Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2004. (V. 03.) Önkormányzati Rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 12. 31

Hajdúnánás Városi Önkormányzat képviselő-testülete az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése érdekében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló, 1999. évi XLIII. törvényben és az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Kormányrendeletben foglaltakra az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Hajdúnánás város területén lévő köztemetőre és az annak fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezési szolgáltatással kapcsolatos tevékenységre.


(2) A város közigazgatási területén köztemető létesítése az ÁNTSZ véleményének kikérését követően Hajdúnánás Városi Önkormányzat feladata.


(3)  Az önkormányzat a köztemető és létesítményei fenntartásáról, üzemeltetéséről, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről a Hajdúnánási Építő és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: üzemeltető) útján – kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül – gondoskodik.


Temetési helyek és szabályok


2. §


(1)  Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.


(2)  A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a. ) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b.) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c.) sírbolt esetén 100 év,

d.) urnafülke és urnasírhely esetén 25 év,

e.) urnasírbolt esetén 100 év.


(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak az irányadóak.


(4)  A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa (az önkormányzat) bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.


3. §


(1)    A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a.) a felnőtt kettős sír 2,10 m hosszú és 1,90 m széles,

b.) az egyes felnőtt sír 2,10 m hosszú és 0,90 m széles,

c.) a gyermeksír 1,30 m hosszú és 0,60 m széles,

d.) urna földbe temetése esetén 0,80 m hosszú, 0,60 m széles és 1,00 m mély.


(2) A sírgödör mélységét a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet szabályozza.


(3) A síroknak egymástól legalább 0,60 m, a gyermeksíroknak pedig 0,30 m távolságra kell lennie. A sírdombok magasságát a temető üzemeltetője állapítja meg. A sírhelytáblában lévő sorok között 0,60-1,00 m távolság hagyandó. A sírhelytáblák között legalább 4,00 m széles utat kell hagyni. 


(4) Mélyített felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Kettős felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még négy urna is temethető.


(5) Talajvízszint emelkedése esetén értesíteni kell az illetékes ÁNTSZ Intézetét, amely dönt az érintett terület használatáról.


4. §


(1) A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.


(2)  Urnafülke (kolumbárium) és urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.


(3)  Temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetőleg létesíthető.


(4) A sírjel nem foglalhat el a sírhelytől nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az üzemeltető kérésére az építésügyi hatóság korlátozhatja.


(5) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.


(6) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.


(7) Urnafülke, urnasírbolt, síremlék állítását, valamint – az 5. §-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatok elvégzését - ezen munkálatok végzésének időpontjának és várható időtartamának megjelölésével - a munkálatok megkezdését megelőzően az üzemeltetőnek be kell jelenteni.



5. §


(1)  A temetési hely birtokosa által végezhető munkák:

a.) Egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása.

b.) Cserepes virág, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése.

c.) Olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 méteres magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.


(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.


(3) A temető növényzetét a növény-egészségügyi kártevőktől és a kórokozóktól védeni kell, különösen a karantén kártevők megjelenése esetén kell a szakszerű védekezést végrehajtani.


Temetkezési szolgáltatás


6. §


(1) Temetkezési szolgáltatás: a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.


(2) Az egyes szolgáltatások önállóan is végezhetők.


(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók az e rendelet mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni a temető létesítményeinek igénybevételéért.


(4) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetés megrendelésenként – a rendelet mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.


A temető rendje


7. §


(1)    A köztemető nyitva tartása:

         április 1-től szeptember 30-ig:       07.00 - 19.00 óráig,

         október 1-től március 31-ig:          08.00 - 17.00 óráig.


(2)    A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.


(3)    A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.


(4) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.


(5) A kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat, a temetőben lévő építményeket, a parkot és a növényzetet megrongálni, beszennyezni tilos.


(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.


(7)  A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.


(8)  A gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.


(9)  A temető területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.



7/A. §


(1) A köztemetőben lévő ravatalozó használatát minden temetési szertartáshoz az eltemettető kérésének megfelelően biztosítani kell. A ravatalozóhasználat időbeli ütemezését a temető üzemeletetője végzi.


(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legalább egy, de legfeljebb három órával korábban helyezhető el.


(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni a gyászolók részvétének nyilvánítása céljából.


8. §


(1)    Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.


(2)    A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjéhez történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.


9. §


(1)  A temetőbe gépjárművel és motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos. Kerékpárral a temető főútvonalán szabad közlekedni.


(2)  Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és - esetenként - a láthatóan idős, beteg emberekre nem vonatkozik.


10. §


(1) Szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet 7. § (4)-(9) bekezdéseiben valamint a 9. §-ban szereplő előírásokat megszegi, vagy kijátssza.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértések esetén a Hajdúnánás Városi Önkormányzat jegyzője, mint I. fokú szabálysértési hatóság jár el.



Hatályba léptető és záró rendelkezések


11. §


(1)  E rendelet 2004. május 10-én lép hatályba.


(2) A rendelet 5. § (1) bekezdés c.) pontjában meghatározottak a rendelet hatályba lépésekor meglévő növényzetre nem vonatkoznak.


(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 22/2000. (VII. 01.) számú Önkormányzati Rendelet, valamint az azt módosító 13/2001. (VII. 01.) számú Önkormányzati Rendelet hatályát veszti.



Hajdúnánás, 2004. április 29.


Dr. Éles András                                                          Medgyesiné dr. Gombos Éva                 polgármester                                                                              jegyző        


Mellékletek