Hortobágy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2002. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2002. 09. 01- 2009. 06. 30

Hortobágy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete - a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, s figyelemmel a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Törvény) 76-77. §-ában foglaltakra - a következő rendeletet alkotja:



Alapelvek


1. §


(1) Az önkormányzat feladatának tekinti a helyi önszerveződő közösségek, civil szervezetek segítését, támogatását.


(2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenysége során semminemű hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat. A Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt és közösséget nem, kor, vallás, politikai, nemzeti, társadalmi helyzet, származás, vagyoni és születési különbségtétel nélkül.




Az önkormányzat közművelődési feladatai


2. §


(1) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőtt-oktatási lehetőségek segítése.


(2) A gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése, az általános iskolai művészeti oktatás, népitánc-szakkör támogatásával.


(3) Hortobágy környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak ápolása, hagyományőrző rendezvények megtartása (Falunap, Hídivásár), hagyományőrző táborok támogatása.


(4) A környezetkultúra javítása, a település-esztétikai kultúra fejlesztése a civil szervezetek bevonásával.


(5) Képzőművészeti kiállítások szervezése, irodalmi estek, ismeretterjesztő előadások megtartására lehetőség biztosítása.


(6) A több évtizedes múlttal rendelkező Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep értékteremtő és megőrző tevékenységének támogatása.


(7) Lehetőség biztosítása az EU-i kultúra megismerésére, hazánk és településünk megismertetésére a testvértelepülési kapcsolatok keretében.



A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei


3. §


(1) Az e rendelet 2. §-ában meghatározott közművelődési feladatokat a település képviselő-testülete, és szervei a polgármester, a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat által fenntartott intézményrendszer és a Falugondnokság Hortobágy KHT. közreműködésével látják el.


(2) Az önkormányzat együttműködik a közművelődési feladatokat ellátó közhasznú szervezetekkel.



4. §


(1) Az önkormányzat a közművelődési tevékenységek megvalósítására -  közösségi színtérként - a tulajdonában lévő, Hortobágy, Kossuth u. 12. szám alatti Faluház ingatlant biztosítja.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt ingatlan a Petőfi Sándor Alapfokú Oktatási, Szociális, Gyermekjóléti Intézmény és Kollégium (továbbiakban intézmény) használatában van, üzemeltetéséről (fűtés, világítás, takarítás, karbantartás, stb.) a Falugondnokság Hortobágy KHT. gondoskodik.


(3) A Faluház közművelődési célú – rendszeres – igénybevételére az intézmény és a Falugondnokság Hortobágy KHT. a lakosság önszerveződő közösségeivel háromoldalú közművelődési megállapodást köt, melyben biztosítják, hogy a létesítmény szolgáltatásait megfelelő rendszerességgel és időtartamban igénybe vehessék, és az igénybevétel idejére biztosítják a minimális működési feltételeket.



A közművelődési feladatok finanszírozása


5. §


(1) Az önkormányzat a közművelődési feladatok ellátásának fedezetét a tárgyévi költségvetésében biztosítja. A költségvetés benyújtásával egyidejűleg az éves közművelődési tervet a polgármester jóváhagyásra benyújtja.


(2) Az e rendelet 2. § (1)-(7) bekezdésében felsorolt közművelődési feladatok ellátásából részt vállalókat - az éves költségvetésben betervezett keretösszeg mértékéig - alkalmanként pénzügyi támogatásban részesítheti.



Záró rendelkezések


6. §


E rendelet 2002. szeptember 1-jén lép hatályba.



                                Cseri Géza sk.                                                                  Vincze Andrásné sk.

                                 polgármester                                                                               jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetve, a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kifüggesztve:  2002. augusztus 31-én.


Hortobágy, 2002. augusztus 31.


                                                                                                                            Vincze Andrásné s.k.

                                                                                                                                         jegyző