Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 03. 01

Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2024.03.01.

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Alapelvek

1. §2

II. Fejezet

Általános rendelkezések

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Barcs Város Önkormányzatának közigazgatási területén lévő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

a) A települési önkormányzat tulajdonában álló lezárt és működő temetők:
Temető megnevezése: hrsz.-a területe (m2-ben)
aa) Működő temetők
Béke u.-i 1743, 0523/100, 0523/98 24547
Imre u.-i 2301 11801
Pálfalui 2389 8278
Drávaszentesi 3640 8780
Somogytarnócai 01104 14148
aa) Lezárt temetők
Ferenctelepi temető 01181/1 3579
Aranyospusztai temető 0245/2 1681
b) A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tulajdonában lévő, már nem működő zsidótemető fenntartása a tulajdonos feladata. (hrsz.: 2288, területe: 3037 m2)
(2) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a városban az (1) bekezdés aa) alpontjában felsorolt működő köztemetőkben lehet.

3. § (1) A jelenleg működő köztemetők és azok létesítményeinek fenntartásáról, az ott folyó temetkezési és e rendeletben foglalt egyéb tevékenységek végzéséről Barcs Város Önkormányzata gondoskodik. Az üzemeltetőt pályázat alapján választja ki, az üzemeltetésről kegyeleti közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kell ellátni.

(3)3 A közszolgáltatási szerződésben foglalt közszolgáltatói kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére jogosultak az ellenőrzés eredményéről évente a közszolgáltató tájékoztatójával együtt azonos időpontban tájékoztatják a képviselő-testületet. Az erről szóló előterjesztést a jegyző terjeszti a Testület elé.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-használatbavétele.

4. § A temetők létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra-használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló többször módosított 1999. évi XLIII. törvény rendelkezései az irányadók.

III. Fejezet

Temetési szabályok

5. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal temetési helyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket (kripták) külön kell megjelölni.

(2)4

(3) Az üzemeltető az etnikai vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más rendelettel nem ellentétesek – köteles figyelembe venni.

(4) Az üzemeltetőnek a temetkezési tevékenységet a kegyeleti elvárásokhoz illő színvonalon kell megszerveznie.

Temetési helyek méretei, használati ideje, díjai

6. § (1)5 A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely

aa) egyes 2.20 m hosszú 2.00 m mély 1.00 m széles

ab) kettes 2.20 m hosszú 2.00 m mély 1.80 m széles

b) Gyermek sírhely 1.30 m hosszú 1.60 m mély 1.20 m széles

c) Urna földbetemetésnél 1.60 m hosszú 1.00 m mély 1.20 m széles

d) Urnafülke 0.50 m hosszú 0.50 m mély 0.50 m széles

e) Sírbolt:

ea) két személyes 3.00 m hosszú 2.10 m mély 2.00 m széles

eb) négy személyes 4.00 m hosszú 2.10 m mély 3.00 m széles

f) Urnasírbolt: 1.00 m hosszú 0,50 m széles

g) Felső urnás síremlék: 1.00 m hosszú 0.36 m mély 0.43 m széles

A temetők régen kialakult szakaszaiban a sírhely méretét az előzőleg kialakult sírhely méreteknek megfelelően kell kialakítani.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága felnőtt sír esetén 60 cm, gyermeksír esetén 60 cm, a sírdombmagasság mindkét sír esetén legfeljebb 50 cm lehet.

(3)6 Mélyített felnőtt egyes sírhelybe (2.2 m) a Somogy Vármegyei Kormányhivatal illetékes szerve engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető.

(5) Felnőtt sírhely díjának befizetése mellett a felnőtt sírba 10 éven aluli gyermek is temethető, ilyen esetben a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

7. § (1)7

(2) A használati idő azonos időtartamra akkor váltható meg újra, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részét kell megfizetni.

(3) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén: 60 év

b) urnasírbolt: 25 év

c) egyes sírhely: 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év

d) kettős sírhely: 25 év

e) urnafülke, urnasírhely: 10 év.

Rátemetés, illetve kettes sírhelybe történő temetés esetén a megváltási díj számításánál a temetés időpontjától még vissza lévő évekre jutó időarányos díjat le kell vonni.

(4)8 A temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjait e rendelet 1. melléklete9 tartalmazza.

(5) A temetési hely megváltási díját a temettetőnek az üzemeltető felé a temetést megelőzően kell kifizetnie.

(6) A megváltott, de fel nem használt temetési hely megváltáskori díját a megváltástól számított egy éven belül a kezelési költség levonásával az ügyfél kérésére vissza kell téríteni.

(7)10

(8) Ha a használati idő leteltét követően a temetési helyet nem váltják meg, azt az üzemeltető jogosult minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

8. §11

9. § (1) Az Önkormányzat díszpolgárainak díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan, további hozzátartozók csak díj ellenében temethetők el a díszsírhelyen.

10. § (1)12 Sírbolt (kripta), urnasír a mindenkor érvényben lévő hatályos ágazati jogszabályok előírásai alapján építhető.

(2) Sírbolt építése esetén a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni. A kiásott kriptahelyet az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal körbe kell keríteni.

(3) A közvetlen veszély fennállása esetén a sírbolt helyreállítását a temető üzemeltetőjének kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a veszélyhelyzetet hatósági úton – a temető tulajdonosának közreműködésével – megszünteti.

(4) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(5) A sírbolt, síremlék fenntartását, gondozását annak létesítője (örököse) köteles ellátni.

(6) A sírboltba temethető elhunytak személyét a létesítő által a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései határozzák meg.

(7) A sírboltba csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. A két férőhelyes sírboltba további 6 urna még elhelyezhető, négy személyesbe pedig 12 db urna.

(8) Síremléket szilárd talajra lehet építeni.

(9) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm, a sírkeret magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(10)13

(11)14

(12)15

(13)16

11. § (1) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi.

(2) A rá- és mellétemetésekkor elbontott síremléket a rendelkezésre jogosult vagy megbízottja köteles a szétszedést követően azonnal a temető területéről elszállítani.

(3)17

(4)18 .

12. § (1) Hamvasztásos temetés esetén a hamvak urnában helyezhetők el.

(2)19

(3)20

Szociális temetés21

12/A. §22

Temetkezési szolgáltatások és díjak

13. § (1)23 A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit. A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőbe erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, az urnahelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 2. mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti.

(2)24

(3)25

(4) A temetőben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik. A temetői infrastruktúra igénybevételének feltételeiről az üzemeltető és a vállalkozó megállapodik.

(5) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetésenként – a rendelet 2. mellékletében26 megjelölt temetői létesítmények igénybevételi díjat kell fizetni, amelyet az üzemeltető a közszolgáltatási szerződésben meghatározott módon köteles nyilvántartani.

IV. Fejezet

A temetők rendje

14. § (1)27

(2) A nyitva tartás rendjét (3. melléklet28) a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A temető területén temetkezési szolgáltatásra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése tilos.

(4) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(5)29 A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A temető gépkocsival történő behajtás esetén – kivéve az elhunytat szállító gépkocsit, mozgássérülteket szállító gépkocsit, illetve a kellékeket szállító gépkocsit – a rendelet 2. melléklet 5. pontjában meghatározott behajtási díjat kötelesek megfizetni. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(6) A temetőkben mindenkinek a hely szellemének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kell tanúsítania.

15. § (1) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata.

(2) Az elővételben megvásárolt sírhely gondozását annak birtokosa, illetve az általa megbízott személy köteles folyamatosan ellátni.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére használt egyéb tárgyakat megrongálni, beszennyezni és eltulajdonítani tilos.

(4) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tulajdonos előzetes engedélyével és a tűzvédelmi előírások maradéktalan betartásával szabad. A temető területén a nyílttéri égetés tilos (kivéve: a kegyeleti gyertya, mécses).

(5) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék – kivéve: építési törmelék, lebontott síremlék, veszélyes hulladék – csak a temető területén lévő hulladéktárolókban helyezhető el. Az építési törmelék, lebontott síremlék és veszélyes hulladék elszállítása annak a kötelessége, akinek tevékenysége folytán a hulladék keletkezett.

(6) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok, egyéb ülő alkalmatosságok egyéni kihelyezése, építése a temető területén csak a tulajdonos előzetes írásbeli engedélye és az üzemeltető javaslata alapján lehetséges.

(7) A temetőbe állatot – a vakvezető és őrkutya kivételével – bevinni nem szabad.

(8) 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

(9) A sírhelyek környezetét felásni, vagy talajt elhordani, illetve sírfeltöltésre használni tilos. A sírhantokhoz szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles termőföldet tárolni a temetőben.

(10) A temetőben sírhelyek díszítésére ültethető: virág, illetve olyan alacsony cserje, amely növekedési magassága nem haladja meg az 50 cm-t és nem terjed túl a sírhely határán. Egyéb helyre fák, cserjék ültetése csak a tulajdonos engedélyével, az üzemeltető javaslata alapján végezhető.

(11) Búcsúztatás előtt 30 perccel, illetve búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja meg a szertartást.

16. § (1)30 Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy a bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát kivinni – vagyonvédelmi okokból – csak az üzemeltető engedélyének birtokában lehet.

(3) A temető területén a temetési szolgáltatással kapcsolatban felmerült panaszt az üzemeltető telephelyén kell bejelenteni.

(4) A temetői munkák során (így különösen: a rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről és a találás körülményeiről az üzemeltető haladéktalan értesítését követően – az üzemeltető képviselőjének jelenlétében – jegyzőkönyvet kell felvenni.

(5) Az üzemeltetőnek a talált érték biztonságos megőrzéséről a jogosultnak történő átadásáig gondoskodnia kell.

Záró rendelkezések

17. § (1)31

(2) E rendelet a kihirdetése napján lép hatálya.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Barcs Város Önkormányzatának a temetők rendjéről szóló 22/2000. (IX.29.) számú rendelete, valamint az ezt módosító 3/2003. (II.28.) sz. és 28/2003. (XII.29.) sz. rendelete hatályát veszi.

(3a)32 (4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács

2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet33

A temetési helyek megváltásának és újraváltásának díjai (Ft-ban)

A

B

1. Gyermeksírhely 25 évre

13.565 + Áfa

2. Felnőtt sírhely

Felnőtt egyes sírhely 25 évre

21.145 + Áfa

Felnőtt kettes sírhely 25 évre

28.630 + Áfa

Szegély sírhely 1 személyes 25 évre

23.995 + Áfa

Szegély sírhely 2 személyes 25 évre

32.885 + Áfa

Szegély sarok sírhely 2 személyes 25 évre

34.535 + Áfa

3. Sírbolt

2 személy kripta építésére 60 évre

59.055 + Áfa

4 személy kripta építésére 60 évre

81.590 + Áfa

6 személy kripta építésére 60 évre

101.300 + Áfa

4. Urnahely

Szabványos urnahely 10 évre

9.980 + Áfa

Urna elhelyezése kriptában 25 évre

30.200 + Áfa

Urnahely földben 10 évre

12.080 + Áfa

Urnasírbolt 25 évre

30.200 + Áfa

A lejárt, meg nem váltott és újraértékesített temetkezési helyek, sírhelyek előkészítési díja (a csontmaradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett): 24.765 + Áfa

2. melléklet34

A köztemetőkben fizetendő díjak

1. A köztemetőkben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartás hozzájárulás díja

A

B

A temetői szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartás hozzájárulás díja (Ft/elhunyt)

2.150 + Áfa

2. A temetői létesítmények igénybevételi díja (Ft-ban):

A

B

Temetői létesítmények igénybevételi díja (Ft/elhunyt)

31.550 + Áfa

3. Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj (Ft-ban):

A

B

Hűtő igénybevételi díja (Ft/elhunyt/nap)

3.610 +Áfa

Sírásás (Ft/elhunyt)

28.790 + Áfa

Mélyített sírásás (Ft/elhunyt)

29.860 + Áfa

Sírnyitás (Ft/elhunyt)

29.930 + Áfa

Hantolás (Ft/elhunyt)

18.200 + Áfa

A temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő halottszállítás (Ft/elhunyt)

5.940 + Áfa

Újratemetés és exhumálás

50.175 +Áfa

Sírbahelyezés

9.115 + Áfa

Urnaelhelyezés

19.820 + Áfa

4. Ravatalozó berendezések bérleti díja (Ft/temetés)

A

B

Béke utcai temetőben

29.770 + Áfa

Imre utcai temetőben

25.845 + Áfa

Somogytarnócai temetőben

20.685 + Áfa

Drávaszentesi temetőben

20.685 + Áfa

Pálfalusi temetőben

20.685 + Áfa

Boncolási körülmények biztosítása a rendőrség részére 13.135 + Áfa (Ft/elhunyt)

5. A temetőbe való behajtás díja:

A

B

Napi díj (Ft/nap)

690 + Áfa

Havi díj (Ft/hó)

13.785 + Áfa

3. melléklet

Barcs Város Önkormányzata tulajdonában lévő temetők nyitvatartási rendje
Hónap: időtartam:
Január 8-17 óráig
Február 8-17 óráig
Március 8-17 óráig
Április 7-18 óráig
Május 7-18 óráig
Június 6-20 óráig
Július 6-20 óráig
Augusztus 6-20 óráig
Szeptember 7-18 óráig
Október 1-15-ig 7-18 óráig
Október 15-31-ig 7-21 óráig*
November 1-15-ig 7-21 óráig*
November 15-30-ig 8-17 óráig
December 8-17 óráig
* Október, november hónapokban a "Halottak napja" kegyeleti ünnep miatt a nyitva tartás
hosszabb ideig tart
1

Módosította: 1/2020.(I.23.) rendelet. Hatályos: 2020.02.01-től

2

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

3

Módosította: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatályos: 2015.01.01-től

4

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

5

Megállapította a 30/2006.(XII.29.) rendelet. Hatályos: 2006. december 29-től.

6

Módosította: 22/2012.(XI.30.) rendelet. Hatályos: 2013.01.01-től A 6. § (3) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (3) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-a szerint módosított szöveg.

7

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

8

Módosította: 21/2013.(XI.28.) rendelet. Hatályos: 2014.01.01-től

9

Módosította: 26/2011.(XII.30.) rendelet. Hatályos: 2011.12.31-től

10

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

11

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

12

Módosította: 32/2009.(XII.4.) rendelet. Hatályos: 2009.12.04-től

13

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

14

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

15

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

16

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

17

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

18

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

19

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

20

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

21

Hatályon kívül helyezte: 1/2015.(I.22.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.23-től

22

Hatályon kívül helyezte: 1/2015.(I.22.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.23-től

23

Módosította: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatályos: 2015.01.01-től

24

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

25

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

26

Módosította: 26/2011.(XII.30.) rendelet. Hatályos: 2011.12.31-től

27

Hatályon kívül helyezte: 14/2014.(XI.20.) rendelet. Hatálytalan: 2015.01.01-től

28

Módosította: 26/2011.(XII.30.) rendelet. Hatályos: 2011.12.31-től

29

Módosította: 21/2013.(XI.28.) rendelet. Hatályos: 2014.01.01-től A 14. § (5) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

30

Megállapította, illetve módosította a 24/2005.(X.27.) rendelet. Hatályos: 2005. október 27-től.

31

Hatályon kívül helyezte: 11/2012.(V.25.) rendelet. Hatálytalan: 2012.05.25-től

32

Módosította: 22/2009.(VIII.4.) rendelet. Hatályos: 2009.08.04-től.

33

Az 1. melléklet a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

34

A 2. melléklet a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 18.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.