Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2004. (V.24.) önkormányzati rendelete

a csatornahálózat létesítés lakossági hozzájárulásának szociális támogatására vonatkozó szabályairól

Hatályos: 2004. 06. 01- 2023. 01. 18

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2004. (V.24.) önkormányzati rendelete

a csatornahálózat létesítés lakossági hozzájárulásának szociális támogatására vonatkozó szabályairól1

2004.06.01.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet hatálya kiterjed a helyi népesség-nyilvántartás hiteles adatai szerint a településen lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, a településen élő, állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándoroltra, letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, a magyar hatóságok által menekültként elismert és a településen élő személyekre, valamint a jogszerűen, életvitelszerűen Ráckevén tartózkodó és állandó lakóhellyel rendelkező uniós állampolgárra.

2. § A csatornahálózat létesítés lakossági hozzájárulásához szociális támogatás biztosítható az önkormányzat szociális juttatásokra meghatározott keretösszegének függvényében.

3. § Helyi szociális támogatás nyújtható, ha

a/ a kérelmező a településen bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
b/ a csatornahálózat létesítésébe bevont területen saját tulajdonú, vagy tulajdoni
hányadú lakóházzal rendelkezik, illetve a lakóházas ingatlanon haszonélvezeti joga van,
c/ megfelel e rendeletben meghatározott külön feltételeknek,
d/ belépett a csatornamű társulatba.

4. § A 3. § a/-d/ pontokban foglalt feltételeknek való megfelelés esetén sem részesülhetnek szociális támogatásban azok a kérelmezők,

a/ akiknek foglalkozásából, tevékenységéből, életviteléből arra lehet következtetni, hogy a lakossági önerő részt szociális támogatás nélkül is képesek biztosítani,
b/ akik önhibájukból nem folytatnak rendszeres kereső tevékenységet,
c/ akik a támogatásra irányuló eljárás alatt olyan valótlan adatokat közölnek, melyekkel kérelmük elbírálásánál előnyhöz jutnának.

5. § A jogosultság megállapításánál a kérelmezővel közös háztartásban élő valamennyi családtag jövedelmét figyelembe kell venni, a jövedelemre vonatkozóan az 1993. évi III. tv. szabályait kell alkalmazni.

6. § (1) A szociális támogatásra irányuló kérelmeket az e célra rendszeresített nyomtatványon – a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Ügyfélszolgálati Irodán kell benyújtani, melyhez mellékelni kell a kereset igazolást a kérelem benyújtását megelőző hat hónapban elért jövedelemről valamennyi munkaképes családtagot illetően.

(2) Az iroda a népesség- és műszaki nyilvántartás adataiból ellenőrzi a meglévő ráckevei lakóhelyet, a használatba vételi engedély meglétét, valamint az ingatlan-nyilvántartásban a lakástulajdont, haszonélvezeti jogot.

(3) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság – átruházott hatáskörében – dönt a szociális támogatásokról.

(4) A kérelmezőnek – elutasítás esetén – lehetősége van a képviselő-testülethez fordulni a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül.

(5) A szociális támogatások rendeltetésének megfelelő felhasználását az illetékes pénzintézethez történő átutalással biztosítjuk.

A szociális támogatásra vonatkozó külön szabályok

7. § (1) Szociális támogatásban részesíthető az a kérelmező, aki a nyolc éves részletfizetés mellett dönt, megfelel a 3. §-ban foglalt feltételeknek, továbbá:

a/ a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át, egyedülálló esetén annak 150%-át,
b/ a havi részleteknek a (2) bekezdésben foglalt összegen felüli részének befizetését saját erőből vállalja, valamint a 4. §-ban foglalt kizáró okok vele szemben nem állanak fenn.
(2) A támogatás havi összege 500,- Ft.
(3) A 7. § (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását az Igazgatási és Ügyfélszolgálati Iroda évente felülvizsgálja, a változást a kérelmező 8 napon belül köteles bejelenteni.
(4) A határozatban rögzíteni kell, hogy az önkormányzat a támogatást mennyi idő alatt, milyen részletekben biztosítja.
(5) A 7. § (1) bekezdés a/ pontjában foglalt feltételnél (jövedelemhatár) az Egészségügyi és Szociális Bizottság indokolt esetben méltányosságot gyakorolhat.
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

8. § E rendelet 2004. június l-én lép hatályba. Egyidejűleg a 24/2000.(XII.21.) sz. rendelet hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 19. napjával.