Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2003(III.1.) önkormányzati rendelete

Facsoport helyi jelentőségű védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2003. 03. 01- 2024. 06. 18

Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2003(III.1.) önkormányzati rendelete

Facsoport helyi jelentőségű védetté nyilvánításáról1

2003.03.01.

Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § A képviselő-testület a Pogányvári tetőn, a dióskáli 2667/1 hrsz-ú területen az épület nyugati oldalán található alábbi fákat védetté nyilvánítja:

(1) A tornácos bejáratnál található 1 db kislevelű hársfát (Tilia parvifolia): A kislevelű hársfa becsült kora 150-200 év, törzskerülete 430 cm, korona vetülete 30 m átmérőjű. Az ország legnagyobb hársfái közé tartozik. Feljegyzések szerint alatta gróf Széchenyi István is borozgatott hajdanában.

(2) A kislevelű hárstól északra, mintegy 25 m-re lévő:

a) 2 db ezüstfenyőt (Picea pungens)

b) 1 db csavartágú nyugati tuját (Thuja occidentalis spiralis)

c) 1 db óriás tuját (Thuja plicata)

d) 1 db nyugati tuját (Thuja occidentalis)

(3) A (2) bekezdésben leírt facsoporttól nyugatra, a pincéhez vezető út túloldalán, mintegy 30 m-re található:

a) 1 db selyem fenyőt (Pinus griffithii)

b) 1 db kaukázusi jegenyefenyőt (Ahies normanniana)

c) 1 db ezüstfenyőt (Picea pungens)

A különleges fenyőfajtákból álló facsoportok (a 2. és 3. bekezdésben leírtak) kora 50 évesre becsülhető.

2. § Az épületegyüttestől keletre található – a Zala megyei tanács VB Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Osztálya Zalaegerszeg 33.648/1981.VI. számú határozatával védelembe vett – szelídgesztenyefa védetté nyilvánítása továbbra is szükséges. Ezt is jelen rendelet hatálya alá helyezi a képviselő-testület.

3. § A védetté nyilvánítás célja a védett fák károsodásának megelőzése, elhárítása, a jelen és a jövő nemzedék számára történő megőrzése.

4. § A védelem alá vont természeti emléket „Védett facsoport” feliratú táblával kell ellátni. A kislevelű hársfát „Széchenyi fája” feliratú táblával kell jelezni.

5. § A védett fák egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok:

1. A balesetveszélyes száraz ágrészek gondos, időbeni eltávolítása, fasebkezelés.

2. A védett természeti emlék termőterülete védőövezetnek tekintendő.

A védőövezet a fák közvetlen környezetére terjed ki.

6. § A védelem alá vont természeti emlékekkel kapcsolatos elsőfokú természetvédelmi hatósági jogkört a körjegyző gyakorolja.

1. A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a védett fák természetes állapotának megváltoztatásához, kivágásához.

2. A körjegyző korlátozhatja, felfüggesztheti vagy megtilthatja a védett természeti emléket vagy annak termőhelyét károsító vagy súlyosan veszélyeztető tevékenységet. A határozat – a védett természeti emlék vagy termőhely közvetlen vagy súlyos sérelme, illetve veszélyeztetése esetén – a jogorvoslatra tekintet nélkül azonnal végrehajthatónak nyilvánítható.

7. § A védelem alá vont növények megóvásáról, fenntartásáról, helyreállításáról a képviselő-testület gondoskodik. E feladat ellátásával a terület mindenkori tulajdonosát vagy használóját is megbízhatja.

8. § A tulajdonos (használó) előzetes bejelentés után, a védett fák bemutatását, a hatósági tájékoztató táblák elhelyezését köteles engedélyezni.

9. § A tulajdonos köteles tűrni a védetté nyilvánítás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.

10. § Tilos minden olyan tevékenység folytatása, amely a védelem alá vont természeti emlékek állapotát közvetlen vagy közvetett módon a természetvédelmi célokkal ellentétesen megváltoztatja, vagy veszélyezteti.

11. § A jelen rendelet 1. és 2. §-ában felsorolt természeti emlékek védelmére vonatkozó szabályok megsértése esetén a környezet védelméről szóló törvény, továbbá az egyes szabálysértésekről szóló 2018/1999. (XII. 28.) Kormányrendelet szabályai szerint kell eljárni.

1. A törvény alapján kiszabott természetvédelmi bírság az önkormányzat környezetvédelmi alapjának bevételi forrása.

2. A természetvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, a szabálysértési, a kártérítési felelősség, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, továbbá a helyreállításra vonatkozó kötelezettség teljesítése alól.

12. § Ezen rendelet 2003. március 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Dióskál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (VI. 18.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. június 19. napjával.