Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2003. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az épített és a zöldfelületi értékek helyi védelméről

Hatályos: 2013. 10. 10- 2014. 11. 19

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. §-ának (3) bekezdése, továbbá a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. 24.§. (1) bek. b./ pontjában kapott felhatalmazás alapján Jászberény város Önkormányzatának Képviselő-testülete az országos védelem alá nem helyezett, de a város történeti múltját, építészeti kultúráját és a város polgárainak önbecsülését, identitását elősegítő településrészek, épületcsoportok, épületek, építmények, illetve az azok által létrehozott utcák, útszakaszok, terek, valamint parkok, fasorok, zöldfelületek egészben vagy részbeni megőrzése, helyi védelme érdekében a következő rendeletet alkotja:


A helyi védelem tárgya

1. §[1]


(1)  A helyi védelem tárgyát képezi mindaz az érték, amelyet a mindenkor hatályos rendezési terv, illetve Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének határozata településtörténeti, helyi építészeti, néprajzi, régészeti, természeti vagy botanikai értéke miatt védettnek, avagy védendőnek minősít. E rendelet előírásait kell alkalmazni döntéshozatalig az országos védelemre javasolt értékek esetében is.

(2) Helyi területi védelmet kell biztosítani a város azon összefüggő részére, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, valamint olyan városrészre, utcára, útszakaszra, térre, ahol jelentős számban találhatók a város avagy azon városrész arculatát meghatározó épületek, építmények.

(3) A helyi települési értékvédelem kategóriái:

a) a helyi települési értékvédelem objektumai és területei, ezen belül

1. a védett objektumok (épületek, épületrészek, építmények, köztéri szobrok),

2. a védett történeti utcahálózatok,

3. a védett területek,

b) a településkép-védelmi terület.

c) védett zöldfelületi értékek /növényzet, parkok, (kegyeleti) kertek, fasorok, zöldfelületek/


A helyi védelem irányítása és szervezése

2. §


A helyi védelem irányítását, szervezését a városi főépítész végzi. Ehhez a munkához az érintett helyi társadalmi szervezetek, valamint az érintett tulajdonosok közreműködő segítségét kell kérni.



3. §[2]


A helyi védelemmel összefüggő hatósági feladatokat a helyi települési értékvédelem objektumai és területei, valamint a településkép-védelmi területek vonatkozásában a Polgármesteri Hivatal Építésigazgatási Irodája, védett zöldfelületi értékek vonatkozásában a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája látja el.


Védetté nyilvánítás és annak törlése

4. §[3]


(1) Védetté nyilvánításról vagy annak törléséről a Képviselő-testület a Városfejlesztési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) javaslatára dönt az alábbiak szerint.

a) A védett objektumok (épületek, épületrészek, építmények, köztéri szobrok, képzőművészeti alkotások, emléktáblák) jegyzékét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. Az 1. sz. melléklet listájának kibővítése, vagy szűkítése nem jár a Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv (a továbbiakban: szabályozási terv) módosításával.

b) A védett történeti utcahálózatokat, a védett területeket, a településkép-védelmi területeket, a tájképvédelmi területeket a szabályozási terv határolja le. Azok módosítása csak a szabályozási terv módosításával történhet.

c) A védett zöldfelületi értékek jegyzékét e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza. Az 1. sz. melléklet listájának bővítése, vagy szűkítése nem jár a szabályozási terv módosításával.

Az a) és a b) pontban foglaltak esetén a döntést megelőzően a Bizottság kikérheti a Városvédő és Szépítő Egyesület véleményét.

A c) pontban foglaltak esetén a döntést megelőzően a Bizottság kikérheti a Botanika Szakkör véleményét.

(2) Védetté nyilvánításra, illetve annak törlésére bárki javaslatot tehet a városi főépítésznél, aki azt véleményével kiegészíti, majd kikéri az érintett helyi társadalmi szervezetek, valamint az érintett tulajdonos(ok) (ha nem azonos(ak) a javaslattevővel) véleményét, majd ezen véleményekkel felszerelve azt a Bizottság elé terjeszti. A javaslatban szerepelni kell a védelemre javasolt érték pontos megnevezésének, pontos elhelyezkedésének, rövid leírásának, illetve törlési kérelem esetén az ok(ok) részletes feltárásának.

(3) A város területére készülő valamennyi új rendezési tervnek, illetve a meglévő módosításának rendelkezniük kell építészeti értékvizsgálati munkarésszel, amely megalapozhatja a védetté nyilvánításra, avagy annak törlésére vonatkozó döntéseket.


5. §


(1) [4] Védetté nyilvánításról, illetve a védettség törléséről a városi főépítész írásban értesíti:

  • a védelemmel, vagy a védelem megszüntetésével érintett ingatlan valamennyi tulajdonosát
  • a javaslattevő(ke)t és véleményt adókat
  • a Jász Múzeumot
  • a Körzeti Földhivatalt

(2) A helyi védelem alá vonást az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyezni, amelyről az ingatlan tulajdonosát előzetesen, írásban kell értesíteni.


6. §


A területi és egyedi védelemre kijelölt (építészeti) értékekről a város főépítésze nyilvántartást vezet. Ebből kitűnik a védett érték minden lényeges adata, nevezetesen: az ingatlan címe (megnevezése), helyrajzi száma, tulajdonosa és annak lakcíme, használója és annak lakcíme, a védett érték rövid leírása, fényképe (esetleg fotódokumentációja), építésének, keletkezésének időpontja és körülményei, esetleges felújításának/felújításainak időpontja(i).


7. §


(1) [5] A helyi védelemre kijelölt értéket táblával meg kell jelölni, amit a tulajdonos a hatályos jogszabályok alapján tűrni köteles. Ez alól kivételek a szobrok, a köztéri műalkotások, illetve az emléktáblák. A jelzés elhelyezéséről és fenntartásáról a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája gondoskodik, a védett objektum tulajdonosának előzetes - írásban történő - értesítése mellett.

(2) A rendelet mellékletében feltüntetett épületeknél a táblával történő megjelölést éves ütemezésben kell végrehajtani, a költségvetésben erre a célra elkülönített pénzalapból.

(3) A táblával megjelölendő épületek, (objektumok) körét a városi főépítész javaslatára a  Városfejlesztési Bizottság határozza meg.

(4) [6] A tábla kihelyezése előtt az objektum tulajdonosát a kihelyezésről értesíteni kell, amelyet az épület építészeti elemeihez igazodóan, annak jól látható részén kell elhelyezni.


[7] A helyi települési értékvédelem előírásai

8. § [8]


A helyi védelem alatt álló épített és zöldfelületi értékekre vonatkozó előírásokat a Jászberény Város Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervének jóváhagyásáról szóló 22/2010. (IX. 16.) önkormányzati rendelet tartalmazza


A védett épületek, építmények, épületrészek fenntartása

és annak támogatása

9. §


(1) [9] Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szabályozási Terv szerinti műemléki környezetben lévő épületek, építmények, természeti értékek, továbbá a védett épületek, építmények és épületrészek megfelelő színvonalú fenntartásához és megjelenítéséhez a tulajdonosokat – pályázat útján – anyagi támogatásban részesítheti. Ennek mértékét minden évben a költségvetés készítésekor kell meghatározni. Ugyanekkor kell meghatározni a tárgyévi támogatásra történő benyújtás határidejét.

(2) [10] [11] A Szabályozási Terv szerinti műemléki környezetben lévő épületeket, építményeket, természeti, botanikai értékeket, továbbá a védett épületeket, építményeket és épületrészeket a tulajdonos köteles jó állapotban tartani. A fenntartáshoz, karbantartáshoz, felújításhoz a tulajdonos az önkormányzattól támogatást igényelhet. A támogatás odaítéléséről a Bizottság dönt a városi főépítész, szükség esetén az általuk felkért független szakértő(k) javaslatának figyelembevételével, az ezen rendelet 2. sz. mellékletében (Pályázati szabályzat a helyi értékek támogatására) foglaltak alapján.

(3) [12] Az 1. § (3) bek. a) 1. pontjában védelem alá vont objektumok állapotát és esztétikai megjelenését évente legalább egy alkalommal ellenőrizni kell, és szükség esetén intézkedéseket kell kezdeményezni a hiányosságok megszüntetésére. Az ellenőrzést a Polgármesteri Hivatal Építésigazgatási Irodája a városi főépítész bevonásával végzi. Az elvégzett feladatokról a Bizottságot - a támogatások odaítélésekor - tájékoztatni kell.


Záró rendelkezés

10. §


E rendelet és mellékletei 2003. július 15-én lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg  Jászberény Város Képviselő-testületének az épített és a természeti környezet értékeinek helyi védelméről szóló 16/2000. (IV. 28.) sz. rendelete és az azt módosító  23/2000. (VIII. 31.) és a 2/2003./I.30./ számú rendelet hatályát veszti.





Jogharmonizációs záradék:[13]


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja, az irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.





[1] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 2. §. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[2] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 3. §. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[3] Az (1)-(2) bekezdést módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 4. §. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[4] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 5. §. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[5] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 6. § (1) bek. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[6] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 6. § (2) bek. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[7] Az alcímet és a 8. § -t módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 7. §. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[8] A 8. §-t módosította a 40/2013. (X. 10.) Ör. 1. §-a. Hatályos: 2013. október 10-től.

[9] Módosította: 30/2008. (VIII. 1.) ÖR. 1. § (1). Hatályos: 2008. VIII. 1-től.

[10] Módosította: 30/2008. (VIII. 1.) ÖR. 1. § (2). Hatályos: 2008. VIII. 1-től.

[11] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 8. § (1) bek. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[12] Módosította: 7/2010. (II. 16.) ÖR. 8. § (2) bek. Hatályos: 2010. II. 16-tól.

[13] Jogharmonizációs záradékkal egészítette ki a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK (2006. december 12.) európai parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseinek átültetésével és hatálybaléptetésével összefüggő helyi önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 36/2009. (IX. 16.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2009. október 1. napjától.