Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról

Hatályos: 2015. 05. 14 16:40

Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2004. (XII. 27.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról

2015.05.14.

Tiszabezdéd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdése alapján az első lakáshoz jutás helyi támogatásól az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Tiszabezdéd Községben – a helyi sajátosságoknak és lehetőségeknek megfelelően – elősegítse az első lakáshoz jutók lakásépítését illetve lakásvásárlását, illetve eszközeivel megelőzze a fiatalok a településről történő elvándorlását.

A pénzügyi támogatásban részesíthetők köre

2. §1 (1) E rendelet alapján méltányolható lakásigénye kielégítése céljából helyben történő lakás építéséhez, vagy vásárlásához pénzügyi támogatásban részesülnek azok az első lakáshoz jutó szociálisan rászoruló fiatal párok, akik

a) házastársak, illetve élettársak,

b) 35 éven aluliak (legalább egyikük),

c) és együttesen vagy külön-külön lakástulajdonuk, határozatlan időre szóló bérleti-, vagy bérlőtársi jogviszonyuk nincs.

(2) A fiatal párok kizárólag együtt, és csak akkor részesíthetők helyi támogatásban, ha a támogatással érintett ingatlant közösen szerzik meg.

A támogatás felhasználása

3. § Helyi támogatás nyújtható a Tiszabezdéd Község közigazgatási területén lévő magántulajdonú lakóház építéséhez, vagy magántulajdonban álló új vagy használt, vagy értékesítés céljára épített lakásvásárlásra.

A támogatás formája és mértéke

4. § (1) A támogatás formája: vissza nem terítendő támogatás.

(2)2 Mértéke: 70 000 Ft.

(3) A támogatás csak pénzinézet útján folyósítható. Ha a helyi támogatásban részesülő fiatal házaspár lakásépítési kedvezményt , illetőleg adó-visszatérítési támogatást vagy hitelintézeti kölcsönt vesz igénybe, a helyei támogatás összegét a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító hitelintézet útján kell nyújtani.

Kizáró okok

5. § (1) Nem adható támogatás annak, akinek , vagy a vele együtt lakó, illetve vele együtt költöző személyek valamelyikének

a) önkormányzati lakáson fennállt bérleti joga az 1993. évi LXXVIII. tv. 24. § 8) bekezdés a./ - d./ pontjain alapuló felmondás miatt megszűnt,

b) a megvásárolni vagy építeni kívánt lakásnak szobaszáma meghaladja a többször módosított 12/2001.(I.31.) Korm rendeltben meghatározott méltányolható lakásigény felső határát,

c)3

(2) A fiatal gyermektelen házaspár esetében a méltányolható lakásigény felső határának meghatározásánál legfeljebb két születendő gyermeket, egygyermekes fiatal házaspárok esetében további egy születendő gyermeket is számításba kell venni.

(3) Nem adható támogatás:

a) ha a kérelem benyújtásakor lakásépítés esetén a támogatást kérő lakáshasználatbavételi engedéllyel rendelkezik,

b) a kérelmező a lakás vételárát teljes egészében kiegyenlítette.

(4) A lakásvásárlásnál az önkormányzati támogatás csak akkor adható meg, ha fa felek által kötendő szerződés a több forrásból való vételár kifizetés valamennyi módjáról rendelkezik.

A támogatás eltérő felhasználása

6. § A képviselő-testület indokolt esetben, kérelemre hozzájárulhat ahhoz, hogy a támogatást kérők a támogatás összegét – a pénzintézeti kifizetés megtörténte előtt – a rendeltben szabályozott feltételeknek megfelelő, az önkormányzat közigazgatási területén fekvő másik, azonos vagy magasabb értékű lakás vásárláshoz, illetve építéshez használja fel.

Szerződésszegés

7. § (1) A támogatott a támogatás összegét a törvényes mértékű késedelmi kamat összegével növelten egy összegben köteles visszafizetni, ha

a) a támogatásban részesítésüket valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával, vagy más módon befolyásolták,

b) a támogatás összegét eltérő célra használták fel,

c) a lakás építését a jogerős építési engedélyben meghatározott határidőn belül nem kezdik meg.

(2) A támogatottak a támogatás összegét a törvénye mértékű késedelmi kamat összegével növelten egy összegben akkor is kötelesek visszafizetni, ha a támogatással épített vagy vásárlással megszerzett ingatlan tulajdonjogának elidegenítésére a támogatás nyújtásáról számított 3 éven belül sor kerül. A támogatottak a támogatás összegét az elidegenítéssel egyidejűleg kötelesek visszafizetni.

(3) Az (1)-(2) bekezdésbeli kötelezettség a házastársakat egyetemlegesen terheli.

Eljárási szabályok

8. § (1) A lakásépítési és vásárlási támogatásra irányuló kérelmeket a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani az erre rendszeresített igénylőlapon, az alábbi mellékletekkel:

a) jogerős építési engedély, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés,

b) a kérelmezők büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozat az e rendeletben foglalt feltételek fennállásáról, illetve elfogadásáról,

(2) A benyújtott kérelmeket az Önkormányzati Képviselő-testületi bírálja el.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2005 január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével hatályát veszti az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 8/2004.(IV.1.) rendelet

1

A 2. § a Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2005. (II. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdés c) pontját a Tiszabezdéd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (V. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.