Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2004 (II.13.) önkormányzati rendelete

az időszakos fizető parkolásról

Hatályos: 2012. 05. 02- 2023. 06. 26

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2004 (II.13.) önkormányzati rendelete

az időszakos fizető parkolásról

2012.05.02.

Mohács Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kötv.) 15. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – a Kötv. 13. §-ának (2) bekezdésében és 33. §-ának (1) bekezdés c) pontjának figyelembevételével - a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a Busójáráskor Mohács városába tömegesen (több ezres számban) érkező járművekkel való várakozás rendjét, valamint a Busójáráskor alkalmazandó (időszakos) fizető parkolás szabályait – a közlekedés biztonságára, a forgalomtechnikai szabályok érvényesítésére, a parkolás céljára rendelkezésre álló korlátozott nagyságú közterület ésszerű felhasználására törekedve - meghatározza.

2. § (1) A rendelet területi hatálya a Mohács város közigazgatási területén belüli önkormányzati kezelésű közutakra és a közterületeken lévő időszakos fizető parkolóhelyekre terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi közúti gépjárműre, kivéve

a) a megkülönböztető fény- és hangjelző készülékkel felszerelt gépjárműveket,

b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járműveket,

c) az Országos Orvosszakértői Intézet (OOSZI) Illetékes Szakértői Bizottságának szakvéleményével rendelkező súlyos fogyatékos állapotú személy által vezetett, illetőleg az őt szállító gépjárműveket, amennyiben a használat az arra jogosult személy érdekében történik,

d) a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott által vezetett, illetőleg az őt szállító gépjárműre, amennyiben a használat az arra jogosult személy érdekében történik,

e) a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárműveit.

3. § Időszakos fizető parkolóhely: olyan várakozási hely, illetve várakozási helynek nem minősülő, a közterület-tulajdonos önkormányzat által arra a célra kijelölt közterület, hogy ott a Busójáráskor díjfizetés ellenében gépjárművek várakozhassanak (parkolhassanak). Az időszakos fizető parkolóhelyek felsorolását az 1. melléklet tartalmazza. Az itt parkoló gépjármű vezetője parkolási jegyét vagy engedélyét a jármű első szélvédője alatt, kívülről jól látható módon köteles elhelyezni. A parkolási jegyet az időszakos parkolóhelyen lehet vásárolni, a parkolási engedélyt a polgármesteri hivatal adja ki.

4. § Az időszakos parkolóhelyen csak a jelen rendeletben meghatározott parkolási díj megfizetése ellenében szabad várakozni. A parkolási díjat megfizetők időtartam-korlátozás nélkül várakozhatnak az övezetben. Az időszakos fizető parkolóhelyen parkolási díj megfizetése nélkül várakozhatnak

a) azon járművek, amelyekre a rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki (1. § (2) bekezdés),

b) a rendelet 2. melléklete szerinti önkormányzati parkolási engedéllyel rendelkező gépjárművek.

5. § (1) A parkolási díj parkolójeggyel az időszakos fizető parkolóhelyen a parkolás megkezdésekor fizetendő, a parkolási díj mértéke 1.000Ft+ÁFA/személygépkocsi, 5.000Ft+ÁFA/autóbusz, amely a Busójáráskor korlátlan időtartamú parkolásra jogosít.

(2) Az előzetes fizetési kötelezettség elmulasztása esetén a parkolási díjon felül pótdíjat is kell fizetni. A parkolási díjon felül fizetendő pótdíj mértéke:

a) a kiszabás napján történő pótdíjbefizetés esetén a csökkentett pótdíj mértéke a parkolási díjnak megfelelő forint összeg 2-szerese,

b) az 5 naptári napon belül befizetett pótdíj mértéke a parkolási díjnak megfelelő forint összeg 10-szerese,

c) az 5 naptári napon túl befizetett pótdíj mértéke a parkolási díjnak megfelelő forint összeg 25-szöröse.

A határidők számításába a kiszabás napja nem számít bele.

(3) Ha a parkolási díjat és pótdíjat az esedékességet követő 30 naptári napon belül nem fizették meg, az polgári peres úton behajtásra kerül.

(4) A parkolási díjat és pótdíjat a Mohácsi Önkormányzat meghatalmazásával rendelkező szerv szedi be, az ilyen meghatalmazotti minőségét - kérésre - bármikor köteles igazolni.

(5) A Busójáráskor a közterületen e rendelettől eltérő várakozásra jogosító jegy díj ellenében nem adható ki.

6. §1

1. melléklet a 3/2004. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

IDŐSZAKOS (2004. február 22-én 6.00-18.00 óráig) FIZETŐ PARKOLÓHELYEK
Kórház utca, II. Lajos utca, Gólya utca, Bakács utca, Perényi utca, Vörösmarty utca, Eötvös utca – Perényi utcától a Vörösmarty utcáig, Kazinczy utca, Jókai utca – a Gőzhajó utcától délre, Gőzhajó utca, Rákóczi utca – Szent István utcától délre, Kölcsey utca, Petőfi utca, Tompa M. utca, Kisfaludy utca (Halászcsárda előtt), Táncsics M. utca – Kazinczy utcától a Bartók B. utcáig, Bartók B. utca, Deák tér, Szent Imre utca, Arany János utca, Baross utca, Ady E. utca, Szent János utca, Tímár utca, Radnóti parkoló.
- Autóbuszok részére: II. Lajos utca, Szepessy park déli útja.
1

Hatályon kívül helyezte a 14/2012.(V.2.) ör.