Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2003. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 03. 01

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2003. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.03.01.

Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban Önkormányzat) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, élve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. §. (1) bekezdésében és 41. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) szabályaira, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1)1 A jelen rendelet hatálya az Aradi utcai 972 hrsz-ú temetőre (továbbiakban: temető) terjed ki.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét Polgármesteri Hivatal útján teljesíti.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatbavétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újbóli használatbavételére a Tv. és a Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek, sírjelek

3. § (1) A temetőkben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

- egyes sírhely,
- kettős sírhely,
- sírbolt (kripta).
(2) 2 A sírhelyek mérete:
a) Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
b) A kettős sírhely alapmérete két egymás melletti koporsó befogadására alkalmas sírgödör.
c) A sírhelyek egymástól való távolsága legalább 1 méter.
d) Az egyes sírhelybe legfeljebb 2 db urna temethető.
e) A kettős sírhelybe legfeljebb 4 db urna temethető.
(3) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága:
a) sírhelyek esetén 1,5 méter,
b) sírbolt esetén 4 méter.
E magassági méreten belül – a Tv. és Vhr. rendelkezéseit figyelembe- sírjel az üzemeltető részére történő előzetes bejelentés után, külön engedély nélkül létesíthető.
(4) A (3) bekezdésben megadott méretnél magasabb sírjel tervezett létesítését az üzemeltető útján az e célra létesített formanyomtatványon az építési hatóság részére be kell jelenteni. Az építési hatóság a tervezett sírjel magasságát korlátozhatja, ha
a) a sírjel biztonságos megtartására az építmény tömege miatt a talajszerkezet alkalmatlan, ezért a megépítendő sírjel az élet és vagyonbiztonságot veszélyezteti.
b) a meglévő építmények, közművek előírt biztonsági távolságán belül valósulna meg.
(5) A (4) bekezdésben szereplő korlátozásról az építési hatóság 15 napon belül értesíti az üzemeltetőt. Amennyiben az építési hatóság a megadott határidőn belül nem nyilatkozik, az úgy kell tekinteni, hogy az építési hatóság a tervezett magasság ellen kifogást nem emel.
(6) Ha a síremlék vagy sírbolt összeomlásától lehet tartani a Polgármesteri Hivatal a használati idő lejárta előtt is felszólíthatja a fenntartásra kötelezettet, hogy gondoskodjon a helyreállításról.

4. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

5. § (1) A 3. §. (1) bekezdésében felsorolt temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartamára a Vhr. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

5/A. § Az önkormányzat elhalálozásuk esetén határozatlan időre, térítésmentesen biztosít sírhelyet Köröstarcsa Község Díszpolgára, Köröstarcsa Községért és a Köröstarcsa Község Szolgálatáért kitüntetésben részesültek és az általános iskola névadója számára.

A temető infrastrukturális létesítményei

6. § Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat,

b) ravatalozót,

c) halottak elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt.

d) vízvételi lehetőséget, illemhelyet

e) hulladéktárolót.

7. §3

A temető rendje

8. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitvatartási ideje: 8.00-16.00 óráig, a nyári időszámítás ideje alatt 6.00-20.00 óráig.

9. § (1) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozó működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

10. § (1) Tilos

a) a temetőbe háziállatot és kedvtelésből tartott állatot bevinni, a vakvezető kutya kivételével,

b) az üzemeltető előzetes hozzájárulása nélkül a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, a bontási anyagot elszállítani,

c) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen lerakni,

d) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni,

e) hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjét zavarni, a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit megsérteni,

f) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni.

(2)4

10/A. §5 Szociális temetés céljára kijelölt parcellák: 284-287, 329-333.

Záró rendelkezések

11. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 11/1992.(X.13.) számú önkormányzati rendelet.

2. melléklet7

1

Az 1. § (1) bekezdése a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7. §-t a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 10. § (2) bekezdését a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 10/A. §-t a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

6

Az 1. melléklet a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.

7

A 2. mellékletet a Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.