Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2004. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2004. 07. 15- 2015. 06. 29

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló – többszörösen módosított – 1990. évi LXV törvény 16. § (1) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló – többszörösen módosított – 1997. évi LXXVIII. Törvény 28. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi társadalmi viszonyok rendezésére, valamint a közúti közlekedésről szóló, módosított 1988. évi I. törvény 31. §-ának helyi végrehajtására a következő rendeletet alkotja:


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Törökbálint Nagyközség Önkormányzata által létesített helyi közútra, illetve közműre.


2. §

Fogalmak


E rendelet alkalmazásában:

(1) ingatlan: az ingatlan-nyilvántartás szerint önálló helyrajzi számmal rendelkező   beépített vagy beépíthető földrészlet

(2) közműépítés: vezetékes földgáz, elektromos energia ellátást szolgáló közmű elosztó hálózatok fejlesztése a telekhatárig, az önkormányzati tulajdonban lévő és közterületként, közútként nyilvántartott területen.

(2) útépítés: az ingatlanok megközelítését szolgáló szilárd út-, illetve járda burkolat építése (beruházás vagy felújítás), a hozzátartozó csapadékvíz elvezetéssel és a szükséges műtárgyakkal, önkormányzati tulajdonban lévő és közterületként, közútként nyilvántartott területen.

(3) telekhatár: a fejlesztéssel érintett ingatlannak az ingatlan-nyilvántartás szerinti határa.

(4) szilárd burkolat: aszfaltburkolat, betonburkolat, kockakő burkolat.


3. §

A hozzájárulás mértéke


    (1) Beépített ingatlanok esetében:

 a.) önálló hrsz szerint nyilvántartott ingatlanok esetében feltéve, ha azon egylakásos építmény található.

             b.) lakásonként kell megállapítani, ha az ingatlanon többlakásos építmény található.

    (2) Beépítetlen ingatlanok esetében:

a.) önálló hrsz szerint nyilvántartott ingatlanok esetében feltéve, ha azon egylakás vagy üdülőépület létesíthető továbbá az egyéb rendeltetésű ingatlanok

             b.) lakásonként kell megállapítani, ha az építési szabályzatok szerint az ingatlanon többlakásos építmény található építhető.

     (3) Amennyiben a földrészlet nagysága az egy építési telek többszöröse azt a hozzájárulás mértéke szempontjából annyi építési ingatlanként kell számításba venni ahány építési telekre az érvényes építésügyi szabályzat szerint felosztható.



4. §

A hozzájárulás megfizetése, kedvezmények, mentességek


(1)       A hozzájárulást -az ingatlantulajdonosoknak tulajdoni hányaduk arányában illetve lakásonként –az erről szóló határozat jogerőre emelkedésének napjától számított 2 hónapon belül kell az önkormányzat számlájára megfizetni.

(2)       A határidőben be nem fizetett hozzájárulás összege után késedelmi kamatot kell fizetni, melynek mértéke - minden naptári nap után - a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

(3)       Amennyiben az ingatlan tulajdonosa magánszemély és a hozzájárulást nem tudja megfizetni kérelmére, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeinek továbbá a megfizetendő összeg nagyságának figyelembevételével maximum 3 évi részletfizetés vagy fizetési halasztás adható. A részletfizetés, fizetési halasztás engedélyezése a polgármester jogköre.

(4)       A részletfizetési kötelezettség – minimum 2 havi - elmulasztása esetén, a kapott kedvezmény megszűnik és a még fennmaradó hátralékot egyösszegben kell megfizetni.

(5)       A hozzájárulás meg nem fizetése esetén a hozzájárulás összegét adók módjára kell behajtani.

(6)       Mentes az útérdekeltségi hozzájárulás fizetése alól az ingatlan tulajdonosa, ha

a.) meglévő szilárd burkolatú utat újítottak fel

b.) meglévő út bővítésére került sor és az érintett ingatlanok tulajdonosai a létesítéskor már fizettek hozzájárulást és nem saját igényük kielégítésére vált szükségessé a bővítés.


5. §


A hozzájárulásból származó bevétel Törökbálint Nagyközség Önkormányzatának költségvetési bevétele.


6. §


E rendelet 2004. július 15-én lép hatályba, és ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 3/1995.(I.18.) rendelettel módosított 15/1993. (XII. 4.) önkormányzati rendelet az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról.