Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (V. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2024. 04. 24

Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (V. 1.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2024.04.24.

Ugod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1.2 Általános rendelkezések

1. § .

Ezen rendelet hatálya az Ugod község közigazgatási területén fekvő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető pontos címe: Ugod, 0297. hrsz.
2.§
/1/ Ugod Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temető fenntartásáról.
/2/ Az önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely fajú csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.
/3/ A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.
/4/ Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.
/5/ A temetőben gazdálkodó, vagy közhasznú szervezet csak akkor szerezhet tulajdoni hányadot, ha az önkormányzat legalább 51 %-os tulajdoni hányadban tulajdonosa lesz a temetőnek. Az önkormányzat tulajdoni hányada a működés során sem csökkenthető 51 % alá.
/6/ Ha a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.
/7/ Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásától, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.
3.§
.
/1/ A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a jegyző ellenőrzi.
/2/ A jegyző az /1/ bekezdésben meghatározott jogkörében:
a./ felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására,
b./ szabálysértési eljárást folytat le.

2.3 Értelmező rendelkezések

4. § .

E rendelet alkalmazásában:
a./ temető: Ugod település közigazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak
b./ köztemető: az önkormányzat tulajdonában levő temető, illetőleg a temetőnek az a része, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti
c./ temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomban, altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urnacsarnokházban vagy más építményben és területen levő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál
d./ temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól
e./ nemzeti sírkert (nemzeti panteon): a műemléki védelem alatt álló, vagy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége
f./ hősi temető, hősi temetési hely: háborúban vagy békeidőben alkotmányos kötelezettség teljesítése közben elesettek eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik
g./ kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla
h./ kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége

3.4 A temető

5. § .

/1/ A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tenni a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.
/2/ A temetőt az épített és a természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni kert jellegét.
/3/ A temetőbejáratot, a fogadóteret, a ravatalozóhoz vezető utat, a ravatalozó környezetét parkszerűen kell kialakítani és gondozni.
/4/ A temető területének fásítását úgy kell megoldani, hogy az segítse a tájékozódást, és ne akadályozza a közlekedést.
/5/ A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről s temetőgondnok gondoskodik.
/6/ A vízvételt vízvezeték útján kell megoldani.
/7/ A temetőt körülkerítő kerítés állapotát a temetőgondnok félévente ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.
/8/ A ravatalozónak alkalmasnak kell lennie az elhunyt ravatalozásra való előkészítésére, a kegyelet lerovására, az elhunyt elbúcsúztatására.
/9/ A temetőben, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a halott hűtő berendezésben a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

4.5 A temető üzemeltetése

6. § .

A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, a temető-szabályzatban, illetve kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kell ellátni.

7. §6

8. § .

A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

9. § .

/1/ A temetőben az üzemeltető:
a./ nyilvántartó könyvet
b./ sírbolt könyvet vezet.
/2/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiadást, urnakiemelést, hamuszórást) időrend szerint kell bejegyezni.
/3/ A holttestmaradványok közös sírba helyezése esetén a temetőben vezetett nyilvántartó könyv rovatába a közös sírba történi helyezést, időpontjának és a közös sírnak a megjelölésével be kell jegyezni.
/4/ Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.
/5/ A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.
/6/ Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

5.7 Temetési hely

10. § .

/1/ A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.
/2/ A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.
/3/ A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.
/4/ A temetőben alkalmazott temetési helyek szélességi és hosszúsági méretét és az egymástól való távolságát a szabályzatban kell előírni.

11. § .

/1/ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt. Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
/2/ A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.
/3/8
/4/ Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.
/5/ A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al,- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, építési engedéllyel építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.
/6/ A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

12. § .

/1/ Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.
/2/9
/3/ Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30x30 cm lehet. Urnafülke építmények kialakításánál a temető tulajdonosa előírhatja a természetes anyagok és művészi formák alkalmazását. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.
/4/ A hamvakat tartalmazó urna földbe temetésére urnasírhely és urnasírbolt alakítható ki, amelyek a rendelkezési jogosultság időtartamában (használati idő) különböznek egymástól.
/5/ A temető tulajdonosa – az eltemettető igénye esetén – a hamvak szétszórásához és bemosásához külön temetőrészt jelöl ki, amelyet parkszerűen kell kialakítani.
/6/ A temető tulajdonosa (üzemeltető) a mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére külön sírhelytáblát jelöl ki.

13. § .

/1/ Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.
/2/ A sírjel nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.
/3/ A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

14. § .

/1/ A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglevő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.
/2/ A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.
/3/ Ha a halva született magzat eltemetéséről közeli hozzátartozója – kérésére – gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

15. § .

/1/ A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa (üzemeltetője) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a továbbiakban: közvetlen veszély) fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető kapuján (hirdetőtábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.
/2/ A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a veszélyhelyzetet hatósági úton – a temető tulajdonosának közreműködésével – megszünteti.
/3/ A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

16. § .

/1/ A temető fenntartójának (kezelőjének) a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.
/2/ A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokat legalább évenként ki kell egészíteni.
/3/ A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

6.10 A lezárás és a megszüntetés

17. §11

18. §12

19. §13

20. §14

7. 15Temetői munkák

21. § .

/1/ A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. Fák ültetésére a szabályzat irányadó.
/2/ Az üzletszerű tevékenység során a vállalkozó köteles betartani a szabályzatban meghatározott feltételeket.
/3/ Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.
/4/ Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

8.16 A temetés feltételei

22. §17

23. §18

24. §19

25. §20

26. §21

27. §22

28. §23

9.24 Urnaelhelyezés,- kiadás, hamvak szórása

29. §25

30. §26

10. 27Sírnyitás

31. §28

32. § .

/1/ A koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével – további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén – az exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.
/2/ Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.

11.29 Temetés

33. §30

34. §31

35. §32

36. §33

12.34 Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

37. § .

/1/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):
a./ egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;
b./ kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;
c./ sírbolt esetén megállapodástól függően 60 év;
d./ az urnafülke és urnasírhely esetén 30 év;
e./ urnasírbolt esetén megállapodástól függően 30 év.
/2/35
/3/36
/4/ 37
/5/38
/6/39

13.40 Díjak

38. §41 .

14.42 szabálysértés

39. § .

Aki az e rendeletben foglalt szabályokat megsérti, szabálysértési eljárás keretében, a szabálysértésre vonatkozó szabályok szerint 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

15.43 Záró rendelkezések

40. § .

/1/ Ezen rendeletet alkalmaznia kell a temető fenntartását, üzemeltetését, valamint temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, illetőleg azoknak, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.
/2/ Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik a helyben szokásos módon.
6

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormánxzati rendelet 5. §-a.

7

Módosította az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 3.§ (5) bekezdése.

8

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

9

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. § -a.

11

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

12

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a .

13

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

14

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

17

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

18

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

19

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

20

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

21

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

22

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §.a.

23

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

25

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

26

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

27

Módosította az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 3.§ (10) bekezdése.

28

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

29

Módosította az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 3.§ (11) bekezdése.

30

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

31

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

32

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

33

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5.§-a.

35

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

36

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

37

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5 §-a.

38

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

39

Hatályon kívül helyezte az 1/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet 5. §-a.

41

A 38. §-t az Ugod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.