Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2003. 11. 14- 2008. 09. 30

Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2003. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

a közterületek tisztántartásáról

2003.11.14.

Somogyszob Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 8. §. (1) bekezdése, valamint a 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

1. §

Általános rendelkezések

Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja Somogyszob község közigazgatási területén a köztisztaság fenntartása, mely elsőrendű érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hatékonyan közreműködni.

2. §

Értelmező rendelkezések

1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, továbbá egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrésze.
2. Járda: gyalogos közlekedésre szolgáló útterület, amely általában az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjed.
3. Járdához tartozó terület: a járda területén kívül a szilárd útburkolattal ellátott területrész és a járdaszegély között változó szélességű és minőségű (pl. még üres, füves rész vagy virágos) sáv.
4. Úttest: járművek közlekedésére szolgáló útterület, függetlenül annak szélességétől és az útburkolat minőségétől.
5. Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterültek tisztaságának megőrzése, takarítása, hó- és síkosság mentesítése, portalanítása.
6. Ingatlantulajdonos: természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, bérlő, kezelő, használó, haszonélvező.
7. Háztartás: emberek közös életvitele, amelyben közös gazdálkodással biztosítják életük fenntartását, így az étkezést, lakhatást, a tisztálkodást stb.
8. Kerti hulladék: a kerti művelés során keletkező éghető növényi hulladékok (ágak, lekaszált száraz gaz, fú, növényi részek, kukoricaszár, stb.).
9. Avar: a növények életciklusa során elhullatott, keletkezett száraz növényi részek (ágak, levelek, stb.).
II. Fejezet

3. §

Közterületek tisztántartása, takarítása és téli hó eltakarítási, síkosság mentesítési feladatok ellátása

(1) Tilos a hulladékot elhagyni – a gyűjtés, begyűjtés, lerakás szabályaitól eltérő módon – felhalmozni, ellenőrizhetetlen körülmények között elhelyezni, kezelni.
(2) A község köztisztaságának megőrzése érdekében mindenki köteles hatékonyan közreműködni és tartózkodni minden olyan tevékenységtől, magatartástól, mellyel a települési környezetet szennyezné, fertőzné.
(3) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan felett rendelkezni jogosult tulajdonos, másnak a használatában, bérleményében lévő helyiség, terület tisztántartásáról pedig a használó, bérlő köteles gondoskodni.
(4) Bármely építési, tatarozási, vagy bontási munkánál természetes személy építtető esetén a tisztántartás az építtetőt, egyéb építtető esetében a kivitelezőt terheli.
(5) Az ingatlanokkal (építési telkekkel, épületekkel) közvetlen érintkező járdaszakasz tisztántartásáról, a járdaszakaszok melletti nyílt árok és ennek műtárgyai (kiépített beton vagy egyéb átereszek), valamint a járdához tartozó folyókáknak és víznyelő rácsoknak folyamatos tisztántartásáról, a telek előtti híd jó állapotban tartásáról, a hó eltakarításáról és a síkosság elleni védekezésről az ingatlan tulajdonos köteles gondoskodni.
(6) Közös tulajdonban álló – ideértve a társasházi lakásokat is – épületek esetében a tisztántartásért a tulajdonosok egyetemlegesen felelősek.
(7) A szórakozó-, vendéglátó- és elárusítóhelyek, üzletek, intézmények előtti járdaszakaszt elsősorban az ingatlan használója, bérlője, ezek hiányában tulajdonosa köteles tisztán tartani és az ott keletkezett hulladékot eltávolítani.
(8) Ha a tisztántartási kötelezettség teljesítésének kérdésében a kötelezettek között vita van, a vita eldöntésében az önkormányzat közreműködik.
(9) Az ingatlanok előtti járdaszakaszt tekintet nélkül arra, hogy beépített, vagy beépítetlen, vagy használaton kívüli ingatlanról van-e szó, reggel 7 óráig kell megfelelően letisztítani, majd napközben a tisztántartással kapcsolatos munkákat szükség szerint el kell végezni. A síkosság elleni védekezés körében az ónos esőtől, hótól vagy jégtől síkossá vált járdát közegészségügyileg veszélytelen környezetkímélő anyaggal (homok, zúzalék, salak, stb.) csúszásmentessé kell tenni és a járdáról a havat le kell takarítani, s ezt az időjárástól függően napközben is meg kell ismételni. A járda felszórására bomló szerves, vagy burkolatra káros anyag nem alkalmazható.
(10) A járdáról letakarított havat 8 m-nél szélesebb közút esetén az úttest két szélén, a folyókat és a víznyelő szabadon hagyásával kall elhelyezni. A 8 m-nél keskenyebb közút esetén a járdaszélen kell összegyűjteni, úgy, hogy a gyalogos közlekedés számára megfelelő szabad terület maradjon.
(11) A gyalogos és a közúti forgalom zavartalanságának biztosítása érdekében hórakást tilos elhelyezni:
– útkereszteződésben,
– úttorkolatban (8 m-en belül),
– kijelölt gyalogátkelő helyen,
– kapubejáró elé annak teljes szélességében,
– tömegközlekedési jármű megállójában, ott az úttest és a járda közé.
(12) A községben lévő utak, utcák árkainak, az ingatlan előtti zöld sáv kaszálásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni, évente legalább 4 alkalommal.
(13) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, vagy bérlője az ingatlant rendeltetésszerűen nem használja (elhagyott), akkor is köteles azt gyomtalanítani, karbantartani, úgy, hogy a település arculatát ne rontsa és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát ne zavarja.
(14) A (8) bekezdésben meghatározott köteles az ingatlan előtti, melletti járdán a felburjánzott zöld növényzetet (gazt) a burkolat rongálása nélkül kiirtani. Köteles az úttest vagy a gyalogjárda terébe benyújtó ágat, cserjék és egyéb növényzet nyeséséről, vágásáról gondoskodni.
(15) Ha bármilyen jármű üzemelése során a közterült szennyeződik, vagy a szennyeződés egyéb módon (pl. kereskedelmi, vendéglátó, stb. tevékenység) következik be, a jármű üzemben tartója, üzemeltetője köteles a szennyeződés haladéktalan eltávolításáról gondoskodni.
III. Fejezet

Közterületek szennyezésének megelőzése

4. § (1) Tilos a közterületeket beszennyezni, a közterületeken bárminemű szemetet, vagy elhasznált tárgyat (pl. háztartási hulladékot, papírt, gyümölcshéjat, üveget, flakont, stb.) elhelyezni, elszórni, eldobni, szőnyeget, lábtörlőt az utcára kirázni.

(2) Tilos a közterületeken elhelyezett berendezési tárgyakat, felszereléseket, műtárgyakat, műalkotásokat beszennyezni, megrongálni.

(3) Tilos a dugulás, vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot, tárgyat (törmeléket, homokot, hulladékot, papírt, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, stb.) a közcsatorna víznyelőjébe, csapadékelvezető csatornába vagy árokba szórni, önteni vagy bevezetni.

(4) Állati tetemet, valamint olyan szerves vagy szervetlen anyagot, mely a környék levegőjét szennyezheti, a szomszédos terület lakóinak egészségét veszélyezteti, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.

(5) A közterületen elhullott állatok eltávolításáról, amennyiben ismert, a tulajdonosnak, ennek hiányában az önkormányzatnak haladéktalanul gondoskodni kell.

(6) Az üzletek és egyéb árusító helyek, vendéglátó egységek, vállalatok, intézmények bejárata mellett az épület (ingatlan) tulajdonosa(i), kezelő(i), használó(i) kötelesek a község más közterületén is rendszeresített közterületi hulladékgyűjtő edényzethez hasonló, megfelelő, az utcaképet és a járdán közlekedés feltételeit nem rontó hulladékgyűjtőt (csikktartó) elhelyezni és azoknak az ingatlanhoz tartozó szemétszállításra rendszeresített edényzetbe való ürítéséről rendszeresen, naponta gondoskodni.

(7) Építésnél, bontásnál vagy felújításnál a munkálatokat úgy kell végezni, valamint az építési, bontási anyagot, földet tárolni, hogy más ingatlanon por és szennyeződés indokolatlanul ne keletkezzen.

(8) Közterületen építésből, bontásból származó törmeléket, hulladékot szabadon tárolni tilos.

(9) Az építést, felújítást végző tulajdonos, kivitelező az építési területen és közvetlen környékén (az építés körüli közterületen) a közterület tisztaságát és a biztonságos közlekedés lehetőségét köteles biztosítani.

(10) Közterületen anyagot lerakni és tárolni csak előzetes engedély alapján lehet, tüzelő vagy egyéb ömlesztett anyag szállítása esetén – amennyiben az azonnal nem szállítható be az ingatlanra – engedély 48 órát meghaladó tárolás esetén kell kérni. Az engedélyt a körjegyzőség adja ki. Ügyelni kell arra, hogy a közterületen lévő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak meg. A rongálódásból keletkezett kár értékét annak okozója köteles megtéríteni vagy az eredeti állapotot visszaállítani.

(11) Közterületet használni csak a vonatkozó hatályos önkormányzati rendeletben fogalmazottak szerint lehet.

(12) Az építést, felújítást végző tulajdonos, kivitelező az építési területen és közvetlen környékén (az építés körüli közterületen) a közterület tisztaságát és a biztonságos közlekedés lehetőségét köteles biztosítani.

IV. Fejezet

Közterületen különböző tevékenységet végzők kötelezettségei

5. § (1) Az utcai árusok kötelesek a részükre kijelölt helyet és annak közvetlen környezetét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és elszállításáról, elszállíttatásáról gondoskodni.

(2) A szórakoztató, vendéglátó egységek, árusító helyek, üzletek előtti, körüli járdaszakaszt – közterületi részt – a tulajdonos, üzemeltető (használó, bérlő) az időjárási viszonyoktól függően köteles a nyitva tartás ideje alatt tisztán tartani, nyitás előtt és zárás után feltakarítani.

(3) Az alkalmi vásárok, kirakodások, búcsúk és egyéb közterületet igénye vevő rendezvények ideje alatt és után a közterület rendben tartását, takarítását az azt engedélyező köteles előírni és a végrehajtást ellenőrizni.

(4) Közterületen gépjárművek javítása, szerelése és mosása tilos, kivéve a hirtelen fellépő hibák elhárítását célzó javítást.

(5) Szennyvizet, vagy más szennyezett folyadékot, szennyező vagy más egészségre ártalmas anyagot közterületre elszórni, kiönteni vagy eldobni nem szabad.

(6) Tilos a közterületre zárt csapadékrendszerben, valamint nyílt árokba szennyvizet vagy szennyezett folyadékot kiönteni, vagy kivezetni.

(7) A közterületet emberi és állati ürülékkel szennyezni tilos.

(8) A közforgalom céljára szolgáló területek (tömegközlekedési megállók, pályaudvar, parkok, sétányok, stb.) berendezéseit, növényzetét, közforgalmú területek burkolatát, forgalomszabályozó berendezéseket, jelzéseket, táblákat, lánckorlátokat megrongálni tilos.

Közterületek tisztántartására, a hó eltakarítására és síkosság-mentesítésre vonatkozó rendelkezések ellenőrzése

6. § (1) A közterületek tisztántartásával kapcsolatos kötelezettségek teljesítését az önkormányzat köteles ellenőrizni és szükség szerint eljárni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem érintik a rendőrség általános feladat és hatásköréből fakadó ellenőrzési és intézkedési jogkörét.

Közterületen szeszesital fogyasztás tilalma

7. § (1) Somogyszob község Közigazgatási területén a közterületeken a szeszes ital tilalom nem vonatkozik:

a) a vendéglátó egységnek az önkormányzattal kötött közterület-használati megállapodás alapján használt teraszra, kerthelyiségre,

b) községi rendezvények során (búcsú, falunap, egyéb ünnep vagy rendezvény, stb.) a rendezvény területén felállított sátrak, elárusító pavilonok környékére, a rendezvény helyszínére.

Avar és kerti hulladék égetésének szabályozása

8. § (1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(4) Az égetés feltételeinek szabályai:

– csak szélcsendes időben végezhető,
– az égetés közben feltámadó szél, vagy más veszélyhelyzet esetén a tüzet azonnal el kell oltani,
– az égetés megkezdése előtt az avart és növényi hulladékot az égetés helyén össze kell gyűjteni,
– összegyűjtés nélkül a levágott, vagy lehullott összefüggő nagy kiterjedésű kerti hulladékot, avart meggyújtani tilos,
– csak olyan mennyiségű éghető anyagot szabad egyszerre meggyújtani, illetve égetni, hogy a tűz a rendelkezésre álló erőkkel, eszközökkel bármikor eloltható legyen,
– az avar és kerti hulladék égetési helyének átmérője 1,5 m-nél nagyobb nem lehet,
– az égetés helyszínén megfelelő mennyiségű, az oltáshoz szükséges szerszámot, oltóanyagot kell készenlétben tartani (lapát, ásó, kapa),
– a tüzet felügyelet nélkül hagyni nem szabad, az égetés befejeztével el kell oltani,
– a tűzrakás helyét úgy kell megválasztani, olyan védőtávolságokat kell tartani, hogy a tűz környezetére veszélyt ne jelentsen.
(5) Minimum betartandó védőtávolságok:
Védendő tűzszakasz megnevezése Védőtávolságok (m)
Lakóépület, melléképület, pince épület, illetve egyéb épületek 10
Szalma és szálas takarmány tároló 20
Faáru (tűzifa, fűrészáru) 15
Propán-bután kistartály, illetve cseretelep 25
Közművek (gázfogadó, gázmérő, elektromos főkapcsoló, transzformátor stb.) 25
Fasorok, facsoportok 20
Szomszédos telek 5
Kerítés 5
(6) A védőtávolságoknak éghető anyagtól mentesnek kell lenni, hogy a tűz terjedést megakadályozza.
(7) Az égetés befejezése után vagy amennyiben az égetést meg kell szakítani, a tüzet el kell oltani, a helyszínt át kell vizsgálni és a még meglévő izzásokat, parázslásokat meg kell szüntetni (a tüzet földdel kell letakarni).
(8) A biztonságos intézkedések betartása mellett is égetni csak világos nappal, a rendeletben meghatározott időintervallumban szabad.
(9) A település bármely lakójának tudomására jutó tűzesetet, még ha azt el is oltották (környezetére veszélyt már nem jelent) kötelessége a tűzoltóság felé jelenteni.

Parlagfű irtásának szabályozása

9. § (1) Somogyszob község közigazgatási belterületén a földhasználó és a termelő (természetes és jogi személy) köteles a parlagfű irtásáról egész éven át folyamatosan gondoskodni, szükség szerinti ismétlésekkel.

(2) A parlagfű irtás elmulasztása esetén a jegyző annak végrehajtását elrendelheti, illetve az e rendeletben meghatározott összegű szabálysértési bírsággal sújtható.

Szabálysértések

10. § (1) Szabálysértést követ el – amennyiben cselekménye bűncselekménynek vagy más szabálysértésnek nem minősül – és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet 3. §. (1), (5), (7), (9), (11), (12), (13), (14), (15) bekezdéseiben, 4. §. (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), (12) bekezdésében, 8. §. (4), valamint a 9. §. (1) bekezdésében foglaltakat megszegi.

(2) Aki települési szilárd hulladékot a közterületen engedély nélkül rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el és 50.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(3) Az e rendeletben meghatározott szabálysértések tetten ért elkövetőjével szemben 1.000.- Ft-tól 10.000.- Ft-ig terjedő helyszínbírság szabható ki.

Hatályba léptető rendelkezések

11. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Somogyszob Község Képviselő-testületének többször módosított 10/1991.(X.21.) számú rendelete köztisztaság fenntartására vonatkozó rendelkezései.

(3) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon – hirdetőtáblán való közzététellel – a körjegyző gondoskodik.

(4) A rendelet egy-egy példányát a körjegyzőség hivatalában, valamint a községi könyvtárban hozzáférhető helyen kell elhelyezni.