelen rendelet csak a szabályozási tervekkel együtt érvényes, azokkal együtt értelmezendő és használandó.

(2)[34]

(3) E rendelet előírásait a hatályba lépését követően induló ügyekben kell alkalmazni.

(4) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

19/A. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.[35]

1. melléklet

Természet- és tájvédelem

1./ Helyi jelentőségű természeti területek:

-a 03 hrsz-ú Magyaratádi árok egy része

-a 043/1 hrsz-ú legelő (tervezett erdő)

-a 043/10 hrsz-ú tó és mocsár (tervezett erdő)

-a 046 hrsz-ú árok

-a 047/3 hrsz-ú szántó (tervezett erdő)

-a 047/4 hrsz-ú rét (tervezett erdő)

-a 047/6 hrsz-ú tó

-a 047/7 hrsz-ú fás legelő

-a 060 hrsz-ú árok

2./ Helyi jelentőségű egyedi természeti értékek:

1., Hárs (Tilia sp.) 19 db Temető 5/1-5/2 hrsz

2., Lucfenyő (Picea excelsa) 4 db Temető 5/1 hrsz

3., Lucfenyő (Picea excelsa) 12 db Templom, Petőfi u. 46. 28 hrsz

4., Lucfenyő (Picea excelsa) 1 db Petőfi u. 70. 40 hrsz

5., Lucfenyő (Picea excelsa) 1 db Táncsics M. u. 9 101 hrsz

6., Tiszafa (Taxus baccata) 4 db Táncsics M. u. 3. 134 hrsz

7., Lucfenyő (Picea excelsa) 22 db Kossuth L. u. 1. 136 hrsz

8., Lucfenyő (Picea excelsa) 5 db Dózsa Gy. u. 2. 157 hrsz

9., Lucfenyő (Picea excelsa) 2 db Dózsa Gy. u. 4. 158 hrsz

10., Lucfenyő (Picea excelsa) 1 db Petőfi S. u. 17. 210 hrsz

11., Tiszafa (Taxus baccata) 2 db Petőfi S. u. 35. 219 hrsz

12., Hárs (Tilia sp.) 3 db Sportpálya előtt 241 hrsz

2. melléklet

Művi értékek védelme[36][37]

3. melléklet

Külterületi szabályzási terv

osszerjazolt_kulterszab_07_05jav.pdf


[1] Módosította: 4/2010. (IV.8.) Ör.
[2] Módosította sa 3/2012. (II.13.) Ör.
[3] Módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[4] Törölte a 3/2012. (II.13.) Ör.
[5] Törölte a 3/2012. (II.13. ) Ör.
[6] törölte . 4/2010. (IV.8.) Ör.
[7] Módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[8] Kiegészítette a 11/2018. (X.31.) Ör.
[9] Módosította a 3/2012. (II.13.) ör.
[10] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) Ör 2018.10.01-jétől
[11] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) Ör. 2018.10.01-jétől
[12] Módosította 4/2010,. (IV.8.) Ör.
[13] Módosította a 3/2012.( II.13.,) Ör.
[14] Módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[15] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) Ör. 2018.10.01-jétől
[16] Módosította a 3/2012. (II.13.) ör.
[17] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) Ör. 2018.10.01-jétől
[18] Törölte 4/2010. (IV.8.) Ör.
[19] Módosította a 3/2012. (II.13.) ör.
[20] Módosította 4/2010. (Iv.8.) Ör.
[21] Hatályon kívül helyezte e 2. mondatot a 10/2018. (IX.25.) Ör. 2018.10.01-jétől
[22] címet módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[23] Módosította a 3/2012., (II.13.) Ör.
[24] Módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[25] Kiegészítette a 11/A§-sal a 11/2018. (X.31.) Ör.
[26] Módosította 4/2010.(IV.8.) Ör.
[27] Módosította a 3/2012. (II.13. ) Ör.
[28] Módosította az (1)-(2) bekezdést a 3/2012. (II.13.) Ör.
[29] A 15. § (7) bekezdését a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.
[30] Módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[31] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) Ör. 2018.10.01-jétől.
[32] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) ör. 2018-10.01-jétől
[33] Törölte a 3/2012. (II. 13.) Ör.
[34] Törölte a 3/2012, (II.13) Ör
[35] Beillesztette a 14/2009./X.21./ sz.r.
[36] Módosította a 3/2012. (II.13.) Ör.
[37] Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (IX.25.) Ör.
[38] A 4. melléklet a Fonó Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.