Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2004. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2004. 07. 01- 2022. 04. 26

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2004. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról1

2004.07.01.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. Törvény (továbbiakban: Ktdt.) 21. § (2) bekezdésében, valamint 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Békésszentandrás Nagyközség területén a környezet és a természet védelme és terhelésének mérséklése, továbbá a környezethasználóknak a környezet és természet megóvását szolgáló tevékenységre való ösztönzése.

2. § E rendelet hatálya Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

3. § (1) A kibocsátó a talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő március 31. napjáig Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Jegyzőjéhez, mint önkormányzati adóhatósághoz (továbbiakban: jegyző) tesz bevallást.

(2) A jegyző részére a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekben a Víz- és Csatornamű Fenntartó Intézmény vezetője szolgáltatja az alábbi adatokat:

a) a tárgyévet követő február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva

- a locsolási mérő által meghatározott mennyiséggel,
- az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiségével,
- szennyvíztelepen ártalmatlanított szennyvíz mennyiségével.
b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről.
(3) A jegyző a talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat kizárólag a kibocsátó azonosítására és a bevallások ellenőrzésére használhatja fel.
(4) A jegyző nyilvántartást vezet a talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő személyekről.
(5) A jegyző a kibocsátót terhelő talajterhelési díj mértékét és a fizetés módját a Ktdt. 18. §-ában foglaltak szerint határozatban állapítja meg.
(6) A Ktdt. 18. §-a alapján a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla javára kell befizetni, amelyet kizárólag a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel.
(7) A rendeletben biztosított díjkedvezmény vagy díjmentességek irányi kérelmet a tárgyévet követő év február 28. napjáig a jegyzőhöz lehet benyújtani, aki a kérelmekről határozattal dönt.

Díjkedvezmény, díjmentesség megállapítása

4. § (1) Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátó kérelmére a tárgyévben a talajterhelési díj megfizetésére 50%-os díjkedvezmény állapítható meg az alábbi feltételek fennállása esetén:

a) családok esetében ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (továbbiakban: nyugdíjminimum)

b) egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 150 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott különös méltányolást érdemlő eset:

- fogyatékosság, baleset, haláleset, munkanélküliség, elemi kár, egyéb rendkívüli élethelyzet vagy létfenntartást veszélyeztető körülmény megléte.

5. § A kibocsátó kérelmére a talajterhelési díj megfizetése alól mentes:

- Aki komfort nélküli lakásban lakik.

Értelmező rendelkezések

6. § Kibocsátó: A környezetvédelemről szóló 1995. évi LIII. törvény 2. § (2) bekezdésére és a Ktdt. 2. §-ára figyelemmel minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvíz-elhelyezést alkalmaz.

Műszakilag rendelkezésre álló közcsatorna: amely lehetővé teszi - műszaki kialakításával, elhelyezésével fogva a rácsatlakozást.
Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 2004. évi XXVI. törvénnyel módosított 1993. évi III. törvény. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint.
Család: egy háztartásban életvitelszerűen együtt lak közeli hozzátartozók.
Egyedülálló: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2004. július 1. napján lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2022. április 27. napjával.