Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2003. (II.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben dolgozó közalkalmazottak lakáshoz jutásának, valamint lakásuk korszerűsítésének támogatásáról

Hatályos: 2010. 05. 29- 2024. 02. 15

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2/2003. (II.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben dolgozó közalkalmazottak lakáshoz jutásának, valamint lakásuk korszerűsítésének támogatásáról1

2010.05.29.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. §3 A közalkalmazottak lakhatási körülményeinek javítása érdekében lakásépítéshez, vásárláshoz, bővítéshez, korszerűsítéshez az önkormányzat segítséget nyújt.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményekben dolgozó közalkalmazottakra.

Értelmező rendelkezések4

2/A. § E rendelet alkalmazásában:

a) korszerűsítés: a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott korszerűsítés.

II. Fejezet

RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

A támogatás forrása

3. § A támogatás forrása: a város éves költségvetésében e célra elkülönített összeg, valamint a támogatásban részesülők által visszafizetett törlesztő részletek összege.

A támogatásban részesíthetők köre

4. § A támogatás igénybevételére kizárólag az önkormányzat által fenntartott költségvetési intézményben legalább egy éve közalkalmazotti jogviszonyban álló, határozatlan időre kinevezett közalkalmazott jogosult.

A kölcsön összege és felhasználása

5. § (1)5 A kölcsön összege lakás építése, vásárlása, bővítése esetén 500.000.-Ft-ig, korszerűsítés esetén 300.000.-Ft-ig terjedhet. A kölcsönben részesülő közalkalmazott újabb, vagy kiegészítő kölcsönt tartozásának visszafizetése előtt nem igényelhet.

(2) A kölcsön az odaítélés évében áll a közalkalmazott rendelkezésére, melyet következő év február 15-ig lehet igénybe venni. Ha azt ezen időn belül nem használja fel, úgy az arra vonatkozó jogosultsága megszűnik. Ha a hitelcél korábban meghiúsul, a közalkalmazott köteles erről a polgármestert értesíteni.

(3)6 Kölcsön csak olyan lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez nyújtható, amely nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét. A kérelem benyújtásakor a támogatást igénylő ezen feltétel meglétéről köteles írásban nyilatkozni.

(4)7 A bővítésre, korszerűsítésre igényelt összeg felhasználásáról a folyósítást követő 60 napon belül a közalkalmazott vagy vele közös háztartásban élő házastársa nevére szóló, a kérelem benyújtását követően kiállított számlával el kell számolni.

Eljárási rendelkezések

6. § (1) A kérelmeket az intézményvezető és az ágazati érdekképviselet véleményezése után minden év február 15-ig – 2003. évben február 28-ig - kell benyújtani a polgármesterhez. Év közben csak kivételesen indokolt esetben igényelhető támogatás.

(2) A kérelemnek minden esetben tartalmaznia kell:

a) lakás építése, bővítése esetén a jogerős építési engedély, valamint az építési telek tulajdonviszonyait igazoló – 30 napnál nem régebbi – tulajdoni lap másolati példányát,

b) lakás vásárlása esetén a vásárlást igazoló adásvételi szerződést (előszerződést),

c)8 korszerűsítés esetén a munkálatok szakember által igazolt költségvetését.

(3) A hiányosan benyújtott kérelmek – amennyiben annak pótlása írásbeli felszólításra 8 napon belül nem történik meg – elbírálását a bizottság mellőzi.

(4) A kérelmeket az intézményvezető és az ágazati érdekképviselet véleményével ellátva kell benyújtani.

(5) A kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni:

a.) az első lakáshoz jutókat,
b.) a fiatal házasokat,
c.) a gyermeküket egyedül nevelő szülőt,
d.) akik a város közigazgatási területén legalább három éve lakóhellyel vagy legalább öt éve tartózkodási hellyel rendelkeznek,
e.) akik lakásukat Zalaegerszeg város közigazgatási területén belül építik vagy vásárolják.

Döntés a kölcsön juttatásáról

7. § (1) A kölcsön odaítéléséről a polgármester, a Szociális-, Lakás- és Egészségügyi Bizottság, az Oktatási- és Ifjúsági Bizottság, Kulturális és Idegenforgalmi – szükség szerint a Sportbizottság - elnökéből álló munkacsoport - az érintett osztályok bevonásával - dönt.

(2) A kölcsön biztosítására a kedvezményezettel az Önkormányzat nevében a polgármester köt szerződést.

A kölcsön folyósításának és visszafizetésének rendje

8. § (1) A jóváhagyott kölcsön kifizettetéséről a polgármester gondoskodik.

(2)9 A közalkalmazott a kölcsönt a kijelölt pénzintézeten keresztül kamatmentesen, - lakásépítés, vásárlás, bővítés esetén 10 év alatt, korszerűsítés esetén 5 év alatt - havi részletekben köteles visszafizetni.

(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya bármilyen okból megszűnik (kivéve a nyugdíjazást, átszervezést, létszámcsökkentést, illetve a betegség, vagy baleset miatti munkahely-változtatást), tartozását egy összegben köteles visszafizetni.

(4) A közalkalmazott kérelmére a tartozás fennálló ideje felére csökkenthető, amellyel együtt a havi törlesztő részlet a korábbi összeg duplájára emelkedik.

(5) A közalkalmazotti jogviszony megszűnésének idejétől a dolgozót terheli a pénzintézet által felszámított kezelési költség.

(6) Amennyiben a kölcsönben részesülő közalkalmazotti jogviszonyát jogellenesen szünteti meg, vagy a munkáltató fegyelmi úton elbocsátja, a kölcsön még hátralévő részének visszafizetése egy összegben, azonnal esedékessé válik. Ilyen esetben köteles megfizetni a helyette viselt kezelési költséget is.

(7) A kölcsöntartozás késedelmes megtérítése esetén a kamatfizetés tekintetében a Ptk. 301. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(8)10 A lakás a ki nem egyenlített kölcsön fedezetéül szolgál, ezért a lakásra a kölcsönösszeg erejéig az önkormányzat jelzálogjogát az ingatlan-nyilvántartásba fel kell vezettetni. A jelzálogjog bejegyeztetéséről és a kölcsön visszafizetését követően annak az ingatlan- nyilvántartásból való törléséről a pénzintézet gondoskodik. Az önkormányzat vállalja a jelzálogjog bejegyzése iránti ingatlan-nyilvántartási eljárás díjának megfizetését, a jelzálogjog bejegyzés módosítása és törlése iránti eljárás díjának megfizetése a közalkalmazottat terheli.

(9) Amennyiben a lakásra az önkormányzat jelzálogjoga bármely okból nem jegyeztethető be, úgy a közalkalmazott a kölcsön fedezetéül más tulajdonában lévő ingatlant is felajánlhat. Ebben az esetben az önkormányzat jelzálogjogát a tulajdonos hozzájárulásával ezen ingatlanra kell bejegyeztetni.

(10) Kivételes, méltánylást érdemlő körülmény esetén, kérelem alapján a munkahelyi vezető és az érdekképviseleti szerv véleményének kikérése alapján a polgármester a fennálló tartozás visszafizetése alól felmentést adhat.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § (1) Jelen rendelet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város hivatalos közlönyében történt kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 20/2010. (V.28.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. május 29. napján lépnek hatályba.

1

A 20/2010. (V.28.) rendelet 6. § (2) bek. mód. Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 16. napjával.

2

A 20/2010. (V.28.) rendelet mód.

3

A 20/2010. (V.28.) rendelet 1. §-a mód.

4

A 20/2010. (V.28.) rendelet 2. §-a iktatta be.

5

A 20/2010. (V.28.) rendelet 3. § (1) bek. mód.

6

A 20/2010. (V.28.) rendelet 3. § (2) bek. mód.

7

A 20/2010. (V.28.) rendelet 3. § (3) bekezdése iktatta be.

8

A 20/2010. (V.28.) rendelet 4. §-a mód.

9

A 20/2010. (V.28.) rendelet 5. § (1) bek. mód.

10

A 20/2010. (V.28.) rendelet 5. § (2) bek. mód.