Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Képviselőtestületének 4/2003 (III.31) számú rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hatályos: 2003. 03. 31- 2021. 12. 07

Mucsi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Mucsi Község Képviselőtestületének 4/2003 (III.31) számú rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

2003.03.31.

Mucsi Község Önkormányzata a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77. §.-a alapján a helyi közművelődési tevékenységről az alábbi rendeletet alkotja.

Altalános rendelkezések

1. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a község valamennyi polgára részére a helyi adottságok, értékek, szükségletek és érdekek figyelembevételével a közművelődési szolgáltatások igénybevételét.

2. § Az Önkormányzat közművelődési tevékenysége során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, a törvényben és az e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.

A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a község valamennyi lakosára

b) az önkormányzat közművelődési intézményeire

(2) A rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás, vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra azok fenntartóira-működtetőíre.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. § Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során kiemelten feladatának tekinti

a) az iskolarendszer kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvénye-sítésének segítést,

f) különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

5. § A törvény és jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a képviselőtestület gyakorolja.

6. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét a körjegyző látja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása, ellátása

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához és a 4. §. szerinti feladatok ellátásához szükséges személy és tárgyi feltételeket.

(2) Az önkormányzat a 4. §.-ban megjelölteket a képviselőtestület felügyeletével, irányításával működtetett Mucsi Kultúrház /7195 Mucsi, Alkotmány u. 56./ útján kívánja biztosítani.

Közművelődési megállapodás

8. § (1) Az önkormányzat e rendelet 4. §.-ban meghatározott feladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet.

(2) A közművelődési megállapodásra vonatkozó javaslatot a polgármester terjeszti a képviselőtestület elé.

Vegyes rendelkezések

9. § Az önkormányzat közművelődési tevékenysége ellátása érdekében támogatásban részesíthet közművelődési tevékenységeket folytatókat, de ez a támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben rögzített feladatok ellátását.