Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (VII. 19.) önkormányzati rendelete

A 6 tonnánál nagyobb össztömegű járművek helyi közútra történő behajtásáról

Hatályos: 2002. 07. 19- 2021. 10. 14

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2002. (VII. 19.) önkormányzati rendelete

A 6 tonnánál nagyobb össztömegű járművek helyi közútra történő behajtásáról[1]

Újhartyán Község Önkormányzata az 1990. Évi LXV. tv. 16. §-ában kapott felhatalmazása alapján, a 20/1984. (XII.21.) KM. sz. az utak forgalomszabályozásáról szóló rendelet 2. §. (1), (2), (9), és a 1988. évi I. sz. a közúti közlekedésről szóló törvény 34. § (2), (5) bekezdése, valamint a közúti közlekedésben résztvevő jogait és kötelezettségeit szabályozó 30/1988 (IV.21.) MT rendelet bekezdései alapján az alábbi rendeletet (továbbiakban : rendelet ) alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendeletet alkalmazni kell minden tulajdonosra, és üzemeltetőre, aki rendelkezik 6 tonnánál nagyobb össztömegű járművel, illetve járműszerelvénnyel ( továbbiakban: tehergépkocsi ), Újhartyán Község Közigazgatási területén belterületi Önkormányzati útra hajt be.

2. § (1) A rendelet 1 §-ában megjelölt Újhartyán Község helyi közúti területen táblák jelzik a súlykorlátozást.

(2) A 6 t össztömegű gépjármű behajtása esetén a behajtási engedélyt kell kérni a Polgármesteri Hivatalban a tehergépjármű tulajdonosának, vagy fenntartójának, üzemeltetőjének, vagy megbízás alapján annak az ingatlan a tulajdonosának, bérlőjének akihez történik a szállítás.

(3) A behajtási engedélyt előre kell megkérni a Polgármesteri Hivatal igazgatásán, ahol eseti behajtási engedélyt adnak ki, melyet a behajtásra kerülő gépjármű vezetőjének jól látható helyen ( pl:szélvédő) kell tárolni.

A behajtási engedély megváltása

3. § (1) A behajtási engedélyhez szükséges pénzbeni megváltás mértéke, évenként a költségvetési rendelet elfogadásakor kerül meghatározásra.

(2) A behajtási engedély díjának megfizetése az engedély megkérésekor a Polgármesteri Hivatal pénztárában történő befizetéssel, vagy a Polgármesteri Hivatal által kiadott csekken történhet. Az engedély kiadásának feltétele a kiszabott díj megfizetésének igazolása.

4. § (1) Az a vállalkozó, tehergépkocsi tulajdonos, üzemeltető, fenntartó, aki helyi építtetőnek, vállalkozónak építési anyagot, árút szállít, az eseti behajtási engedély összege: 500.-Ft/behajtás/alkalom.

(2) A behajtási engedély megkérése jelen rendelet 2. § (3) szerint történik.

Pénzbeni megváltásról szóló szerződések általános feltételei

5. § (1) A pénzbeni behajtási engedély megváltása, a rendelet 3. §, 4. §-ában megállapított összeget a tehergépkocsi tulajdonosának egy összegben kell teljesítenie, a behajtási engedély megkérésekor készpénzben, illetve az erre a célra kiadott csekken.

(2) A pénzbeni behajtási engedély megváltásról szóló megállapodás megkötésére az önkormányzat nevében a Polgármesteri Hivatal jogosult, a jegyző ellenjegyzésével.

A behajtási engedély megváltási összegének felhasználása

6. § (1) A tehergépkocsi tulajdonos által befizetett megváltási összeget a Polgármesteri Hivatal elkülönített számlán kezeli. Az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásakor dönt a számlán lévő összeg felhasználhatóságáról.

Záró rendelkezések

7. § (1) Aki a jelen rendeletben foglaltakat nem tartja be, az szabálysértést követ el, mely minden esetben a szabálysértési eljárást von maga után.

8. § (1) Ez a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Újhartyán, 2002. július 19.

Záradék:

Ezen rendelet a helybenszokásos módon kihirdetésre kerül.

Újhartyán, 2002. július 19.

Frajka Gabriella jegyző


[1] Az önkormányzati rendeletet az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2021. október 15. napjával.