Tiszafüred Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2004 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti értékek és a településkép védelméről

Hatályos: 2015. 12. 02- 2016. 12. 12

Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének

38/2004. (XI. 24.) rendelete

a helyi építészeti értékek és a településkép védelméről


/Egységes szerkezetben Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének

29/2015. (XI.30.) sz. önkormányzati rendeletével/


Tiszafüred város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Étv.) 57.§-ban, a település sajátos arculatának, környezetével való kapcsolatának, valamint a kultúrtörténeti és építészeti értékek helyi védelmének érdekében, illetőleg ehhez kapcsolódóan a településkép védelme érdekében az Étv. 55. § (2) bekezdése alapján következő rendeletet alkotja:

I. fejezet

Általános rendelkezések


1.§


E rendelet keretében helyi védett építészeti értékek megóvása a város valamennyi szervezetének és polgárának kötelessége.

2.§


 (1)   Helyi védelem tárgyát képezi az épített érték (épület vagy épületrész; más építmény vagy annak része; utca- vagy településrész; közterületen található szobor; kereszt; emlékmű stb.), melyet a Képviselő-testület építészeti, kulturális, néprajzi, környezeti – esztétikai, településtörténeti – értéke miatt védelemre érdemesnek minősít. Ide sorolandók a településen található természeti értékek (fák, egyéb növények) is. Előbb említettek a továbbiakban: helyi építészeti és természeti értékek.

(2)    A rendelet hatálya nem terjed ki a kulturális örökség védelméről szóló törvény rendelkezései alapján országos műemléki védelem alá helyezett építészeti értékre.

(3)   A jelleg szempontjából egyedi és területi védelmet különböztetünk meg:

a)      Egyedi védelem: épület, építmény, szobor, kereszt, emlékmű, műtárgy, tájérték egészére vagy egy részletére, illetve ezek közvetlen környezetében lévő, ahhoz tartozó földrészletre terjed ki. E rendelet alkalmazásában:

-          É – 1 : építmény, építményrészlet védelme,

-          É – 2 : műalkotás (utcabútor, szobor, stb.), műtárgy védelme,

-          É – 3 : épületkarakter védelem,

-          T: helyi tájérték,

-          TÉ: természeti érték.

b)      Területi védelem: a településnek olyan összefüggő területrésze, amelyben a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságot, vagy kialakult hagyományos arculatot tükröz; valamint az építmény a természeti környezet elemeivel együtt területileg jól körülhatárolhatóan alkot védelemre érdemes együttest. E rendelet alkalmazásában:

-          TV: településszerkezeti védelem,

-          U: utcaképi védelem,

-          L: kilátás és látványvédelem.


II. fejezet

A védetté nyilvánítás és a védettség megszüntetése


3. §


(1)    A védetté nyilvánításról és a védettség megszüntetéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(2)    A védetté nyilvánítást nem befolyásolja az a tény, hogy a védetté nyilvánítandó érték kinek a tulajdonában van.

(3)    E rendelet keretében a helyi építészeti értékek a településrendezési tervvel összhangban kerülnek helyi védelem alá. A védett értékek felsorolása a rendelet mellékleteiben található az alábbiak szerint, azonosíthatóságuk végett a megnevezésük, pontos helyük adataival:

a)      A 2. § (3) bekezdésben meghatározott jelöléssel e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza az É-1, É-2, É-3, T jelű értékeket, melyeken építési (bővítés, átalakítás, felújítás, helyreállítás, korszerűsítés, bontás) munkát csak az ott leírtak szerint lehet végezni.

b)      A rendelet 2. számú melléklete tartalmazza a területi védelem alatt álló területeket (TV, U, L).

              A településszerkezeti védelem (TV) alatt álló területen

- meg kell őrizni a településrész jellegzetes szerkezetét, telekosztását, utcai-vezetését, illetve új telek kialakítása vagy telekalakítás során a védett településszerkezetet,

- új építmény elhelyezése során a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell építeni, illetve a meglévőt fenntartani, bővíteni, átalakítani,

-  törekedni kell a településrészre jellemző, hagyományos építmények –– megtartására (az egyedileg védetteken túlmenően is),

- közterületek burkolatát, utcabútorokat, hirdető berendezéseket az utcakép jellegzetességének megtartásával lehet elhelyezni.


    A településszerkezeti védelem (TV) alatt álló terület leírása:

Hajnal-köz – Debreceni u. egy szakasza (a Józsa u.-ig) – Józsa u. – Nyúl utca egy szakasza (Józsa u.-tól az Igari útig) – Igari u. (Nyúl utcától a Belsőkertsor útig) – Belsőkertsor út – Gyönyvirág u. – Szőlősi u. (Szőlősi u. –ig) – Külsőkertsor (Szőlősi u. Sárkány u. között) – Sárkány u. – Temető u. (Örvényi u.-tól a Fő u.-ig) – Vágóhíd u. – Belsőfokpart u.(Vágóhíd u.-tól a Keleti u.-ig).


c)      A rendelet 3. számú melléklete azokat az épületeket tartalmazza, amelyeknek az eredeti állapotukat kell visszaállítani, jelentős átépítésük esetén.

d)      A 4. számú melléklet tájékoztató jelleggel tartalmazza a rendelet hatályba lépésekor országos műemléki védelem alatt álló épületek listáját.


/Az 5. számú melléklet a természeti értékeket tartalmazza, a IV. fejezet 10. § (1) bek. szerint/


e)      Az 6. számú melléklet azokat az értékeket tartalmazza, amelyek nem élveznek védelmet, de arra érdemesek. Ezen építmények elbontása, átalakítása esetén az építésügyi hatóságnak az engedély kiadása előtt a főépítész és a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság véleményét ki kell kérni, de ezzel az engedély kiadására megadott határidőt nem lehet növelni.  Amennyiben a bizottság úgy ítéli meg, hogy az épület nem bontható el, vagy nem alakítható át, úgy azt soron kívül védelemre elő kell terjesztenie.

4. §


 (1)   A későbbiekben, minden további esetben az építmények védetté nyilvánítása, valamint a védett értékek védettségének megszüntetése előtt értékvizsgálatot kell készíteni, amelyhez szakértők és a helyi civil szervezetek véleményét ki kell kérni. A helyi védetté nyilvánításra, illetve a védett érték védettségének megszüntetésére bárki javaslatot tehet.


(2)   A javaslatban fel kell tüntetni a védendő vagy megszüntetendő értékre vonatkozó legfontosabb adatokat (megnevezés, hely), valamint a javaslatot részletesen indokolni kell.


(3)   A javaslatot a jegyzőnek címezve, írásban kell benyújtani.


(4)   A jegyző a javaslatot a Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottságszámára előterjesztésként készíti elő, mely állásfoglalás után javaslattal él a Képviselő-testület felé.


5. §


 (1)     A védelemben részesítés vagy a védelem megszüntetésének tényéről írásban értesíteni kell:


a)      az ingatlan vagy a védett érték tulajdonosát,

b)      a javaslattevőt,

c)      az elsőfokú építésügyi hatóságot,

d)      a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt,

e)      területvédelem esetén az érintett tulajdonos(ok)on kívül, az érintett utak és közművek fenntartóit.


(2)    A védett értékekről a polgármesteri hivatal törzskönyvet vezet, melynek kötelező tartalmi elemei:


a)      a védett érték megnevezése,

b)      pontos helye (utca, házszám, helyrajzi szám),

c)      tulajdonosa, kezelője vagy használója (ezt legalább évente aktualizálni kell),

d)      a védelemre javaslatot tevő nevét,

e)      a védettség indoklását,

f)       a védelmet megállapító rendelet számát és időpontját,

g)      építészeti érték esetén azt, hogy azon milyen építési munka végezhető,

h)      a védett érték fotóját.


(3)   A törzskönyvet a rendelet kihirdetésétől számított 90 napon belül el kell készíteni.


(4)   A törzskönyv elkészítésével egyidejűleg a polgármesteri hivatal a Tiszafüredi Körzeti Földhivatalnál kezdeményezi a helyi védelemmel érintett ingatlanok tekintetében (1. számú melléklet), a védelem tulajdoni lapra történő bejegyzését.

III. fejezet

A védett értékek jelölése, fenntartása, kezelése


6. §


(1)   A védett értékek közül az épületeket, illetve épületrészeket, természeti értékeket táblával meg kell jelölni a védettség elrendelésével egyidejűleg. 


(2)   A tábla elhelyezéséről az önkormányzat saját költségvetésének terhére gondoskodik.


(3)   A táblán szereplő feliratnak tartalmaznia kell a helyi védettség tényét, az érték megnevezését és a védetté nyilvánító rendelet számát.

7. §


(1)   A védett érték állapotának megóvása elsősorban a tulajdonos feladata.


(2)   Ha a védett építészeti érték jókarbantartás körét meghaladó felújítása esetén a költségek az Önkormányzatot terhelik. /1997. évi LXXVIII. tv. 47. § (1) bek. d) pont, és 55.§ (3) bek/.

8. §[1]

9. §[2]

IV. fejezet

Növények védelme


10. §


(1)   A helyi védettségű növények felsorolását az 5. számú melléklet I. fejezete tartalmazza.


(2)    A (3) bekezdés b) pontjában meghatározott bizottság évente felülvizsgálja a helyi védelem alá tartozó természeti értékekbe sorolt növényegyed vagy facsoport egészségi állapotát és annak megfelelően dönt az esetleges beavatkozásokról.


(3)   Az 5. számú melléklet II. fejezetében fokozottan figyelemmel kísért természeti értékek (fa, facsoport, vagy sövény), valamint a településképet befolyásoló, közterületen lévő fasorok, fák (fő közlekedési utak melletti fasorok, közparkok, közkertek, kegyeleti parkok növényegyedi előzetes engedéllyel vághatók ki az alábbiak szerint, figyelembe véve a vonatkozó központi jogszabályokat.

a.       A kérelmeket a polgármesteri hivatal két épületének főbejáratán ki kell függeszteni 15 napra.

b.      Az engedélyező hatóság az engedély kiadása előtt legalább 3 tagú bizottság véleményét kikéri. A bizottságot a polgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyintézője, TÖVA Rt. és a Regionális Fejlesztési Egyesület megnevezett szakemberei alkotják (melyről a jegyző dönt).

c.       Az engedély csak ezt követően kerülhet kibocsátásra.

d.      Az engedélyező hatóság a kérelmezőt minden esetben – a bizottság által meghatározott fajú, fajtájú, és méretű növénnyel (fa) – pótlásra kötelezi.

e.       Az engedély hatályát veszíti, ha 1 éven belül annak végrehajtásáról nem gondoskodtak.


(4)   A (2) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak arra az esetre, amikor a növények életet, egészséget, építmény állékonyságát, köz- és vagyonbiztonságot veszélyeztet.  Ilyen esetben a polgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyintézője azonnal köteles intézkedni (tulajdonos kötelezése stb.).

V. fejezet

Településkép védelme


11. §


 (1)   A településkép védelme érdekében az építésügyi hatóság a Fő utca egész szakaszán az épületek és azok környezetének kialakítása, továbbá az egy épületben lévő valamennyi üzlethelyiség homlokzatának, valamint a kirakatszekrényeknek és feliratoknak, hirdető-berendezéseknek összehangolt építészeti-műszaki tervezését, illetve kivitelezését, valamint az épület külső helyreállítását, homlokzatszínezését és az építmény előnyösebb építészeti megjelenését szolgáló egyéb munkákat is elrendelhet.


(2)   Az építésügyi hatóság előírhatja, hogy a tulajdonos készítessen homlokzatot érintő, illetve külső megjelenését befolyásoló munkák esetében a színezésre vonatkozó javaslatot, ún. színvázlatot (1 példányban), vagy színmintát egyeztessen.

VI. fejezet

Záró rendelkezések

12. §


(1)[3]  

(2)[4]  

(3)   A kunhalmok lábától számított 10 m-es körzetben a kíméletes mezőgazdasági művelés kivételével, a talajbolygatással járó módokat e rendelet hatálybalépését követően meg kell szüntetni.

(4)   E rendelet alkalmazásában a hatósági feladatokat, a döntési jogkörben a polgármester, a feladatok ellátásában a polgármesteri hivatal környezetvédelmi ügyintézője látja el.


13. §


 Az önkormányzat Képviselő-testülete felkéri a civil szervezeteket, intézményeket, valamint a lakosságot, hogy a rendeletben megfogalmazottak megvalósítását segítsék elő.

14. §


E rendelet 2004. december 15-én lép hatályba. A rendeletet a Tiszafüredi Tudósítóban közzé kell tenni.


Tiszafüred, 2004. november 24.


  

      P i n t é r  Erika                                                                          B a r a n y a  Pál

      polgármester sk.                                                                              jegyző sk.



Az egységes szerkezetbe foglalt rendeletet hitelesítem:

Tiszafüred, 2015. december 02.


                                                                                                         Rentzné dr. Bezdán Edit

                                                                                                             helyettes jegyző

[1]

Hatályon kívül helyezte Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2015. december 01. napjától


[2]

Hatályon kívül helyezte Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatálytalan: 2015. december 01. napjától


[3]

Hatályon kívül helyezte Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan: 2015. december 01. napjától


[4]

Hatályon kívül helyezte Tiszafüred Város Önkormányzata Képviselő-testülete 29/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan: 2015. december 01. napjától


Mellékletek