Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2003.(X.27.) önkormányzati rendelete

a helyi értékek védelméről

Hatályos: 2015. 01. 23- 2019. 05. 30

Barcs Város Önkormányzatának

14/2003.(.X.27.)

rendelete a helyi értékek védelméről (1) - (5)




Barcs Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 16.§. /1/ bekezdése és az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. §. /3/ bekezdése alapján, figyelemmel az építészeti örökség helyi védelmének szabályairól szóló  66/1999./VIII.13./ FVM. számú rendeletben foglaltakra,  az országos védelem alá nem helyezett helyi értékeink védelme, műemlékeink megóvása érdekében az alábbi rendeletet alkotja meg:    



A helyi értékek fogalma, a helyi védelem célja


1.§


/1/      Helyi érték az építészeti örökség mindazon eleme, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt és települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, régészeti értékként a város történeti folytonosságát bizonyítja és az itt élők önbecsülését, városszeretetét segíti elő.


/2/      A helyi védelem célja a településnek és környezetének, valamint az ott található értékes építészeti, táji, az épített környezettel összefüggő természeti elemek jellegzetességének, hagyományos megjelenésének megőrzése.


A rendelet hatálya


2.§


A rendelet hatálya Barcs város közigazgatási területén lévő, e rendelet mellékletében védetté nyilvánított és védelemre kijelölt és az arra méltó értékekre terjed ki, a rendelet 9. §-ában meghatározott támogatási rendszer a műemlékekre, a műemléki környezetben lévő, illetve a helyi nyilvántartásba vett épületekre /értékekre/ is.


A helyi védelem fajtái


3.§


/1/      A helyi védelem a település és környezetének egészére vagy összefüggő részére /a továbbiakban: helyi területi védelem/, valamint egyes építményeire, ezek részleteire /a továbbiakban: helyi egyedi védelem/ terjed ki.








/2/      A helyi területi védelem kiterjed /melléklet/


          a./ A településszerkezet /utcahálózat, településszerkezet beépítési mód, utcakép/

              településkarakter /településszerkezet, a település kép elemei, formái, anyagai, szín- 

              világa együttesen/ védelmére,  - É -

          b./ településszerkezeti szempontból jelentős zöldterület vagy növényzet védelmére.  -H-


/3/      A helyi területi védelem kiterjed a mellékletben felsorolt műemlékek szabályozási tervlapokon megjelölt és lehatárolt közvetlen környezetére /- J - / valamint a műemléki jelentőségű területekhez csatolt szabályozási tervlapokon megjelölt /- M - / műemléki környezetre.


/4/      A helyi egyedi védelem kiterjed:


          a./ az építmény /épület és műtárgy/ vagy ezek együttes egészére vagy valamely részle-

              tére /anyaghasználat, szerkezet, színezés, stb./,

          b./ az építményhez tartozó földrészletre és annak jellegzetes növényzetére,

          c./ szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére,

          d./ az egyedi tájérték védelmére




Védetté nyilvánítás és megszüntetése


4.§


/1/      A Képviselő-testület e rendelettel a mellékletben felsorolt épületeket valamint területeket védetté nyilvánítja. A védetté nyilvánítás alapja a 15/2002./IX.27./ számú önkormányzati rendelettel jóváhagyott Általános Rendezési Tervben végzett örökségvédelmi hatástanulmány és javaslat.


/2/      További védetté nyilvánításra, számbavételre /nyilvántartásba vételre/ illetve annak megszüntetésére bárki javaslatot tehet a Polgármesteri Hivatal  Hatósági és Városüzemeltetési Irodájánál (4).

          A javaslatnak tartalmaznia kell a vonatkozó adatokat /helység, utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, kezelő, használó/, valamint rövid indoklást.


/3/      A védetté nyilvánítás, illetve megszüntetés, szakmai előkészítése az önkormányzat főépítészének a feladata.

         

/4/      Az előkészítés során az érintett civil szervezetek véleményét ki kell kérni.


/5/      A védetté nyilvántartásra, illetve megszüntetésre a javaslatot a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság(3), (4), (5)  terjeszti a képviselő-testület elé.








A védett értékek nyilvántartása


5.§


/1/      A jegyző a helyi védelem alatt álló értékekről  nyilvántartást vezet.


/2/      A nyilvántartás a 66/1999./VIII.13./ FVM rendelet 8. §. á-ban előírt adatokat tartalmazza



6.§


/1/      Védetté nyilvánításról, ill. annak megszüntetéséről a Képviselő-testület rendelettel dönt. A döntésről tájékoztatni kell a tulajdonost és a kezdeményezőt, a Körzeti Földhivatalt, helyi területvédelem esetén az érintett közművek, utak és létesítmények tulajdonosait és fenntartóit, valamint más jogszabályok alapján is védett, védendő érték esetében a hatáskörrel bíró hatóságot, /pl. természetvédelmi hatóságot, múzeum igazgatóságot stb./


/2/      A helyi védett értékké nyilvánítás, illetőleg megszüntetés tényét az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyezni. A bejegyzés elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


A védett épületek, helyi értékek megjelölése


7.§


A védelem alatt álló építményt a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Városüzemeltetési

Irodája (4) táblával megjelölheti.


A védett érték használata, fenntartása


8.§


/1/      A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény vagy épület karbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni és a védett érték állapotát a hatályos építési törvényben foglaltak szerint meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.


/2/      A használat a védett értékeket nem veszélyeztetheti.


/3/      A védett építmény vagy épület, terület fenntartásának költségei a tulajdonost terhelik.








9.§


/1/      A védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében pályázat keretében a tulajdonos kérelmére vissza nem térítendő önkormányzati támogatás vagy kölcsön adható.


/2/      Az önkormányzati támogatás a védett érték megóvása, állagának megőrzése érdekében végzett munkák költségének maximum 50 %-áig terjedhet.


/3/      Az e célra felhasználható összeget minden évben az önkormányzat költségvetési rendeletében elkülönítve kell meghatározni.


/4/      A pályázatokat minden évben az önkormányzati költségvetés elfogadását követő 30 napon belül kell kiírni. A pályázatokat a benyújtásra meghatározott határidő leteltét követő 60 napon belül el kell bírálni.


/5/      A pályázatok kiírásáról és elbírálásáról a Pénzügyi, Városfejlesztési Bizottság(3),(4), (5)  gondoskodik.

          A döntésnek tartalmaznia kell a támogatásban részesítettek megnevezését, a támogatás mértékét, a védett érték és azon végzendő munkák megjelölését, és a munkák költségét. A pályázat eredményét nyilvánosságra kell hozni.


/6/      A konkrét támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni. A szerződést a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Városüzemeltetési Irodája (5)  készíti elő.


/7/      A szerződésben foglaltak végrehajtásának ellenőrzése a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Városüzemeltetési Irodájának (4) feladata.


A helyileg védett értékek hasznosítására,

fenntartására, átalakítására, bővítésére és bontására

vonatkozó általános előírások


10.§


/1/      A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.


/2/      A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva a homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve a homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését.


/3/      A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.


/4/      A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedjen és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen. Az építési engedély a városi főépítész egyetértő véleménye nélkül nem adható ki.


/5/      A védett épület átalakítása, bővítése feltételeként az egyes épületrészeknek, tartozékoknak az új épületbe történő beépítését, visszaállítását vagy megőrzését - főépítészi vélemény alapján - az építéshatóság előírhatja.


/6/      Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor, ha a  védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszüntetését követően kerület sor.


11.§


/1/      A helyileg védett területen meg kell őrizni a település jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utca vonalvezetését.

          Új telek kialakítása, vagy telekátalakítás csak ezzel összhangban engedélyezhető.


/2/      A védett területen lévő építményeket egymással összehangoltan, a jellegzetes városkép egységes megjelenését biztosító módon kell fenntartani, illetőleg kialakítani. E tekintetben az épületek fő tömeg- és tetőformája, külső homlokzata, az alkalmazott anyag, azok színe, felületképzése meghatározó jelentőségű.


/3/      A védett területen a közterületek burkolatát és berendezését /utcabútorok, világítótestek, kandeláberek, pavilonok, autóbuszvárók stb. / ezek megválasztását és az utcákon megjelenő hirdetéseket az épületek jellegéhez, az utcák hangulatához igazodva kell kialakítani.


/4/      A védett terület hangulatához illeszkedően kell a szükséges műtárgyakat megvalósítani /utak, hidak, átereszek, támfalak, vízfolyások, közművek stb./


/5/      A helyileg védett értékek fenntartásával, helyreállításával, korszerűsítésével kapcsolatos, részletes előírásokat esetenként és egyedenként a városi főépítész és építési hatóság határozza meg.


12.§ (2)


A helyi védettség alá tartozó épületek, építmények esetében a mindenkor érvényben lévő hatályos ágazati jogszabályok előírásai alapján végezhető az építési tevékenység.








Záró rendelkezések


13.§


/1/ (4) 


/2/      E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


/3/      A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerint helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


/4/      E rendelet hatályba lépése után a rendezési tervek felülvizsgálatánál vagy készítésénél kötelező munkarészként kell az építészeti értékvizsgálattal foglalkozni.


/5/ (4)   


Záradék (1)


14. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács

2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Mellékletek