Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2004. (VIII. 1.) önkormányzati rendelete

a városi piac működési rendjéről

Hatályos: 2014. 08. 09- 2014. 12. 03

Budakeszi város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Budakeszi Városi Piac működési rendjének szabályozására – figyelemmel a vásárokról és piacokról szóló 35/1995. (IV. 5.) Kormányrendeletben és a végrehajtására kiadott 59/1999.(XI.26.) Egészségügyi miniszteri rendeletben foglaltakra – a városi piac működési rendjéről szóló 44/2004. (VIII. 1.) rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


A rendelet hatálya

1. §


A rendelet hatálya kiterjed

  1. Budakeszi Város Önkormányzatának tulajdonában lévő piacra;
  2. a piac fenntartójára, a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra (helyhasználókra), továbbá a piac területén tartózkodó magánszemélyekre és a piac működtetésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra;
  3. a piacon árusított árukra és termékekre.

2. §


  1. Budakeszi Önkormányzat a piacot a helyi viszonyoknak megfelelően - a már eddig kialakult gyakorlat szerint - a Dózsa György téren alakítja ki az alábbiak szerint:


                        A Budakeszi 495/1. hrsz-ú ingatlanon a Rendőrőrs és a 22-es autóbusz

                        Végállomása közötti területen.


  1. Budakeszi Önkormányzat a piac üzemeltetéséről saját tulajdonában álló gazdasági társasága, a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft. útján gondoskodik.
  1. A Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft. köteles a piac működtetésével, kezelésével, az árusítóhelyeknek, a piac használójának (továbbiakban: helyhasználó) kijelölésével kapcsolatos feladatokat ellátni.
  2. A rendelet szempontjából piac: napi rendszerességű – szabadtéri – adásvételi lehetőség, ahol elsősorban élelmiszereket, napi cikkeket árusítanak.

A piac nyitva tartásának rendje

3. §


A piac a hét minden napján működik.

  1. A piac nyitvatartási idejét az önkormányzat az alábbiak szerint szabályozza:

szombat, vasárnap és ünnepnapok

                        januártól - április 30-ig:          7.00 - 12.00 óráig

                        májustól - szeptember 30-ig:  6.00 - 12.00 óráig

                        október - decemberig:           7.00 - 12.00 óráig


hétköznap: januártól - április 30-ig:            8.00 - 15.00 óráig

                   májustól - szeptember 30-ig:  7.00 - 18.00 óráig

                   október - decemberig:            6.00 - 15.00 óráig

  1. A piac nyitvatartási rendjéről annak változásáról a fenntartó a lakosságot és a helyhasználót a helyben szokásos módon tájékoztatja.

Az árusítás feltételei

4. §


  1. A piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. A piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész, valamint magánszemély árusíthat.
  2. Hatályát vesztette.
  3. Az árusítóhelyen csak hatóságilag hitelesített és hibátlan mérőeszköz használható. Az áru mérését úgy kell elvégezni, hogy annak helyességét a vásárló ellenőrizni tudja.
  4. A piaci árusítás során meg kell tartani az elárusító-helyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre, állatokra vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, köztisztasági előírásokat.
  5. A piacon az alábbi élelmiszerek és termékek árusíthatók:
    1. nyers gyümölcs és zöldségféle;
    2. virág;
    3. zárt csomagolású, nem romlékony élelmiszer;
    4. palackos, dobozos ital.
  6. A piacon tilos élő állatot, tőkehúst és állati eredetű élelmiszert árulni.
  7. A piacon még engedéllyel sem hozható fogalomba:
  1. nemesfém és abból készült ékszer, drágakő;
  2. gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény;
  3. kábítószerek és pszihotrop anyagnak minősülő termék;
  4. mérgező és veszélyes anyag;
  5. látást javító szemüveg és kontaktlencse;
  6. fegyver, lőszer, gázspray, robbanó- és robbantószer;
  7. tűzveszélyes anyag;
  8. kulturális javak;
  9. védett vagy fokozottan védett, valamint nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény-, illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka;
  10. olyan termék vagy hulladék, amely forgalomba hozatala előzetes vagy egyéb engedélyhez kötött, vagy amely forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.
    1. A piacon csak engedéllyel, külön jogszabályi feltételek mellett lehet forgalomba hozni:
  1. fűszerpaprika-őrleményt;
  2. jövedéki terméket;
  3. növényvédő szert;
  4. barlangi képződményt, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulást, ősmaradványt;
  5. gázüzemű készüléket és alkatrészeit, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető terméket és alkatrészeit;
  6. méz.
    1. Egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő egyéb magánszemély a piacon a tulajdonát képező vagyontárgyakat értékesítheti, viszont üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.
    2. A piacon a népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.
    3. A piacon csak olyan nyers zöldséget és gyümölcsöt szabad árulni, amelynek növényvédőszeres kezelése élelmezés-egészségügyi várakozási ideje letelt, valamint növényvédőszer-maradékot határértéken felüli mértékben nem tartalmaz. A permetezési naplót az ellenőrző hatóság kérésére be kell mutatni.
    4. Az élelmiszert az árusítás egész időtartama alatt védve kell tartani a szennyeződéstől. Gyümölcs és zöldségféle tiszta ládából, kosárból, alátéttel ellátott zsákból vagy kocsiból árusítható.

A helyhasználatra vonatkozó rendelkezések

5. §


  1. A piacon helyhasználatra jogosult, aki helyhasználati szerződéssel rendelkezik, vagy a fenntartó részére a napi helyhasználatáért a helypénzt megfizette.
  2. A helyhasználati szerződéssel rendlelkező helyhasználók kötelesek asztalukat névtáblával megjelölni.
  3. A helyhasználók bérleti szerződés szerint, illetve a fenntartó által kijelölt árusító helyüket a jogszabályban foglaltak betartásával, rendeltetésszerűen kötelesek használni.
  4. A helyhasználati jog más személyre nem ruházható át.
  5. A helyhasználó az árusítás megkezdése előtt a tevékenység végzésért engedélyező iratot a fenntartó felhívására köteles bemutatni.

6. §


  1. A használati díjat a helyhasználó havonta előre köteles megfizetni a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft-vel kötött helyhasználati szerződésben foglaltaknak megfelelően.
  2. A tartós helyhasználó az árusítóhelyet albérletbe nem adhatja és annak használatát a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft. előzetes engedélye nélkül semmilyen formában másnak nem engedheti át.
  3. Az árusítóhelyek elfoglalása, az áruszállítás, a piac nyitvatartási ideje előtt egy órával kezdhető meg. Az árusító asztalokat a helyhasználati szerződéssel rendelkező helyhasználónak legkésőbb a nyitva tartás előtt egy órával korábban lehet elfoglalni.
  4. Amennyiben a helyhasználó helyhasználati szerződéssel rendelkezik és az árusító asztalt a (3) bekezdésben meghatározott időpontig nem foglalja el, ezt követően a fenntartó azt napi helyhasználatra igénybe veheti.
  5. A helyhasználók a számukra kijelölt terület használatára a piac nyitásától a zárásig tartó időtartamban jogosultak.
  6. A napi helyhasználók a helyjegyet az árusítás befejezéséig kötelesek megőrizni és azt a fenntartó felszólítására felmutatni.
  7. A napi helyhasználók és asztalbérlők a zárást követő egy órán belül kötelesek az igénybevett helyet kiüríteni, az árukat és felszereléseiket elszállítani.
  8. A tartós helyhasználó a zárást követően köteles az árusítást befejezni, valamint jogosult az árut kulturált módon, zártan tárolni saját felelősségére a 2. számú mellékletben foglalt díj megfizetése után.

7. §


  1. A piac házirendjét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.
  2. A piaci rend megtartása az ott jelen lévő valamennyi személy kötelessége.
  3. A Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft. köteles folyamatosan ellenőrizni és felügyelni a piac rendjét, melyet a piacfelügyelő útján lát el. A piacfelügyelő mint a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft. alkalmazottja, feladatkörében annak nevében és képviseletében jár el. Munkaköre ellátása során köteles és jogosult a piac rendjére (házirend) vonatkozó szabályok betartását ellenőrizni és annak megszegőivel szemben a házirendben meghatározott módon eljárni.

Tevékenysége az ellenőrzésre jogosult hatóságok jogkörét nem érintheti.

  1. Kitiltható a piacról az a helyhasználó, illetőleg annak a piacon árusító tevékenységet folytató családtagja, illetve alkalmazottja, akinek megtartása a piac rendjét súlyosan zavarja. A kitiltás - a piaci rend megzavarásának súlyától függően - három hónapig terjedő időre szólhat.
  2. Az egy hétnél nem hosszabb kitiltást a piacfelügyelő rendeli el a kitiltás alapjául szolgáló cselekménytudomására jutásától számított 3 napon belül. A kitiltásról szóló értesítőt a piac területén lévő hirdetőoszlopra ki kell helyezni.

Az egy hétnél hosszabb kitiltást a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság Kft. vezetője rendeli el a piacfelügyelőnek a kitiltás alapjául szolgáló cselekmény tudomására jutása után 3 napon belül tett megindokolt írásbeli javaslatára.

  1. A piacfelügyelő a piaci házirend szabályainak megszegése miatt 500-tól 1000 Ft-ig terjedő pótdíj kiszabásáról intézkedhet.
  2. A piacfelügyelő saját hatáskörében vagy szükség esetén a hatóságok bevonásával köteles intézkedni a hiányosságok felszámolásáról és adott esetben feljelentést tehet.

Helypénz

8. §


  1. A piacra elárusításra vitt árukkal elfoglalt terület alapján a 2. sz. mellékletben megszabott helypénz díj megfizetése kötelező.
  2. Helypénz csak a ténylegesen elfoglalt terület nagysága után fizetendő. A fizetendő díj szempontjából minden megkezdett m2 egésznek számít.

Hatóságok

9. §


  1. Hatályát vesztette.
  2. A és piacok rendjét a forgalomba hozott termékeket a jogszabályban foglaltak megtartását a 35/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet 7. §-ban rögzített hatóságok ellenőrzik.

Szabálysértési rendelkezések, a piac rendjének megsértésének egyes jogkövetkezményei

10. §


  1. Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik tiltott, közösségellenes magatartásnak minősül és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott mértékű közigazgatási bírsággal sújtható az, aki:
  1. nem hatóságilag hitelesített vagy hibás mérőeszközt használ, illetve az áru mérésének helyességét a vásárlónak nem hagyja ellenőrizni [4. § (3) bek.];
  2. a piaci árusítás során nem tartja be a kereskedelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírásokat [4. § (4) bek.];
  3. a piacon tőkehúst vagy állati eredetű élelmiszert árul [4. § (6) bek.];
  4. a piacon még engedéllyel sem forgalmazható terméket árul [4. § (7) bek.];
  5. a piacon csak engedéllyel, külön jogszabályi feltételek mellett forgalmazható terméket engedély nélkül vagy külön jogszabályi feltételek hiányában árul [4. § (8) bek.].
    1. Az (1) bekezdésben felsorolt tiltott, közösségellenes magatartás esetén a közterület-felügyelő, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott mértékű helyszíni bírságot szabhat ki.
  1. A rendeletben meghatározott tiltott, közösségellenes magatartások elkövetőjével szemben indított eljárás önkormányzati hatósági ügynek minősül, melyben első fokon átruházott hatáskörben a jegyző jár el. Az engedélyezési eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

11. §


  1. E rendelet 2004. augusztus 1. napjával lép hatályba.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 40/1995. (XI. 24.) Ör. számú, és a 22/1998. (IX. 14.) ÖR számú, rendelettel módosított 17/1997.(V. 16.) ÖR számú rendelet hatályát veszti.