Őrhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (V. 26.) önkormányzati rendelete

az állattartás rendjéről

Hatályos: 2012. 06. 12

Őrhalom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004. (V. 26.) önkormányzati rendelete

az állattartás rendjéről

2012.06.12.

Őrhalom Község Önkormányzat Képviselőtestülete az „Állategészségügyről" szóló 1995.évi XCI. törvény és végrehajtási rendeletei, az „Állatok védelméről és kíméletéről" szóló 1998.évi XXVIII. törvény és végrehajtási rendeletei, a

„Veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásról és a tartás engedélyezésének szabályairól" szóló 35/1997. (II.26.) Korm.rendelet figyelembevételével az 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Őrhalom község közigazgatási területén:

a.) minden olyan természetes személyre, valamint szervezetre, akinek a tulajdonában, használatában, kezelésében, stb. lévő ingatlanon állat él.
b.) Minden olyan ingatlanra, épületre és építményre, ahol állattartás folyik.

2. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából gazdasági haszonállat: a ló, szamár, öszvér, szarvasmarha, bivaly, póniló, sertés, juh, kecske, strucc, baromfi (tyúk, kacsa, liba, pulyka), galamb, nyúl, csincsilla, nutria, pézsma, nyérc, hermelin, valamint egyéb gazdasági célból tartott prémes állat és a méh.

(2) Lakásban tartható állat: eb, macska, díszmadár, díszhal, kistestű rágcsálók stb.

(3) Veszélyes állatok: mindazoknak a nem háziállat fajoknak az egyedei, amelyek biológiai tulajdonságaik (méret, testalkat, támadó természet, mérgező csípés, marás lehetősége) miatt az ember életére, testi épségére közterületen veszélyt jelentenek, továbbá a kutyák közül a harci kutyák. E kategóriába sorolt állatok tartása a szakhatóságok véleménye alapján egyedi elbírálás alá tartozik.

(4) Kis létszámú állattartásnak minősül az, amely az Állategészségügyi Szabályzat (41/I 997.(V.28.) FM.rendelet) 1. sz. függelékében meghatározott állatlétszámot nem éri el. (1. sz. melléklet)

(5) Nem minősül állattartásnak a közvetlen fogyasztásra vásárolt legfeljebb 3 baromfi, ha azt 2 napig a lakásban vagy a hozzátartozó melléképületben tartják.

II.

A haszonállattartás szabályai Belterületi állattartás

3. § .

( 1) Őrhalom község közigazgatási területén állatok az állategészségügyi, közegészségügyi, építésügyi és környezetvédelmi, állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabályok betartásával és a lakosság nyugalmának zavarása nélkül (zaj, bűz stb.) tarthatók.
(2) Haszonállatot tartani csak az építési előírások szerinti, engedélyezett épületben lehet.
(3) A haszonállat elhelyezésére szolgáló épületeket és egyéb építményeket könnyen tisztántartható, hézagmentes, szilárd burkolattal kell ellátni.
(4) Méhészkedésnél lakott területen a betelepített kaptárakat a szomszédos ingatlan határától 4 m-re, vasúttól, közforgalmú úttól 10 m-re szabad elhelyezni. Többlakásos ház udvarán a méhcsaládok telepítéséhez az ott lakók, valamint a közvetlenül határos ingatlanok tulajdonosainak, illetve_ használóinak hozzájárulása szükséges. A méhészkedésre egyebekben a mindenkor hatályos jogszabályok az irányadók.
(5) Az állatok tartására szolgáló építmények (istálló, ól, ketrec, kifutó, stb..) és az ezekhez tartozó kiszolgáló létesítmények (takarmány előkészítő, tároló, trágya és trágyalé gyűjtő, stb.) létesítése, kialakítása, építési engedély alapján történhet a közegészségügyi, állategészségügyi és környezet-védelmi jogszabályok betartásával.
(6) Az állatok tartására szolgáló létesítmények tisztaságát az állattartó köteles biztosítani, szükség szerint takarítani, fertőtleníteni, a káros rovarok és rágcsálók irtásáról rendszeresen gondoskodni és az állattartás során az építésügyi, közegészségügyi, állategészségügyi, valamint a környezetvédelmi előírásokat folyamatosan betartani.
(7) Az állattartó köteles gondoskodni állatainak megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és gondozásáról. Állatainak megóvása érdekében köteles az állategészségügyi rendelkezéseket megtartani és az állatok megbetegedése esetén állatorvos igénybevételéről gondoskodni.
(8) A rendelet 1. szamu mellékletében meghatározottakról eltérő nagyobb létszámú állattartást egyedi engedéllyel lehet folytatni a közegészségügyi, állategészségügyi és építésügyi szakhatóságok véleménye alapján.
(9) Azokon a területeken, ahol az általános és részletes rendezési tervek a terület más célú felhasználását irányozzák elő, ott az állatok tartását a rendezési tervek figyelembevételével az építésügyi hatóság hozzájárulásával lehet engedélyezni.
(10) Az egyedi engedélyt vissza kell vonni, illetve az állattartást meg kell tiltani, ha a tartás körülményei előzetes felhívás ellenére sem felelnek meg a
(6) bekezdésben rögzített szakhatóságok előírásainak, vagy az engedélyezettől nagyobb számú és eltérő fajtájú állatokat tartanak. Az állattartás megtiltása ugyanezen szakhatóságok szakvéleménye alapján történik.
(11) A lebontásra kerülő lakásokból - vagy egyéb okból történő elköltözés esetén - a tulajdonos köteles állatai elhelyezéséről gondoskodni.
Külterületi állattartás

4. § Külterületen haszonállat az építési engedéllyel létesített épületben korlátozás nélkül - üzemszerűen is - tartható, de figyelembe kell venni a közegészségügyi

és egyéb előírásokat, valamint a település helyi rendezési tervében foglaltakat.

III.

Haszonállat tartásának korlátozása

5. § (1) Tilos a község bármely területén elhelyezkedő egészségügyi, oktatási, nevelési, művelési, sportintézmény, élelmiszert árusító üzlet, vendéglátó ipari egység, sporttelep területén haszonállatot tartani.

(2) Nutria, pézsma, nyérc, hermelin és egyéb prémes állat csak külön engedély alapján, az abban meghatározott feltételekkel tartható.

IV.
Az állattartással kapcsolatos épület elhelyezése

6. § (1) Haszonállat csak közegészségügyi, állategészségügyi, építésügyi környezetvédelmi követelményeknek megfelelő körülmények között istállóban, ólban, ketrecben tartható.

(2) Az állatok elhelyezésére szolgáló és tartásukkal kapcsolatos épületek v·agy más építmények - továbbiakban: épület - létesítéséhez az építésügyi hatóság engedélye szükséges.

(3) Az állattartási épületek elhelyezésével - a község belterületén - az alábbi védőtávolságokat kell betartani:

Melléképület rendeltetése

Védőtávolság (m)

Lakó- épülettől

Asott I Fúrt

Csatlakozó vízvezetéktől

Vízvezetéki föcsaptól

Kúttól

Baromfi, galamb
- 20 állatig
- 21-50 állatig
- 51-200 állatig


8


10


5


1

-
-
-

10

10

5

1

15

15

10

5

Gazdasági célból tartott prémes állat és egyszeri szaporulata 3 hónapos korig
- l0 állatig
- 11-30 állatig




10
15




10
15




5
10




l 2



-
-

Juh, kecske, sertés, öszvér, szamár és egyszeri szaporulata 6 hónapos korig
- 1-5 állatig
- 6-10 állatig
- 11-15 állatig


---

15

15

5

2

3

15

15

5

2

3

20

15

10

3

5

Szarvasmarha, ló, bivaly egyszeri

szaporulata 1 éves korig
- 1-2 állatig
- 3-5 állatig
- 6-10 állatig


15
20
25


15
20
20


5
10
15


2
5
5


3
5
5

7. § (1) Lakásban, lakáshoz tartozó helyiségben, nem lakás célját szolgáló egyéb helyiségben (pince, fáskamra, garázs, padlás stb.) haszonállat -a (2) bekezdés kivételével- nem tartható.

(2) Családi házban kisállat a lakóépület arra alkalmas elkülönített nem lakás céljára szolgáló helyiségben, baromfi a lakóépülethez tartozó kertben, udvarban elkülönített és elkerített helyen is tartható.

(3) A baromfi tartására szolgáló udvart úgy kell kialakítani, hogy az állatok a szomszédos épületek falazatában és a falszegélyben kárt ne okozhassanak.

v.

Az állattartással kapcsolatos állategészségügyi és környezetvédelmi előírások

8. § Az állattartók az állatok tartása során kötelesek biztosítani olyan tartástechnológiát, hogy az a közegészségügyi, állategészségügyi, valamint környezetvédelmi igényeknek maradéktalanul megfeleljen.

9. § (1) A község belterületén trágya, trágyalé (hígtrágya) a kihordásig csak zárt trágyagyűjtő aknában tárolható. A gyűjtőaknáknak megfelelő nagyságú, szivárgás és résmentesnek kell lennie, amelyet jól záródó fedőlappal kell ellátni.

(2) A gyűjtőaknát e rendelet 6. §. (3) bekezdésében előírt védőtávolság betartásával lehet létesíteni úgy, hogy az ürítés céljából járművel megközelíthető legyen.

10. § (1) A beteg, illetve betegségre gyanús állatot a tulajdonos köteles a tartás helyén elkülöníteni és a hatósági állatorvosnak haladéktalanul bejelenteni.

(2) Az állat tulajdonosa az állati hullát köteles a községi hullaemésztőbe (dögkút) késedelem nélkül elszállítani. Kivétel a szarvasmarha, juh -azok tetemét csak az erre a feladatra engedéllyel rendelkező megsemmisítő üzemben lehet ártalmatlanítani.

(3) Kisállat, az eb, a macska hullája az állattartó telkén is elásható.

11. § A község belterületén közterületen (utcán, parkban, árokparton) legeltetni tilos. Külterületen legeltetni csak legelőnek minősített földterületen szabad.

VI.

A kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályai állatvédelmi, közegészségügyi szabályok

12. § A kedvtelésből tartott állatok száma nem esik korlátozás alá - kivéve az eb és macska-, de gazdáik kötelesek megfelelő, sajátos életfeltételeket (elhelyezés, táplálás, gondozás) biztosítani a tartott állatok részére.

(1) Tilos az állatok kínzása, tartós nyugtalanítása, bármilyen módon történő bántalmazása, elhagyása, valamint egymásnak ugratása, viadaloztatása.

(2) Ha az állattartó nem kívánja, vagy nem képes az állatot tovább tartani,

köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni.
(3) Az állat tulajdonosa - egyéb elhelyezés hiányában - köteles felajánlani az állatot a legközelebbi állatvédő szervezetnek

13. § A közegészségügyi és állategészségügyi szabályok betartása a kedvtelésből tartott állatok tartásánál is kötelező.

Az eb- és macskatartás külön szabályai 14. §
(1) A község közigazgatási területén kertes családi házak udvarán háztartásonként - az eb korától és fajtájától függetlenül - legfeljebb 2 db - és egyszeri szaporulata 3 hónapos korig - tartható.

15. § (1) Az eb tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az eb mások nyugalmát ne zavarja, a csendet, rendet, tisztaságot ne sértse, el ne kóboroljon, kárt ne okozzon, mások testi épségét és egészségét ne veszélyeztesse. Ha az eb tulajdonos e feltételeket nem biztosítja, akkor az ebtartást meg kell szüntetni.

(2) Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani tilos. Az állattartó köteles gondoskodni, hogy az eb a tartási helyét ne hagyhassa el.

(3) Ebet csak az vezethet, aki azt féken is tudja tartani. Ebet póráz nélkül közterületre kivinni tilos. A 20 cm marmagasság feletti ebet szájkosárral is el kell látni.

(4) Harapós, vagy támadó természetű ebet - nappal biztonságos módon s g esetén megkötve kell tartani. Az ilyen eb éjszakára is bekerített és lezárt helyen tartandó.

(5) Harapós vagy támadó természetű eb tartása esetén a lakás, ház, udvar, telek bejáratán a harapós kutyára utaló figyelmeztető táblát kell szembetűnő módon - elhelyezni.

(6) Az eb tulajdonos, illetve az eb felügyeletével megbízott személy köteles az eb által közterületen okozott szennyezés azonnali eltakarításáról gondoskodni.

16. § (1) Tilos az ebet - vakvezető eb kivételével - bevinni:

- Játszótérre, parkba, zöldterületre, tóba, ahol tábla tiltja az ebek bevitelét.
- Oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, sport intézmény területér ; közösségi épületbe,
- Ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe.
(2) Őrző-védő szolgálatot ellátó magánszemély, szervezet ebtartásához a külön
jogszabályban meghatározott előzetes engedély szükséges. Az engedélyben az ebtartást szabályozó valamennyi jogszabály betartásán túlmenően -a helyi körülményeket figyelembe véve- további feltételek betartására (pl: kerítés, zajártalom megelőzése) kötelezhető az eb tartója. ·

17. § (1) A közterületen őrizetlenül hagyott, illetve kóbor ebet a jegyző a gyepmesterrel befogatja, majd a gyepmesteri telepre szállítatja az eb őrzéséről a befogást követő 15 nap elteltéig a gyepmesteri-telepen a gyepmester gondoskodik.

A tulajdonos ezen időszak alatt a költségek megtérítésével az ebet kiválthatja. A ki nem váltott ebbel a gyepmester szabadon rendelkezhet.
(2) A nyilvántartásba nem vett eb kóbor ebnek minősül.
(3) Közterületen történő tartózkodás esetén az oltást igazoló műanyag lapocskát az eb nyakörvére rögzítve kell tartani. Ebharapás esetén azt fel kell mutatni és az oltási bizonyítványt mellékelni.
(4) Ebharapás esetén az állattartó köteles az ebet hatósági állatorvoshoz vinni vizsgálat céljából, az arról szóló igazolást a sérelmet szenvedett részére átadni.

18. § (1) Az eb tartója köteles az ebet évenként a saját költségére veszettség ellen beoltatni -három hónapot betöltött ebet 30 napon belül, majd 6 hónapon belül kell újra oltatni.

(2) Az eb tartója köteles:

a) az oltási igazolványt a következő oltásig megőrizni, elveszítése esetén igazolásról gondoskodni.

b) Az oltási igazolványt a település jegyzőjének be kell mutatni, ha az ebet más településen oltották be.

(3) Védőoltásban nem részesült ebet-mint az emberre egészségügyi szempontból veszélyes, valamint az állatok egészségét veszélyeztető beteg vagy betegségre gyanús ebet- az önkormányzat állami kártalanítás nélkül köteles kiirtatni.

Kiirtásra akkor kerülhet sor, ha az oltást elmulasztó ebtartót a jegyző szabálysértési eljárás megindítása mellett, január 31-ig felszólította a 15 napon belüli pótoltásra, valamint annak igazolására, de a felszólításra az eb tartója nem tett eleget.
Eb- és macskatenyészet létesítésének szabályai
19. §
Az eb- és macskatartás, amennyiben az állatok száma meghaladja az e rendeletben meghatározott darabszámot, tenyészetnek minősül. (2 macska és egyszeri szaporulata 3 hónapos korig tartható)

20. § Az eb- és macskatenyészet létesítéséhez a jegyző engedélye szükséges.

VII.

Veszélyes állatok tartásának szabályai

21. § (1) Veszélyes állat csak családi házas ingatlanokban tartható.

(2) A tartást a jegyző engedélyezi a természetvédelmi hatóság, valamint az

ÁNTSZ, illetve az egyéb szükséges szakhatóság szakvéleményei alapján.
(3) A veszélyes állatot zárt helyen úgy kell tartani, hogy emberi életet, testi épséget és egészséget ne veszélyeztessen.

VIII.

Szabálysértési rendelkezések

22. §1

IX.

Vegyes és záró rendelkezések

23. § (1) E rendelet az egyidejűleg tartható állatok számát határozza meg. Ezen felül tartható az állatok egyszeri szaporulata az elválasztást követő legfeljebb 30 napig.

(2) E rendelet egyes szabályait kell alkalmazni - a vonatkozó magasabb szintű jogszabályok mellett - a méhtartásra is azzal, hogy méhek csak családi házas ingatlanokon - a szomszédok zavarása nélkül - tarthatók.

24. § (1) Ezen önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti az Őrhalom-i önkormányzatnak az állattartásról szóló 3/1999. (VI.28.) Rendelete.
1

Hatályon kívül helyezte a 13/2012.(VI.12.) önkormányzati rendelet.