Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2004. (XII.3.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2005. 01. 01- 2005. 10. 31

2. §

 Alapelvek


(1) Az Önkormányzat annak érdekében, hogy a jogszabályokban meghatározott hulladékgazdálkodási, település- és köztisztasági feladatait a korszerű környezetvédelem követelményei szerint teljesítse, érvényesíteni kívánja a Hgt.-ben rögzített elveket, a jelen rendeletben foglaltak szerint települési szilárd hulladék kezelésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn.


(2) A  szabályozás eszközével arra törekszik, hogy a képződő hulladék mennyiségét és veszélyességét a környezetterhelés csökkentése érdekében a lehető legkisebb mértékűre szorítsa. Ennek érdekében érvényesíteni kívánja a megosztott felelősség elvét, mely alapján a hulladékgazdálkodás körébe tartozó szereplők felelősségét meghatározza.


(3) Az Önkormányzat a hulladékgazdálkodás területén támogatja a legkíméletesebb környezet-igénybevétellel járó technológiák alkalmazását, illetve a környezetkímélő hulladékkezelő technológiák bevezetését.

III. FEJEZET


Általános rendelkezések


4. §


Az  Önkormányzat a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást tart fenn a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére és a felsorolt tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik. 

5. §


 A hulladékkezelési közszolgáltatás hatálya


(1)   A hulladékkezelési közszolgáltatás Zalaegerszeg város közigazgatási területére terjed ki.


(2)   A hulladékkezelési közszolgáltatás kiterjed Zalaegerszeg város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlantulajdonosánál, tulajdonosi közösségénél, birtokosánál vagy használójánál keletkező települési szilárd hulladékra, (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos). Az ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék gyűjtéséről és annak begyűjtésére feljogosított és engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadásáról az e rendeletben meghatározott módon köteles gondoskodni.


(3) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást.


(4)   A Zalaegerszeg közigazgatási területén a hulladékkezelési közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult hulladékkezelő a ZALA-DEPO  Kft. (8900, Zalaegerszeg, Gasparich u. 26 sz.) – amely a kötelező közszolgáltatónak minősül – (továbbiakban: Közszolgáltató). A Közszolgáltató, Zalaegerszeg közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett A Közszolgáltató végzi Zalaegerszeg települési szilárd és lakossági veszélyes hulladékainak gyűjtését és szállítását és gondoskodik a szilárd nem veszélyes hulladék – környezetvédelmi hatóság által engedélyezett összetételű és mennyiségű - elhelyezéséről és ártalmatlanításáról, az önkormányzat tulajdonában lévő hulladéklerakó üzemeltetéséről.


(5)   Az együttműködés tartalmát és feltételeit külön szerződés rögzíti. 

II. rész


 A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatás


I. FEJEZET


Az önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos

feladatai


6. §


(1)   Az önkormányzat az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn. Feladata e tekintetben különösen


       a.)   a helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése;

       b.)   a közszolgáltatás ellátására a szolgáltató kiválasztása, a szolgáltatóval szerződés megkötése;

       c.)   gondoskodás a szolgáltató rendelkezésére bocsátott települési szilárd hulladék elhelyezésére szolgáló ártalmatlanító hely, hasznosító hely kialakításáról, fenntartásáról, üzemeltetéséről, megszüntetéséről, illetve rekultivációjáról;

       d.)   a közszolgáltatás díjának és a díjfizetés rendjének megállapítása;

       e.) a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos egyes, a jogszabályokban meghatározott hatósági jogkörök gyakorlása;

       f.)    a közszolgáltatással összefüggő egyéb jogszabályokban nem rendezett önkormányzati feladat és hatáskör megállapítása.


(2) A közszolgáltatás, a közszolgáltatás ellátására feljogosított szolgáltató szállító eszközéhez rendszeresített az ingatlantulajdonos tulajdonát képező, illetve a közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott - jelen rendelet 3.§ (1) bekezdésében megjelölt települési szilárd hulladéknak - rendszeresített gyűjtőedényben a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött és a szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására terjed ki.


(3)   Az önkormányzat a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos feladatainak megvalósítása során a hulladékgazdálkodási törvényben megfogalmazott célok elérése érdekében együttműködik a környező települések önkormányzataival.

III. rész


A KÖZSZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELÉVEL ÖSSZEFÜGGŐ KÖTELEZETTSÉGEK ÉS JOGOSULTSÁGOK


  1. FEJEZET


Az ingatlantulajdonosok és a gazdálkodó szervezetek hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos jogai és kötelezettségei



9. §


(1)  Az ingatlantulajdonos, amennyiben a hulladékkezelési kötelezettségének nem jelen rendelet 11. § (2) bekezdése alapján saját maga tesz eleget, köteles az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére: az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a Közszolgáltatónak történő átadására, valamint a közszolgáltatási díj megfizetésére.


(2) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol senki sem tartózkodik, és ahol települési szilárd hulladék nincs vagy nem keletkezik.


(3)   Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni. 

 II. FEJEZET

10. §


A gazdálkodó szervezetekre vonatkozó eltérő szabályok


 (1) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési szilárd hulladékának kezeléséről (hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról) a Hgt. 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


(2) A Hgt. 13. §-ában előírtak szerintinek minősül a települési szilárd hulladék kezelése (hasznosítása vagy ártalmatlanítása), ha a gazdálkodó szervezet


       a)  a hasznosításra vagy ártalmatlanításra vonatkozó kötelezettségéről – melynek meglétéről és annak érvényességéről köteles előzetesen meggyőződni - az erre feljogosított és környezetvédelmi felügyelőség engedélyével rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével gondoskodik, vagy

       b)  e kötelezettségét a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett, megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maga teljesíti.


(3) A (2) bekezdésben foglalt kötelezettségének teljesítése ellenére is köteles a gazdálkodó szervezet a közszolgáltatás igénybevételére, ha a közszolgáltatás keretében nyújtott hulladékkezelés a környezetvédelmi felügyelőség által igazoltan környezeti szempontból a (2) bekezdésben foglaltaknál lényegesen kedvezőbb megoldással történik.


(4) Az ingatlantulajdonos ingatlanán a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési szilárd hulladéka tekintetében az (1)-(3) bekezdésben foglaltak az irányadók azzal, hogy a termelés vagy szolgáltatás során keletkező háztartási hulladékkal együtt kezelhető hulladékot a hulladék termelője (birtokosa) telephelye határain belül hulladékkezelési engedély nélkül gyűjtheti, szállíthatja és azt fizikai előkezelésnek vetheti alá.


(5) A gazdálkodó szervezet a nem a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett, a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű települési szilárd hulladékának kezeléséről a közszolgáltatás keretein kívül gondoskodhat az (2) bekezdés szerint.


(6) Az a gazdálkodó szervezet, amely települési szilárd hulladékának kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, köteles erről a tényről a Közszolgáltató egyidejű tájékoztatása mellett a városi jegyző által vezetett nyilvántartás számára - a jegyzőhöz címzetten - írásban nyilatkozni és egyidejűleg igazolnia kell, hogy a mentesülés alapjául szolgáló feltételeknek megfelel.


(7) Az a gazdálkodó szervezet, amely a települési szilárd hulladéka kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodhat, a jegyző által vezetett nyilvántartás számára - a jegyzőhöz címzetten - köteles írásban bejelenteni az általa igénybe vett hulladékkezelő(ke)t, az igénybe vett szolgáltatásokat, valamint hulladékkezelő(k) engedélye számának és jogosultságuknak az ellenőrzése érdekében köteles bemutatni az általa igénybe vett hulladékkezelő(k) hulladékkezelési engedélyét, vagy másolatát. A gazdálkodó szervezet köteles a fentiekről a Közszolgáltató egyidejű tájékoztatására. Amennyiben a hulladék átvevője, szállítója, ártalmatlanítója stb. különbözik akkor a gazdálkodó szervezet az engedélyüket külön köteles bemutatni.


(8) A (7) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségnek a gazdálkodó szervezet a jelen rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül, illetőleg a rendelet hatálybalépését követően általa igénybe venni kívánt hulladékkezelővel történő szerződéskötést megelőzően köteles eleget tenni.


(9)  Az a gazdálkodó szervezet, amely a települési szilárd hulladéka kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, a jegyző által vezetett nyilvántartás számára - a jegyzőhöz címzetten - köteles igazolni a környezetvédelmi felügyelőség engedélyének eredeti vagy közjegyző által hitelesített példányával azt, hogy az ártalmatlanító berendezés vagy létesítmény a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett és annak üzemeltetésével - hulladékkezelési engedély alapján - maga gondoskodik települési szilárd hulladékának kezeléséről.


(10) A (9) bekezdés szerinti igazolási kötelezettségének a gazdálkodó szervezet már működő      létesítmény, berendezés esetén a rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül, míg a        rendelet hatályba lépését követően igénybe venni kívánt létesítmény, berendezés esetén az         üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.


(11) Az (6)-(10) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell akkor, ha a gazdálkodó      szervezetnek a jegyző szerinti nyilvántartásba vett adataival összefüggésben változás következett         be, vagy a gazdálkodó szervezetet, illetve a rá vonatkozó egyes adatokat a nyilvántartásból törölni        kell. A fentiek bejelentésére a gazdálkodó szervezet a változás napjától, illetve a változás           tényének tudomásra jutásától számított 15 napon belül köteles


(12) Zalaegerszeg közigazgatási területén a települési hulladékok szállítását és ártalmatlanítását azon       vállalkozó végezheti, aki környezetvédelmi hatósági engedéllyel, a követelményeknek megfelelő          telephellyel, valamint tevékenysége gyakorlásából a környezetre gyakorolt és azonnal           beavatkozást igénylő káros hatás elhárításához szükséges tárgyi és személyi feltételekkel    rendelkezik, a közszolgáltatás keretében az elkülönített hulladék gyűjtést végző gyűjtőjáraton       munkát végző dolgozói közül legalább egyik jelenlévőjének hulladékgyűjtő és szállító        szakképesítése van és környezetvédelmi megbízottat alkalmaz.

21. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedények rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetük tisztán tartásáról. A Közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata, valamint a gyűjtési időn túli időben való eltűnése vagy megsemmisülése miatt keletkezett kárt az az ingatlantulajdonos köteles megtéríteni, aki a gyűjtőedényt e rendeletben írt módon megfelelően átvette, vagy a gyűjtőedényét a jelen rendelet 19. § (3) bekezdésének megfelelően lecserélték. A Közszolgáltató kárát az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felszólításának megfelelően, de legfeljebb a kár bekövetkeztétől számított harminc napon belül köteles megtéríteni.


(2) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátott és rendeltetésszerűen használt gyűjtőedények szükség szerinti javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról az ingatlantulajdonos bejelentése alapján a Közszolgáltató köteles gondoskodni. Az ingatlantulajdonos tulajdonát képező gyűjtőedény rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartásáról – beleértve a környezetszennyezés megakadályozását is – az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.


(3) Tilos a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből a hulladék kiszórása, a közterület szennyezése.


(4) A hulladékok gyűjtése során történő szennyezés esetén az ingatlan tulajdonosa, míg a szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedényekből történő hulladék begyűjtése, szállítása során a közterületen okozott szennyezés esetén a Közszolgáltató köteles a szennyezett területet megtisztítani és fertőtleníteni.


24. §


(1) Az ingatlan tulajdonos a gyűjtőedényt ürítés és elszállítás céljából a közszolgáltató által megjelölt időpontban a begyűjtést végző járművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen, az ingatlan bejáratának a közelében, közlekedésre alkalmas úttól legfeljebb 10 m-re, a közterületen köteles elhelyezni. Ha a szállítójármű járható úttest hiányában nem tudja megközelíteni az ingatlan bejáratát úgy az ürítési hely az ingatlan bejáratához legközelebb eső úttest közelében van. Az egyéb területeken történő átvételre (járművel meg nem közelíthető ingatlanon, hulladéktároló helyiségben ...stb.) a Közszolgáltató - külön díjazás ellenében - köteles.


(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles a közterületen tárolt konténer elhelyezésére saját költségén – szilárd burkolatot kialakítani. Az Ady u. - Göcseji u. - Csány tér - Hunyadi u. - Kosztolány u. - Batthyány u. - Deák tér - Sütő u. - Kazinczy tér által határolt belvárosi részen továbbá esztétikus takarást (építmény vagy növényzet) kell létesíteni. A takarásnak városképbe illőnek kell lennie, illetve figyelembe kell venni az esetleges hulladék mennyiségnövekedés várhatóan nagyobb konténerszükségletét. A takarást jelen rendelet hatályba lépését követő 3 hónapon belül meg kell valósítani.


(3) Télen az ingatlantulajdonos az átvételi hely megközelíthetőségéről, valamint a gyűjtőedényzet kezelése érdekében érintett útszakasz (1 méter széles átjáró az úttest és az átvételi hely között) hó- és síkosság elleni védelméről gondoskodni köteles. A Közszolgáltató köteles gondoskodni a gyűjtőedényzet ürítéséről.


(4) A közszolgáltató hulladékgyűjtő edények ürítését  a szállítási napokon reggel 6 és este 11 óra között végzi. Az ürítés, a szállítás és a gyűjtés napját a közszolgáltató állapítja meg. 


(5) A gyűjtőedényt – tartósan a közterületre kihelyezett konténerek kivételével – a szállítás  napján lehet kihelyezni a közterületre reggel 6 óráig. A tulajdonos kötelezettsége a hulladék elszállításának napján az elszállítást követően az edényzet tárolási helyre történő visszahelyezése. 


(6) A kihelyezett gyűjtőedényekből hulladékot kiszedni, válogatni (guberálni) tilos!


(7) A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű- és a gyalogos forgalmat, és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével. 

25. §


(1) Az ingatlan tulajdonos feladata gondoskodni - ha Közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott edényzettel rendelkezik - a hulladékgyűjtő edények megőrzéséről, valamint arról, hogy az edényzet hozzáférhető helyen legyen és azt rendeltetésszerűen használják.


(2) Az e rendeletben meghatározott háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítésről az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. A közszolgáltató által közterületen elhelyezett, illetve az ingatlantulajdonosnak használatba adott 770, 1100 és 4200 literes gyűjtőedények évi kétszeri (melynek költségeit az edényzet használati illetve bérleti díjában érvényesíti) tisztításáról, mosásáról és fertőtlenítéséről a közszolgáltató gondoskodik.


(3) A Közszolgáltató tulajdonát képező, az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátott és rendeltetésszerűen használt gyűjtőedények szükség szerinti javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról az ingatlantulajdonos bejelentése alapján a Közszolgáltató köteles gondoskodni. A gyűjtőedény rendeltetéstől eltérő használata, valamint eltűnése vagy megsemmisülése miatt keletkezett kárt az ingatlantulajdonos köteles megtéríteni, aki a gyűjtőedényt a 19. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően átvette, vagy a 19. § (3) bekezdése szerint a gyűjtőedényét lecserélték. A Közszolgáltató kárát az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felszólításának megfelelően, de legfeljebb a kár bekövetkeztétől számított harminc napon belül köteles megtéríteni.

Karácsonyfa gyűjtése


31. §


A közszolgáltató a karácsonyi ünnepeket követően a lakossági gyűjtőedényzet mellé kihelyezett karácsonyfákat a lakosság számára külön díj felszámolása nélkül szállítja el. 

IX. FEJEZET


Építési törmelék elhelyezésére vonatkozó előírások


34. §


(1)   Az építési törmelék - mint hulladék elszállítására- az ingatlan tulajdonosa, az építtető, illetőleg az  köteles akinek a tevékenysége révén a hulladék keletkezett (továbbiakban: hulladéktulajdonos).


 (2)  A veszélyes hulladéknak nem minősülő építési törmeléket zalaegerszegi 0182/13 hrsz-ú ingatlanon lévő hulladékgyűjtő telepre lehet elhelyezni. A külön építési törmelék (sitt) lerakó hely kialakításáig a zalaegerszegi 0182/13 hrsz-ú ingatlanon lévő hulladékgyűjtő telep befogadó képessége korlátozott, így a Közszolgáltató csak a jogszabályokban, egyéb előírásokban meghatározott, befogadóképessége mértékéig köteles az építési törmeléket a hulladéktulajdonosoktól átvenni.


(3) A veszélyes hulladéknak nem minősülő építési törmeléket – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az külön rendeletben megállapított díj megfizetése mellett  lehet a városi hulladékgyűjtő telepen elhelyezni.

X. FEJEZET

A hulladék elhelyezésével ártalmatlanításával illetve hasznosításával

kapcsolatos rendelkezések


35. §


(1) A települési szilárd hulladék elhelyezését és ártalmatlanítását  a közszolgáltató a az Önkormányzat tulajdonában levő és a közszolgáltató által üzemeltett zalaegerszegi 0182/13 hrsz-ú ingatlanon levő létesítményben  végzi.


(2) A hulladék ártalmatlanításáról illetve hasznosításáról a közszolgáltató gondoskodik. Az ártalmatlanítást megelőzően a Közszolgáltató jogosult az átvett hulladék minőségét ellenőrizni. A Közszolgáltató jogosult a közszolgáltatás keretébe nem tartozó hulladék átvételét megtagadni. A begyűjtött hulladék tulajdonosa a közszolgáltató. Kivéve a közszolgáltató által át nem vehető, a helyi közszolgáltatás keretébe nem tartózó hulladék, mely az elhelyezést kezdeményező személy tulajdona marad, aki a Közszolgáltató írásbeli felszólítását követően köteles a hulladék jogszabályoknak, és egyéb rendelkezéseknek megfelelő ártalmatlanításáról gondoskodni.


(3) A hulladéklerakón a jogszabályoknak, és a közszolgáltató hulladékkezelési engedélyének megfelelő hulladék a lerakással a hulladéklerakót üzemeltető tulajdonává válik. 

37. §


 (1) A települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles, illetve a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosnak települési hulladékkezelési közszolgáltatási díjat - továbbiakban: közszolgáltatási díjat - kell fizetnie.


(2) Az ingatlantulajdonos változása esetén a közszolgáltatás díját a Közszolgáltatónak történt bejelentése hónapjának utolsó napjáig a korábbi, azt követően pedig az új tulajdonos köteles megfizetni.

II. FEJEZET


A közszolgáltatási díj fizetési módjának és fizetésének meghatározása


39. §


(1)   A közszolgáltatási díjat annak az ingatlantulajdonosnak kell megfizetni, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.  


(2)   Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás díját számla ellenében köteles utólag megfizetni.


(3)  A közszolgáltatási díj fizetésére kötelezettek a hulladékszállítás díját negyedévente  kötelesek megfizetni.


(4)   A közszolgáltatás díját a számlán feltüntetett fizetési határidőn belül kell kiegyenlíteni. A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a Közszolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.


(5)   A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül a Közszolgáltató válaszolni köteles.

III. FEJEZET


A közszolgáltatási díj megfizetése


40. §


(1) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Közszolgáltató vagy az általa a képviselő-testület egyetértésével díjbeszedésre megbízott számlát bocsát ki, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató részére közvetlenül, vagy az általa megbízott díjbeszedő útján - a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében - utólag köteles megfizetni.


(2) Túlszámlázás esetén a többletösszeget a Közszolgáltató visszafizeti vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.


(3) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.


(4)   A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.


(5) Az ingatlantulajdonosnak nem kell közszolgáltatási díjat fizetnie azokra a hónapokra, amelyek során a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége szünetelt.


(6)   Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a Közszolgáltatót a közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettsége teljesítésében az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és a Közszolgáltató az akadály elhárítását követően a legközelebbi gyűjtési napig pótolta a mulasztását.

A közszolgáltatás teljesítésének szünetelése


41. §


A hulladék kezelési helyi közszolgáltatás teljesítése csak törvényben, kormányrendeletben meghatározott estekben szüneteltethető , illetőleg korlátozható. 

44. §


A hulladékgazdálkodási bírság


(1) A jegyző – külön jogszabály rendelkezései szerint – hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult, amennyiben

  1. az ingatlantulajdonos a települési hulladék gyűjtésére és átadására vonatkozó kötelezettségét megszegi, vagy
  2. a települési hulladék kezelésére szervezett hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételét mellőzve, jogellenes hulladék-elhelyezés történik, vagy
  3. a települési hulladékot közterületen, illetve más ingatlanán hagyták el, vagy
  4. az ingatlan tulajdonosa a külön önkormányzati rendeletben meghatározott közterület tisztántartási kötelezettségének nem tesz eleget, vagy
  5. a kötelezett a jegyző által hozott hatósági határozat előírásait megsérti, illetve az abban foglalt kötelezettségének nem vagy nem megfelelően tesz eleget.


(2) A hulladékgazdálkodási bírság nem mentesít a büntetőjog, szabálysértési, továbbá a kártérítési felelősség alól, valamint a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére, tiltására, illetőleg a megfelelő védekezés kialakítására, a természetes vagy korábbi környezet helyreállítására vonatkozó kötelezettség alól.


(3) A jegyző által kivetett hulladékgazdálkodási bírság a Környezetvédelmi Alap bevételeit képezi.