Cegléd Város Önkormányzatának 38/2003. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 01. 01

Cegléd Város Önkormányzatának 38/2003. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.01.01.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a) pontja, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-ában kapott felhatalmazás alapján Cegléd Város Önkormányzata helyi kitüntetéseket alapít az alábbiak szerint:

1. § (1a) Díjak:

a) Cegléd Város Pedagógiai Díja

b) Cegléd Város Sportjáért Díj

(2) Kitüntető címek:

a) A testvérvárosi kapcsolatokért

b) Cegléd város idegenforgalmáért

(3) Szakmai elismerések:

a) Cegléd Város Egészségügyéért

b) Cegléd Város Kultúrájáért

c) Cegléd Város Szociális Szolgálatáért

1. Díjak

2. § (1)1 Cegléd Város Pedagógiai Díja adományozható a Cegléden működő köznevelési, vagy szakképző intézményben dolgozó óvodapedagógusnak, pedagógusnak és oktatónak, aki kiemelkedő eredményt ért el az óvodai, iskolai oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültsége alapján élen járnak az újszerű és hatékony tanítási, oktatási módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsít közösségi és magánéletében.

(2) A Díj leírása:

a) Bronzplakett: 8 cm átmérőjű, az első oldalán egy tógába öltözött nőalak kezét, egy könyvet tartó, ugyancsak antik ruhába öltözött kisgyermek fejére helyezi. Ugyanitt látható a díj nevének felírása. A plakett hátsó oldalán Cegléd város címere, alatta mirtusz-koszorúval övezett papirusztekercs, amelyre a díjazott nevét és az odaítélés évszámát lehet gravírozni.

b)2 Oklevél: A4-es méretű díszes irat, melyen a bronzplakett motívumai láthatók a következő szöveggel: "Cegléd Város Pedagógiai Díja ...........................................(óvónőnek, tanítónőnek, tanárnőnek, tanárnak, oktatónak - a megfelelő szót írva a név után), kimagasló pedagógiai munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében. (Kelt:) Cegléd,............................(p.h.) …………….(polgármester)

(3) A Díjjal járó pénzjutalom összege a garantált bérminimum3 kétszerese, tízezer forintra kerekítve.

(4) Évente legfeljebb három díjat ítélhet oda a Képviselő-testület.

(5) A Díj odaítélésére bármely ceglédi polgár, illetve közösség javaslatot tehet - egy jelöltre, megfelelő írásbeli indokolással:

a)4 A javaslatot minden évben, legkésőbb május 1-jéig a Polgármesterhez kell eljuttatni.

b)5 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított önkormányzati szerv a javaslatokat véleményezi, és a Képviselő-testület elé terjeszti.

(6) A Díjat minden évben a pedagógusnapon, Cegléd város Polgármestere, vagy megbízottja adja át.

3. § (1) Cegléd Város Sportjáért Díj adományozható annak a személynek, aki Cegléd város érdekében a sportélet valamely területén kimagasló teljesítményt nyújtott, vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkát; aki a testnevelés és sport szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgozott; aki példamutató magatartást tanúsít a közösségi és magánéletben egyaránt.

(2) A Díj leírása:

a) Bronzplakett: 8 cm átmérőjű, az első oldalán NIKÉ, a győzelem istennőjének alakja található. Ugyanitt látható a díj nevének felírása. A plakett hátsó oldalán Cegléd város címere, alatta mirtuszkoszorúval övezett papirusztekercs, amelyre a díjazott nevét és az odaítélés évszámát lehet gravírozni.

b) Oklevél: A 4-es méretű díszes irat, melyen a bronzplakett motívumai láthatók a következő szöveggel: "Cegléd Város Sportjáért Díj .....-nak, kimagasló sport munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében. Cegléd,..... (ph) ...... (pogármeser)"

(3) A Díjjal járó pénzjutalom összege a garantált bérminimum 6 kétszerese, tízezer forintra kerekítve.

(4) Évente legfeljebb kettő díjat ítélhet oda a Képviselő-testület.

(5)7 A Díj odaítélésére javaslatot tehet bármely ceglédi polgár, illetve közösség megfelelő indokolással:

a)8 A javaslatot minden évben legkésőbb november 30. napjáig a polgármesterhez kell eljuttatni.

b)9 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított önkormányzati szerv a javaslatokat véleményezi, és a Képviselő-testület elé terjeszti.

(6)10 A Díjat minden évben Gál József világbajnoki győzelmének napján: március 24-én, vagy az ehhez kötődő városi ünnepségen Cegléd város Polgármestere, vagy megbízottja adja át.

2. Kitüntető címek

4. § (1) Cegléd város testvérvárosi kapcsolatainak fejlesztése elismeréseként, annak a Cegléd testvérvárosában élő és tevékenykedő személynek, szervezetnek vagy közösségnek adományozható „A Testvérvárosi Kapcsolatokért” kitüntető cím, aki Cegléd város testvérvárosi kapcsolatainak fejlesztéséért kimagaslóan tevékenykedett, a várossal kapcsolatban, illetve a város lakossága érdekében más módon elismerésre méltót alkotott.

(2) A kitüntető cím évente legfeljebb egy személynek, szervezetnek vagy közösségnek adományozható.

(3) A kitüntető cím adományozására javaslatot a város polgármestere, a képviselő-testület tagjai és bizottságai tehetnek, megfelelő írásbeli indokolással:

a)11 A javaslatot minden évben legkésőbb május 1-jéig a Polgármesterhez kell eljuttatni.

b)12 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított önkormányzati szerv a javaslatokat véleményezi, és a Képviselő-testület elé terjeszti.

c) A kitüntető cím adományozásáról Cegléd Város Önkormányzata legkésőbb a nyári ülésszünet előtti utolsó képviselő-testületi ülésen határoz.

(4) A kitüntető címben részesített személyek illetve csoportok, szervezetek, (vagy személyes meghatalmazottjának) a polgármester adja át a díszoklevelet, az emlékplakettet és a Testvérvárosi Kapcsolatokért kitüntető cím adományozásáról szóló igazolást.

(5) Az emlékplakett leírása:

a) A bronzplakett 8 cm átmérőjű, az első oldalán a Városháza képe, és körben elhelyezve a testvérvárosok nevei (magyar megnevezéssel) található. Ugyanitt látható a cím nevének leírása. A plakett hátsó oldalán Cegléd város címere, alatta mirtusz-koszorúval övezett papirusztekercs, amelyre a kitüntetett nevét és az odaítélés évszámát lehet gravírozni.

b) Az oklevél A4-es méretű, díszes irat, melyen a bronzplakett motívumai láthatók a következő szöveggel: "A testvérvárosi kapcsolatokért kitüntető cím …………………………... - nak kimagasló munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében. Cegléd, ……………………(p. h.)……………………………….. (polgármester)"

(6) A oklevélnek, és az igazolásnak tartalmaznia kell:

a) Cegléd várost, mint adományozót;

b) az adományozott nevét, foglalkozását (tevékenységét);

c) az adományozás jogcímét, indokát;

d) az adományozás időpontját.

(7)13 „A Testvérvárosi Kapcsolatokért” kitüntető cím adományozására Kossuth szeptember 24-ei toborzóbeszédének évfordulója alkalmából kerülhet sor.

5. § (1) Cegléd város idegenforgalmának fejlesztése elismeréseként, annak a természetes személynek, vagy jogi személyiséggel rendelkező bármilyen szervnek adományozható a „Cegléd város Idegenforgalmáért” kitüntető cím, aki Cegléd város idegenforgalmának fejlesztéséért kimagaslóan tevékenykedett, a várossal kapcsolatban, továbbá a város lakossága érdekében más módon elismerésre méltót alkotott.

(2) Évente legfeljebb egy kitüntető cím adományozható.

(3) Az adományozásra javaslatot a város polgármestere, a képviselő-testület tagjai és bizottságai tehetnek, megfelelő írásbeli indokolással:

a)14 A javaslatot minden évben legkésőbb május 1-jéig a Polgármesterhez kell eljuttatni.

b)15 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított önkormányzati szerv a javaslatokat véleményezi és a Képviselő-testület elé terjeszti.

c) A kitüntető cím adományozásáról Cegléd Város Önkormányzata legkésőbb a nyári ülésszünet előtti utolsó képviselő-testületi ülésen határoz.

(4) A kitüntető címben részesített természetes személynek, jogi személynek illetve meghatalmazottjának a polgármester adja át a díszoklevelet, az emlékplakettet és a Cegléd város Idegenforgalmáért kitüntető cím adományozásáról szóló igazolást.

(5) Az emlékplakett leírása:

a) A bronzplakett 8 cm átmérőjű, az első oldalán a Ceglédi Termálfürdő képe található. Ugyanitt látható a cím nevének leírása. A plakett hátsó oldalán Cegléd város címere, alatta mirtusz-koszorúval övezett papirusztekercs, amelyre a kitüntetett nevét és az odaítélés évszámát lehet gravírozni.

b) Az oklevél A4-es méretű díszes irat, melyen a bronzplakett motívumai láthatók a következő szöveggel: „Cegléd város Idegenforgalmáért” kitüntető cím …………………………... – nak, kimagasló munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében: Cegléd, ……………………(p. h.)……………………………..(polgármester)”

(6) A oklevélnek, és az igazolásnak tartalmaznia kell:

a) Cegléd várost, mint adományozót;

b) az adományozott nevét, foglalkozását (tevékenységét);

c) az adományozás jogcímét, indokát;

d) az adományozás időpontját.

(7)16 A „Cegléd város Idegenforgalmáért” kitüntető cím adományozására Kossuth szeptember 24-ei toborzóbeszédének évfordulója alkalmából kerülhet sor.

3. Szakmai elismerések

6. § (1)17 „Cegléd Város Egészségügyéért” elismerő oklevél adományozható

a) az egészségügyi alap- és szakellátás területén dolgozó orvosnak, szakdolgozónak, kisegítő alkalmazottnak, aki munkájával kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és nagymértékben hozzájárult a lakosság egészségi állapotának jobbításához, továbbá

b) annak, aki a város egészségügyi alapellátását szakmai tevékenységével nagymértékben segítette, támogatta.

(2) Évente legfeljebb három elismerés adományozható.

(3) Az elismerő oklevél leírása: A4-es méretű, világoskék alapszínű díszes irat, melyen Cegléd város címere látható, a következő szöveggel: „Cegléd Város Egészségügyéért” …………... -nak, az egészségügyi ellátásban nyújtott kimagasló munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében. Cegléd,.......................... (ph.) …………………polgármester)”

(4) Az elismeréssel járó bruttó pénzjutalom összege a garantált bérminimum18, tízezer forintra kerekítve.

(5) Az adományozásra javaslatot a város polgármestere, a képviselő-testület tagjai és bizottságai, valamint az egészségügyi alapellátás munkáltatói, és érdekképviseleti szervei tehetnek - megfelelő írásbeli indokolással:

a) A javaslatot minden évben legkésőbb május 1-jéig kell a Polgármesterhez kell eljuttatni.

b) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság a javaslatokat véleményezi és a Képviselő-testület elé terjeszti.

(6) Az Elismerő Oklevelet minden évben Semmelweis-nap alkalmából, ünnepélyes keretek között, Cegléd város Polgármestere, vagy megbízottja adja át.

7. § (1)19 „Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél adományozható annak a személynek, csoportnak, civil és egyházi szervezetnek, aki/amely a város kulturális életében legalább 5 éve kimagasló szakmai munkát, magas színvonalú értékteremtő, közvetítő, és támogató tevékenységet folytat.

(2) Évente legfeljebb három elismerés adományozható.

(3) Az elismerő oklevél leírása: A4-es méretű díszes irat, melyen Cegléd város címere látható, a következő szöveggel: „Cegléd Város Kultúrájáért” …………......... -nak, a város kulturális életében nyújtott kimagasló munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében. Cegléd................................. (ph.) …………………(polgármester)”

(4) Az elismeréssel járó pénzjutalom összege a garantált bérminimum20, tízezer forintra kerekítve.

(5)21 Az adományozásra javaslatot a város polgármestere, a képviselő-testület tagjai és bizottságai, valamint a közművelődési szervek vezetői, és érdekképviseleti szervei, továbbá az egyházak és az ágazatban tevékenykedő civil szervezetek tehetnek – megfelelő írásbeli indokolással:

a) A javaslatot minden évben legkésőbb október 31-ig a Polgármesterhez kell eljuttatni.

b)22 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított önkormányzati szerv a javaslatokat véleményezi és a Képviselő-testület elé terjeszti.

(6) Az Elismerő Oklevelet minden évben „A Magyar Kultúra Napja” alkalmából, ünnepélyes keretek között, Cegléd város Polgármestere, vagy megbízottja adja át.

8. § (1)23 „Cegléd Város Szociális Szolgálatáért” elismerő oklevél adományozható annak a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásban, a foglalkoztatáspolitika területén, vagy a szociálisan rászorulók támogatását felvállaló civil szervezetben, vagy társadalmi szervezetben – a város területén legalább 5 éve – kiemelkedő tevékenységet végző személy munkájának elismerésére.

(2) Évente legfeljebb három elismerés adományozható.

(3) Az elismerő oklevél leírása: A4-es méretű díszes irat, melyen Cegléd város címere látható, a következő szöveggel: „Cegléd Város Szociális Szolgálatáért” …………........................................ -nak, a rászoruló emberek támogatásában nyújtott kimagasló munkássága elismeréseként, Cegléd Város Önkormányzata nevében. Cegléd............................................ (ph.) …………………(polgármester)”

(4) Az elismeréssel járó pénzjutalom összege a garantált bérminimum, tízezer forintra kerekítve.

(5) Az adományozásra javaslatot a város polgármestere, a képviselő-testület tagjai és bizottságai, valamint a szociális szolgálatok munkáltatói, a civil ill. társadalmi szervek képviselői tehetnek –megfelelő írásbeli indokolással:

a)24 A javaslatot minden évben legkésőbb szeptember 15-ig a Polgármesterhez kell eljuttatni.

b)25 A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben megállapított önkormányzati szerv a javaslatokat véleményezi és a Képviselő-testület elé terjeszti.

(6) Az Elismerő Oklevelet minden évben „A Szociális Munka Napja” alkalmából, ünnepélyes keretek között, Cegléd város Polgármestere, vagy megbízottja adja át.

4. Záró rendelkezések

9. § (1) A díjakkal és elismerésekkel járó pénzjutalom az általános szabályok szerint adóköteles.

(2) Az e rendelet alapján kitüntetettek – 5 év elteltével – ismételten városi kitüntetésben részesíthetők.

(3) Az e rendelet, továbbá a „A díszpolgári cím adományozásáról” szóló 3/1993. (I. 29.) számú önkormányzati rendelet, valamint a Gubody Ferenc Díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 12/1998. (VII. 10.) számú önkormányzati rendelet alapján adományozott kitüntetésekről a Polgármesteri Hivatal jogcímenként nyilvántartást vezet, az alábbi adattartalommal:

a) Sorszám,

b) Kitüntetett neve, (lak)címe,

c) Foglalkozása; tevékenységi köre,

d) Adományozás időpontja,

e) A Képviselő-testület határozatának száma,

f) Megjegyzés.

(4) Az e rendelet alapján, továbbá Gubody Ferenc Díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 12/1998. (VII. 10.) számú önkormányzati rendelet alapján adományozott kitüntetést Cegléd Város Önkormányzata megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált. A kitüntetés birtokolására méltatlanná válik az, akit jogerős bírói ítélettel a közügyektől eltiltottak.

(5)26 Az e rendelet, továbbá a „A díszpolgári cím adományozásáról” szóló 3/1993. (I. 29.) számú önkormányzati rendelet, valamint a Gubody Ferenc Díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 12/1998. (VII. 10.) számú önkormányzati rendelet alapján adományozott kitüntetésekre javaslatot tenni az e rendelet melléklete szerinti „Kitüntetési javaslat” kitöltésével lehet.

10. § Ez a rendelet 2004. január 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti:

a) a Városi Pedagógiai Díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 9/1998. (VI. 12.) számú önkormányzati rendelet;

b) a Városi Sport-díj alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 2/2001. (II. 1.) számú önkormányzati rendelet;

c) a városi kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendeletek módosításáról szóló 16/2001. (IV. 26.) önkormányzati rendelet.

1

A 2. § (1) bekezdése a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (3) bekezdésében a „minimálbér” szövegrészt módosította a 2/2012. (II. 23.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2012. február 24. napjától.

4

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 3. § a) pontja által módosított szöveg.

5

A 2. § (5) bekezdés b) pontjában a Közművelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság” szövegrészt módosította a 35/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. § a) pontja. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

6

A 3. § (3) bekezdésében a „minimálbér” szövegrészt módosította a 2/2012. (II. 23.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2012. február 24. napjától.

7

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 4. § a) pontja által módosított szöveg.

8

A 3. § (5) bekezdés a) pontját módosította a 28/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. november 30-ától.

9

A 3. § (5) bekezdés b) pontjában a Közművelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság” szövegrészt módosította a 35/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. § a) pontja. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

10

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 4. § b) pontja által módosított szöveg.

11

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 5. § (1) bek. a) pontja által módosított szöveg.

12

A 4. § (3) bekezdés b) pontjában a Közművelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság” szövegrészt módosította a 35/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. § a) pontja. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

13

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 5. § (2) bek. által módosított szöveg.

14

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 6. § (1) bek. a) ponja által módosított szöveg.

15

A 5. § (3) bekezdés b) pontjában a „Városfejlesztési, Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottság” szövegrészt módosította a 35/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. § b) pontja. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

16

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 6. § (2) bek. által módosított szöveg.

17

Módosította a 3/2007. (II. 22.) rendelet 7. § (1) bekezdése. Hatályos 2008. január 1-jétől.

18

A 6. § (4) bekezdésében a „minimálbér” szövegrészt módosította a 2/2012. (II. 23.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2012. február 24. napjától.

19

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 8. § (1) bekezdése által módosított szöveg.

20

A 7. § (4) bekezdésében a „minimálbér” szövegrészt módosította a 2/2012. (II. 23.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2012. február 24. napjától.

21

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 8. § (2) bekezdése által módosított szöveg.

22

A 7. § (5) bekezdés b) pontjában a Közművelődési, Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottság” szövegrészt módosította a 35/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. § a) pontja. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

23

A szakmai elismerés elnevezését a 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 9. § (1) bekezdése módosította.

24

A 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 9. § (2) bekezdése által módosított szöveg.

25

A 8. § (5) bekezdés b) pontjában az „Egészségügyi és Szociális Bizottság” szövegrészt módosította a 35/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelet 1. § c) pontja. Hatályos: 2014. január 1-jétől.

26

A szakaszt kiegészítette a 3/2007. (II. 22.) Ök. rendelet 10. § (1) bekezdése.