Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2004. (V.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2004. 06. 01- 2009. 06. 30


Budapest Főváros Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban Önkormányzat) a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) 77. §-a alapján, Terézváros kulturális/közművelődési koncepciójával összhangban az alábbi rendeletet alkotja:



A helyi közművelődési rendelet célja


1. §



A helyi közművelődési rendelet megalkotásának célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az Önkormányzat által támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket.

A közművelődési rendelet célja továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó környezet és intézményi infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományaink ápolásához, Terézváros karakteres közművelődési hagyományainak megőrzéséhez, újjáélesztéséhez, a tradíciók ápolásához és a lokálpatriotizmus megerősítéséhez, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének, ill. a társadalom önszerveződő közösségeinek erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez, továbbá a helyben teremtett értékek létrejöttének elősegítéséhez, az Európai Unió és a Világörökség kulturális értékeinek megismeréséhez.


A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és szervezeti keretei


2. §


(1)       A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. A kerület minden lakójának és közösségének joga, hogy

a.)  a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét megismerje, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze a rendelkezésre álló eszközök útján

b.) az önkormányzat és kulturális közalapítványának szervezésében létrejött programokat látogassa, továbbá a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat igénybe vegye

c.) műveltségét, készségeit gyarapítsa, közösségi művelődési jogait érvényesítse, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az Önkormányzattól szakmai segítséget kapjon.

(2) Az Önkormányzat a rendeletben rögzített kötelező és vállalt közművelődési feladatainak ellátását elsősorban az általa alapított Terézvárosi Művelődési Közalapítvány  működtetése révén látja el. Az alapító és a közalapítvány együttműködését, a finanszírozást, a közművelődési feladatok éves meghatározását külön megállapodás szabályozza (ld. függelék).

 (3) Az Önkormányzat a rendeletben meghatározott kötelező közművelődési feladatainak ellátását másodsorban közművelődési megállapodások megkötésével biztosítja (a hatályban lévő megállapodások listáját ld. függelék).

  1.   Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátásában  együtt kíván működni a kerület területén működő, nem önkormányzati fenntartású kulturális és közművelődési intézményekkel; elősegíti és támogatja a művelődési-művészeti, egyéb kulturális és civil közösségek, szervezetek, nemzeti és etnikai kisebbségek, egyházak, felekezetek, társulások, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését. A helyi önszerveződő közösségek önkormányzati, pályázati úton történő támogatásának keretrendszerét külön jogszabály rögzíti (ld. függelék).

(5) Az Önkormányzat szervezésében, finanszírozásában lérejött programok, szolgáltatások egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem lehetnek elkötelezettek, és az alkotmányos rendet tiszteletben nem tartó szélsőséges megnyilvánulásoknak nem adhatnak teret.

 (6) Az ezen rendeletben foglaltak hatálya – az érintett tevékenységre vonatkozóan – azokra a szervezetekre, személyekre is kiterjed, melyekkel az önkormányzat feladatainak ellátására közművelődési megállapodást vagy egyéb szerződést köt vagy az adott program megvalósításához pályázati vagy egyéb úton támogatást nyújt.

(7) Az Önkormányzat biztosítja, hogy a kerület lakói a közművelődési lehetőségekről, kínálatról, tevékenységekről és szolgáltatásokról megfelelő tájékoztatást kapjanak.


3. §


Az Önkormányzat az ezen rendeletben meghatározott kötelező feladatok folyamatos és színvonalas ellátása, a kötetlen, nyitott közművelődési és szabadidős formák biztosítása, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom kapcsolatrendszerének segítése, a helytörténet és hagyományápolás, a lokálpatriotizmus kialakítása és megerősítése, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében saját fenntartású közösségi színteret kíván létrehozni.


Az Önkormányzat közművelődési feladatai


4. §


(1) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, a lokálpatriotizmus elmélyítése, a kulturális közösségi identitás erősítése.

            (2) Az egyetemes, európai és magyar kultúrához hozzáadható, helyben teremtett-alkotott értékek képződésének pártolása, az ünnepek kultúrájának gondozása, színvonalas közösségteremtő programok, ünnepi események szervezése, koordinálása és lebonyolítása, színházi előadások, hangversenyek, koncertek, irodalmi estek, kiállítások, gyűjteményi bemutatók, filmklubok kínálatának, szervezett művelődési alkalmak stb. biztosítása.

(3) A városrészben lérejött, a Világörökség részét képező tárgyi és szellemi értékek megmaradásának és gyarapodásának segítése, közkinccsé tétele, új kezdeményezések és tradíciók születésének ösztönzése.

(4) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, a kisebbségi kultúra fejlődésének, gyarapodásának, nyilvánossá válásának elősegítése, az Európai Unió kulturális értékeinek megismertetése.

(5) Terézváros kiemelkedő személyiségei értékteremtő tevékenységének elismerése, megörökítése (a helyben adható kitüntetések rendjéről külön jogszabály rendelkezik, ld. függelék).

            (6) Ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása, bemutatkozó lehetőségek biztosítása.

       (7) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése, a művelődési tevékenységet végző civil közösségek művelődési kezdeményezéseinek támogatása.

 (8) A meglévő testvérvárosi kapcsolatok gazdagítása, új kapcsolatok kiépítése, a kerületi székhelyű külföldi kulturális intézetekkel történő együttműködés.

       (9) A városrész kulturális, közművelődési életének szereplői közötti koordinálás, kapcsolatteremtés; közös fesztiválok, szakmai találkozók, fórumok stb. szervezésének elősegítése.

       (10) Terézváros országosan egyedülálló kulturális adottságainak hangsúlyozása, megjelenítése; a kultúra és a minőségi turizmus közös elemeinek összehangolása, segítése, arculatformálás.

       (11) Az esélyegyenlőség megteremtése, a kulturális javak hozzáférhetővé tétele, különös  tekintettel a gyermek- és ifjúsági korosztály, az idős korú lakosság, valamint a szociális vagy egyéb szempontból hátrányos helyzetű rétegek számára.


A kötelező önkormányzati közművelődési feladatok finanszírozásának alapelvei


5. §


Az Önkormányzat az e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatok finanszírozását az alábbiak szerint végzi:

A feladatellátás forrásai:
            (a) a központi költségvetés normatív hozzájárulása

            (b) az Önkormányzat saját bevételei

            (c) a minisztériumi alapokból elnyerhető pénzeszközök

            (d) az önkormányzati feladatellátásban résztvevő kulturális szereplők  forrásai

(e) az önkormányzat és a TERMA közalapítvány pályázati bevételei

(f) természetes és jogi személyek hozzájárulásai

(g) egyéb átvett pénzeszközökből származó támogatások.


6. §


Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata kötelezettséget vállal arra, hogy a helyi kulturális és közművelődési tevékenység egészének támogatására szánt, az éves költségvetési rendeletben meghatározott összeg az előző évinél alacsonyabb nem lehet.


7. §


Jelen rendelet 2004. június 1-jén lép hatályba.



Budapest, 2004. május 25.





            Verók István                                                                          Dr. Varga Tamás

            polgármester                                                                                   aljegyző




FÜGGELÉK

1. Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének - többször módosított - 7/2001.(III. 1.) rendelete az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről.

2.  Az 526/2003.(XII.11.) képviselő-testületi határozattal módosított, a 836/1999.(XII. 7.) képviselő-testületi határozatban elfogadott, az önszerveződő közösségek támogatásának elveiről szóló koncepció.

3. A 134/2003.(III. 27.) képviselő-testületi határozatban elfogadott, a Bolgár Köztársaság, Szófia Főváros, Szredec kerületével megkötött együttműködési megállapodás.

4. A Képviselő-testület 2004. április 29-i ülésén elfogadott, Ausztria, Bécs Főváros, kerületével megkötött együttműködési megállapodás.

5. A 30/2004 (1.22.) képviselő-testületi határozatban elfogadott, a Terézvárosi Művelődési Közalapítvánnyal (TERMA) megkötött együttműködési megállapodás.

6. A 118/2004. (III. 25.) képviselő-testületi határozatban elfogadott, a 2004-2006 időszakra vonatkozó kulturális/közművelődési koncepció.

7. A 32/2004. (1.22.) képviselő-testületi határozatban elfogadott, a Danubia Kulturális Közhasznú Egyesülettel megkötött közszolgálati szerződés.

8/ A 99/2004.(III. 11.) képviselő-testületi határozatban elfogadott, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal megkötött közművelődési megállapodás.