Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (X. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, az önkormányzati lakbértámogatás mértékéről és feltételeiről szóló 5/2002. /V. 9./ sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2003. 10. 28- 2023. 06. 01

Nagykörű Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (X. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről, az önkormányzati lakbértámogatás mértékéről és feltételeiről szóló 5/2002. /V. 9./ sz. rendelet módosításáról1

2003.10.28.

1. § A rendelet 4.§ d) pontja az alábbiak szerint módosul: d) költségalapú bérlakás bérbeadása pályázati eljárással.

2. § A rendelet 10.§-ának címe az alábbi címre változik: Költségalapú bérlakás bérbeadása pályázati eljárással

3. § A rendelet az alábbi 7/A, 7/B, 7/C és 7/D §-okkal egészül ki:

A nyugdíjasok háza

7/A § (1) A nyugdíjasok házában lévő önkormányzati bérlakások olyan nyugdíjasok, illetőleg az öregségi nyugdíj korhatárt elért személyek határozatlan időre szóló elhelyezésére szolgálnak, akik sem önkormányzati lakásra vonatkozó határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal, sem lakásra vonatkozó tulajdonjoggal nem rendelkeznek.

(2) A nyugdíjasok házában önkormányzati bérlakás biztosítására irányuló kérelmet a tulajdonosnál - az erre rendszeresített formanyomtatványon - kell benyújtani.

(3) A nyugdíjasok házában lévő önkormányzati bérlakások leendő bérlőit a tulajdonos jelöli ki.

(4) A nyugdíjasok házába bérlőül egyedülálló személyt vagy házaspárt lehet kijelölni. Bérlőül - a bérlőtársi jogviszonyra vonatkozó rendelkezések figyelembevételével - két egyedülálló személy is kijelölhető, ha ezt együttesen kérik.

(5) Az (1) bekezdés rendelkezésein túl bérlőül csak az jelölhető ki, aki

a) önmaga ellátására képes, de egészségi állapota miatt segítséget igényel, és a családi gondozást nélkülözi,

b) az elhelyezéssel kapcsolatos fizetési kötelezettségének teljesítését maga - vagy készfizető kezes - vállalja.

(6) Bérlőül olyan személy is kijelölhető, aki:

a) a tulajdonában álló lakását beköltözhető állapotban értékesíti. Ez esetben a kérelmező a tulajdonában álló ingatlan forgalmi értékének 50 %-át, de legalább 1.000.000 Ft-ot, legfeljebb 2.500.000 Ft-ot köteles befizetni. Az önkormányzatot az ingatlanra elővásárlási jog illeti meg.

b) bérleménnyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkezik, de legalább 1.000.000 Ft-ot a tulajdonossal történt megállapodás alapján befizet.

(7) Bérlőül az előírt feltételek fennállása esetén sem jelölhető ki az, aki egészségi állapota vagy egyéb ok miatt a közösségi együttélésre alkalmatlan.

(8) Az önkormányzatot megillető elővásárlási jogról a tulajdonos dönt. Az elővásárlási jog érvényestéséről szóló előterjesztésnek tartalmaznia kell az ingatlan 3 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslését és az adásvételi szerződést.

(9) A (6) bekezdés a) pontja alapján történő elhelyezéseknél a kérelmezőnek a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belüli lakcímét képező ingatlan(ok) tulajdonjogát vizsgálni kell.

(10) Amennyiben a kérelem benyújtását megelőző három éven belül tulajdonában álló lakóingatlanát értékesítette, úgy a (6) bekezdés a) pontja szerinti térítést kell megfizetnie.

(11) Határozott idejű bérleménnyel rendelkező kérelmező csak abban az esetben helyezhető el, ha vállalja, hogy a nyugdíjasház bérleményének - nem cserével történő - megszüntetése esetén pénzbeli térítésre nem tart igényt.

7/B. § (1) A nyugdíjasház lakóinak a nyugdíjasház üzemeltetési, fenntartási kötelezettségeinek fedezéséért bérleti díjat kell fizetniük.

(1a) A fizetendő díj összege e rendeletben foglaltak szerinti, annak csökkentése a kötelezett jövedelmi vagyoni viszonyai szerint, a 3. melléklet alapján történik.

(2) Amennyiben az önkormányzat szociális szolgáltatást is biztosít a bérlő számára, (pl. étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés), annak költségét a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendeletben foglaltak alapján külön rendeletben állapítja meg.

(3) Az összes fizetendő díj nem haladhatja meg a nyugdíjasházban élő bérlő havi nyugellátásának 80 %-át.

(4) A nyugdíjasok házában a bérlőt terhelő javítási és karbantartási munkálatok elvégzéséről - a bérlő kérésére és költségére -a bérbeadó gondoskodik.

7/C. § (1) A nyugdíjasok házában lévő önkormányzati bérlakásba a bérlő csak olyan házastársát fogadhatja be, aki

a) nyugdíjas, illetőleg az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte

b) önmaga ellátására képes

c) nem esik a 7/A § (7) bekezdésében foglalt kizáró ok alá.

(2) A tulajdonos az (1) bekezdésben foglalt feltételek alól a házastárs egyike tekintetében méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat.

(3) Az (1) bekezdés rendelkezései ellenére történt befogadás az önkormányzati bérlakás rendellenes használatának minősül, a befogadott személy a bérlő halála esetén a lakásbérleti jogviszonyt nem folytathatja, s köteles az önkormányzati bérlakást 30 napon belül elhagyni.

Nyugdíjasházból valamint szociális intézményből távozó személyek elhelyezése

7/D. § (1) Ha a nyugdíjasok házában lévő önkormányzati bérlakásra fennálló szerződést a bérlő és a bérbeadó közös megállapodással megszünteti és a bérlő nem tart igényt cserelakásra, akkor pénzbeli térítés illeti meg.

(2) Ha a bérlő cserelakásra tart igényt, részére a leadott nyugdíjasházi önkormányzati bérlakással megegyező nagyságú és legalább komfortos komfortfokozatú lakásigényének megfelelő önkormányzati bérlakást kell határozott időtartamra biztosítani.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt pénzbeli térítés nem haladhatja meg a bérlő által befizetett összeg 40%-át.

4. § A 17.§ az alábbi (5) és (6) bekezdésekkel egészül ki: (5)Az önkormányzat a költségalapon meghatározott lakbérű bérlakások esetében legalább olyan lakbéreket állapít meg, amelyek fedezik az adott bérlakás üzemeltetésének, fenntartásának és felújításának költségeit. A lakbér nagysága a bérbeadás első évében nem lehet kevesebb, mint az adott lakásra eső teljes beruházási költség 2 %-a. (6) A megállapított lakbérek nagyságát minden évben úgy kell módosítani, hogy annak értékállósága biztosított legyen.

5. § A rendelet az alábbi 17/A§-sal egészül ki:

17/A § (1) (1) A költségalapú bérlakások esetében a lakbért úgy kell megállapítani, hogy az fedezze a bérlakások üzemeltetésének, fenntartásának, felújításának költségeit.

(2) A költségalapú bérlakások bérbeadásából befolyt lakbért kizárólag a költségalapú bérlakások üzemeltetésére, fenntartására, felújítására lehet fordítani.

(3)A költségalapú bérlakások kiadásának első évére megállapított lakbér nagyságát évente úgy kell módosítani, hogy annak értékállósága biztosított legyen.

(4) A költségalapú bérlakások lakbérét a rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.

6. § (1) A rendelet 1. mellékletének címe az alábbiak szerint módosul: Szociális bérlakások lakbérének mértéke

(2) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1

A 6/2023. (VI.1.) önkormányzati rendelet 1.§ (11) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte.