Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2004. (VI.30.) önkormányzati rendelete

az építési engedélyezési eljárás során szükséges parkolóhelybiztosítási kötelezettség elősegítéséről

Hatályos: 2009. 07. 01- 2015. 12. 14

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: építési törvény) 60.§ (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel, a gépjárműelhelyezési kötelezettség biztosítása érdekében – a 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelettel elfogadott Országos Településrendezési és Építési Követelmények (a továbbiakban: OTÉK) 42.§ (10)-(11) bekezdéseiben foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja:



A rendelet célja

1.§


A rendelet célja, hogy Szombathely Megyei Jogú Város sajátosságaira figyelemmel és a lefolytatott közlekedési vizsgálat tapasztalatai alapján megállapítsa azokat a helyi szabályokat, amelyek a város beépítésére szánt területén az építési engedélyezési eljárás során az építési törvény előírásai alapján alkalmazandó hatályos rendelkezések szerint előírt gépjárműtároló, - várakozóhely (a továbbiakban együttesen: parkolóhely) biztosítási kötelezettség teljesítését elősegítik.


A rendelet hatálya

2.§

(1)    A rendelet hatálya Szombathely Megyei Jogú Város településszerkezeti tervében meghatározott, beépítésre szánt területére terjed ki.

 (2)   A város beépítésre szánt területén építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához, építmények építéséhez, átalakításához, bővítéséhez és rendeltetésváltozásához (a továbbiakban: építés) az OTÉK-ban előírt számú parkolóhelyet jelen rendeletben meghatározott eltérések figyelembevételével kell biztosítani.


Az OTÉK alkalmazásának szabálya

3.§

A város beépítésére szánt területén az OTÉK előírásait kell alkalmazni.


A parkolóhelyek biztosításának módjai

4.§

(1)    Az építés során az OTÉK, vagy e rendelet 8.§ előírásai alapján megállapított számú parkolóhelyet - e rendeletben szabályozott eltérésekkel - elsősorban az építtető saját telkén kell biztosítani.

 (2)   A parkolóhelyszükséglet az alábbiak szerint is teljesíthető:

a./ közterület közlekedésre szánt területe egy részének felhasználásával;

b./ megváltási díj megfizetésével;

c./ közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének felhasználásával.


(3)    A (2) bekezdés a./ és b./ pontjaiban meghatározott bármely módon a parkolóhelyszükséglet biztosítására az önkormányzattal kötött megállapodás alapján kizárólag akkor van lehetőség, ha az előírt parkolóhely(ek) kialakítása műszaki okokból az építtető saját telkén nem biztosítható, és a tervezett építés helyétől gyalogúton számított 500 m-en belül a parkolóhely közterületen kiépíthető, illetve parkolóházban vagy parkolólemezen - a rendelkezésre álló férőhelyek alapján - elhelyezhető.


A közterületi parkolóhely kiépítésére vonatkozó szabályok

5.§

(1)    A 4.§ (2) bekezdésének a./ pontja szerinti közterületi parkolóhely(ek) kiépítéséről az építtető saját költségén köteles gondoskodni.

 (2)   Közterületi parkolóhely kiépítése

a./ elsősorban az építkezéssel érintett ingatlan határvonala előtti közterületen engedélyezhető, amennyiben nem sérti az OTÉK 42.§ (9) bekezdésében foglaltakat,

b./  indokolt esetben - ha 500 m-en belül közterületen közlekedési célra használható terület áll rendelkezésre - az önkormányzattal az (5) bekezdésben foglalt feltételekkel kötött megállapodás alapján a parkolóhely szükséglet az azon történő kiépítéssel is teljesíthető, feltéve, hogy az építtető a teljes parkolót kiépíti.

(3)    A kiépítésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a közút vagy a közforgalom elől el nem zárt magánút műszaki paraméterei azt lehetővé teszik, valamint a közterület a Rendezési Tervben parkolóhely építésére van fenntartva, és az építtető vállalja, hogy

a./ a kiépítéshez beszerzi a közút kezelőjének előzetes hozzájárulását, valamint

b./ a kiépítést a közlekedési hatóság által engedélyezett módon az építmény használatbavételi engedélykérelem benyújtásáig elvégzi.

 (4)   Nem teljesíthető közterületi parkoló kiépítésével a szükséges parkolószám az alábbi esetekben:

a./  autószerelő műhely, autókereskedés létesítésénél,

b./  I. kategóriájú játékterem kialakításánál,

c./  hatályon kívül helyezve.

 (5)   A kiépítésre az Önkormányzattal megállapodást kell kötni, amely tartalmazza a kiépítésre kijelölt közterület helyét, a kiépítendő parkolóhelyek számát, a kiépítés műszaki követelményeit, valamint a munkák kezdetének és befejezésének várható határidejét.

 (6)   Az építtető által fenti rendelkezések szerint kiépített parkoló a továbbiakban közparkolóként funkcionál, melynek fenntartásáról az Önkormányzat gondoskodik.


A parkolóhelymegváltási díjjal kapcsolatos rendelkezések

6.§

(1)    A parkolóhely kiépítése helyett megváltási díj megfizetése az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján történhet az 1. sz. mellékletben felsorolt parkolókba, az ott meghatározott maximális férőhely erejéig.

(2) Nem teljesíthető megváltási díj megfizetésével a szükséges parkolóhelyszám az alábbi esetekben:

a./  autószerelő műhely, autókereskedés létesítéséhez előírt parkolóhelyek biztosításánál;

b./  I. kategóriájú játékterem kialakításához szükséges parkolóhelyek biztosításánál;

c./  iparterületen engedélyezésre kerülő létesítmények várakozóhelyeinél;

d./  pénzintézeteknél, kereskedelmi és szolgáltató célú üzleteknél, ahol a feltöltést rendszeres áruszállítással lehet megoldani, a rakodóhelyek esetén;

e./  50 személy feletti befogadóképességű vendéglátóhelyek létesítéséhez előírt parkolóhelyek biztosításánál, kivéve a Kőszegi utcai parkolólemezen;

f./   szálláshelyek építéséhez előírt várakozóhelyeknél, kivéve a Kőszegi utcai parkolólemezen;

g./  mozgáskorlátozottak részére parkolóhely biztosításánál, ahol azt az OTÉK előírja.”

 (3)   A városközpont területén felszíni parkolóhely céljából önálló rendeltetési egységenként (területenként) az 1. sz. melléklet I. pontjában meghatározott keret terhére legfeljebb kettő parkolóhely váltható meg.

 (4)   Amennyiben az előírt parkolószám kettőnél több, illetve ha a felszíni parkoló építésére kijelölt területek megtelnek (elfogynak), a (többlet) parkolószükséglet megváltási díj megfizetésével - a férőhelyszám határain belül - kizárólag parkolóházban vagy parkolólemezen teljesíthető.

 (5)   A megváltási díjtételeket, és a megváltható parkolók listáját a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

 (6)   A szerződést az önkormányzat nevében a polgármester  köti meg. A megállapodásnak tartalmaznia kell a területre vonatkozó hatályos rendelkezés szerint kiszámított és megváltott parkolóhelyek számát, valamint a kiépítés helyét és várható határidejét. Amennyiben a megváltható parkolóhelyek kiépítésének költségeit az önkormányzat megelőlegezte, úgy a szerződésben ennek tényét kell rögzíteni a kiépítés határideje helyett. Erről ügyiratszámonként és parkolónként nyilvántartást kell vezetni.

(7)    A díj összegét a megállapodás aláírásával egyidejűleg kell megfizetni. Részletfizetés legalább 5 parkolóhely megváltása esetében és kizárólag a használatbavételi engedélykérelem benyújtásáig terjedő befizetési határidővel adható. A részletfizetés engedélyezésének feltétele a megváltási díj összegének biztosítására az építtető által felkínált és az önkormányzat által elfogadott biztosíték, illetve szerződést biztosító mellékkötelem adására vonatkozó megállapodás megkötése (jelzálogjog, bankgarancia stb.).

  (8)  A befizetett megváltási díj az Önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt parkolóalapba kerül. A parkolóalapban lévő összeget kizárólag belterületi parkolóhelyek létesítésére lehet felhasználni. A felszíni parkolóhely megépítéséről az Önkormányzat egy éven belül, parkolóház vagy parkolólemez esetén pedig öt éven belül köteles gondoskodni, valamint fenntartását a továbbiakban biztosítani.

 (9)   Az Önkormányzat éves költségvetésének tartalmaznia kell az előző év(ek)ben befolyt összeget, és a tárgyévben, valamint a tárgyévet követő évben megvalósítani kívánt közterületi parkolóhelyek, parkolóház vagy parkolólemez kiépítésének helyét és előirányzatát.


Közforgalom céljára átadott magánút területe egy részének

felhasználására vonatkozó szabályok

7.§

Parkolóhely biztosítására e § rendelkezései szerint kizárólag akkor van mód, ha az építtető hitelt érdemlően igazolja:

a./  a magánút tulajdonosának (tulajdonosainak) hozzájárulását a magánút területe egy részének felhasználására;

b./  a közlekedési hatóság arra vonatkozó igazolását, hogy a közforgalom céljára átadott út egy részének parkolási célú felhasználása a közlekedést nem veszélyezteti, valamint

c./  az út kezelőjének a parkolóhely céljára történő felhasználásához való hozzájárulását.


Az OTÉK hatálya alá tartozó területek különös szabályai

8.§

(1)    Az OTÉK hatálya alá tartozó területeken autószerelő műhely, valamint autókereskedés létesítésénél 60 m2 árusító- (szolgáltató) tér nagyságig az OTÉK által előírt parkolóhelynormáktól +25%-os eltéréssel (növeléssel) kell a parkolóhelyek számát megállapítani. 60 m2 alapterületen felül az OTÉK parkolóhelynormái az irányadók.

 (2)   Az egészségügyi intézmények (fekvőbeteg ellátás), továbbá kulturális vagy sport célra építendő létesítmények esetében, ha a megépítendő parkolóhelyek száma 100 db felett van, a 100 feletti mennyiség legfeljebb 50 %-kal csökkenthető.

(3)    Kereskedelmi célú létesítmények esetében kedvezmény kizárólag akkor adható, ha a megépítendő parkolóhelyek száma 200 db felett van. Ebben az esetben a 200 feletti mennyiség legfeljebb 50 %-kal csökkenthető.


9.§

A városközpont területén az OTÉK-ban megállapított parkolóhelynormák az irányadók. A belvárosra (városközpontra) parkolóhely-csökkentési kedvezmény nem adható. A városközpont területének pontos meghatározását a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.


10.§

Az iparterületen a létesítményhez szükséges parkolóépítési kötelezettség teljesítése megváltási díj fizetésével nem engedélyezhető.


Vegyes és záró rendelkezések

11.§

(1)    Amennyiben az Önkormányzat a megváltási díj megfizetésével általa megépített, illetve az építtető által kialakított közterületi parkolóhelyet vagy közforgalmi célra átadott magánút területén kiépített parkolóhelyet a későbbiekben a fizetőparkolási rendszerbe bevonja, a fizetőparkolási díj megfizetése az építtető számára is kötelező.

 (2)   Az (1) bekezdésben foglaltak esetén a megváltott vagy az építtető által kiépített parkolóhely kizárólagos használatáért a külön rendeletben megállapított használati díjat kell fizetni. A közterületről történő rakodás helyét kizárólagos használatnak kell tekinteni.


12.§

(1)    Már meglévő épületek átépítése és rendeltetésmódosítása esetén kizárólag az új rendeltetéshez előírt számú parkolóhely igényt (többletet) kell megállapítani.


(2)    A rendelet 8.§-ában megfogalmazott kedvezmények megállapításánál az építéstervezés során a hatályos jogszabályi előírások alapján kiszámított, ténylegesen kiépítendő parkolóhely-számot kell figyelembe venni. Már kiépített, vagy elméletileg elszámolható parkolóhelyek után kedvezmény nem adható.


13.§

(1)    Ez a rendelet 2004. július 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit az ezt követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2)    Azon területek, illetve építmények megjelölését, ahol - közlekedési vizsgálat lefolytatása után - a rendelet 8.§ (2)-(3) bekezdései alapján a Közgyűlés parkolóhely-építési kedvezményt biztosított, a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.

(3)    E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 11/1999.(III.31.)  sz. rendelete hatályát veszti.