Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2022. 03. 31

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2004. (IV. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2022.03.31.

Vokány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben foglaltak figyelembe vételével az alábbiakat rendeli:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) a községi önkormányzatra, annak szerveire, továbbá az önkormányzat által alapított és tulajdonosi irányítása alatt működő költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények);

b) mindazokra a dolgokra, melyek a községi önkormányzat tulajdonában vannak, így az ingatlan és ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, a gazdasági és közhasznú társaságokban az önkormányzatot megillető részesedésekre, valamint az értékpapírokra (a továbbiakban: önkormányzati vagyon).

Az önkormányzati vagyon

2. § (1)2 Az önkormányzati vagyon rendeltetése szerint törzsvagyonból és törzsvagyon körébe nem tartozó egyéb vagyonból áll. A törzsvagyon körébe nem tartozó vagyon teljes körűen üzleti vagyon. Az önkormányzat vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódó vagyon üzleti vagyon.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak körét a törvény rendelkezéseinek figyelembevételével e rendelet állapítja meg.

(3) Forgalomképtelen az a vagyoni eszköz, amit törvény vagy a képviselő-testület annak nyilvánít. A forgalomképtelen vagyontárgyakat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) Korlátozottan forgalomképesek a közművek, intézmények, a közterületek, továbbá azok a vagyoni eszközök, amelyeket törvény vagy az önkormányzat rendelete annak minősít. A korlátozottan fogalomképes vagyontárgyakat a 2. számú melléklet tartalmazza.

(5) A törzsvagyonba tartozó korlátozottan forgalomképes vagyon működtetésére:

a) saját többségi részesedésével működő gazdálkodó szervezetet hozhat létre, vagy költségvetési, vagy önkormányzati intézményt alapíthat, vagy

b) a működtetés időleges jogát koncessziós szerződésben a pályázat nyertesének engedheti át,

c) az önkormányzati törzsvagyonban lévő közcélú vízilétesítmény létesítését végző gazdálkodó szervezetnek a létesítmény közművagyonát a képviselő-testület használatba adja.

(6) A közművagyon működtetését az önkormányzat nevében a képviselő-testület szerződéssel adja használatba. Az önkormányzat képviselő-testület a szerződés elfogadásáról határozattal dönt. E rendelkezést megfelelően alkalmazni kell az alapító okirat, társasági szerződés, alapszabály módosítására is.

(7)3 Üzleti vagyon vagyon mindaz a vagyon, amely nem tartozik a (3)–(4) bekezdés hatálya alá, illetve amely nem tartozik a törzsvagyon körébe.

(8)4 A Képviselő-testület 1. számú mellékletben (forgalomképtelen vagyontárgyak) szereplő vokányi külterületi 022 hrsz-ú, 1.3705 m2 területű „kivett árok” földterületet a forgalomképtelen vagyontárgyak köréből kiveszi, mivel az funkcióját vesztette és közvetlenül kötelező önkormányzat feladat- és hatáskör ellátását vagy a közhatalom gyakorlását nem szolgálja.

Vagyonnyilvántartás és leltár

3. § (1) Az önkormányzat vagyonáról a mindenkor hatályos jogszabályok előírásainak megfelelő nyilvántartásokat kell vezetni.

(2) Az önkormányzati vagyonleltárt az éves költségvetési beszámolóhoz (zárszámadáshoz) összesített adatokkal az önkormányzatnak be kell mutatni, melyben a törzsvagyont elkülönítetten kell szerepeltetni továbbá ki kell mutatni az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket.

II. Fejezet

Az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának közös szabályai

A tulajdonosi jogok gyakorlása

4. § (1) A tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, azonban az egyes tulajdonosi jogok gyakorlását e rendelet szerint saját szerveire ruházza át.

(2) Önkormányzati vagyont más jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, vagy magánszemély akkor kezelhet, ha a képviselő-testület a meghatározott vagyontárgyaira vonatkozó vagyonkezelői szerződéssel megbízza. Ez esetben a vagyonkezelő – a szerződésben meghatározott körben – a tulajdonos önkormányzat nevében és megbízásából gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

(3) A vagyonkezelő szerv a kezelésében, használatában lévő önkormányzati vagyonnal – az önkormányzat kötelező feladatainak sérelme nélkül – a törvények, és e rendelet keretei között gazdálkodik.

(4) Az önkormányzat a tulajdonában lévő vagyontárgyak hasznosítására, üzemeltetésére, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyontárgyak létesítésére gazdasági társaságot alapíthat, illetve vagyonát gazdasági társaságban hasznosíthatja.

(5) Amennyiben az önkormányzat olyan gazdasági társaságot alapít, vagy abba tagként, részvényesként belép, amelynek tevékenysége az önkormányzat ellátási felelősségi körébe tartozik, az önkormányzat, illetve több önkormányzat esetén az önkormányzatok együttes tulajdonosi, vagy szavazati aránya 51%-nál kevesebb nem lehet.

(6) Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságokban a tulajdonosi jogosítványokat a képviselő-testület nevében a polgármester gyakorolja. Attól eltérni csak a képviselő-testület nyilatkozatával lehet.

(7) Az önkormányzat kültagként saját nevének betéti társaság, cég nevében történő feltüntetéséhez nem járul hozzá.

(8)5 Az önkormányzati törzsvagyon állagának megőrzéséről, üzemeltetéséről a képviselő-testület, az önkormányzati hivatal, a gazdasági ellátó szervezet, az önkormányzat intézményei, vagy e vagyontárgyakat üzemeltető gazdasági társaságok útján gondoskodik.

(9) A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak hasznosítására irányuló jogügyletek megkötése esetén a jognyilatkozat megtételére jogosult személy köteles a szerződésben foglaltak teljesítését folyamatosan figyelemmel kísérni.

Az önkormányzati vagyon hasznosításának nyilvánossága

5. § (1)6 Az önkormányzati vagyont 15.000.000 Ft . értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve a hasznosítás jogát átengedni csak nyilvános (indokolt esetben zártkörű) versenytárgyalás útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.

(2)7 Az ingatlan nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján az önkormányzati hivatal, ingóság nyilvános értékesítésére, hasznosítására irányuló döntés alapján a vagyonkezelő szerv feladata a versenytárgyalás lebonyolítása.

(3) A szerződés megkötésére a polgármester jogosult.

(4)8 A versenyeztetés kizárólag törvényben meghatározott esetekben mellőzhető.

Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

6. § (1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.

(2) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) értékpapír esetén a névérték alapján,

b) egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján

(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

(4) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó- és értékbizonyítvány 6 hónapnál nem régebbi.

Eljárás a tulajdonos képviseletében

7. § Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

Az önkormányzati vagyon ingyenes átruházása

8. § (1)9 Önkormányzati vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni csak törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel lehet.”

(2)10

(3)11 Az önkormányzat a települési nemzetiségi önkormányzat megalakulását követő 2 hónapon belül a nemzetiségi közügyek ellátásához és működési feltételeknek a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80. § (1) bekezdése szerinti biztosításához szükséges ingó és ingatlan vagyontárgyakat a nemzetiségi önkormányzat ingyenes használatába adja. Az ingyenes használatba adott vagyontárgyak körét a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(4)12 A használati jogra, az átadás rendjére a Polgári Törvénykönyv szabályai irányadóak azzal, hogy a használatba adás feltételeit írásban kell rögzíteni, az átadásra kerülő vagyonrészek pontos körülírásával, értékének és az átadással megoldani kívánt kisebbségi közügynek a meghatározásával.

A felajánlott vagyon elfogadása

9. § (1) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő elfogadhatja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzat részére egymillió forint értékhatár felett ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a képviselő-testület jóváhagyására.

Rendelkezés az önkormányzati vagyonnal

10. § (1) A forgalomképtelen vagyontárgyakat nem lehet elidegeníteni, apportálni, biztosítékul hagyni.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó ingatlan vagyon elidegenítésének, apportálásának, biztosítékul adásának engedélyezése a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

11. § (1) Az önkormányzat intézményei használatában lévő ingók ingyenes átadására, apportálására, selejtezésére 50.000,-Ft egyedi, könyv szerinti értékhatár felett az adott intézmény vezetője a polgármester előzetes írásbeli egyetértését köteles kikérni.

(2) Az önkormányzat intézményei használatában lévő ingók értékesítésére, biztosítékul adására vagy egyéb módon történő megterhelésére 50.000,-Ft egyedi, könyv szerinti értékhatár felett az adott intézmény vezetője a polgármester előzetes írásbeli egyetértését köteles kikérni.

(3) Az intézmény feleslegessé vált ingóságok körének meghatározásakor, az elidegenítést, ingyenes átadást megelőzően a polgármester egyetértését ki kell kérni, amennyiben az érték a 20.000,-Ft-ot meghaladja.

12. § A bérletre és haszonbérletre – ingatlanvagyon tekintetében – a hasznosításból jogügyletként származó éves szintre vonatkoztatott bevételre tekintettel az alábbi szabályokat kell alkalmazni:

a) 50.000,-Ft értékhatárig az intézmény vezetőjének hatásköre. A döntést megelőzően a polgármester véleményét ki kell kérni.

b) 50.000,-Ft-tól 100.000,-Ft-ig terjedő értékhatárig a polgármester hatáskörébe tartozik.

c) 100.000Ft-ot meghaladó értékhatár esetén a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet kihirdetése napján hatályba. Hatálybalépésének időpontjával az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló, többször módosított 16/1995.(VIII.15.) számú rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerinti helyben szokásos módon a körjegyző gondoskodik.

1. melléklet13

FORGALOMKÉPTELEN VAGYONI ESZKÖZÖK

1. 010/26 hrsz Út

2. 010/35 hrsz Út

3. 010/40 hrsz Út

4. 010/49 hrsz Út

5. 0101 hrsz Út

6. 0106 hrsz Út

7. 0108 hrsz Út

8. 011 hrsz Út

9. 0110 hrsz Patak

10. 0111/10 hrsz Árok

11. 0112. hrsz. Járda

12. 012 hrsz Út

13. 0123 hrsz Út

14. 0125 hrsz Út

15. 0127 hrsz Árok

16. 0128/5 hrsz Árok

17. 0129 hrsz Villány-Pogány Vf

18. 013 hrsz Út

19. 0130 hrsz Út

20. 014 hrsz Út

21. 0144 hrsz Út

22. 0147 hrsz Út

23. 0151 hrsz Út

24. 0153 hrsz Út

25. 0154/14 hrsz Út

26. 0155 hrsz Út

27. 024 hrsz Út

28. 027 hrsz Árok

29. 029 hrsz Árok

30. 030 hrsz Út

31. 032 hrsz Árok

32. 034/1 hrsz Út

33. 035 hrsz Út

34. 036 hrsz Út

35. 037 hrsz Út

36. 039 hrsz Út

37. 04 hrsz Út

38. 046 hrsz Út

39. 048 hrsz Út

40. 049/3 hrsz Út

41. 054 hrsz Árok

42. 058 hrsz Út

43. 06 hrsz Patak

44. 061 hrsz Út

45. 062 hrsz Út

46. 064/1 hrsz Út

47. 064/46 hrsz Út

48. 065 hrsz Út

49. 067 hrsz Út

50. 071 hrsz Árok

51. 076 hrsz Út

52. 077/2 hrsz Út

53. 077/6 hrsz Út

54. 080 hrsz Út

55. 082/1 hrsz Út

56. 082/2 hrsz Út

57. 084 hrsz Út

58. 086 hrsz Út

59. 088 hrsz Út

60. 090 hrsz Út

61. 092 hrsz Út

62. 093/10 hrsz Árok

63. 093/15 hrsz Út

64. 093/3 hrsz Út

65. 094 hrsz Út

66. 096 hrsz Út

67. 098 hrsz Út

68. 1/1hrsz. beépítetlen földterület

69. 144/1 hrsz Út

70. 144/3 hrsz. Út

71. 144/4 hrsz. Temető

72. 145/1 hrsz. Temető

73. 145/2 hrsz Út

74. 160/1 hrsz. Európa park

75. 227 hrsz Út

76. 252 hrsz Árok

77. 259 hrsz Út

78. 260 hrsz Út

79. 266 hrsz Út

80. 272/1 hrsz Árok

81. 272/2 hrsz Út

82. 288 hrsz Út

83. 314 hrsz Út

84. 346 hrsz Út

85. 363/6 hrsz Út

86. 363/7 hrsz Út

87. 365 hrsz Zöld terület

88. 400 hrsz Út

89. 422 hrsz Út

90. 430 hrsz Út

91. 432/14 hrsz Közterület (zöld)

92. 432/15 hrsz Út

93. 438/14 hrsz Járda

14

94. 95. 526/1 hrsz Út

96. 526/2 hrsz Árok

97. 526/3 hrsz Út

98. 537 hrsz Út

99. 545 hrsz Út

100. 564 hrsz Út

101. 569 hrsz Út

102. 571/3 hrsz Út

103. 598 hrsz Út

104. 603 hrsz Út

105. 621/1 hrsz Út

106. 621/2 hrsz Árok

107. 622 hrsz Út

108. 626 hrsz Út

109. 77/1. hrsz. Út

110. 77/2. hrsz. Út

111. 97/1 hrsz. Járda

112. 97/3 hrsz Járda

113. 97/4 hrsz Járda

114. 97/5 hrsz Út

115. 97/6 hrsz Járda

116. 97/7 hrsz. Út

117. 97/9 hrsz Víztorony

2. melléklet15

KORLÁTOZOTTAN FORGALOMKÉPES
VAGYONI ESZKÖZÖK

1. 24 hrsz Óvoda Kossuth u. 130.

2. 55 hrsz Körjegyzőség, Idősek Klubja Kossuth u.104.

3. 64 hrsz Orvosi rendelő Kossuth u.96.

4. 72 hrsz Általános Iskola Kossuth u.88.

5. 74/1 hrsz Egészségház Kossuth u.85.

6. 97/8 hrsz Sportpálya Belterület

7. 99. hrsz Sportöltöző Belterület

8. 131 hrsz Kultúrház Kossuth u.47.

9. 154/2 hrsz Általános Iskola Kossuth u.

10. 161/4 hrsz Házasságkötő terem Kossuth u. 40.

11. 015 hrsz Árok (volt dögkút) Külterület

12. 000000 hrsz Víziközmű (közös) Külterület

3. melléklet16

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat Vokány részére ingyenes használatba átadott önkormányzati vagyon:
Vokány, Kossuth utca 88. szám alatti épület (egykori Általános Iskola) volt tanári szobájának 18 m2 alapterületű helyisége
1

A bevezető a Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította: 13/2012.(X.19.) 4.§

3

Módosította: 13/2012.(X.19.) 4.§

4

Módosította a 10/2009.(VII.9.) ör.

5

A 4. § (8) bekezdése a Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Módosította a 10/2009.(VII.9.) ör.

7

Az 5. § (2) bekezdése a Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

Módosította a 13/2012.(X.19.) ör 5.§-a

9

Módosította a 13/2012.(X.19.) ör 6.§ (1) bek

10

Hatályon kívül helyezte a 13/2012.(X.19.) ör 6.§ (2) bek

11

Módosította a 13/2012.(X.19,.) ör. 6.§ (3) bek.

12

Módosította a 3/2007.(III.14.) ör.

13

Módosította a 13/2012.(X.19.) ör. 1.§

14

Hatályon kívül helyezte 3/2022.(III.30.) ör. 4.§

15

Módosította: 4/2013.(II.15.) ör. 1.§

16

Módosította a 13/2012.(X.19.) ör. 3.§