Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a talajterheléssel kapcsolatos helyi szabályokról

Hatályos: 2024. 01. 01

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a talajterheléssel kapcsolatos helyi szabályokról

2024.01.01.

Bonyhád Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 16 §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (Kvt.) 21 §. (2) bekezdése és 26 §. (4) bekezdése alapján a talajterhelési díjról a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Bonyhád Város Önkormányzatának közigazgatási területére terjed ki. A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. (a továbbiakban: kibocsátó) Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.

(2) A rendelet tárgyi hatálya a szennyvízelhelyezés során talajterhelést előidéző kibocsátásokra, illetve szennyező anyagokra terjed ki.

(3) A kibocsátók a talajba juttatott környezetterhelő anyagok minden egysége után kötelesek talajterhelési díjat fizetni.

A díjfizetési kötelezettség

2. § (1) Talajterhelési díjfizetési kötelezettség a rendelet 1. §. (1) bekezdésében meghatározott kibocsátókat terheli.

(2) A fizetendő díj mértékét a környezetterhelési díjról szóló törvényben foglaltak alapján kell megállapítani és megfizetni.

Mentességek

3. § (1)1 Mentesül a talajterhelési díj fizetési kötelezettség alól az a magánszemély:

a) akinek esetében a közös háztartásban együtt élő családtagok egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 180%-át;

b) aki egyedül élő, és a nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 250%-át.

(2)2 Mentesülnek a talajterhelési díj fizetési kötelezettség alól:

a) azok a 70 éven felüli egyedül élő személyek, akiknek a havi nettó jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap 320%-át;

b) azok a 70 éven felüli együtt élő személyek (házastársak, élettársak), akiknek a havi nettó jövedelme egy főre vetítve nem éri el a szociális vetítési alap 220%-át. Ez a kedvezmény akkor is megilleti a magánszemélyeket, ha egyikük 70 éven felüli.

(3) A mentességet évente a jövedelemigazolás, valamint a családban együtt élők számára vonatkozó nyilatkozat leadásával kell igazolni.

A díjfizetési kötelezettség bevallása, a díj befizetése, adatszolgáltatás

4. § (1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31. napjáig az önkormányzati adóhatósághoz.

(2) ) A kibocsátó a talajterhelési díjat a 11746036-15415187-03920000 számú Bonyhád Város Önkormányzat Képviselő-testülete talajterhelési díj beszedési számlára fizetheti meg.

5. § Bonyhád Város Jegyzője (továbbiakban jegyző) részére a szolgáltató a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében adatszolgáltatásra kötelezett:

a) a víz szolgáltatója: - minden év február 28. napjáig a kibocsátók részére az előző évben szolgáltatott, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, valamint a locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiségről, - csatornára való rákötésekről, a rákötést követő hó 5. napjáig.

b) a folyékony hulladék elszállítására feljogosított szervezet a kibocsátók szennyvíztárolójából az előző évben elszállított folyékony hulladék mennyiségéről, minden év február 28. napjáig.

Eljárási szabályok

6. § (1) A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság a Kvt-ben nem szabályozott kérdésekben – az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazásával látja el.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és a beszedéséhez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására – a Kvt-ben nem szabályozott kérdésekben – az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni

Záró és átmeneti rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet 2004. szeptember 1. napján lép hatályba, a mentességekre vonatkozó szabályokat 2004. július 1-től kell alkalmazni.

(2) A 2004. évben fizetendő díjelőleg megállapítása a 2003. évi tényleges – igazolható – kibocsátási adatok alapján önadózással történik. A kibocsátó a Kvt. alapján egész évre megállapított talajterhelési díj (mely 2004-ben a Kvt. alapján számított díj 20 %-a) 50 %-át december 31-ig köteles a külön vezetett számla javára megfizetni.

(3) 2004. szeptember 15. napjáig a Jegyző részére adatot szolgáltat - a víz szolgáltatója a kibocsátók számára 2003. évben szolgáltatott, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve a locsolási célú felhasználásra figyelembevett vízmennyiségről, - a folyékony hulladék elszállítására feljogosított szervezet, a kibocsátók szennyvíztárolójából 2003. évben elszállított folyékony hulladék mennyiségéről.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

1

A 3. § (1) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.